Kalibracja kina domowego - dyskusja.

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Widze ze teraz poleci kolejne 10 stron watku o podlaczeniu Y vs Mono jak pare stron temu LPF for LFE na 120 a nie na 80hz jak podaje THX.

Ja nie mam nic przeciwko - ciekawy temat :)

Nie wiem czy specjalnie zrobiłeś ten błąd czy nie, ale dla pewności: LFE to kanał .1 i on jest na 120Hz. 80Hz dotyczy pozostałych kanałów (od stereo do 7) i tutaj rzeczywiście THX zaleca 80Hz. Nie myl tego ;P

A co do kabli mono vs. Y to ciekaw jestem co o tym pisze Chris. Ma ktoś linka? :)

I na koniec. Wszedzię pojawia się argument, że Y daje więcej poweru. Ale jak rozumiem wybór jest następujący:
- kabel Y i głośność na godzinę np. 9-10
- kabel mono i głośność na godzinę np. 12-13.
Więc o czym mowa? Przecież to na jedno wychodzi. Chyba, że ktoś ma potrzebę rozkręcić na maxa i na mono już osiągnął wszystko. Wtedy można srawdzić czy zmiana na Y coś da, ale... wydaje mi się, że ze szkodą dla jakości basu i trawałości samego suba. Takie moje domysły :)

hans2

Banned
podejrzewam ze podobnie jak w przypadku biampingu lepiej dac typu Y zeby obie cewki chodzily srednio obciazone niz 1 na maksa...

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dokladnie tak jak piszesz kolego nie inaczej :).
Krzysiek ten model wireworlda wymieniony przez ciebie naprawde jest przyzwoity warto brac go :) jak ja bym nie mial kabla kupowalbym wireworda ...przyzwoite ceny ma na te kable, bo juz glosnikowe to nie bardzo ...:)

Whiplash

New member
Bez reklam
Krzysiek '80 chyba cos namieszales. Niby jakim cudem z Yamaha dziala a z Onkyo nie dziala crossover przy tym samym subie? Przeciez RCA nie steruje w zaden sposob subem?

Racoooon wiem o czym piszesz i ja tego nie myle, ale masa ludzi na forach kaze ustawiac wlasnie suba na 80hz de facto ucinajac pasmo 80-120 ktore jest dla niego zarezerwowane na plycie. Oni wlasnie myla crossover dla kanalu LFE czyli LPF for LFE z Crossoverem dla kolumn.

Dalej u mnie w JBL i innych JBL jest tak ze jest przelacznik LFE albo Normal w tym pierwszym crossover w subie nie dziala w drugim dziala i to nie zaleznie czy jest podlaczony 1RCA czy 2RCA.
Sa subwoofery ktore maja osobne wejscie LFE na 1RCA z nieaktywnym crossoverem i Liniowe np. dla stereo i wtedy mamy L/R z aktywnym crossoverem. Wtedy mozna smialo stosowac 1RCA i raczej nie bedzie roznicy ale jak sub ma tylko 2 wejscia to wtedy podlaczamy zawsze Y aby dwie cewki dostawaly prad. Inaczej gra tak jakbys podlaczyl jedna kolumne i odkrecil wzmaka na full, glosno? glosno ale lepiej gra jak sa podlaczone 2 nie?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
[QUOTE='[Raccoon]
- kabel Y i głośność na godzinę np. 9-10
- kabel mono i głośność na godzinę np. 12-13.
[/QUOTE]

To raczej nie pominno miec nic do rzeczy. U mnie jest mono i godz 9-10, sciecie na -1 dB, sub 12 cali. Tu raczej odgrywa role akusyka, wielkosc przetwornika i pomieszczenia.

jest przelacznik LFE albo Normal w tym pierwszym crossover w subie nie dziala w drugim dziala i to nie zaleznie czy jest podlaczony 1RCA czy 2RCA.

No wlasnie Whiplash, tu zgoda, ale jesli dasz przelacznik na LFE i zastosujesz Y?

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Krzysiek '80 chyba cos namieszales. Niby jakim cudem z Yamaha dziala a z Onkyo nie dziala crossover przy tym samym subie? Przeciez RCA nie steruje w zaden sposob subem?

Pytaj się mnie, a ja Ciebie:) Nie mam pojęcia. Do Yamaszki 430 RDS miałem podpięty pod dedykowane wyjście Tansila Aktiv 200A i crossover na subie działał, bo słyszałem różnicę w ilości basu kręcąc nim. Po zakupie ampli Onkyo już crossover stał się nieaktywny. Sam nie wiem jak to wyjaśnić? Nie kombinowałem z kablami, bo mam cały czas ten sam kabelek. W Yamaszce nie było możliwości ingerencji w odcięcia kolumn ani dla kanału LFE, tylko Large/Small i opcje czy dźwięk ma iść na suba, na suba i kolumny czy tylko na kolumny.

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Krzysztof radio - No jesli przelacznik mam na LFE to czy 1RCA czy 2RCA (Y) crossover nie dziala. Dziala w pozycji Normal bo to jest pod stereo kiedy ze wzmacniacza idzie pelne pasmo a subem sie reguluje odciecie aby z kolumnami sie zgrac.

Bedzie latwiej na obrazku, zobaczcie jak wyglada tyl Subwoofera JBL sa przelaczniki itd.
http://audio.com.pl/pics/testy/min_jbl_studio150p_2.jpg

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Racoooon wiem o czym piszesz i ja tego nie myle, ale masa ludzi na forach kaze ustawiac wlasnie suba na 80hz de facto ucinajac pasmo 80-120 ktore jest dla niego zarezerwowane na plycie. Oni wlasnie myla crossover dla kanalu LFE czyli LPF for LFE z Crossoverem dla kolumn.

Dalej u mnie w JBL i innych JBL jest tak ze jest przelacznik LFE albo Normal w tym pierwszym crossover w subie nie dziala w drugim dziala i to nie zaleznie czy jest podlaczony 1RCA czy 2RCA.
Sa subwoofery ktore maja osobne wejscie LFE na 1RCA z nieaktywnym crossoverem i Liniowe np. dla stereo i wtedy mamy L/R z aktywnym crossoverem. Wtedy mozna smialo stosowac 1RCA i raczej nie bedzie roznicy ale jak sub ma tylko 2 wejscia to wtedy podlaczamy zawsze Y aby dwie cewki dostawaly prad. Inaczej gra tak jakbys podlaczyl jedna kolumne i odkrecil wzmaka na full, glosno? glosno ale lepiej gra jak sa podlaczone 2 nie?

ad1. wlasnie tak sie zastanawialem czy specjalnie to napisales :) ok
ad2. to ja to caly czas kumam tylko sie zastanawiam co by napisali na temat polaczenia "Y" producenci oraz importerzy/dystrybutorzy subów JBL. Jest w sieci (albo ma ktos na mailu) ich komentarz moze?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Powiem Wam, że nie kumam tego rys. Fig.4 ( może dlatego że jestem po 3 browarze:)). Wygląda jakby to było pokazane jakies podłączenie ze wzmacniacza stereo?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Krzysztof radio - No jesli przelacznik mam na LFE to czy 1RCA czy 2RCA (Y) crossover nie dziala.

Od poczatku mi sie o to rozchodzi ;)

Krzysiek ten model wireworlda wymieniony przez ciebie naprawde jest przyzwoity warto brac go :) jak ja bym nie mial kabla kupowalbym wireworda ...przyzwoite ceny ma na te kable, bo juz glosnikowe to nie bardzo ...:)

Ceny za glosnikowe tez są przyzwoite, chyba, ze chodzi Co o jakosc/cena ;) Fakt, jesli chodzi o kable do suba WireWorld jest czesto polecany, nawet w ciemno. Czesto wypowiadają się tez o WW jak o producencie dobrych kabli cyfrowych, gorzej z analogiem.

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ja w Relu mam też 3 możliwości podłączenia. Pomijam wysokopoziomowe. Mam LFE i Low Level, możliwe że te podłączenia typu Y to jest coś podobnego, bo jak nawet BN napisał dla LFE jest po jednym kablu i przeważnie jedno wejście w subie jest tak oznaczone. Zacytuję fragment z instrukcji odnoszacy się do Low Level w REL T5:
" Wejście niskopoziomowe zrealizowano za pomocą złącza „phono”, służy ono do podłączenia do wyjścia subwooferowego lub przedwzmacniacza we wzmacniaczu/procesorze. Podłączenie to istnieje na wypadek, gdyby nie można było zrealizować połączenia za pomocą gniazda wysokopoziomowego, na przykład jeżeli w systemie zastosowano głośniki aktywne bez terminali głośnikowych. W innym przypadku nie jest to preferowana metoda i nie powinna być używana." Osobiście nie testowałem co by było gdybym podłączył kablem typu Y.

Whiplash

New member
Bez reklam
Krzysiek rys ktorego nie kumasz pokazuje wlasnie to co mowie, czyli mozliwosc podlaczenia suba do wzmaka stereo po 2RCA-2RCA z tym ze wzmacniacz stereo nie ma sterowania basem i caly crossover robimy pokredlem na subie. W instrukcji do JBL jest to samo, jesli LFE to podlacz do wejscia L lub R jesli jest to wzmacniacz stereo podlacz do obu wejsc. Nie rozumiem dlaczego producent tak to wymyslil, przeciez sygnal to sygnal, a ze na Y gra zdecydowanie lepiej to i tak mam podlaczone.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
To nie trzeba tego zmieniać jak jest ok... A co do analogowtych wireworlda to ją bym nie kupił takich kabli tej firmy. Glosnikowe w przedziale 1500_2000 za 2*2.5 m też winnych firmach będzie lepiej więcej modeli jak w WW. Chyba że mowa o tańszych kablach glosnikowych....

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Krzysiek rys ktorego nie kumasz pokazuje wlasnie to co mowie, czyli mozliwosc podlaczenia suba do wzmaka stereo po 2RCA-2RCA z tym ze wzmacniacz stereo nie ma sterowania basem i caly crossover robimy pokredlem na subie. W instrukcji do JBL jest to samo, jesli LFE to podlacz do wejscia L lub R jesli jest to wzmacniacz stereo podlacz do obu wejsc. Nie rozumiem dlaczego producent tak to wymyslil, przeciez sygnal to sygnal, a ze na Y gra zdecydowanie lepiej to i tak mam podlaczone.

Robi sie misz masz. Oczym piszemy, o podlaczeniu:
- suba do wzmaka stereo czy do amplitunera KD?
- kablem mono czy Y?
- LFE czy inne?

To nie trzeba tego zmieniać jak jest ok... A co do analogowtych wireworlda to ją bym nie kupił takich kabli tej firmy. Glosnikowe w przedziale 1500_2000 za 2*2.5 m też winnych firmach będzie lepiej więcej modeli jak w WW. Chyba że mowa o tańszych kablach glosnikowych....

Mi akurat nie przeszkadza ile modeli ma dana firma, dla mnie im mniej tym lepiej, tym mnej do testowania :D i szybsza decyzja ;) Ostatnio testuje wlasnie kable roznych firm w takim przedziale i jest w czym wybierac. WW w tej cenie jeszcze nie testowalem. Przde mna jeszcze Kimber, AudioQuest i XLO, choc tego ostniego nie wiem jak namierzyc, by zabrac do domu

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Zaden misz masz ;) Wyjasnilem rys. ktory przedstawia dwie mozliwosci podlaczenia subwoofera do amplitunera KD ktory steruje pasmem basu lub do wzmacniacza stereo ktory nie posiada filtra i wysyla pelne pasmo a wtedy z poziomu subwoofera regulujemy crossover tak aby zgrac sobie go z kolumnami ;)

Konczac dyskusje, dzis rano odlaczylem jeden kabel z suba tak aby byl podlaczony wg. instrukcji czyli 1RCA i subwoofer diametralnie sie przyciszyl, nie ma tego "dupniecia" subwooferowego, brzmi tak jakby mu brakowalo sygnalu. Wrocilem do podlaczenia Y i odrazu czuc ze sub gra. Takze panowie jesli subwoofer ma 2 cewki lewa i prawa podlaczamy kabel Y lub mono z rozgaleznikiem na 2RCA.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Moze by grał glosniej, ale wtedy co na to Audyssey? Jesli ktos che miec glosniej i "dupniecie" subwooferowe to moze tak. Do tego dochodzi jeszcze jakosc basu, zgranie z systemem, spojnosc, sterownie przez ampli. Nadal jednak twierdze, ze zalecane to jednak mono. Nigdy tez nie spotkałem sie, by w instrukcji do ampla lub suba jako pierwsze rekomendowane było połaczenie Y. Przewertowalem w tym celu mase stron i wniosek jest jeden:

Jezeli ampli posiada dedykowane gniazdo LFE to podłaczamy MONO, podwojne gniazda w subie sa przeznaczone dla wzmakow stereo, w innym przypadku mozna się bawić ;)

Dla przykladu KEF: (ale inni producenci również, nawet u Krisa gdzies to czytałem, ale wybaczcie, zbyt duzo stron by to teraz odnależć, ale kilka stron wczesniej Armanig przypomniał linki, tam powinno być), takich tematów jest multum:

FORUM AUDIO > Czy subwoofer z mono LFE mozna podlaczyc pod wejscie pre-out we wzmacniaczy
Podłaczenie subwoofera
Jaki przewód do subwoofer-a? - Kino domowe - Audiostereo.pl
Obsługa klienta - FAQ's - KEF Poland
"Jak podłączyć subwoofer do mojego zestawu?
Współczesne odbiorniki systemu kina domowego mają kanał niskich częstotliwości - LFE (low frequency effects) do obsługi jedynie sygnałów niskich częstotliwości aktywnego subwoofera.

Jeśli odbiornik/wzmacniacz ma wyjście na subwoofer, użyj kabla RCA aby połączyć to wyjście do kanału niskich częstotliwości twojego subwoofera. Musisz połączyć tylko jedno wejście, jako że jest to urządzenie mono.

Niektóre odbiorniki/wzmacniacze Hi-Fi z wczesnych systemów kina domowego nie posiadają wyjścia niskich częstotliwości subwoofera. Jedynym sposobem jest użycie głównych: lewego i prawego kanału dla głośników (kanały „High Level”). Po prostu podłącz subwoofer pomiędzy wzmacniaczem a głośnikiem używając tych wyjść wysokich częstotliwości (High level), rozszerzając pasmo niskich częstotliwości Twojego systemu."

Dalej, co mowi instrukcja do mojego suba Dali Ikon Sub MkII:

9.2 CONNECTION of DALI IKON SUB
The subwoofer can be connected to your stereo or surround sound amplifier/receiver in two ways:
1) LINE input: the signal from the amplifier is low pass filtered inside the subwoofer using
one or both of the LINE INPUTS. this way of connecting the subwoofer is typically used for
connecting to a stereo amplifier/receiver.
2) LFE input: the signal from the amplifier is filtered inside the amplifier when using the LFE
input connector. This way of connecting the subwoofer is typically used for surround sound
(A/V receiver) setups.

9.3 STEREO cONNEcTIONS
If you want to use DALI IKON SuB in a stereo setup, your stereo (pre-) amplifier/receiver should
have either a set of stereo RcA line outputs or a mono RcA line output available. the line output connector(s) ofyour stereo (pre-)amplifier/receiver must be connected to the LINE INPut connectors (L+R) of the subwoofer via one or two RcA cables (sold separately).
9.4 SURROUND SOUND cONNEcTIONS
9.4.1 LINE INPUT
use the LINE INPut connectors L or R if you want to adjust the subwoofer frequency output using
the DALI IKON SuB crossover control. To use this option, connect the subwoofer output connector(s) of your surround sound (pre-) amplifier/receiver with the LINE INPut connectors on the subwoofer using an RcA cable. If the surround sound (pre-)amplifier/receiver has only one subwoofer output connector, connect it to the LINE INPut L connector (white) of the subwoofer using an RcA cable.
9.4.2 LFE INPUT
use the LFE input connector (red), if you want to adjust the subwoofer output from your surroundsound (pre-) amplifier/receiver. When the LFE input connector is used the built-in crossovers are bypassed and the crossover control will no longer function. to use this option, connect the surround sound (pre-) amplifier/receiver subwoofer output to the
LFE input connector on the DALI IKON SuB with an RcA cable.

Mysle, ze moze teraz wiadomo po co sa dwa gniazda w subie ;)
Podsumowujac, niech kazdy podlacza jak chce, wg referencji lub preferencji ;)
Na pytanie jakim kablem POWINNO sie podłączać suba z dedykowanym gniazdem LFE do amplitunera z dedykowanym gniazdem LFE odpowedź brzmi MONO, natomiast jakim kablem by miec glosniej, to wtedy moze Y.
Mysle, ze i tak nie przekonam wielu, dlatego najwazniejsze jest to co zwykle, czyli przyjemnosc uzytkowania ;)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Ale poleciales z tym cytowaniem na pol strony ;)
Poprawne ustawienie wszystkich elementow kina wbrew pozorom łatwe nie jest, czego dowodem jest ten watek. Tu wszystkie elementy muszą tworzyć spójną całość, jedność i wzajemnie się uzupełniać. Zadnej kolumny nie może być w nadmiarze czy niedostatku. Nie neguje preferencji osob, które wola mieć nieco więcej uderzenia. Jeśli wolisz przez Y to zostaw tak i będzie OK, najwaniejsze bys był zadowlony. Zrob eksperyment, polacz Y i zrob prawidlowa kalibracje i odczytaj paramentry. Potem polacz mono i znow zrob kalibracje i zobacz co się zmienilo ;)

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
U mnie pewnie suba mikrofon nie wylapie. Nawet przy Y musze miec pokredlo na 13 aby kalibracja przeszla inaczej wyswitla sie komunikat ze poziom za niski. To w przypadku mono pewnie z 3/4 mocy trzeba dac na subie.

Wogole ciekawa sprawa bo przy ustawieniu suba na godzine 12 czyli w polowie skali, system kalibracji go nie wylapuje a jak wezme na 13 czyli troszke wiecej to juz scisza go na -11 -10 dB

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
W JBL tak wlasnie mialem, trzeba mocno krecic. W kazdym innym subie wystarczylo na 10-12. W jednym JBL to aby cos w ogole bylo czuc, to pokretlo bylo na 15. Taka chyba przypadlosc niektorych modeli, wnioskuje to na podstawie tego co tu pisali takze inni uzytkownicy. Ty nastepny.
Generalnie kalibracja powinna bez problemu wychwycic suba.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Właśnie nic się nie zmieniło tylko na mono suba odcięło na -2 a na Y na -3.

No wlasnie ;) a zmiania -1 dB to już dużo

U mnie pewnie suba mikrofon nie wylapie. Nawet przy Y musze miec pokredlo na 13 aby kalibracja przeszla inaczej wyswitla sie komunikat ze poziom za niski. To w przypadku mono pewnie z 3/4 mocy trzeba dac na subie.

Wogole ciekawa sprawa bo przy ustawieniu suba na godzine 12 czyli w polowie skali, system kalibracji go nie wylapuje a jak wezme na 13 czyli troszke wiecej to juz scisza go na -11 -10 dB

A na jaki metraz masz tego 150P?

Do góry