Kalibracja kina domowego - dyskusja.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Nie rozumiesz tego co piszę. Y to juz nie LFE więc z tego rezygnujesz i możesz sobie podłączać innym kabelkiem niż RCA-RCA.

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Właśnie o to pytam panowie :)

Wszyscy piszą, że lepiej Y, bo sub gra mocniej. Ale jak to się ma do zaleceń w instrukcji i jaki ma wpływ na żywotność sprzętu? Jaki ma na jakość basu? Bo ja rozumiem, że podłączyć moge:

- LFE (pojedynczym RCA-RCA)
- liniowo (kanał lewy i prawy zwykłym kablem głośnikowym?)

Wszyscy zalecają LFE, ale potem i tak 99% osób robi z tego coś pomiędzy. To znaczy w ampli podłączają pod LFE (RCA), ale w subie wtykają dwa kable (2xRCA). Jestem w tym temacie laikiem, więc pytam. Po co się to robi?

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Tylko co to daje? Ok, rozumiem - sub gra dynamiczniej. Ale z czego się to bierze? I co na to producenci? Czemu np. JBL nie pisze nic o tym w swoich instrukcjach? Może to szkodzi sprzętom?

Whiplash

New member
Bez reklam
Tak suby wybuchaja hehe ;) Black co ty opowiadasz, dlaczego Y to juz nie LFE..? Przeciez z amplitunera dostaje sygnal LFE odfiltrowany tylko ze kabel jest rozgaleziony i ten sam sygnal idzie na dwie cewki w subwooferze.

LFE i liniowo to to samo tylko ze w przypadku LFE sygnal jest odfiltrowany przez ampli a liniowo sub dostaje pelne pasmo i dziala jego filtr (Crossover)
L/R kabelm glosnikowym to co innego, to podlaczenie wysokopoziomowe. Subwoofer wtedy staje sie pasywny i nie dziala jego wzmacniacz a napedza go amplituner/wzmacniacz tak jak pozostale kolumny.

Jesli w subwooferze jest wejscie 1RCA to tak sie podlacza jesli sa dwa gniazda to nalezy je wykorzystac kupujac kabel Y lub przejsciowke.

Jesli subwoofer dostaje mocniejszy sygnal na wejsciu bo z 2 glowic to nie trzeba go sporo rozkrecac i wg. mnie wzmacniacz ma mniej pracy.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Muszę sie zgodzić z tobą kupiłem już dzisiaj kabelek Y firmy MRS i robię powtórną kalibrację.Odsłuchiwałem w dniu dzisiejszym takiego samego suba w salonie i potwierdzam zagrał lepiej na połaczeniu Y.Jeszcze polecałi wymianę kabla zasilającego,ale trzeba trochę uzbierać bo są drogie.To samo o połączeniu Y potwierdził mi wczoraj serwis Paradigm-Polpak.

Witam a mowilem :) Pozdrawiam i gratuluje dobrej decyzji :)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Ja jednak zgadzam się z Blackiem, o czym pisałem w poscie nr 496 oraz w odpowiedzi na korespondencje dommina6, a z resztą u Krisa tez mozna o tym poczytac i dlaczego.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
W porzadku, zrobisz jak chcesz, nie mowie, ze jest zle, ja tam wole miec sterowanie LFE ;)
Dudni przez zla akustyke:
1) po pierwsze zrob jak w poscie 496, wybierz wlasciwe miesjce dla suba
2) odsuniecie od scian, rogow czesto pomaga
3) jesli w pokoju masz duzo gladkich, golych powierzchni koniecznie je zagospodaruj, dywanami, zaslonami, itp.
4) Na koniec zostają drogi ustroje akustyczne, wałki, walce, ćwiercwalce i inne pułapki basowe

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Subwoofer stoi w rogu a powierzchnie bez dywanu okna bez zasłon tylko komoda narożnik i ława.
To można zjechać tym crosem na subie czy nie ruszać, na koncertach jest OK ale na konkretnych filmach jak Iron Man,Tron, Transformers,Helikopter w Ogniu najlepiej idzie jak mu trochę zdejme.

Zmień ustawienie suba. U mnie tez było podobnie i ściszanie czy podgłaszanie, a nawet ujmowanie Hz za bardzo nie pomagało, bo na jednych filmach było ok. a na innych przy odpowiednim zejściu i tak szybki w drzwiach chodziły. Musiałem zamykać drzwi podczas seansu:) U mnie pomogło przestawienie suba w całkiem inne miejsce, koło kanapy. I teraz jest ok. Nie wiem jak jest w przypadku podłączenia kablem Y?, ale u mnie w 2 subach po podłączeniu pojedynczym RCA-RCA crossover na subie był nieaktywny. Jak jest u Ciebie? Wszystkim powinien sterowac amplituner. A fronty też odciąłeś na 80Hz?

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Na subie ustawiamy raz, cala procedure robimy juz z poziomu ampli - jezeli jest juz taka potrzeba. Odciecia i ustawienia zgodnie z tym co tu pisalismy.
Od tego zacznij. Inna sprawa to to o czym pisalem w innym watku, sub subowi nie rowny, testowalem ustawienia na kilku subach, jeden po drugim i rozne kwiatki wychodza - mimo poprawnych (zalecanych) ustawien. Akustyka to bardzo wazna rzecz! , sam sub moze tez byc bardziej podatny na przypadlosci o ktorych piszesz (domino). Nawet najlepszy sub i kolumny moga grac zle, jak im nie stworzysz odpowiednich warunkow. Kolumny to nie doniczka z kwiatkiem.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
A mi sie wydaje ze tak, jak mialem suba paradigma to tak wlasnie bylo- niestety one musza miec powierzchnie, wiec tez zmneijszalem na subie wartosci typu crossover czy tez volume i pomagalo ale i ciszej i mniej efektownie bylo...potem o dziwo w domu jak sie przenioselm z bloku tez za duzo lepiej nie bylo pomimo ze powierzchnia byla wieksza... dlatego powiedzialem ze nastepny sub musi byc typu zamknietego a nie bas reflex... jaki to nie bedzie sub zamkniety zawsze kontrola bedzie lepsza i fajniej bedzie sie zachowywal taki subik... ja juz swojego sie doczekac nie moge bo jest calkiem mozliwe ze oprocz z ampa nowego to wlasnie i z suba najbardziej bede sie cieszyl ;-) zgadzam sie z tym tez co moi dwaj poprzednicy napisali wyzej...

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Mysle ze wiele zalezy od preferencji, akustyki jak i od konstrukji samego suba, ale otwarta czy zamknieta konstrukcja nigdy nie byla wada w jakimkolwiek odsluchu (dla mnie). Zawsze znalazl sie jakis jeden sub ktory potrafil ladnie zaadoptowac. U mnie np. nie ma zadnych absolutnie problemow, jak chce to podkrecam i jest dominacja basu, innym razem zostawiam zgodnie z referencja i jest moim zdaniem idealnie. Nie ma dominacji, nie jest za cicho, jest w sam raz - uzupelnienia i jest lupniecie w odpowiednim momencie.
Suby to cwane bestie, ciezko dobrac taki ktory idealnie nam sie wkomponuje do pomieszczenia + sam z siebie nie bedzie zly.

Whiplash

New member
Bez reklam
Oj czuje ze ciezko sie bedzie dogadac. Bypass to zapewne wylaczenie filtra w subie wiec gra wszytkim co dostanie z amplitunera a dostanie max 120hz bo tak sie ustawia + ponizej 80hz z kolumn. Wiec nie wiem co Ci daje przestawienie w samym subie crossover na 130hz skoro takie pasmo do niego i tak nie dochodzi?

Wracajac do Y, Krzysztofie Radio powiedz mi Co ma podlaczenie kablem Y do sterowania LFE? Ja mam podlaczenego tak i crossover w subie nie dziala bo ustawiony mam w tryb LFE czyli bez filtra a ze sygnal dostaje na obie cewki to i gra mocniej. Testowalem podlaczenie RCA-RCA to bieda, trzeba bylo go rozkrecic na jakies 80% aby gral tak jak przy podlaczeniu Y gdzie mam volume na subie w okolicy 60%

Widze ze teraz poleci kolejne 10 stron watku o podlaczeniu Y vs Mono jak pare stron temu LPF for LFE na 120 a nie na 80hz jak podaje THX.

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Oj czuje ze ciezko sie bedzie dogadac. Bypass to zapewne wylaczenie filtra w subie wiec gra wszytkim co dostanie z amplitunera a dostanie max 120hz bo tak sie ustawia + ponizej 80hz z kolumn. Wiec nie wiem co Ci daje przestawienie w samym subie crossover na 130hz skoro takie pasmo do niego i tak nie dochodzi?

Wracajac do Y, Krzysztofie Radio powiedz mi Co ma podlaczenie kablem Y do sterowania LFE? Ja mam podlaczenego tak i crossover w subie nie dziala bo ustawiony mam w tryb LFE czyli bez filtra a ze sygnal dostaje na obie cewki to i gra mocniej. Testowalem podlaczenie RCA-RCA to bieda, trzeba bylo go rozkrecic na jakies 80% aby gral tak jak przy podlaczeniu Y gdzie mam volume na subie w okolicy 60%

Widze ze teraz poleci kolejne 10 stron watku o podlaczeniu Y vs Mono jak pare stron temu LPF for LFE na 120 a nie na 80hz jak podaje THX.

Tylko wiesz co jest dziwne?, że ja kiedyś w Yamaha 430 miałem również podłaczony sub pojedynczym RCA do typowego wyjścia dla suba, i crossover na subie mi działał. A już w Onkyo jest nieaktywny. Żeby się nie okazało że u kolegi dommino6 też działa ten crossover i dlatego słyszy róznicę po przestawieniu? Ale z drugiej strony tak jak napisałeś, jeżeli wszystko jest w ampli ładnie odcięte, to nie powinno być żadnej róznicy czy na subie ustawimy 120Hz, 150Hz czy bypass. Przecież przy odcięciu dla LFE 120 Hz oraz wszystkich kolumn na 80Hz, nie ma bata żeby coś trafiło powyżej 120Hz na suba, bo i skąd? Bypass to wydaje mi się zdaje egzamin przy podłączeniu wysokopoziomowym, gdzie wtedy wyłacza zypełnie odcięcie na subie i idzie pełne pasmo zarówno na kolumny jak i na suba. Bo przecież gdyby nie Bypass to jakby dać crosa na min, to wynosi chyba 35Hz, a kolumny zawsze moga zejść niżej więc pełne pasmo by do niego nie trafiło.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ja jak zaczolem myslec o wymianie sprzetu i pozniej juz zastanawialem sie jaki sub, to w kazdym sklepie mowiono mi ze kabel Y jak jest taka mozliwosc podlaczenia to takowy trzeba kupic, bo roznica jest bardzo duza....co defakto czuc tak jak kolega pisal ze mozna mniej rozkrecic w powrowaniu do zwyklego suba, a glosnosc bedzie wieksza bo dostaje na dwie cefki sygnal i zapewne to ma znaczenie, bo po diabla bylyby takie kable ....? dla bajeru ???
Pamietam jak szukalem takiego kabla, a to bylo okolo 2 lat temu bo ja mialem juz rok temu kupowac sprzet ale nie istotne i wtedy malo bylo takich kabli szukalem np w firmie qued, chord, ale niestety nie mieli tylko byly przejsciowki, bylo cos z profigoldatez za okolo 200 zl ale gosc pwoiedzial ze w tej samej cenie moze cos lepszego mi zalatwic.... i powiedzial mi ze zamowi mi Oehlbacha to ja mu mowie Panie ale to w marketach taki kabel sie kupuje , na to gosc powiedzial ze tak ale tanie, a ja Panu sciagne pozadny kabel ... i sluchajcie gosc za jakies 2 tygodnie sciagnal mi i podlaczylem ten kabel i Qeda zwykly pojedynczy... oba kosztowaly wtedy czyli 2 lata temu po 200 zl i sluchajcie roznica byla naprawde duza, malo tego poprosilem o kabel pojedynczy do suba Qeda za 300 zl i dalej Oehlbach za 200 zl Y byl lepszy.... to jest moj tylko przykald ze naprawde jest roznica .... a przynajmniej ja wyczuwalem i sprzedawca, ktory jakby nie bylo moglby mi wcisnac drozszy Qedowski i sciemniac ze jest lepszy ale bylo wyraznie slychac przewage oehlbacha Y .... A do tego niezle wykonany jakbym napis na nich widnial np Chord czy Qed nikt by nie przypuszczal ze to tylko zamiana napisu...... w koncu to nie szal kasy 200 zl za 2 m. - prawda? A jak ktos teraz ma chec na Y kabelek to Wireword ma fajne wlasnie w przystepnej cenie.... do 200 zl..

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Nie wiem jak jest w przypadku podłączenia kablem Y?, ale u mnie w 2 subach po podłączeniu pojedynczym RCA-RCA crossover na subie był nieaktywny. Jak jest u Ciebie? Wszystkim powinien sterowac amplituner.

No wlasnie, nie znam subów, co działają inaczej ;) co nie znaczy, ze taich nie ma, Whiplash. U mnie przy połączeniu Mono musiałem skręcic na 9-10 godz. Jesli tak wolisz to OK.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Wyglada na to, ze kalibracja swoje zrobila i to poprawnie (choc nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym 150Hz). Grunt, że słuchacz zadowolony ;)

A jak ktos teraz ma chec na Y kabelek to Wireword ma fajne wlasnie w przystepnej cenie.... do 200 zl..

Ta, tylko ze ja musze miec 8m, dlatego celuję raczej nie wyzej niz Wire World Solstice.
A teraz mam pytanie, czy jesli zaopatrze sie w kabelek Y to bedzie go mozna uzywac jako mono (czy jesli drugi wtyk nie zostanie podłaczony, czy w ogole bedzie gralo)?

Ostatnia edycja:
Do góry