Kalibracja kina domowego - dyskusja.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Lolek szaleje z zakupami, dobrze, bedzie co ogladac :)
Co do kierunkowosci (wpiecia co, gdzie) kabla, to z tego co pamietam temat moocno dyskusyjny.
Chyba gdzies nawet wklejalem linka. Jak ktos ma swoje teorie na ten temat, to chetnie poslucham.

hans2

Banned
Fakt, producent mógłby przypisać konkretne nastawy dla KD i po kłopocie, tylko jest jeszcze kwestia tego typu że niektórzy z nas na innych nastawach słuchają muzyki i oglądają filmy. Więc co by było gdybym nie mógł dac frontów na Full Band, bo tylko by były odcięte na 80Hz. A co ze subem?

no i tutaj widac ze mozliwosci duzej czesci obecnych ampli odstaja od zwyklych potrzeb typu muzyka stereo w zakresie konfiguracji. kiedys np denon mial osobne ustawienia pod stereo ale teraz niestety juz nie ma.

btw nie mialem na mysli sztywnego crossa...

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Co do kierunkowosci (wpiecia co, gdzie) kabla, to z tego co pamietam temat moocno dyskusyjny.
Chyba gdzies nawet wklejalem linka. Jak ktos ma swoje teorie na ten temat, to chetnie poslucham.

Ja wiem tylko tyle, że wg audiofilskichteorii w przypadku np. kabli głośnikowych kierunkowych, czyli z zaznaczoną stroną "amp side" oraz "speaker side" w przypadku częstego przepinania kabli (ale kto tak robi?) należy pamiętać o tej samej stronie. Ponoc kable tez się wygrzewają, czyli układają swoją strukturę pod wpływem płynacego prądu. Trzeba tylko pamietac, by po jakims czasie nie zmieniac tej kierukowosci, by nie zaburzyć już uporządkowanej struktury.

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Sony hx 955 w 55 calach...Pozdrawiam

Gratulacje. Ja cały czas chorowałem na Sharpa w 60" (635 lub 740). Ostatnio jednak zwróciłem uwagę dwie półki sharpowe wyżej, tj. na 840. Tylko trochę szkoda wydawać ponad 6k na TV. Co mnie pociesza to istniejący kupiec na mój aktualny tv (za jakieś 2k) i to, że po zakupie TV miałbym już swoje home cinema skończone (zawsze można coś lepiej, ale dla mnie aktualny setup jest już super). Pozostałoby inwestowanie w nośniki BD (zakup lub wypożyczanie) :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Trochę dziwne, że przy subie tej klasy nie dali kabla zasilającego? Może po prostu ktos zapomniał spakować? Zadzwoń do tego sklepu i niech dosyłają.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam i stalo sie przywiozlem mojego "grubasa" amplituner onkyo 5010 i bluray denona 3313 UD i generalnie jestem zadowolony daje czadu niezle :) jest to zupelnie inaczej niz jak sie sluchalo w salonie i jak sie samemu podnioslo te 25 kg .... ale mam pytanko rozmawialem z Krzychem na komorce i on ma podobny motyw tylko na odtwarzaczu dvd ... wiec mysle ze tak onkyo ma .... a wiec mam cos takiego ze jak sie wlozy plyte BD to jak sie zmienia sciezka na tej plycie czyli np najpierw jakas wejsciowka pozniej jakies reklamowki , spoty itp to pojawia mi sie komunikat na chwilke doslownie NO SIGNAL po czym juz wskakuje odpowiedni format dzwieku powiedzmy podczas trailerow na filmie pojawia sie dolby digital nastepnie pojawia sie menu ustawiam np DTS hd master audio i wlaczam play i znowu pojawia sie NO SIgnal na chwileczke po czym juz wskakuje odpowiedni format dzwieku ktory ustawilem.... i dzieje sie to tylko przy plytach bluray , przy dvd nie ma tego komunikatu... czasem na poczatku pojawia sie np NO SIGNAL po czym pojawia sie sie na wyswietlaczu napis DIALOG NORM + 4dB... tak generalnie sie juz potem nic nie dzieje tylko przez czas kiedy sie zmieniaja rozne formaty na plycie ( a szczegolnie z dolby digital naDTS hd master audio ) bo wiadomo ze teraz jest troszke roznych pierdol na pozcatku filmu... Nadmieniam ze zmienialem kable ( zreszta mam niezle kable wiec nie jest to problem kabli ) Do tego zmienialem na wyjsciu bluray dwa polozenia2 kabla bo tam jest tak ze jedno jest hdmi monitor, a drugie hdmi amplituner i nie ma to znaczenia dzieje sie to samo... myslem ze to problem tv ktory mam bo on jest taki skladak czyli monitor/ tv :) ale to nie ma znaczenia wg mnie gdyz to problem z rozpoznaniem dzwieku a nie obrazu...
I tak do konca nie wiem czy cos w Menu jest ustawione tylko czy w menu amplitunera czy w menu BD czy tak ten typ ma... generalnie to jakos nie przeszakdza tylko chce wiedziec czy tak ten typ ma... jak ktos ma jakis pomysl albo np Blacknija mozesz koelgo sprawdzic to u siebie to bede wdzieczny... bo ty masz najlepsza mozliwosc zeby to sprawdzic u siebie w sklepie chocby na innym amplitunerze ale skoro Krzychu tez ma ten motyw to raczej skladam sie ze ten typ tak ma... a jesli to kwestia ustawien - to jakie i gdzie ampltuner czy BD ?// Tak to jestem bardzo zadowolony :) micha sie cieszy:) Pozdrawiam i jak ktos ma pomysl to prosze o swoje pomysly. Nadmieniam ze mam najnowszy soft..
Lolek

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Po prostu jak rozmawialiśmy dzieje się tak przy przejściu z jednego formatu dźwięku na inny. Podejrzewam że przechodząc z menu do etapu odtwarzania filmu jest luka w której nie jest dźwięk przesyłany, więc ampli to wychwytuje i wyświetla " no signal" po czym znowu wyłapuje daną sciezkę. Jak mówiłem u mnie w kilku momentach tez tak jest, i objawia się to nieraz takim pstryknięciem. Struktura płyty BD jest ciut inna niż DVD, więc może ta przerwa między zmianą scieżki jest na tyle długa że ampli to momentalnie wyłapuje. U mnie czasami po prostu jest chwilka ciszy, pstryknięcie i przejście z np. 2.0 do DD. Ogólnie nie ma aż tak długiej przerwy żeby pojawił się napis " no siglal", ewentualnie na poczatku jak włozę płytę i ampli nie odrazu wyłapie sygnał. Co do "Dialog Norm" pocztaj Amplituner Onkyo - Kino domowe - Audiostereo.pl. Właśnie coś mi się widziało, że chodzi o dialogi. Jak widać to ten parametr jest automatycznie ustawiany i może byc przy róznych materiałach innej wartości.

Whiplash

New member
Bez reklam
Nie niby tylko subwoofer wyraznie dostaje power'a przy podlaczeniu Y. Cieszymy sie ze moglismy pomoc i ze jestes zadowolony z koncowego efektu. Co do koncertow to wlasnie cala przyjemnosc to ogladanie i sluchanie w DTS 5.1 z subwooferem a nie w stereo.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Koncerty w dedykowanej sciezce wielokanalowej, to istna poezja. Stereo jest cudne, ale dobrze zrealizowana sciezka dzwiekowa 5.1 tetniaca publicznoscia, to prawdziwy odjazd. Bywalem na koncertach i smiem twierdzic ze w domu mozna przezyc to bardzo podobnie, z ta roznica ze nie dostaniemy butelka w glowe :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Spokojnie, nie slucham Niecika i kawalkow w stylu "Cztery siedemnastki", ale gorzej z sasiadami co do cisnienia, a jak mnie poniesie przy trunkach to i spiewy odchodza :) ale podobno spiewam i tancze jak Michael Jackson :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Mnie też się zawsze wydaje że jestem królem parkietu, szczególnie po flaszce na głowe:) Nagranie z imprezy/wesela później tego nie potwierdza:( A jak kiedyś u mnie z kumplem zaczeliśmy spiewać, to kobieta powiedziała że jakby dwa kojoty wyły do księżyca. Sąsiedzi pewnie mieli niezły ubaw.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Podłączyłem mono Monster Cable,rozmawiałem również z serwisantem z Polpaku i mówił ze można w dwojaki sposób,niby w Y jest troszke mocniejszy wydajniejszy ale przy moich 25m bez przesady.
Hej robisz blad ale to twoja sprawa metry tu nic nie maja do znaczenia bez względu czy ma się 25 m czy 50 m jak sub ma taka możliwość to taki kabel się kupuje , popatrz choćby na mercedesa wsrod subow na Velodyne oni te zmaja takei suby ze sa dwa wejścia i wszem i w obec pisza i mowia ze trzeba taki kabel podlaczyc bez względu jaki model jest suba i ile kosztuje...

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Po prostu jak rozmawialiśmy dzieje się tak przy przejściu z jednego formatu dźwięku na inny. Podejrzewam że przechodząc z menu do etapu odtwarzania filmu jest luka w której nie jest dźwięk przesyłany, więc ampli to wychwytuje i wyświetla " no signal" po czym znowu wyłapuje daną sciezkę. Jak mówiłem u mnie w kilku momentach tez tak jest, i objawia się to nieraz takim pstryknięciem. Struktura płyty BD jest ciut inna niż DVD, więc może ta przerwa między zmianą scieżki jest na tyle długa że ampli to momentalnie wyłapuje. U mnie czasami po prostu jest chwilka ciszy, pstryknięcie i przejście z np. 2.0 do DD. Ogólnie nie ma aż tak długiej przerwy żeby pojawił się napis " no siglal", ewentualnie na poczatku jak włozę płytę i ampli nie odrazu wyłapie sygnał. Co do "Dialog Norm" pocztaj Amplituner Onkyo - Kino domowe - Audiostereo.pl. Właśnie coś mi się widziało, że chodzi o dialogi. Jak widać to ten parametr jest automatycznie ustawiany i może byc przy róznych materiałach innej wartości.

Dzięki Krzychu dzwoniłem do serwisu EIC i do magika takiego w EIC co zna się na "rzeczy " odonosnie ampow Onkyo i mowia ze tak onkyo ma i trzeba się do tego przyzwyczaić, jest to normalne zachowanie i nie ma czego się obawiać, a za miesiąc powiedzieli mi ze nie bede tego nawet zauwazal bo się przyzwyczaje, a ile radości da amplituner to zrekompensuje te "ala niedogosnosc" to tak jak z rozmiarem tv kupuje się i wydaje się ze na poczatku jest duzy, a po 4 latach zamienia się go na większy :) odnośnie komunikatu Dialog norm +4 dB to faktycznie jest poziom dialogow podwyższony i to cos się ma z THX i certyfikatem i na to wpływu nie ma, on to bardziej wytlumaczyl ale powiedzial żeby się tym nie przejmowac, a jakby co to o 4 db zmniejszyc glos i tyle... a odnosnie NO SIgnal generalnie dzieje się cos takiego ze to sprawa hdmi jest i elektroniki w Onkyo i ze plyta BD zawiera tyle informacji i tyle roznych rozdzai dzwiekow ze on sobie przestawia w zaleznosci co poda mu odtwarzacz BD ... na plycie dvd jednak jest mniej informacji i już generalnie inaczej się amplituner zachowuje, a przynajmniej te ostatnie modele... u mnie tak jak pisałem na dvd nie ma tego ...normalnie się zachowuje.Pozdro...

Ostatnia edycja:

[Raccoon]

New member
Bez reklam
lolek, przecież podał Ci Krzychu linka. Tam dalej był kolejny:
Feature Article
Tu jest wszystko odnośnie Dialognorm wyjaśnione. Nie ma to nic wspólnego z THX. To jest element "metadaty" sygnału DD. Nie przejmuj się tym. Po prostu zaakceptuj, że taka funkcja jest. Ona nic nie psuje :)

Panowie, a ja się zapytam. Jakim kablem najlepiej podłączyć suba JBL Studio 550p? Zwykłym mono czy Y? W instrukcji piszą o pojdynczym RCA, ale widzę, że wejścia są dwa. Ja mam zamiar podłączyć w opcji LFE, więc single chya wystarczy, nie?

Whiplash

New member
Bez reklam
Black nie zgodze sie z Toba. JBL w instrukcji podaje ze jesli LFE to RCA-RCA. Kupujac u ciebie zestaw na moja prosbe dodales mi kabelek Y i roznica miedzy podlaczeniem 2RCA a jednym jest zasadnicza. Na mono gra na pol gwizdka. Wiec nie zawsze trzeba sluchac to co pisze instrukcja.

Do góry