Kalibracja kina domowego - dyskusja.

jurass

Banned
Mowa o kinie, nie o stereo.
Ale raczej większośc posiadaczy amplitunerów wykorzystuje je również do stereo.

Audyssey to oprogramowanie innych twórców, które nie ma nic wspólnego z producentami amplitunerow.
Nie Audyssey ustawia kolumny na large, tylko amplituner. To dwie różne, niezalezne sprawy.
Pozdrawiam
To kto robi kalibrację, Denon czy Audyssey? Audyssey wstawia się sam do Denona i nie obchodzi go co ów wyrabia? No nie żartuj. Dla mnie to jest jest jeden zintegrowany produkt. Jeśli jest inaczej i nie wie lewica co robi prawica to jest to dla mnie poważna wada koncepcyjna.

[Raccoon]

New member
Bez reklam
juras i krzysiek1980 - dwie sprawy do Was, dla uporządkowania tematu:

krzysiek1980:
Może się mylę, ale nie ma czegoś takiego jak ustawienie kolumn na large i następnie ustawienie odcięcia (crossover). Mój amplituner nie daje takiej możliwości. Wydaje mi się, że żaden nie daje.

juras:
Co to znaczy, że "producent amplitunera się myli"? A w jakim miejscu to co piszemy (za Audysseyem) kłóci się z ustawieniami w ampli?

Panowie (nie tylko Wy dwa, ale wszyscy):
Przestańcie traktować określenia large i small jako polskie tłumaczenie: duża kolumna - czyli dwa Was "dobra, droga, super" i small - czyli dla Was "mała, tania, słaba". Określenia large i small oznaczają tylko (i nic więcej!), że:
large = kolumna do której decyzją użytkwnika ma trafić pełne pasmo,
small = kolumna do której decyzją użyykownika ma trafić pasmo powyżej częstotliwości x (crossover).
Tylko tyle! To nie ma nic wspólnego z wielkością kolumny, jej ceną czy jakością. Nie ma też nic wspólnego z tym jak kolumna reprodukuje najniższe tony.

Widzę, że od pół roku udało się temat wytłumaczyć tylko nielicznym ;P

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Audyssey to oprogramowanie innych twórców, które nie ma nic wspólnego z producentami amplitunerow.
Nie Audyssey ustawia kolumny na large, tylko amplituner. To dwie różne, niezalezne sprawy.

krzysztofradio:
Nie do końca. Kriss twierdzi, że każdy Audyssey zainstalowany na sprzecie jest przygotowywany stricte pod ten sprzęt. Tak samo niby mikrofon do kalibracji jest zawsze specyficzny. Zakładam, że może to być tylko marketing i przymuszanie nas do wydatków, ale tak jest na ich stronie.

Aczkolwiek ja nie o tym chciałem...

Jest ważniejsza kwestia. Znów, może się mylę, ale wydaje mi się, że ustwienia large/small nie dokonuje ani Audyssey, ani amplituner. Ustawienie wybiera UŻYTKOWNIK. I to jest to, o czym pisałem powyżej. Wybór small/large to nic innego jak decyzja użytkownika:
- kieruję całe pasmo na kolumny frontowe (dublując z reguły bas z suba),
- odcinam bas poniżej "x" i dokładam go do suba (który już i tak gra kanałem .1).

Zatem dyskuja kto ma rację - producenci amplitunerów czy audysseya - jest bez sensu. Jedni z drugimi współpracują i dają nam wspólne dzieło: amplituner. Ale nawet najlepszy ampli nie zagra dobrze, jak użytkownik go nie ustawi pod swoje:
- preferencje,
- pomieszczenie,
- osprzęt (w szczególności głośniki).
I tutaj potrzebna jest elementarna wiedza użytkownika. A taką można wyciągnąć z licznych publikacji krissa.

Uff ;P

jurass

Banned
juras:
Co to znaczy, że "producent amplitunera się myli"?
To właśnie ja o to pytam. Ja nie mówię tylko o Audyssey, ale czy nikomu z amplitunerem wyposażonym w Audyssey autokalibracja nie ustawia frontów na Large? W wielu wypadkach (np. u mnie, ale myślę że nie tylko) amplituner podczas autokalibracji ustawia fronty na Large, a wielu uważa, że jedynie poprawne ustawienie to Small. Więc ja pytam czy producent amplitunera ze swoimi zaawansowanymi algorytmami analizy pola akustycznego się myli? Chciałem tylko poddać w wątpliwość twierdzenie, że jedynie słuszne ustawienie frontów to zawsze i bezwarunkowo Small. Z moich dociekań wynika, że nie jest to kwestia czarno-biała i są różne opinie na ten temat.

Ostatnia edycja:

[Raccoon]

New member
Bez reklam
To jest tylko kwestia Twoich preferencji.

Jest dużo argumentów za tym, żeby ustawiać na small i odcinać na 80Hz. Po prostu w takij sytuacji oczekuje się lepszego basu: 90% subów lepiej go zreprodukuje, niż najlepsze kolumny.

Ale to tak jak z kobietami. 90% facetów wybierze szczupłą kobietę (niekoniecznie chudzielca). Ale mam kolegę, który w barze go-go zawsze wybiera najgrubszą (dam na oczy widziałem - na oko 165 cm, 80 kg), bo ma taki fetysz.

To wcale nie był słaby bar ;P W wielu knajpach tego typu na całym świecie, wśród 80-100 dziewczyn są 2-3 "stereotypowo brzydkie". Jak widać jest na nie zapotrzebowanie. Tak samo z ustawieniami small/large. Referencja i preferencja. No może z tą różnicą, że dziewczynę oceniami w ciągu pierwszej sekundy, a ustawienie amplitunera jednak - o czym pisałem - wymaga pewnej wiedzy i eksperymentów :)

Whiplash

New member
Bez reklam
Kalibracja u mnie ustawia wszytkie kolumny na large a centrum ma pasmo 80-20 000 i nie wierze ze glosnik centralny przynajmniej moj jest w stanie dobrze odegrac pasmo 40-60hz.

Ustawieniem THX czyli wszytko na 80hz jest ustawieniem ktore zadowoli wiekszosc sluchaczy. JEsli ktos ma troche wiecej pojecia i wie troche o swoim sprzecie moze ustawic sobie nieco inaczej, np. z frontami jako large bo moze tak mu sie wyda ze brzmi lepiej, lub tak ze kolumny odcina na granicy ich przenoszenia(+10/20hz) tak aby graly maksymalnym pasmem a tylko to czego juz nie sa w stanie odegrac bez znacznego spadku dB przekierowac na sub. Mioim zdaniem to jest najlepsze ustawienie.

Niestety ale obecne Amplitunery KD sa tak rozbudowane ze trzeba przeczytac wiele a jeszcze wiecej sprzedzic z pilotem w reku i na piechote testowac rozne konfiguracje aby ustawic najlepsze brzmienie jakie tylko mozna z danego sprzetu wycisnac.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
W calej tej zabawie chodzi o dwie rzeczy, "referencje" i "preferencje".
Wszystkie porady i zalecenia Chrisa dot. Audyssey to "referencja", wiec jezeli chcemy cos zrobic na wlasna reke to bedziemy miec "preferencje". Wklejalem linki w tym watku ktore dokladnie to wyjasniaja.
Kazdy link opisywalismy juz w tym watku.

Dla przypomnienia, tutaj jest WSZYSTKO. Linki dokladnie wyjasniana rozne kwestie.
Po przeczytaniu tego, wszystko jest jasne.
Przykladowe dyskusje dot. roznych zagadnien:

Referencja vs Preferencja:
http://www.audyssey.com/blog/2009/05/reference-vs-preference

Small vs Large:
http://www.audyssey.com/blog/2009/05/small-vs-large/

itd.:
https://audyssey.zendesk.com/entries/74454-bass-management-and-lfe-not-the-same-thing

http://www.audyssey.com/audio-technology/multeq

https://audyssey.zendesk.com/entries/73283-Dynamic-EQ-and-Reference-Level

https://audyssey.zendesk.com/entries/109003-MultEQ-compared-to-MultEQ-XT-

https://audyssey.zendesk.com/entries/438840-changing-the-cross-over-settings-after-running-audyssey

https://audyssey.zendesk.com/entries/108049-crossover-frequency

Ostatnia edycja:

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Świętość:

"...Preference abyss. It can be a fun place to be and there is nothing wrong with applying personal touches to your sound, especially if you are the one enjoying it. But know this: It’s not the job of a room correction system to determine your preference. That is entirely up to you. What room correction gives you when it delivers reference is a known baseline and the ability to apply preference consistently. Without it, boosting the bass for some content would not sound the way you want it for other content because you are not starting from a known condition. If you want to apply your preference, I have some words of advice: “Start with reference.”"

A to dobre (przy okazji śmieszne):
Chris:
"If you want any bass playing from it (other than whenever the LFE track kicks in only in 5.1 content) then you should set speakers to Small. Less manly, I know, but better sound!"

Ostatnia edycja:

hans2

Banned
To właśnie ja o to pytam. Ja nie mówię tylko o Audyssey, ale czy nikomu z amplitunerem wyposażonym w Audyssey autokalibracja nie ustawia frontów na Large? W wielu wypadkach (np. u mnie, ale myślę że nie tylko) amplituner podczas autokalibracji ustawia fronty na Large, a wielu uważa, że jedynie poprawne ustawienie to Small. Więc ja pytam czy producent amplitunera ze swoimi zaawansowanymi algorytmami analizy pola akustycznego się myli? Chciałem tylko poddać w wątpliwość twierdzenie, że jedynie słuszne ustawienie frontów to zawsze i bezwarunkowo Small. Z moich dociekań wynika, że nie jest to kwestia czarno-biała i są różne opinie na ten temat.

obecny stan jest taki ze amplitunery z audyssey nie sa calkowicie zintegrowane.
producenci ampli nie chca oddac kontroli nad bass management mechanizmowi kalibracji,
wiec audyssey tylko moze raportowac amplitunerowi punkt -3db a producent ampli podejmuje decyzje o domyslnym ustawieniu odciecia (przy czym kazdy producent ampli robi to troche inaczej).

wyobraz sobie ze jakis producent by oddal kontrole nad bass management kalibracji ktora by crossovery ustawiala automatycznie na podstawie pomiaru. w recenzji by napisano ze nie da sie ustawic crossoverow, nikt by tego nie kupil i kolo by sie zamknelo.
obecny stan jest wypadkowa roznych interesow a naprawa tego wymagalaby wiekszej swiadomosci uzytkownikow, recenzentow itd. po wielu postach w tym watku widac ze w wiekszosci my uzytkownicy tej swiadomosci nie mamy.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
po wielu postach w tym watku widac ze w wiekszosci my uzytkownicy tej swiadomosci nie mamy.

Tym co chcialo sie poczytac, maja, a reszta bladzi ew. ustawia zgodnie z swoimi preferencjami i OK. Czasem mam wrazenie ze juz wszystko zostalo wyjasnione - a powiedzilismy juz wszystko w tym przydlugim watku, a zaraz wszystko zaczyna sie od nowa :)
Sa linki, jest tam wszystko. Sprzet tez mamy w domu. Co wiecej trzeba do szczescia, chyba czasu tylko brakuje? :)

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Żyjemy w czasach, gdy na posty innych użytkowników Internetu odpowiada się na szybko, po przeczytaniu pierwszcyh 2 linijek postu. Jeśli post ma więcej, niż dwie, wtedy właśnie powstają takie dyskuje bez sensu. Sam mam ten problem, że swoje wpisy zbytnio rozwlekam - ale właśnie dlatego wiem, że mało kto czyta całość :)

Stąd właśnie potrzeba tłumaczenia po raz 25 tego samego. Swoją drogą Chris to złoty człowiek. Ma facet cierpliwość. Chyba, że to sztab ludzi pod jednym profilem ;P

jurass

Banned
Jeśli ta dyskusja dotyczy jedynie Audyssey (chociaż tytuł wątku tego nie sugeruje), to przepraszam, że się "wtrancam". Jeśli dyskutujemy na wyższym poziomie ogólności, to poglądy twórców Audyssey nie są jedynymi jakie istnieją w tej dziedzinie i niemożliwe jest proste skopiowanie nastaw z systemu wyposażonego w Audyssey do systemu bez niego.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Ależ się wątek znów rozgrzał, ale chyba od początku ;)
[QUOTE='[Raccoon]
Panowie (nie tylko Wy dwa, ale wszyscy):
Przestańcie traktować określenia large i small jako polskie tłumaczenie: duża kolumna - czyli dwa Was "dobra, droga, super" i small - czyli dla Was "mała, tania, słaba". Określenia large i small oznaczają tylko (i nic więcej!), że:
large = kolumna do której decyzją użytkwnika ma trafić pełne pasmo,
small = kolumna do której decyzją użyykownika ma trafić pasmo powyżej częstotliwości x (crossover).
Tylko tyle! To nie ma nic wspólnego z wielkością kolumny, jej ceną czy jakością. Nie ma też nic wspólnego z tym jak kolumna reprodukuje najniższe tony.[/QUOTE]
Racja

[QUOTE='[Raccoon]Nie do końca. Kriss twierdzi, że każdy Audyssey zainstalowany na sprzecie jest przygotowywany stricte pod ten sprzęt. Tak samo niby mikrofon do kalibracji jest zawsze specyficzny. Zakładam, że może to być tylko marketing i przymuszanie nas do wydatków, ale tak jest na ich stronie.[/QUOTE]

Znow racja, co nie zmienia faktu, ze to dalej dwie oddzielne rzeczy.

To kto robi kalibrację, Denon czy Audyssey? Audyssey wstawia się sam do Denona i nie obchodzi go co ów wyrabia? No nie żartuj. Dla mnie to jest jest jeden zintegrowany produkt. Jeśli jest inaczej i nie wie lewica co robi prawica to jest to dla mnie poważna wada koncepcyjna.
Nie żartuje, by najmniej i tez mnie to wkurza, że producent i Audyssey nie dogadują się na tyle, żeby nieswiadomy użytkownik mogl poprawnie sam wszystko ustawić. Nie ma o tym mowy ani słowa w instrukcjach, tyko musisz dowiadywać się tego na forach i grzebać tu i tam. Co nam po automatycznej kalibracji, skoro po niej i tak trzeba zmienić kilka parametrow. Rozumiem Cie, ale tak jest, ale zauważ, ze cały czas podkreślam, ze preferencje i referencje to dwie rózne kwestie.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
wyobraz sobie ze jakis producent by oddal kontrole nad bass management kalibracji ktora by crossovery ustawiala automatycznie na podstawie pomiaru. w recenzji by napisano ze nie da sie ustawic crossoverow, nikt by tego nie kupil i kolo by sie zamknelo.
obecny stan jest wypadkowa roznych interesow a naprawa tego wymagalaby wiekszej swiadomosci uzytkownikow, recenzentow itd. po wielu postach w tym watku widac ze w wiekszosci my uzytkownicy tej swiadomosci nie mamy.

Fakt, producent mógłby przypisać konkretne nastawy dla KD i po kłopocie, tylko jest jeszcze kwestia tego typu że niektórzy z nas na innych nastawach słuchają muzyki i oglądają filmy. Więc co by było gdybym nie mógł dac frontów na Full Band, bo tylko by były odcięte na 80Hz. A co ze subem? Niektórzy przeciez podłączają również wysokopoziomowo, więc szlak bierze jedne konkretne ustawienia. Nie mozna mówic że Audyssey źle kalibruje, bo dla zwykłego Kowalskiego z powodzeniem wystarczy samo załączenie automatu. Dla Nas juz jest mało i próbuje się coś tam jeszcze podpicować, żeby to zagrało na 100%. Dyskusja może się ciągnąć w nieskończoność. Ja tam rózne warianty przetestowałem i u mnie sprawdzają się te ustawienia zalecane przez Kriss'a. Nawet dobrych kilkanaście lat temu, jak jeszcze nie miałem dostepu do internetu i szerokiej wiedzy z niego płynącej, sam doszedłem na ampli Yamaha 430 że najlepsze efekty daje ustawienie kolumn na small, niż na Large i przekierowanie basu typowo na suba. Kolumny stały się zwiewniejsze, lżejsze, a sub nabrał mocnego wykopu.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
A ja tam wszystko czytam bez wzgledu ile napisza koledzy Krzysiek jedenlub drugi, czy np armanig i wielu innych ktorych szanuje za wiedze... jak cos jest dobrze napisane to sie czyta bez wzgledu ile linijek ma post.... a u mnie temperatura rosnie koledzy jutro jade po onkyo 5010 i denona 3313 UD :) takze jutro bedzie wesolo... :) niestety jeszcze sub velodyne nie doplynal nawet do magazynu glownego w Europie tj. Dani, wiec zabawa bedzie niestety bez suba :-( i trzeba bedzie jeszcze ze 2 tygodnie poczekac...

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Masz cierpliwosc, w takim razie jutro czekamy na fotki zacnego sprzetu :)
a Tv kiedy?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Pewnie ze mam bo nie samym kinem czy muzyka zyje ,a co nie zmienia faktu ze lubie to :) fotki tak jak obiecalem zrobie jak juz wszystko bede mial tak zeby calosc pokazac nie chce mi sie na kilka razy dzielic zdjec - obiecalem i dotrzymam slowa zreszta zawsze jak pisze o zdjeciach to i robie zdjecia prawda ??? Tv za tydzien w piatek przywoza mi do domu.... A i tym wszystkim co maja nawet ze sredniej polki amplitunery to naprawde doardzam kupienie odtawarzacza cd nawet moj dziadek onkyo 602 gra lepiej z cd jak z odtwarzacza dvd onkyo 502 :) wiec to nie tylko jest roznica na wysokich modelach choc tam jest to bardziej slyszalne... ale warto :) wlasnie mi leci dire stratis :) A i mam pytanko jak ma sie kierunkowy kabel IC ( ja akurat mam nordosta - red dawna ) to strzalki przy czinczach wchodza te czincze do amplitunera lub jak ktos ma do wzmaka prawda? Od zrodla do koncowki sie kieruje kabel? Pozdro

Do góry