Kalibracja kina domowego - dyskusja.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
W stereo nie powinien grac jak fronty to Large. W surround przy małym centralnym i tyłach będzie grał gdy w tych kanałach pojawi się bas, których te głośniki nie przenoszą.

Whiplash

New member
Bez reklam
Harmana mialem przez chwile wiec nie powiem CI czy jest tam regulacja pasma z kanalu subwoofera. Moge jednak powiedziec ze jesli ustawiles LFE + L/R to subwoofer dostaje pasmo basowe z kolumn. Ustaw samo LFE wtedy w stereo beda graly 2 kolumny a w 5.1 subwoofer zagra swoim pasmem + tym co przekierujesz z pozostalych glosnikow (zazwyczaj 60-80hz)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam jak masz pojedynczy kabel do podlaczenia to zmien go na Y to lepiej sub zagra, a ten sub ma taka możliwość, druga sprawa faza to już kwestia gustu to zależy od tego co dla ciebie jest lepiej i jak slyszysz... srodkowe pokretlo to w zaleznosci co ustawisz na amplitunerze to wtedy ustawiasz tym pokretlem bo to jest odcięcie.... lewe pokretlo glosnosc...

jurass

Banned
Do kalibracji odcięcie częstotliwości na subie na "bypass" i zostawiasz tak jeśli odcinasz amplitunerem. Faza na 0 jeśli sub stoi w płaszczyźnie kolumn frontowych, jeśli naprzeciwko nich to na 180, jeśli jakoś inaczej to eksperymentalnie.

jurass

Banned
Nie wiem jak ten potencjometr jest wyskalowany. W moim subie na godzinie dwunastej jest 0, w prawo wzmocnienie, a w lewo tłumienie. Do kalibracji chyba najlepiej ustawić w pozycji neutralnej. Co do kabli to się nie wypowiem.

Whiplash

New member
Bez reklam
Musisz kupic kabel RCA-2RCA tak aby dwa wejscia w subie byly zasilane. Ustawiasz na poczatku tak.
Volume na polowe, crossover na bypass, faze na 0 i wlaczasz kalibracje. POotem delikatne korekty glosnosci na subie/amplitunerze + ustawienie crossover w amplitunerze dla glosnikow na 80hz i miod malina!

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dziękuje kolego a volume też ustawiam przed kalibracją czy dopiero podkrecam po niej.Jeżeli przed to na jakiej wielkości najlepiej ustawić.Czy w moim przypadku musi być kabel Y cz wystarczy pojedynczy RCA.

Volume ustawiasz tak mniej wiecej na polowe (zalezy od suba), nastepnie robisz kalibracje, wazne aby po kalibracji ampli (Auydssey) nie wskazal Ci -12, kazda inna wartosc bedzie ok. Nastepnie jak bedziesz chcial wprowadzic poprawki, to uzywasz podbicia w ampli, nie w subie. To jest zgodne z tym co pisal Chris, odpowiadajac na takie pytania. Zgodnie z tymi zaleceniami gra to faktycznie swietnie, ja sie tego trzymam. Przelec jakies 15 stron do tylu, tam sa dokladne ustawienia jakich powinienes uzyc.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
W ramach pytania na PW. Kolumny się ustawia na sztywno 80Hz, niezaleznie od ich wielkości. Tak zalecają spece od KD. Nie mogę Ci odpisać na PW, bo masz pełną skrzynkę.;)

jurass

Banned
Kolumny się ustawia na sztywno 80Hz, niezaleznie od ich wielkości. Tak zalecają spece od KD.
A co to znaczy kolumny na 80 Hz? Dla kolumn to są przecież ustawienia Small/Large, a wybór częstotliwości to odcięcie dla suba. Czyż nie?
Poza tym w kwestii częstotliwości odcięcia to widziałem różne opinie speców.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Raz kolejny napiszę "wzornik" szczególnie dla nieprzelatujacych 15 stron do tyłu, jak pisał armanig ;) Może się przyda.

Przed Kalibrcją:

- połączenie suba jednym monokablem pod gniazdo LFE (nie wiem skąd pomysł na Y, ale tu spierać się nie będę, może Paradigm tak ma, może to kwestia gustu, choć wynikają z tego inne konsekwencje)
- ustawic suba w miejscu odsłuchu, puścić basowe kawałki i na leżąco przemieszac się po całym pomieszczeniu, by znaleźć najlepszy naszym zdaniem bas. Wtedy w to miejsce wstawiamy suba.
- Sprawdzic przy jakiej fazie sub gra bardziej głośno i mięsiście (0 lub 180 stopni)
- przed kalibracją dajemy crossover w subie na max (tak na wszelki wypadek) oraz volume na 10-12 godzine (metodą prób i błedów. Po kalibracji sub nie powinien być mocno ścięty, np. -6, czy -12 dB), np. u mnie jest na godz. 10 i ścięty -1 dB.

Potem Kalibracja i zmiany:

- wszystkie kolumny na small, nawet jesli mamy kolubryny
- odcinamy je na 80Hz (crossover)
- Dla basu dajemy LFE, zamiast LFE + Main
- LPF sztywno na 120HZ

Nie wiem jak u Yamahy czy HArmana, ale dla Denona/Marantza powinno być:
- MultiEQ: Audyssey
- DynamicEQ: ON
- Dynamic Volume: Off (no chyba, ze przy głośnym seansie wieczornym spią inni domownicy)

Oczywiście najważniejsze sa własne doznania, wiec to tylko propozycja najbardziej zblizona do referencji. Do tego dochodzą własne preferencje, akustyka pomieszczenia i inne du..rele ;)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Raz kolejny napiszę "wzornik" szczególnie dla nieczytających ;)

- połączenie suba jednym monokablem pod gniazdo LFE (nie wiem skąd pomysł na Y, ale tu spierać się nie będę)
- ustawic suba w miejscu odsłuchu, puścić basowe kawałki i na leżąco przemieszac się po całym pomieszczeniu, by znaleźć najlepszy naszym zdaniem bas. Wtedy w to miejsce wstawiamy suba.
- Sprawdzic przy jakiej fazie sub gra bardziej głośno i mięsiście (0 lub 180 stopni)
- przed kalibracją dajemy crossover w subie na max (tak na wszelki wypadek) oraz volume na 10-12 godzine (metodą prób i błedów. Po kalibracji sub nie powinien być mocno ścięty, np. -6, czy -12 dB), np. u mnie jest na godz. 9
- potem kalibracja i zmiany:
- odcinamy je na 80Hz (crossover)
- Dla basu dajemy LFE, zamiast LFE + Main
- LPF sztywno na 120HZ

Nie wiem jak u Yamahy, ale dla Denona/Marantza powinno być:
- MultiEQ: Audyssey
- DynamicEQ: ON
- Dynamic Volume: Off (no chyba, ze przy głośnym seansie wieczornym spią inni domownicy)

Oczywiście najważniejsze sa własne doznania, wiec to tylko propozycja najbardziej zblizona do referencji.

Pozdrawiam

Dokładnie. Krzychu, tylko takie pytanie. Po co opcja Large/Small jak mamy mozliwość odcięcia kolumn. Large to pełnowymiarowe kolumny, Small to ustawienie dla mniejszych, obcinające chyba dół pasma. Czy takie same efekty nie da samo ustawienie odcięcia? Jak to wygląda jak bysmy odcięli kolumny na 80Hz i przestawiali z Large na Small, przeciez więcej basu do kolumn nie trafi?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Krzysiek, powiem Ci, że ten temat przeczytałem 3 razy, łącznie ze wszystkim stronami Krisa i głowa mnie już bolała. Nie zastanawiałem się nad tym, o czym piszesz, choć starałem się zrozumiec. Ten temat tak mnie rozgrzał, że w końcu wziąłem go jak jest, ale testowałem kilka ustawien i wiem jedno; przy tym zalecanym sub ładnie wkomponował się w całość i wszystko jest spójne, czego nie moglem powiedzieć przy poprzednich nastawach. Nie będę się spierał, że tylko tak ma być i basta, nie wiem na ile to efekt placebo, ale wiem, ze teraz jest OK i o to chodzi :)
Z ustawien u dommino6 w HK wynika, ze może nie ma to kompletnie znaczenia, skoro u niego nie ma Small/Large. Może to tylko wstępne ustawienie otwierające kolejne podmenu.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Small/Large dotyczy kolumn frontowych, jak na fotkach ;) Daj na small, al. jeśli nie ma ustaw na sztywno 80 Hz
Central i surround też na 80 Hz
Te wartości to wielkość membrany suba w calach. Ty masz 10 cali.
Daj na LFE (nie LFE/LP)

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Nie wiem jak jest w Harmanach, może być w innej części menu, często jednak jeśli jest to jest już tak ustawione, a niekiedy nie ma możliwości zmiany tego parametru (i bardzo dobrze).

jurass

Banned

Dwie uwagi do powyższego:
- mało praktyczne
Jak słuchacie stereo to za każdym razem grzebiecie w menu i przestawiacie na Large czy słuchacie z subem?
- nie wierzycie konstruktorom amplitunera, który w czasie autokalibracji ustawia fronty na Large?
Jak się nie wierzy autokalibracji, to po co w ogóle ją robić?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
- mało praktyczne
Jak słuchacie stereo to za każdym razem grzebiecie w menu i przestawiacie na Large czy słuchacie z subem?
- nie wierzycie konstruktorom amplitunera, który w czasie autokalibracji ustawia fronty na Large?

Autokalibracja to jest taka pomoc dla mniej wtajemniczonych. To jak wyjasnisz fakt że niekiedy kalibracja potrafi ustawic kolumny na niższe pasmo, niż w rzeczywistości schodzi ? Miałem tak w Jamo s606. Surround mają dolne pasmo 80Hz, a kalibracja mi je ustawiała na 60Hz. Więc nie do końca trzeba wierzyć ustawieniom Audyssey. Powiedzmy w 90% sporo pomaga, ale ja tam zawsze coś jeszcze poprawiam. Ja dla stereo zmieniałem fronty na Full Band/Large. Już też się bawiłem ustawieniami, i dla mnie również ustawienie kolumn na 80Hz czy small, a przekierowanie basu na suba daje najlepsze efekty. Mam wtedy wrażenie że kolumny grają czyściej, swobodniej i nic się nie zlewa z basem z suba. Każdy głośnik odpowiada za określone przedziały pasma.

Krzysztofradio właśnie tak mnie dzisiaj za sprawą tego tematu naszło na rozważania:) Ja kiedyś miałem starszą Yamahę gdzie było Large i Small, oraz ustawienia odnośnie basu: Sub, Sub + Main i chyba Both. Tylko teraz właśnie mnie zastanawia po co jest jednoczesnie odcięcie i nastawy Large/Small, skoro Small juz powoduje odcięcie pewnego przedziału Hz i przesłanie na suba? Co wtedy jest priorytetem, odcięcie czy fabryczne ustawienie Hz przy daniu kolumn na Small?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wlasnie o to chodzi - dot. kina, temat jest glebszy i omawiany wielokrotnie.
Nie "wierzymy" producentom amplitunerow, a zaleceniom i pomyslodawcom Audyssey. Ampli zle ustawia i to trzeba skorygowac zgodnie z idea Audyssey. Niezaleznie od wielkosci kolumn frontowych zawsze do KD ustawiamy je na small, odcinamy tak jak pisal Krzysztof a sub bez "+main". Jest to bardzo logicznie wytlumaczone, a takie watpliwosci i pytania padaja.
Na kazda odpowiedz wklejalem juz linki, w tych linkach tez jest masa podobnych watpliwosci, powiem tyle, to sie sprawdza i ma sens. Warto zaglebic sie na godzine pod linki audyssey.

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
W Harmanie chyba nie ma filtra dla LFE i ciagle wysyla pelne pasmo z jego sciezki na plycie czyli max 120hz i bardzo dobrze. Crossover to ustawienie ile basu ma isc na kolumny a ile na suba. Audyssey zaleca 80hz bo to takie optimum, ale jesli mamy sprzet wysokiej klasy (amp/kolumny) to mozemy ustawic sobie crossover na granicy przenoszenia kolumn a tylko to co juz kolumna nie jest w stanie odegrac przekierowac na subwoofer.

U ciebie Large oznacza ze pelne pasmo jest kierowane na kolumny. Jesli ustawisz np. 40hz to kolumna gra do 40hz a to co ponizej idzie na subwoofer rozumiesz? W HK nie ma opcji small bo wybranie opcji innej niz large oznacza rownoznacznie ze kolumny sa "small" W innych amplitunerach dopiero po wybraniu opcji small pojawia sie mozliwosc odciecie danego pasma.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
- mało praktyczne

Juras, nie ja to wymyśliłem. Przeczytaj wątki Krisa.
Mowa o kinie, nie o stereo.
Audyssey to oprogramowanie innych twórców, które nie ma nic wspólnego z producentami amplitunerow.
Nie Audyssey ustawia kolumny na large, tylko amplituner. To dwie różne, niezalezne sprawy.
Pozdrawiam

Krzysztofradio właśnie tak mnie dzisiaj za sprawą tego tematu naszło na rozważania:) Ja kiedyś miałem starszą Yamahę gdzie było Large i Small, oraz ustawienia odnośnie basu: Sub, Sub + Main i chyba Both. Tylko teraz właśnie mnie zastanawia po co jest jednoczesnie odcięcie i nastawy Large/Small, skoro Small juz powoduje odcięcie pewnego przedziału Hz i przesłanie na suba? Co wtedy jest priorytetem, odcięcie czy fabryczne ustawienie Hz przy daniu kolumn na Small?
Nie wiem, ale naszły Cię filozoficzne przemyślenia ;) Może w watkach Krisa jest odpowiedź, a mozepo części już odpowiedział na to Whiplash
Pozdrawiam

Warto zaglebic sie na godzine pod linki audyssey.
Na godzinę? Mnie to zajęło kilka dni ;)
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Do góry