W stereo nie powinien grac jak fronty to Large. W surround przy małym centralnym i tyłach będzie grał gdy w tych kanałach pojawi się bas, których te głośniki nie przenoszą.
Dziękuje kolego a volume też ustawiam przed kalibracją czy dopiero podkrecam po niej.Jeżeli przed to na jakiej wielkości najlepiej ustawić.Czy w moim przypadku musi być kabel Y cz wystarczy pojedynczy RCA.
A co to znaczy kolumny na 80 Hz? Dla kolumn to są przecież ustawienia Small/Large, a wybór częstotliwości to odcięcie dla suba. Czyż nie?Kolumny się ustawia na sztywno 80Hz, niezaleznie od ich wielkości. Tak zalecają spece od KD.
Raz kolejny napiszę "wzornik" szczególnie dla nieczytających
- połączenie suba jednym monokablem pod gniazdo LFE (nie wiem skąd pomysł na Y, ale tu spierać się nie będę)
- ustawic suba w miejscu odsłuchu, puścić basowe kawałki i na leżąco przemieszac się po całym pomieszczeniu, by znaleźć najlepszy naszym zdaniem bas. Wtedy w to miejsce wstawiamy suba.
- Sprawdzic przy jakiej fazie sub gra bardziej głośno i mięsiście (0 lub 180 stopni)
- przed kalibracją dajemy crossover w subie na max (tak na wszelki wypadek) oraz volume na 10-12 godzine (metodą prób i błedów. Po kalibracji sub nie powinien być mocno ścięty, np. -6, czy -12 dB), np. u mnie jest na godz. 9
- potem kalibracja i zmiany:
- wszystkie kolumny na small, nawet jesli mamy kolubryny
- odcinamy je na 80Hz (crossover)
- Dla basu dajemy LFE, zamiast LFE + Main
- LPF sztywno na 120HZ
Nie wiem jak u Yamahy, ale dla Denona/Marantza powinno być:
- MultiEQ: Audyssey
- DynamicEQ: ON
- Dynamic Volume: Off (no chyba, ze przy głośnym seansie wieczornym spią inni domownicy)
Oczywiście najważniejsze sa własne doznania, wiec to tylko propozycja najbardziej zblizona do referencji.
Pozdrawiam
- wszystkie kolumny na small, nawet jesli mamy kolubryny
Dwie uwagi do powyższego:
- mało praktyczne
Jak słuchacie stereo to za każdym razem grzebiecie w menu i przestawiacie na Large czy słuchacie z subem?
- nie wierzycie konstruktorom amplitunera, który w czasie autokalibracji ustawia fronty na Large?
Jak się nie wierzy autokalibracji, to po co w ogóle ją robić?
Dwie uwagi do powyższego:
- mało praktyczne
Jak słuchacie stereo to za każdym razem grzebiecie w menu i przestawiacie na Large czy słuchacie z subem?
- nie wierzycie konstruktorom amplitunera, który w czasie autokalibracji ustawia fronty na Large?
Jak się nie wierzy autokalibracji, to po co w ogóle ją robić?
Nie wiem, ale naszły Cię filozoficzne przemyśleniaKrzysztofradio właśnie tak mnie dzisiaj za sprawą tego tematu naszło na rozważaniaJa kiedyś miałem starszą Yamahę gdzie było Large i Small, oraz ustawienia odnośnie basu: Sub, Sub + Main i chyba Both. Tylko teraz właśnie mnie zastanawia po co jest jednoczesnie odcięcie i nastawy Large/Small, skoro Small juz powoduje odcięcie pewnego przedziału Hz i przesłanie na suba? Co wtedy jest priorytetem, odcięcie czy fabryczne ustawienie Hz przy daniu kolumn na Small?
Na godzinę? Mnie to zajęło kilka dniWarto zaglebic sie na godzine pod linki audyssey.