Kalibracja kina domowego - dyskusja.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Audyssey jest świetnym wynalazkiem, tylko najgorsze jest to że nie ma w amplitunerach jednego uniwersalnego ustawienia do słuchania CD. Ja za każdym razem jak wrzucałem inną płytę to grzebałem w ustawieniach. A to lepiej grały na audyssey i z załączonymi podbiciami, a to na manualu lub Pure Audio. Zależało od płyty i jak była nagrana. Na wzmacniaczu co bym nie zapodał to gra fajnie i nic bym nie poprawiał.

Whiplash

New member
Bez reklam
Brakuje pelnej regulacji audyssey i jego EQ ktory czasem zostaje ustawiony kiepsko i nie da sie go zmienic. Powinna byc np. opcja odlaczenia calkiem EQ ustawionego za pomoca mikrofonu ale z wlaczonym DynamicEQ ktory z plaskiego sygnalu ktory dostaje amplituner powinien podbijac bass i gore tak aby przy normalnym odsluchu brzmienie bylo dynamiczne ale zachowywalo by swoje proporcje wejsciowe. U mnie EQ po kalibracji wygalda tak ze 63hz mam na -5db a 16khz na +6..

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
A mi przeszkada to, ze po kalibracji i tak nalezy dokonac jeszcze waznych zmian, THX sobie, Audyssey sobie, itd. Tez nie ma ujednoliconej zasady, a nawet jesli jest, to nie jest wdrozona i rozpowszechniona, np. dlaczego w instrukcjach nie wspomina sie zeby jednak wszystkie kolumny ustawic na small, dlaczego nie wspomina sie, zeby dac odciecie na 80Hz, itd. Tego dowiadujemy sie z Forum. Owszem rozumiem, ze kazdy moze sobie ustawic jak chce, ale powinno byc jedno stowarzyszenie, jedna referencja i do tego dążyć, albo chociaz jedno zdanie: "Tak powinno byc, ale ustaw jak Ci najlepiej". Tego nigdzie nie ma. Jak z Windowsem - tez brak instrukcji, niby kazdy wie co i gdzie znaleźć, ale przecietny uzytkownik juz nie znajdzie bardziej zaawansowanych funkcji.

Panowie, weźcie nie marudźcie że pada, chłodno i lolek ma zaje**fajnie bo sobie lata. Popatrzcie na brykające dzieciaki w domu i pomyślcie, że są ludzie którzy mają $$ i oddali by wszystko za możliwość spłodzenia dzieciaków a nie mogą. Cieszcie się tym co macie, nie zazdrośćmy innym, myślmy pozytywnie a miłe dni będą znacznie częściej :)
Pomyślcie ile posiadaliście wokół siebie 5 lat temu a ile macie teraz... jest postęp prawda? :) i tego sobie i Wam życzę :)

Swięte słowa i piękne motto na dzisiaj :)
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
A mi przeszkada to, ze po kalibracji i tak nalezy dokonac jeszcze waznych zmian, THX sobie, Audyssey sobie, itd. Tez nie ma ujednoliconej zasady, a nawet jesli jest, to nie jest wdrozona i rozpowszechniona, np. dlaczego w instrukcjach nie wspomina sie zeby jednak wszystkie kolumny ustawic na small, dlaczego nie wspomina sie, zeby dac odciecie na 80Hz, itd. Tego dowiadujemy sie z Forum. Owszem rozumiem, ze kazdy moze sobie ustawic jak chce, ale powinno byc jedno stowarzyszenie, jedna referencja i do tego dążyć, albo chociaz jedno zdanie: "Tak powinno byc, ale ustaw jak Ci najlepiej". Tego nigdzie nie ma. Jak z Windowsem - tez brak instrukcji, niby kazdy wie co i gdzie znaleźć, ale przecietny uzytkownik juz nie znajdzie bardziej zaawansowanych funkcji.

No właśnie, niby producenci dają Nam wolnośc wyboru ustawień, a z drugiej strony są ściśle okreslone reguły w KD. Sam nie wiem skąd się przyjęło to odcięcie 80Hz na kolumnach?, przecież nawet jakby je odciąć na 70Hz czy 60Hz, a resztę niech by przejął sub, to też by źle nie zagrało. Z drugiej strony gdyby przyjąć takie ścisłe zasady ustawień, to po co ludziom udostepniać w ampli inne możliwości ingerencji , przynajmniej jesli chodzi o odcięcia dla kolumn czy dla LFE? Dla LFE jest ściśle okreslone 120Hz, więc czemu kolumn też nie odciąć na 120Hz, i wtedy poniżej wszystko jest odtwarzane przez suba, zarówno bas z kolumn jak i ten dla LFE?

Ostatnia edycja:

hans2

Banned
crossover 80hz jest zalecany przez thx ale to jest zalecenie które powstało w wyniku tego że w większości domowych warunków cross gdzieś pomiędzy 60-100hz brzmi najlepiej, wiec zalecają kompromisową wartość pomiędzy.

dodatkowo ponoć kolumny certyfikowane przez thx maja budowę która powinna być optymalizowana pod taki crossover.

jak już to wiesz to dobierz taki jaki tobie najbardziej pasuje :)

Whiplash

New member
Bez reklam
80hz jest takim kompromisem ktory wiekszosc osob zadowoli, a KD bedzie gralo ladnie z mocnym akcentem z subwoofera. Ja np. w moim obecnym ustawieniu pokoju (schemat wczesniej) i kolumn Fronty odcialem na 60hz bo na 80hz subwoofer dla mnie za bardzo wyrywa sie przed orkiestre.

Moim zdaniem majac wmiare przyzwoite sprzety czyli amplituner za ok 1500zl w gore i do tego wmiare przyzwoity zestaw kolumn z subem powinno sie ustawiac LFE w amplitunerze na 120hz tak aby subwoofer gral cala sciezka dla niego preznaczona a crossover dla kolumn na granicy ich pasma przenoszenia z rezerwa 10-20hz. Tak aby subwoofer gral swoja sciezka a pasmem z glosnikow tylko tym z ktorym one sobie juz nie radza.

Np jesli kolumna frontowa ma pasmo 45-20 000 to przy 45-50hz spadek bedzie dosc znaczny wiec nie ma sensu kierowac tam takiego pasma i zaleznie od amplitunera odciac je na 50/60hz a nie na 80hz bo 60-80hz to kolumna spokojnie sobie z takim pasmem poradzi.

Basu z suba bedzie moze mniej ale bedzie on lepszej jakosci.

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Oczywiście masz rację. Mnie się wydaje że zalecają odcinać te kolumny na 80Hz żeby sub odpowiadał za większość niskich tonów w filmie, i wtedy jest takie kinowe, mocne brzmienie. Kolumna jednak z takim wykopem nie odda 70hz czy 60hz jak subwoofer. A kino to kino, musi byś łubudubu. Mnie też bardziej się podoba jak kolumna ładnie gra basem, a nie przejmuje tej roli sub. Aż muszę iść i przetestować takie rozwiązanie.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Whiplash

New member
Bez reklam
Sam subwoofer na plycie ma juz pasmo do 120hz wiec i go slychac i czuc. Wg mnie majac skuteczne kolumny ustawiajac odciecie na 80hz troche przeginamy, jezeli kolumna ma pasmo powiedzmy od 45hz to odciecie jej na 60hz jest idealne.

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No właśnie trochę posprawdzałem.Ale na filmie to nie takie proste, bo odciąłem fronty na 60Hz, więc bym musiał się wstrzelic tam gdzie akurat idzie te 60-80Hz żeby odczuć różnicę. Druga sprawa to że REL ładnie się zgrywa z frontami, więc ciężko wyczuć kiedy grają kolumny a kiedy tą rolę przejmuje sub. Ale uważam że jak ktoś ma dobre kolumny i suba BR, gdzie ma trochę za dużo dudnienia to dobre rozwiązanie.

Whiplash

New member
Bez reklam
Najlepiej sie takie konfiguracje robi na koncertach w 5.1 wtedy non stop graja fronty z subem i ladnie mozna sobie wszystko dopasowac. U mnie sub stoi w rogu wiec jeszcze poteguje sie bas.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Pany witam ja juz spakowany i niedlugo na lotnisko i czas wracac do ukochanej cieplej Polski :) ale wypowiem sie na temat co kolega wyzej napisal,,,,,wg mnie ciezko jest cos takiego sprawdzic jesli ma sie super sprzet i do tego super sub powiedzmy REL lub velodyne typu zamknietego to naprawde ja kilka razy podchodzilem na odsluchach i ciezko bylo zauwazyc kiedy daje sub bas, a kiedy kolumna oczywiscie jak ktos ma pojecie to wszystko zgrania ze soba :) bo ja moge miec na poczatku problem po zakupie jak juz wszystko bedzie stalo u mnie w salonie... ale przy muzyce ciezko jest to do sprawdzenia aczkolwiek zapewne mozliwe....Pozdro i do zobaczenia w Polsce :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Dla kogoś z zewnątrz może i ciężkie, ale jak znasz swój system i wiesz jak grają same fronty bez suba w stereo, to zawsze później usłyszysz że gra sub i bas jest podbity:)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam moich kolegow jestem juz na miejscu i znowu zaczolem katowac moje kolumny... zadzwonili tez ze sklepu i potwierdzili ze onkyo 5010 i bluray denon 3313 bedzie do odebrania 23-24.05 bo tak tez mi pasuje odebrac .... takze teraz czekam na suba velodyne kiedy zawita do Polski i do sklepu :) a na oslode bo jednak tutaj pogoda jest inna niz tam mialem przez tydzien kupilem sobie po drodze jak jechalem kabelek hdmi i przesylam zdjecie :) Pozdro

Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - becec6f99b534.jpg

Ostatnia edycja:

jurass

Banned
No, jak się chciałeś pochwalić ceną, to Ci się udało. Bardzo ładny, czy gra równie dobrze jak smakuje?

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Kolego to nie ma czym sie chwalic, kazdy wie ile taki kabel kosztuje jesli ktos jest w temacie jesli chodzi o kable hdmi... jakby tak patrzec to w wogole bysmy tu nic nie mogli napisac bo wychodziloby ze wszystkim sie chwalimy o czym piszemy czy jakie zdjecia wklejamy.... a robimy to nie dla pochwalenia sie - tylko ze lubimy poogladac zdjecia jak to niektorzy koeldzy tutaj pisza :) zreszta ja osobiscie tez lubie poogladac co ludzie kupili lub jakie maja kino czy elektronike w domu:) i naprawde uwierz na slowo mam znacznie drozsze kable od tego :) A jesli chodzi o sam kabel to on bedzie podlaczony od amplitunera do tv i jak kiedys testowalem sprzet to wiesz generalnie powiem tak jesli ktos nie ma za duzo kasy to audioquest cinamon wystarczy bo to tez fajny kabel ( a jednak troche jest tanszy , choc tez drozszy od normalnych kabli)natomiast jesli ktos ma kase i nie musi sie zylowac to warto dolozyc i kupic wlasnie ten ktory ja kupilem... do podlaczenia amplitunera z bluray mam qed serii reference i ten sie spisuje niezle bo bralem go zawsze do odsluchow i nawet 3d spokojnie przepuszcza pomimo ze nie jest 1.4 ale to w wiekszosci podobno kalbi przepuszcza 3d nawet ktore nie sa 1.4... VDH the flat bo i taki mam bedzie nim podlaczony dekoder rowniez jest 1.3 a 3d tez przepuszcza.Pozdrawiam.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Koledzy a mam pytanko jak macie w NC+ badz jeszcze canal plus programy HBO to podlaczajac dzwiek z dekodera przez amplituner tez macie cienki dzwiek np w porownaniu do programow canal+ czy chocby naszych programow polsat czy tvn ... bo u mnie to straszna masakra jest... juz dawno mialem sie spytac i zawsze jakos zapominam, moze to jest kwestia mojego jeszcze staruszka amplitunera lub dekodera ale to raczej nie ma znaczenia bo inne kanaly jest calkiem niezle, a tylko do kitu jest z dzwiekiem w HBO, a moze jakies ustwienia dekodera moga pomoc..... Pozdrawiam i prosze o wypowiedzi w tym temacie.

Whiplash

New member
Bez reklam
A jak masz ustawiony dekoder aby wysyłal DD czy konwertowal na PCM? Bo jesli DD to nie ma mozliwosci zmiany glosnosci za pomoca dekodera, kanaly ktore nadaja PCM beda graly glosniej bo dekoderem mozna je podglosic. Nie wiem czy o to chodzi. U mnie jest raczej na kazdym kanale ok, tylko ze jeden nadaje dzwiek dobrej jakosci a drugi kanal juz nie koniecznie.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam jeśli chodzi o dźwięk to chyba mam ustawione AC3 w dekoderze ale to nie wiem czy to nie jest problem jakości HBO jeśli chodzi o dźwięk bo skoro to samo ustawienie dosyć dobrze dziala przy innych kanalach a w HBO do bani... zobaczę we czwartek jak podlacze nowy amplituner ale mysle ze to nie kwestia amplitunera tylko nadawcy danego kanalu...

Ralf58

New member
Koledzy,

Przeczytałem cały wątek i zadam pytanie, które chyba dogłębnie pokaże moją niewiedzę ;)
Otóż mam problem z ustawieniem suba - mam HK avr 170, kolumny Taga 606 i sub Jamo 260. Po kalibracji zmieniłem parę dziwnych ustawień ale mimo wszystko sub praktycznie gra mi ciągle, nawet w reklamach go słyszę. Podłączony jest kablem rca-rca, w ustawieniach w ampli zmieniłem na LFE zamiast LFE + L/R. Zmieniałem ustawienia crossover na frontach i nie widzę różnicy. Nigdzie nie widzę tego LPF for LFE o czym piszecie... Czy Harman ma jakoś poukrywane te funkcje?

Do góry