Kalibracja kina domowego - dyskusja.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Naped Blu UD5007 ma Krzychu, ja mam UD5005, a za niedlugo juz bedzie stal u mnie UD7007.
Co do wygladu, to dla mnie zawsze byl wazny w kazdym sprzecie (to tez potrafi sprawiac radosc), nie na tyle aby bral gore na jakoscia, ale mocno istotny i prosze mi tu nie obrazac Marantza bo to cudny design oldskulowy dla prawdziwych oldboyow :)
Jezeli jestes faktycznie esteta, to player Marantza z ampli Onkyo mysle ze nie bedzie sie jakos specjalnie gryzl ale idealnie tez nie bedzie - Danon tu bardziej pasuje do Onkyo, gorzej by bylo w przypadku ampli H/K i blu Marantza, to by byla dopiero profanacja stylistyczna :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Widze ze Krzysiek kupiles sobie Rel'a. Jak sie spisuje, przekonales sie do ustawienia LFE na 120hz czy nadal Ci za duzo suba wtedy? :)

Teraz mam sztywno 120 Hz. Bas jest dużo bardziej kontrolowany jak z z Band pass'a w Tonsilu. Może nia ma takiej siły w filmach, ale na moim metrażu potrafi też ładnie łupnąć. Sporo lepsza jakość basu, ale i cena sporo wyższa:) Powiem tylko tyle że podpinając suba pod LFE, nadal wolę w stereo tylko grające kolumny. W tej konfiguracji nadal czuć że gra sub w muzyce. Pewnie inaczej by było gdyby podpiąć go wysokopoziomowym, ustawić odcięcie i zgrać z kolumnami. Nic lepszego do moich warunków nie potrzebuję. Mam go ustawionego na godz. 11-tą i basu jest sporo. Dobrego basu. Fakt, że u mnie akustyka kuleje i nie jest tak że bas wypełnia idealnie całe pomieszczenie, bo przechodząc w inne miejsce pokoju basu jest mniej lub więcej, ale w miejscu odsłuchowym po kalibracji jest dobrze:) Jestem zadowolony i nie żałuję wydanych pieniędzy;)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Lolek, spróbuj tez potestować UD5007, 7007. Już gdzies pisałem, obraz dla mnie rewelacja vs PS3, bo tylko z tym niestety mam porównanie. Wygląd kwestia gustu, ale też ważny.

Armanig, no tak, HK plus Marantz to bylby największy mezalins stylistyczny :) Mi już wygląd kuchenki przestał przeszkadzać, ważniejsze było brzmienie, choć duchem zdecydowanie bliżej mi do HK (jednak ciesze się, ze nie mam produktów tej firmy z wielu powodów)

Krzysiek, czyli widzę, ze już pelne zadowolenie :) A jak w filmach?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tak jeszcze w nawiazaniu do centralnego, moje "male" marzenie :)
Dopiero na takim zdjeciu widac z czym mamy doczynienia:

Attachments

• BW04Alberto.jpg
    BW04Alberto.jpg
    16,1 KB · Wyś: 370

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ale kolos:). Widziałem ten central kilkakrotnie na fotkach ale nigdy nie było tego porównania jaki on jest wielki, wydawał mi się znacznie mniejszy hehe:)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No wlasnie, takze jak bedziecie wklejac fotki zestawow, to poproscie swoje panny aby pozowaly przy nim :D , to tak abysmy mieli pojecie z czym mamy doczynienia :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Lolek, spróbuj tez potestować UD5007, 7007. Już gdzies pisałem, obraz dla mnie rewelacja vs PS3, bo tylko z tym niestety mam porównanie. Wygląd kwestia gustu, ale też ważny.

Armanig, no tak, HK plus Marantz to bylby największy mezalins stylistyczny :) Mi już wygląd kuchenki przestał przeszkadzać, ważniejsze było brzmienie, choć duchem zdecydowanie bliżej mi do HK (jednak ciesze się, ze nie mam produktów tej firmy z wielu powodów)

Krzysiek, czyli widzę, ze już pelne zadowolenie :) A jak w filmach?

Krzychu jest bdb. Może jest mniejsze ciśnienie jak z suba BR, ale jest dobrze. Warunki mieszkaniowe są niezmienne, więc nawet jak bym kupił suba za sporo większą sumę, lepiej by nie było. Na pewno nie ma tego przytkania w klatce piersiowej, ale bas jest kontrolowany i lepszej jakości. Ogólnie nie narzekam:) Jak tylko będziesz w Łodzi serdecznie zapraszam:)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam wszystkich, kolego Armanig zle zrozumielisci emnie "towarzyszu" mi nie chodzilo ze marantz zle wygląda , tylko ze ma taki a nie inny kształt i średnio to pasuje do amplitunera płaskiego :) tylko to miałem na myśli.. i uważam tak jak i Ty ze lepiej tutaj pasuje denon tyle ze droższy jest... ale w zupelnosci by wystarczył 5007 testowałem go i był ok ale kształt tez jest dosyć wazny nie mowie ze to podstawa ale jakiś wpływ ma , mogę przezyc nozki czarne w denonie ale kształt to już inna bajka...Może raz jeszcze gdzies poszukam bluray onkyo 809 w sklepie i zobacze czy w drugim cos takiego się stanie i czy te znie przeczyta tej samej plyty ale raz ze ciężko będzie znalesc a dwa to jednak troszkę się zniesmaczyłem tym co się stało podczas tego odsłuchu.... wiem ze to nie musi się satc w kolejnym ale jakos to dzaila na człowieka...
a odnośnie kształtu marantza Kolego to powiem ci ze mi się podoba... zresztą kupiłem miesiąc temu cd Ki peral lite wiec musi mi się podobać inaczej bym nie kupil... A rmaning a powiedz nie lepiej zrobić tak jak ja ze nawet zostaw sobie ten bluray co masz lub kup 5007 a zamiast 7007 kup sobie maarntza cd czy innej firmy... mowie ci ja spedzilem wiele godzin przekladajac plyty z bluray marantza 7006 na odtwarzacz cd marantza i tak jak napisałem w 90% jest znacznei lepiej a jak czula to moja zona :) to wiesz to taka osoba jak ty również to będzie czula... ale każdy ma swoje myslenie na dany temat wiec zrobis zjak będziesz uwazal ale może warto się zastanowić , drożej wychodzi ale jest lepiej jak dla mnie oczywiście... A propo dalej marantza to powiem ci ze zaplacilem 150 zl za to żeby posluchac sobie 3 godziny zestawu marantza s 11 ( powiedziałem ze nie kupie ale chce posluchac ;-) i powiem ci ze warto wydac te 150 zl było :) jak ktoś jest naprawdę fanatykiem stereo to pierwsza klasa sprzet jak dla mnie... ale na moje potrzeby to pearl lite w zupelnosci wystarcza roznicy miedzy nim a 15 s2 prawie ze nei czulem na amplitunerze oczywiście ..... może majac i wzmacniacz 15s2 bylaby roznica znacznei wieksza a tak patzrac cena jednego i drugiego to wybrałem pearl lite i moje potrzeby spelnia ten cd ...
I ktoś pisal ze duzy glosnik to fajna sprawa ze dobre dialogi to podstawa ale ja powiem więcej przez głośnik centralny to nie tylko dialogi leca wystarczy sobie posluchac jak film leci i w tym czasie jest muzyka lub jak koncert leci i wtedy przy dużym centralnym jest znacznie więcej roznych dzwiekow które maja wpływ na odsłuch....I ostatnia sprawa ten glosnik to jest B&W jak dobrze widze - ja cos takiego widziałem w Berlinie na takim pokazowym odsłuchu kinowym był on zrobiony na całym komplecie B&W z takimi dużymi glosnikami 800 diamond czy cos w tym stylu to się nazywalo - panowie ja nie chciałem z kolega wyjść z tego pokazu :) ;-) cos pięknego.... i kolumny duże robia wrazenie ale taki głośniczek centralny robi wrazenie szalenie na oczy człowieka :) chyba ze ten głośnik to cos podobnego do B&W ..... bo do dużych podlogowek to człowiek jakos jest nastawiony ale do centralnego to już inna bajka. Pozdro
lolek

ps. Przypomniało mi sie ze kiedyś w Saturnie porobiłem kilka zdjęć wlasnie polaczenia marantza z onkyo i tak sie przyglądam czasem tym zdjęciom i chyba do końca to jednak nie pasuje ... choć jak to sie mowi z tego sie nie strzela ale jednak ... :) Armanig daje dobre whiski ze pod względem obrazu twój bluray jak masz, a nawet jak kupisz 7007 nie zobaczysz roznicy specjalnej o ile jakas roznice zobaczysz... pod tym względem może troszkę szybciej będzie czytal plyty i na polecenia reagowal ale to 5007 będzie pod tym względem taki sam jak i 7007 - ten ostatni wiadomo w stereo będzie lepszy....

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Tak jeszcze w nawiazaniu do centralnego, moje "male" marzenie :)
Dopiero na takim zdjeciu widac z czym mamy doczynienia:

To kiedy otwierasz swoje kino i zapraszasz na seans? :D

Lolek, armanig ma chyba wszystko z Marantza, planuje wymieniac na wyzsze modele, chyba wie co robi? Dla przyponienia post 595 ;)

http://www.hdtv.com.pl/forum/inne/4671-nasze-zestawy-30.html

Wydaje mi sie tez, ze zamiast wypasionego UD7007 woalbym UD5007 oraz osobny CD, nawet tanszy, CD5004, 6004.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ja tez się zgadzam z ta teoria co prawda nie wiem jak by brzmiał nizszy model cd marantza ale daje whiski ze lepiej to zabrzmi jak bluray marantza 7007 i szybciej się na pewno tez będzie wczytywala plyta cd... :)
lolek

lolek126

Well-known member
Bez reklam
To o czym mowa ...:) tak to mozna kupować jak masz taka chec i drogi bluray - jak to mowia kolego : ze nikt nikomu nie zabroni kochac ...;-) Pozdro
lolek

Whiplash

New member
Bez reklam
Teraz mam sztywno 120 Hz. Bas jest dużo bardziej kontrolowany jak z z Band pass'a w Tonsilu. Może nia ma takiej siły w filmach, ale na moim metrażu potrafi też ładnie łupnąć. Sporo lepsza jakość basu, ale i cena sporo wyższa:) Powiem tylko tyle że podpinając suba pod LFE, nadal wolę w stereo tylko grające kolumny. W tej konfiguracji nadal czuć że gra sub w muzyce. Pewnie inaczej by było gdyby podpiąć go wysokopoziomowym, ustawić odcięcie i zgrać z kolumnami. Nic lepszego do moich warunków nie potrzebuję. Mam go ustawionego na godz. 11-tą i basu jest sporo. Dobrego basu. Fakt, że u mnie akustyka kuleje i nie jest tak że bas wypełnia idealnie całe pomieszczenie, bo przechodząc w inne miejsce pokoju basu jest mniej lub więcej, ale w miejscu odsłuchowym po kalibracji jest dobrze:) Jestem zadowolony i nie żałuję wydanych pieniędzy;)

Czyli mialem racje ze to ze sub wg. Ciebie gra zle przy ustawieniu 120hz bylo wina subwoofera a nie samego ustawienia. Zamknieta konstrukcja sama w sobie jest troche bardziej "kulturalna" brzmieniowo.
A jak faza, 0/180?

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Zaprzyjaznieni koledzy informuje Was, ze STOJA JUZ U MNIE W SALONIE NOWIUSKIE PARADIGMY STUDIO REFERNECE 60V5 KOLOR ORZECH ROZANY I NABIERAJA TEMPERATURY pokojowej :) Pozdrawiam.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Będą kolego ale jak juz caly system będę miał to zrobie raz calosci kina i elektroniki, także troszkę jeszcze trzeba będzie poczekac.... Na razie to jest tak ze mój dziadek amplituner jest za slaby do tych kolumn pomimo ze wielkosci to 3/4 starych Paradigmow monitor V4 ale potrzebują więcej pradu ale mam nadzieje ze gdzie okolo polowy maja zawita już odpowiedni amplituner i będzie już ok.... choć już nawet na tym można naocznie zaobserwować zupełnie inny dźwięk bo wyoskie i srednie graja - gorzej jest z basem:) tu już pradu brakuje... wiec jak będzie czym je napedzic to wtedy będzie można posluchac czy poogladac tak jak to było na odsłuchach...
lolek

Do góry