Kalibracja kina domowego - dyskusja.

Neomaster

New member
No wiec tak , taki mam komplet
Onkyo tx-nr616
Front Bi-amping: Teufel Ultima 40
Center: Visionik Concept Center Evo
Back: Teufel Ultima 30
Subwoofer: Teufel m4500sw
Nastepujace ustawiłem:
Front: 70Hz
Center:70Hz
Surround:70Hz
LPF of LFE: 120 na subwoofer głośność na 50% / Phase 0/ Frequency na 240hz wszystko dobrze tu ustawiłem??
THX Ultra2/Select2 Subwoofer :Yes
BGC: off
Loudness Plus: On
audyssey dsx mam na szaro niemoge użyć , niewiem dlaczego??
Listening Angle: Wide
Audyssey: Dynamic EQ: on
Dynamic Volume: Light

Warto moze das Front i Surround na Full Band i odbalic double bass:On
A może cos innego zmienić, czy uważacie że mam dobre ustwaienia????

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Armanig dzisiaj odebrałem centralny paradigm reference studio CC-590v5 i pwoiem ci ze ten mój głośniczek wazacy zaledwie niecale 18 kg :) nieźle daje..... ale musi pograc ze 200 godzin i będzie ulozony za potora tygodnie biore podlogowki... ale musze komus zwrocic honor bo kiedy spisałem ze centralny może być nie za duzy glosnik jednak się mylilem i to bardzo.... jakbym miał miejsce to nawet bym kupil model większy niestety tamten już jest szerszy i niemiałbym jak go zmiescic w mój stolik .... ale był kiedyś gość on najpierw kupil model nizszy od mojego w sensie mniejszy , po jakism czasie kupil taki jak ja mam a potem kupil ten jawiekszy z serii i mi proponowal ze jak mi się zmieści to zebym tez bral największy :) ale niestety nie ma miejsca ale dochodze do wniosku ze centralny glsonik to jednak bardzo wzny jest w kinie....
Armanig weź mi napisz co to sa te ulepszacze Dynamic Volume i audyssey i od czego to zależy jak to sie ustawia ? W moim staruszku nawet nie patrzyłem czy cos jest takiego a jak za miesiąc będę miał nowy amplituner to trzeba będzie i tym sie chyba pobawic.....
lolek

Ostatnia edycja:

Neomaster

New member
Czemu Dynamic Volume: Light na Off wtedy ciszej gra,przydaje sie przy ogladaniu normalnej telewizji gdzie nie ma DD 5.1 etc. czy sie myle do tej opcji???

Jakie Listening Mode uzywacie: Dolby PLII Movie vs Dolby PLII Movie+ THX cinema do normalnych programo TV 2 kanałowych (np. Na canal+ jest czesto DD 2.0 )czy jakiegos innego używacie?????

Na 70hz ogólnie lepiej gra najbardziej przy muzyce, sprawdzałem przy piosenkach stinga na 80hz troche za mocno sub wchodzi.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Masz rację co do Dynamic Vol. U mnie w Onkyo daje również podobnego kopa jak Dynamic EQ. Ustawiamy to względem własnego ucha.

Lolek126 jak Audyssey Ci skalibruje, to praktycznie korekcja reczna może ograniczyc się do ustawienia odcięć na kolumnach i włączeniu/wyłączeniu tych polepszaczy. Jak pisałeś w swoim starym Onkyo wszystko musiałeś ustawiać ręcznie. W nowszych modelach kalibracja działa bdb. Jeżeli mi w 608 działa ok., to Tobie w dużo wyższym modelu na pewno nie gorzej, a zapewne będzie jeszcze lepiej dopracowana. Dynamic EQ i Vol. dają w kinie dodatkowy power. Jak Loundness we wzmakach. Jak wyłączę podbicia, to żeby przyzwoicie obejrzeć film muszę podkręcić volume na ok 40dB. Jak załączę to przy 27dB już jest dobrze. Nie chodzi tutaj o samą głośność, ale dźwięk staje się pełniejszy, mięsisty, lepiej słychać wszelkie efekty. Oczywiście do muzyki trzeba kombinować. Ja jak słuchałem stereo na ampli, to praktycznie co płyta to grzebałem w ustawieniach, bo nieraz grało lepiej z załączonymi podbiciami, a nieraz z wyłączonymi, w manualu lub pure audio. Co do centrala, to jak szukasz czegoś większego/mocniejszego, to może kupić dodatkową kolumnę frontową i położyć na płask:) Na pewno będą lepsze zejścia i dynamika:p

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Neomaster

New member
No dokładnie krzysiek1980 Dynamic EQ i Dynamic Vol daja niezłego kopa. Co do centralnego ten u mnie bardzo przyjemnie gra.
A jakie Listening mode uzywasz to ogladanie TV????
A na subie mam dobrze pokretła ustwione phase na 0/ Frequency na 240Hz???

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Hej Krzysiek a powiedz te polepszacze to tez można ustawić samemu czy to wszystko ustawia mikrofon? I mam romans mozesz napisac mi gdzie u ciebie dokladnie w menu sa te polepszacze to może przy okazji w sklepie się pobawię tym jak da rade :) U mnie tez jest mikrofon i można cos poustawiać ale niestety lekko mowiac to srednio wychodzi mojemu staruszkowi :) a większego już nie szukam to naprawdę potężny centralny jest 67 cm szer. , 24 cm wys. gleb. 32 cm, moc nominalna 170 W, efektywność 90 dB także naprawdę jest ok, ale jakbym miał miejsce to kupiłbym tego monstruma 690 dla większej jeszcze przyjemności :)
lolek

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No dokładnie krzysiek1980 Dynamic EQ i Dynamic Vol daja niezłego kopa. Co do centralnego ten u mnie bardzo przyjemnie gra.
A jakie Listening mode uzywasz to ogladanie TV????
A na subie mam dobrze pokretła ustwione phase na 0/ Frequency na 240Hz???

Ja ogolnie mało oglądam TV na KD, ale jak już puszczam jakąś muzykę to w stereo a filmy przeważnie w Pro Logic II, bo i tak większość jest nadawana w stereo. Zresztą, to zależy od dnia i nastroju:) Nieraz daję na 5Ch Stereo. Ale jak pisałem, mało oglądam z TV bo i tak większość filmów mam na DVD, więc wolę obejrzeć z dobrym dźwiękiem DD czy DTS. Na subie przed kalibracją dajesz crossover na max., bo i tak odcięciem steruje ampli. Głośność ustawiasz tak na ok 10- 12 godz.. Phase to już musisz ustawić pod swoje warunki i zgranie z kolumnami, po prostu ustawiasz tak żeby sub grał mocniej i lepiej. Ja w Tonsilu miałem na 180st. a w REL'u mam na 0st., tak więc nie ma sztywnej reguły.

Hej Krzysiek a powiedz te polepszacze to tez można ustawić samemu czy to wszystko ustawia mikrofon? I mam romans mozesz napisac mi gdzie u ciebie dokladnie w menu sa te polepszacze to może przy okazji w sklepie się pobawię tym jak da rade :) U mnie tez jest mikrofon i można cos poustawiać ale niestety lekko mowiac to srednio wychodzi mojemu staruszkowi :) a większego już nie szukam to naprawdę potężny centralny jest 67 cm szer. , 24 cm wys. gleb. 32 cm, moc nominalna 170 W, efektywność 90 dB także naprawdę jest ok, ale jakbym miał miejsce to kupiłbym tego monstruma 690 dla większej jeszcze przyjemności :)
lolek

U mnie w Onkyo wszystko, czyli ustawienie Bas, Sopran, głośność dla centrala i suba, podbicia itd. mam pod przyciskiem na pilocie Audio "HOME". Przycisk praktycznie na środku pilota pod kursorami. Fajna sprawa bo nie trzeba grzebać w menu, tylko jest bezposredni dostęp pod jednym przyciskiem. U mnie kalibracja ustawiła tylko Dynamic EQ na ON, a Dynamic Vol. musiałem sam załączyć. Polepszacze włączasz i wyłączasz kiedy Tobie pasuje.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dzięki kolego :) , choć chyba w 5010 na pilocie nie ma takiego przycisku wiec pewnie pod innym przyciskiem się to kryje :) ja jade zaraz na odsłuch już ostatniego bluray :) tym razem onkyo 809 idzie na tapete, oczywiście nie chodzi mi tu o stereo tylko o obraz i co czyta i jak szybko czyta...

http://zapodaj.net/814c3885d3d45.jpg.html

Pilot od 5010 - wydaje mi się Krzychu ze w 5010 mzoe to być poprzez menu ... chyba ze ty domyślasz się pod jakim tutaj przyciskiem się kryja się polepszacze :)
lolek

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Napisz później jak wypadły testy tych BD, bo też się przymierzam do playerka. Wiesz co, mam taką prośbę. Jak już będziesz na odsłuchu, to czy możesz porównać brzmienie po analogu BD i jakiegoś CD podłączonego do wzmaka, bo chciałbym się dowiedzieć czy różnice faktycznie są takie duże czy raczej subtelne. Sam pewnie się w urlop wybiorę posłuchać, ale tak mnie korci jakie są zdania innych osób:)

Z tego co widzę w Google to pilot od 5010 tez ma w tym samym miejscu przycisk HOME ( tan przycisk z domkiem:)).

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Fajnie to rozwiazali w Onkyo, ze z pilota takie funkcje sa dostepne. W Marantzu muszę grzebac w menu.

Tez kiedys myslalem, ze central to tylko marne dialogi. Ogolnie dalej twierdze, ze dobre fronty lepsze od centrala, ale jednak dobry centrraldaje przeczyste dialogi, mocną podstawę. He, człowiek przyzwyczaja się do dobrego. Teraz ciezko byloby cokolwiek og;adac bez centrala. ;)

Powiem Wam, ze ostatnio przy filmach za BD UD5007 stwierdzilem, ze w porownaniu do dotychczawowego ogladania z PS3 to przepasc w jakosci obrazu. Telewizor jakby zyskal drugie zycie.

Lolek, ja dzieki temu watkowi i pomocy koolegów z forum ustawiem wszystko wg zalecen Krisa i jest duzo lepiej. Probowałem wilu ustawien, ale to zdecydownie przynioslo oczekiwane efekty. Po kalibracji trzeba trochę poprzestawiać, ale grunt to dobrze ustawic suba z resztą, by wszystko tworzyło jedną spójną całość. U mnie się sprawdza i jest to zdecydowanie najlepsze ustawienie w moim systemie, lub moze powienienem napisac dla mojego ucha ;) :

- Faza 180 stopni
- volume na subie 10-12 godzina (metodą prób i błedów. Po kalibracji sub nie powinien być mocno ścięty, np. -6, czy -12 dB). U mnie musialem zjechac na godz. 9 i scieło tylko -1
- potem kalibracja i zmiany:
- wszystkie kolumny na small, nawet jesli mamy kolubryny
- odcinamy je na 80Hz (crossover)
- Dla basu dajemy LFE, zamiast LFE + Main
- LPF sztywno na 120HZ
- MultiEQ: Audyssey
- DynamicEQ: ON
- Dynamic Volume: Off (no chyba, ze przy głośnym seansie wieczornym spią inni domownicy)

Na kocu i tak wszystko zalezy od wlasnych preferencji ;)

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Armanig dzisiaj odebrałem centralny paradigm reference studio CC-590v5 i pwoiem ci ze ten mój głośniczek wazacy zaledwie niecale 18 kg :) nieźle daje..... ale musi pograc ze 200 godzin i będzie ulozony za potora tygodnie biore podlogowki... ale musze komus zwrocic honor bo kiedy spisałem ze centralny może być nie za duzy glosnik jednak się mylilem i to bardzo.... jakbym miał miejsce to nawet bym kupil model większy niestety tamten już jest szerszy i niemiałbym jak go zmiescic w mój stolik .... ale był kiedyś gość on najpierw kupil model nizszy od mojego w sensie mniejszy , po jakism czasie kupil taki jak ja mam a potem kupil ten jawiekszy z serii i mi proponowal ze jak mi się zmieści to zebym tez bral największy :) ale niestety nie ma miejsca ale dochodze do wniosku ze centralny glsonik to jednak bardzo wzny jest w kinie....
Armanig weź mi napisz co to sa te ulepszacze Dynamic Volume i audyssey i od czego to zależy jak to sie ustawia ? W moim staruszku nawet nie patrzyłem czy cos jest takiego a jak za miesiąc będę miał nowy amplituner to trzeba będzie i tym sie chyba pobawic.....
lolek

Lolek, central pierwsza klasa. Cieszy fakt ze masz podobne podejscie do tematu KD w tej materi, dla mnie central jest bardzo istotny w KD. Dochodzilem do tego przez lata, teraz mimo ze mam tez duzego centrala, to najchetniej polozylbym cos pokroju frontowych kolumn. Tam sie dzieje bardzo duzo i mi zawsze zalezalo aby dzwiek z centrala niczym nie odstawal od frontow (na tyle ile to mozliwe) a jak wiemy nie kazdy ma miejsce na takie olbrzymy. Roznice w klasie dzwieku przy seansach sa moim zdaniem duze, wystatczy zrobic kilka testow.

Co do audyssey to juz widze ze Krzychu napisal, generalnie chodzi o korekcje akustyki, odbicia od scian i takie tam bardzo istotne "duperele" ktore po kalibracji bardzo pozytywnie wplywaja na dzwiek w naszym pomieszczeniu odsluchowym, a to jak wiadomo u kazdego wyglada inaczej.

Dlaczego Dynamic Vol. na off? Dlatego ze wprowadza to podbicia i jest dydykowane generalnie do nocnych odsluchow, lepiej slychac dialogi, a wybuchy nie budza malzonki. Optymalizuje zakres dynamiczny, dlatego nawet jak cicho sluchamy to mamy "wszystkie" efekty tak slyszalne -"wyrownane". Definicje tej funkcji juz pisalem w innym watku. W kazdym sprzecie jest "soczysciej" po zalaczeniu, sam tak sluchalem do czasu jak zrozumialem ze nie o to chodzi.
Mam tu na mysli ogladanie filmow Blu, a nie tv czy innych dupereli, bo tam mozna sobie zalaczac ta funkcje i jest swietna (sam uzywam do tv) szczegolnie w nocy!
Natomiast ogladajac sciezka dzwiekowa z plyty Blu, wylaczam.
Sciezka dzwiekowa z plytu blu, przy normalnym dziennym odlsuchu jest tak rewelacyjna ze nie potrzebuje zadnych programowych funkcji tego typu.
Temat mozna bardzo rozwinac, ale po co? To nam ma to sprawiac przyjemnosc a nie sasiadowi. Ustawiajmy tak jak nam pasuje, ale nalezy pamietac zawsze o terminach "referencja" i "preferencja".
Cieszy fakt ze w koncu wiekszosc ustawia pod referencje, to na prawde dziala.

hans2

Banned
dynamic vol to nic innego jak kompresja dynamiki czyli przy muzyce jest to raczej niepożądane. no chyba że późnym wieczorem w bloku...

aha i przy roznie miksowanych plytach muzycznych moim zdaniem najlepiej grzebac w reference vol offset

Whiplash

New member
Bez reklam
Widze ze Krzysiek kupiles sobie Rel'a. Jak sie spisuje, przekonales sie do ustawienia LFE na 120hz czy nadal Ci za duzo suba wtedy? :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Hej Krzysiek jestem już po odsłuchach, ale wracając do przycisku to u ciebie było na pilocie audio home jak się nie myle a w pilocie onkyo 5010 jest samo home czy to jest to samo to nie wiem ale się przekonam czy jesteś pewien ze to jest to samo?.... a teraz tak wracając do odsłuchu bluray to zaczynając od onkyo 809 ( zaznaczam ze chodzilo mi nie o dźwięk w stereo tylko o to jak szybko czyta i co czyta , plus korzystanie z pilota, glosnosc, obraz itp. ... ) a wiec od początku patrząc na bluray denona 3313 to onkyo jest glosniejszy ( nie dużo ale jest - mechanizm bo tak w ciągu filmu to trzeba by było dluzej ogaldac, denon jest prawie nie slyszalny ) , onkyo wolniej reaguje na polecenia, dluzej zajmuje mu wczytywanie filmow... wygląd kwestia gustu co komu się podoba - mi oba się podobają ..... natomiast nie widzi formatu mp4 np. i podobno ma czasem problem z odtwarzaniem filmow z kamer moje przeczytal ale może to kwestia w jakim formacie sa zapisane . Nagrany film trailer full hd w formacie mp4 nie widzi.... jak masz to na penie.... plyta ze zdjęciami jpg chodzi ale tez to jest wolniej jak w denonie ( jednak to juz jest bodajże 2 letni odtwarzacz ) w denonie cichszy mechanizm jest praktycznie się go nie słyszy.... jeśli chodzi o kolory itp. sprawy porównywalnie jak dla mnie, denon ladniejszy pilot ma.... i więcej ma bajerów sieciowych ale dla mnie to nie istotne.... nie przeczytał jednego filmu nagranego na plycie bluray w formacie bluray nagrany przez kumpla na nagrywarce z USA denon czy oppo tylko lyknal te sama plyte a on nie... kilka innych tego typu lyknal .... filmy pozyczylem od kolegi, on na swoje potrzeby wlasnie czasem sobie cos nagrywa i powiem wam ze jakość w stosunku do oryginalow jest prawie ze ta sama... tylko menu film nie ma... także patrząc na to może mieć problem jak cos nagramy na kamerze a później damy to na plyte na bluray.... jak już wejda na dobre nagrywarki na bluray... na samym początku byłem już skłonny podjąć decyzje na onkyo ale jak nie przeczytał filmu to troszkę się zniesmaczyłem, a najgorsze było to ze na koniec wlozylem plyte z filmem 3d i cos mu się stało zawiesil się na amen i było po oglądaniu dalszym onkyo... dobrze ze to na koniec się stało.... sprzedawca twierdzil ze poraz pierwszy cos takiego się stało .... nie wiem czy się rozwalil odtwarzacz czy cos mu się stało ale na amen się zawiesil... i po tym incydencie chyba jednak doloze i kupie denona 3313 bo troszkę sie boje ze może cos jest nie halo skoro cos takiego mu się stało plus nie czyta jak widać wszystkiego nagrywanego na bluray... a to będzie potrzebne w przyszłości... nie wiem tez jak by było ze starymi filmami czy tez cos by miał problem, bo z VCD ma bardzo duzy problem tylko kto teraz oglada vcd :) - te informacje dostałem od spzredawcy. Powiem szczerze ze szkoda mi więcej kasy wydawac na cos co nie do końca będzie mi potrzebne ( chodzi o jakies tam bajery sieciowe ) a do stereo mam odtwarzacz cd marantza Ki pearl lite miesiąc temu kupiony.... bo w stereo pewnie będzie lepszy denon od onkyo i to mówili sprzedawcy... tez tak troszkę patrzyłem oppo103 ( ten tanszy oppo :) ale jego nie biore pod uwagę bo czarny jest a ja wszystko w srebrnym kolorze kupuje jest bardzo szybki i fajne menu fajny pilot z podświetleniem.... ale żeby był to taki szal w stereo to ja tam wole jednak typowy odtwarzacz cd ... Teraz określenia szybki wolniejszy itp... jeśli chodzi o denona to jest on szybszy powiedzmy o 2 s. czy oppo jest jeszcze szybszy o następne 2 s to nie jest jakiś taki szok ze wiesz niczym Kubica jak jezdzil w fortmule... wiec gdyby nie to ze cos mus sie pokrecilo i się przestraszyłem plus nie przeczytal jednego filmu na nagrywanym bluray to mysle ze kupiłbym onkyo a tak to mam zgryza ale mysle ze będzie to jednak denon....
Teraz Twoje pytanie odnośnie cd i czy jest roznica miedzy cd a bluray... kolego ja kiedyś mialem ten sam dylemat i byłem na odsłuchach do takiego stopnia ze mi przywozili jedzenie do salonu a ja tam sluchalem i jadlem przy okazji - wiec pomysl ile godzin ja tam spedzilem... myslalem nad kupnem marantza 7006 i byłem na niego zdecydowany ( ale troszkę mi się to przedłużyło wszystko z kupnem i raz poprosiłem gościa żeby mi podlaczyl cd maarntza bodajże 8003 to ten model co był przed ki pearl litem bez grzebania tego Japonczyka w srodku... i byłem w szoku bo ta sama plyta grala dużo lepiej... wiec umowilem się raz jeszcze i od nowa i tylko przekladalem plyte cd na bluray i tak po kolei przez kilka godzin... werdykt jeden był - wolalem wydac więcej kasy i kupic osobno odtwarzcz cd i powiedzmy niezły bluray niż jeden drogi bluray, nawet moja zona glucha:) czula roznice na tej samej piosence... w 90% było lepiej ... nie wiem co by było jakby kupil człowiek jakiś odtwarcz cd za 1400-2000 czy tez by była roznica ale przy dobrym odtwarzaczu jest to słyszalne na 100% ja do tego mam kabel IC nordosta red dawna także hula to nieźle oczywiście patrząc ze to jest dalej amplituner nawet za 10 tys ale amplituner... ja polecam cd ale twój wybor co weźmiesz... ważne jest żeby sluchac samemu bo każdy ma inne odczucie jak się czyta co ludzie wypisują o oppo to wiesz niemalze tak wychodzi ze odtwarzacz cd za 5 tys to się chowa przy nim, a w cale jak dla mnie tak nie jest i nie tylko dla mnie - bo sprzedawcy w kilku sklepach mówili mi ze jeśli ma się kase i miejsce to lepiej kupic osobno cd a osobno bluray... A przy moim ulubieńcu Bon Jowim nie zagral jakos rewelacyjnie tak zebym poswiecil swój odtwarzacz cd a kupil jedengo oppo nawet tego droższego...
lolek

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Swietna relacja. Dzięki.
Czy tylko te dwa modele brales pod uwagę? Denon jednak jest prawie dwukrotnie droższy od rywala. Czy jeszcze w planach odsłuchy innych sprzetow?

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Hej Krzysiek powiem ci ze dużo nie ma z czego wybierac bo czesc sprzetow jest w kolorze czarnym a do tego mi nie potrzebny jest BD do stereo... testowałem tez marantza 5007 chyba Armanig go ma i powwiem szczerze on by mi wystarczyl tylko nie wiem czy kształt tego odtwarzacza nie za bardzo się lamie z kształtem onkyo ( onkyo jest plaski a marantz jest wiadomo każdy wie jaki >>>>> ) czy się czepiam chlopakai :) ????? jakie macie zdanie na ten temat... bo mi się wydaje ze mogę przeboleć ze nozki w amplitunerze onkyo sa srebrne a w denonie czarne .... :) ale kształt to już inna bajka choć decyzji nie podjalem jeszcze ale marntz 5007 pod względem obrazu jak dla mnie jest podobny jak onkyo 809 czy denon 3313 ... może denon jest z nich wszystkich najcichszy i najszybszy... ale to tak jak napisalem kwestia powiedzmy 2 s... :) wyglądem jak dla mnie denon jest ladniejszy od marantza ale nie jakos specjalnie :) Odtwarzacz cd mam marantza ale on będzie stal na osobnej polce wiec kształt nie koliduje a tu bd by stal na ampie ....
A i mi się przypomnialo w onkyo jest dioda od 3d i niezle daje nawet przy takim lekkim zaciemnieniu wiec jeśli ktoś tylko w zaciemnieniu oglada lub przy wylaczonym swietle to może to mu pzreszkadzac swieci na niebiesko i naprawdę niezle daje ... a nie wiem czy to można wylaczyc .... być może da rade ale nie wiem i ona się swieci tylko jak się wlaczy 3d...
lolek

Ostatnia edycja:
Do góry