Kalibracja kina domowego - dyskusja.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
To sprawa tez niejednoznaczna:
1) Rownolegle do sciany się niezaleca. Zazwyczaj powinno się je skręcic kilka-kilkanascie stopnie w strone sluchacza
2) ale zeby bylo smiesznie Dali Ikonow nie zaleca skręcać osiowo, tylko stawiac wlasnie rownoelegle. JA natomiast twierdze, ze lekko skrecone grają lepiej.
3) W kinie kolumny powinne patrzec na Ciebie
4) natomiast w muzyce takie ustawienie raczej zawęża scenę. U mnie nie stoją ani prosto, ani patrzą, coś pomiędzy. Przecież nie będę za każdym razem skręcał kolumn gdy mam obejrzeć film lub posłuchać muzyki.

Whiplash

New member
Bez reklam
No narazie stoja prosto, sub w rogu a kolumna tak z 30-40cm od sciany bocznej i 15cm od tylnej (przedni bass reflex) ale to jak mowie czeka mnie remont takze wszytko bedzie i tak wyniesione a dokladnie ustawie po wszytkim. Czytam sobie taki o to poradnik i wychodzi kurcze ze musialbym miec osobny pokoj tylko z TV i kolumnami aby gralo "wlaściwie" hehe.
http://www.hifi.pl/porady/

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To co jest w tym poradniku, to mysle ze kazdy z nas ma juz w jednym palcu.
Natomiast wazna jest odleglosc sluchacza wgledem ustawienia kolumn, bo jezeli kolumny nie beda ustawione osiowo a bedziemy siedziec stosunkowo blisko, to juz nie bedzie to najlepsze rozwiazanie. W instrukcji w moich Opusach zaleca sie wlasnie osiowo, ale nie ma co popadac w paranoje i nalezy to wyposrodkowac.

Whiplash

New member
Bez reklam
Na probe ustawilem kolumny lekko w kierunku kanapy i powiem Ci ze tak samo albo gorzej niz jak stoja prosto. Wogole teraz siedze tak delikatnie za polowa dlugosci pokoju i zauwazylem ze basu to nie ma z polowe.. Zyje nadzieja ze po remoncie kiedy kanape ustawie calkiem na scianie bedzie wiecej dolu.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No ba, akustyka i rozstawienie to arcy wazna sprawa. Szkoda ze traktowana przez wielu po macoszemu. U mnie wystarczy ze przesiade sie ok. 1-2m w prawa strone i niskie calkowicie znikaja. Na szczescie sub nadrabia.
Jedna kolumna stoi przy otwartej kuchni i taki efekt (przy wylaczonym subie)
Jest to tak znaczaca roznica, ze powinno sie to podawac dla przykladu niedowiarkom. W innym mieszkaniu w podobnym rozstawieniem mialem podobnie. Dlatego tez mam pewna powierzchnje odsluchu gdzie wszystko brzmi perfekcyjnie. Trzeba indywidualnie podejsc do rozstawienia kolumn, metoda prob i bledow.

Whiplash

New member
Bez reklam
Jasna sprawa, jak narazie rozmawiamy czysto teoretycznie bo obecna sytuacja jest tylko przejsciowa co nie zmienia faktu ze obecnie brzmi kiepsko. Zdziwilem sie bo poprzednio mialem ustawione kolumny bardzo nie poprawnie, bardzo blisko siebie, jedna w rogu daleko od sciany druga tak jakby na luzie bo nie miala zadnej sciany kolo siebie i graly dobrze. Teraz kolumny mam ustawione wmiare poprawnie i gra gorzej, licze ze po przesunieciu kanapy pod sciane basu przybedzie ale teraz musze sie przemeczyc.

Druga kwestia to odleglosci kolumn od sciany z tylu, liczy sie ja od tylnej scianki kolumny czy od maskownicy? Bo sa rozne teorie na ten temat. Moje JBL maja BR z przodu wiec teoretycznie moga stac na samej scianie... Zastanawiam sie czy jakby byl tylny to nie bylo by wiecej basu..

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Z tym basem i otworem br to nietylko chodzi o to by powietrze mialo gdzie swobodnie uciec. Kolumna generuje dźwiek przez glosnik, od membrany. Taka fala odbije sie od przeciwnej sciany i wroci. Jesli trafi w membrane w tej samej fazie i odleglosci to będzie buczeć lub inne nieciekawe zjawiska akustyczne. Kolumny odsuwa sie od sciany tez po to, by powracajaca odbita fala nie "trafila bezposrednio w membrany, a pewnie jeszcze i tak sie odbije od pierwotnej sciany (tam gdzie stoi kolumna) zanim się wygasi.

Nie znam teori odkąd liczy się 50cm, czy od konca czy od fronu. Ja dalbym od konca, choc u mnie też nie ma takiej mozliwosci, ale jest dobrze.

Whiplash

New member
Bez reklam
Jak tu mozna wrzucic plik jpeg ze schematem pokoju? Proboje przez zalacznik to wyskakuje blad, wymiary fotki sa w normie..

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jak tu mozna wrzucic plik jpeg ze schematem pokoju? Proboje przez zalacznik to wyskakuje blad, wymiary fotki sa w normie..

Tym sposobem nie wejdzie, jest "awaria"
Wrzuc zgodnie z tutorialem ktory kilka razy podawalem, udaj sie ma strone np. postimage.org
i tam wgraj fotke, nastepnie wklej uzyskany link tam gdzie piszesz wiadomosc na naszym forum.
(w naszych zestawach, kilkanascie stron wczesniej jest dokladniejszy opis)

Whiplash

New member
Bez reklam
http://s8.postimage.org/6o1kf2i8l/image.jpg

Ok czyli tak wygalda mniej wiecej uklad pokoju. Jak widac obecnie kanapa stoi lekko za polowa dlugosci pokoju i na chwile obecna basu z kolumn nie ma... Po remoncie meble ktore stoja za kanapa wynosze i kanapa idzie calkiem na sciane.

Co sadzicie o takim ustawieniu, moze jakies korekty? Kolumny przednie do sciany maja ok 20cm liczac od tylu, JBL sa dosc glebokie wiec od frontu bedzie kolo 50cm

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Probowales prawa kolumne przestawic na lewa strone, tak zeby znalazla sie w rogu pomieszczenia, przy zachowaniu odpowiedniej odleglosci od tych scian ktore ja "opatula"?

Whiplash

New member
Bez reklam
Tak nie probowalem, uznalem ze sub lepiej jak bedzie stal w rogu a kolumny wg. zalecen nie powinny tam stac. Bo generalnie ustawienie samo w sobie jest wmiare prawidlowe?

Paradoksalnie jak stane miedzy TV a kanapa na samym srodku pokoju gdzie basu powinno byc najmniej mam go dosc sporo.. no i stajac przy samych meblach za kapana tez basu przybywa a jak siedze na kanapie to gdzies zamiera..
Myslisz ze jak kanapa pojdzie pod sama sciane to polepszy sie dol?

Whiplash

New member
Bez reklam
Zamienilem i nic poza "przestrzenia" dzwieku bo rozstaw kolumn sie zwiekszyl sie nie zmienilo. Takze musze sie przemeczyc ten miesiac. Mysle ze jak kanapa wyjedzie ze srodka pokoju pod sciane to bedzie bass! :D

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam koledzy mam pytanko moze Wy mi odpowiecie bardziej fachowo:) w amplitunerze onkyo 5010 sa dwa wejscia na suba i to jest ok - jak ktos ma chec to sobie 2 suby podlacza, ale napiszcie mi czemu tam sa na kazdy z tych dwoch wyjsc po dwie dziurki :) ??? Skoro kabel do suba z jednej strony posiada tylko jeden czincz, a z tej drugiej jak ktos ma takiego suba to ma podwojny czincz.... ale z tej strony do amplitunera zawsze kabel posiada tylko jeden czincz ( chyba ze ja takiego nie widzialem ) W sklepie powiedziano mi ze to nie ma znaczenia do ktorego wyj. sie podlaczy kabel z tych dwoch wyjs. SW 1 czy SW 2... wiec po co sa te dwie dziurki skoro nie ma znaczenai do ktorej sie wlozy kabel laczacy amplituner z subem??? Nadmieniam ze jedna dziurka np na SW1 jest na tle powiedzmy czystym, a druga na tle kratki narysowanej :) Pozdrawiam i jak ktos wie o co chodzi to prosze napisac...

http://zapodaj.net/8ff20bd350793.jpg.html
lolek

ps to zdjecie tylnego panelu dla tych co uda im sie otworzyc bo roznie z tym bywa....ale jak cos to w necie duzo tych zdjec:)

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Pierwszy raz sie z takim czyms spotykam (w KD). Fajne rozwiazanie bo nie trzeba kupowac drogich kabli Y tylko zwykly 2RCA-2RCA i sub gra.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
To wg Ciebie kolego tylko po to zrobili te dwie dziurki na jedno wyj. zeby moc podlaczyc 2x ARC kabel do suba z podwojnym wyjsciem, zeby nie kupowac kabla Y do suba? To wtedy faktycznie jak ktos ma y kabel to nie ma znaczenia do ktorej dziurki wlozy czincz.... od strony amplitunera oczywiscie...
lolek

Whiplash

New member
Bez reklam
Ja nie wiem jaki cel ma stosowanie dwoch wyjsc w amplitunerze na jednego suba. Pierwszy raz sie z tym spotykam, w instrukcji nic nie pisze? Jesli to jest wyjscie SW LFE to kazda dziurka powinna miec taki sam sygnal i wtedy zalezy od wejsc w subie podlaczasz 2RCA albo 1 RCA. To sa moje domysly. Ja mam w Denonie tak jak wszyscy 1 wyjscie na SW i jesli podlacze mojego JBL kablem 1RCA-1RCA to subwoofer gra na pol gwizdka, dlatego stosuje kabel Y aby sygnal docieral do obu wejsc bo w takim podlaczeniu Subwoofer gra znacznie efektywniej.

Rozmawialem kiedys z facetem ze sklepu Hi Fi i pwoiedzial ze jesli sub ma 2 wejscia to nalezy wykorzystac oba aby sygnal docieral do dwoch glowic.

Ostatnia edycja:
Do góry