Kalibracja kina domowego - dyskusja.

Whiplash

New member
Bez reklam
Ale wtedy to nie bedzie juz w miejscu odsluchu bo przeciez nie siedze na krawedzi kanapy ? ;)
P.S jak ta rura ma sama stac ?:p

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Ja tylko powtarzam co pisał Kris. Odstawić dalej od ściany, żeby mikrofon nie zbierał pogłosów dźwięku odbitego, bo wariuje. Widocznie z tym sobie Audyssey nie radzi. Dobrze skoryguje inne "wady" pomieszczenia, a z tym tematem nie jest w stanie nic zrobić. A w końcu pisze to człowiek producenta programu, zatem lepiej zastosować.

EDIT: Inna sprawa, że u mnie efekt kalibracji taki sam (na moje ucho). Zarówno w miejscu odsłuchu, jak i trochę bardziej do przodu (u mnie też kanapa dotyka ściany za plecami). Chociaż różnica w tych dwóch ustawieniach mikrofonu nie jest duża, bo mam bardzo duże siedzisko na kanapie (głębokie bardzo).

Ostatnia edycja:

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Rura u mnie stała sama z tym, że na dole była wpięta ta duża szczotka (ssawka) do odkurzania podłogi i dywanów. Oparta była lekko o przód kanapy (jej front). Lekko pochylona w stronę ściany za plecami. A nie odjeżdżała od łożka bo kółka szczotki nie mogły pokonać grubego dywanu :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dynamic Volume w locie przygłaśnia wszystkie ciche dźwięki i ścisza wszystkie głośne. Np. jak będziesz miał scenę, [........ :) ]
Reasumując, ma rację Armaniq, że najlepiej oglądać przy "off", jednak jest pewien warunek. Trzeba podkręcić głośność w górę. A to już może kolidować z oczekiwaniami domowników/sąsiadów ;P Ale albo ma się efekty kinowe, albo nie ;P

Widze Reccoon ze wrociles po malej przerwie, znowu przez Ciebie bede spoznial sie do pracy, duuzo czytania sie szykuje :)
Ale musze Ci przyznac, ze jako jeden z kilku (zaledwie) osob przeczytales to co mial do powiedzenia Chris i co najwazniejsze (mam takie wrazenie) - zrozumiales, a to by wszystkim sie przydalo i oszczedzilo tych juz prawie 40 stron :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Krzysiek: Twoja metoda z oparciem jest ok pod jednym warunkiem. Łóżko/kanapa nie może stać przy ścianie. Mikrofon powinien być od ściany za plecami (lub od oparcia jeśli jest wyższe, niż pozycja naszych uszu) min. 60 cm, a najlepiej metr.

Zatem na wysokości naszych uszu, jak najbliżej miejsca odsłuchu i przynajmniej 60-100 cm od ściany tylnej i bocznych.

No ja mam mikrofon idealnie na wysokości uszu. Nie mogę dać 1m od tylnej ściany, bo bym się znalazł na środku pokoju:) Ja mam na szerokość pokoju ok 3.20m, więc sam rozumiesz. Nie narzekam na efekty kinowe, a jak idealnie usiąde w centrum, to przy dobrym filmie mam wrażenie jak bym miał scenę za głową (szum fal, przelatujące helikopter, cykanie świerszczy itd. Więc myślę że jest ok.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja u siebie też nie narzekam ale wiem że by się przydało więcej przestrzeni, za czym idzie szersza scena, ale to może dopiero kiedyś, niestety mój pokój jest jak tunel, wąski a długi wrrrr. Moim zdaniem jak na takie nędzne warunki udało mi się uzyskać (jak na razie) najlepszy efekt, ale nadal kombinuje i staram się poprawiać, na to potrzeba sporo czasu i kombinacji. Tak od razu się nie da hehe:)

Whiplash

New member
Bez reklam
Krzysztofradio ja poprosilem blackninje o to aby zmienil nazwe i przyczepil temat bo wydaje mi sie ze pare istotnych rzeczy przedyskutowalismy i moze to okazac sie komus pomocne.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Bardzo dobrze :eek:k: Temat nietylko ciekawy, ale właśnie zawiera duzo cennych wskazówek.
A zaczęło się od Denona... :)

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Widze Reccoon ze wrociles po malej przerwie, znowu przez Ciebie bede spoznial sie do pracy, duuzo czytania sie szykuje :)
Ale musze Ci przyznac, ze jako jeden z kilku (zaledwie) osob przeczytales to co mial do powiedzenia Chris i co najwazniejsze (mam takie wrazenie) - zrozumiales, a to by wszystkim sie przydalo i oszczedzilo tych juz prawie 40 stron :)

A jakoś tak się dużo działo ostatnio rodzinnie i nie było czasu na forum. W ogóle po pojawieniu się dziecka mało jest czasu na wszystko. PS3 leży odłogiem, BD się kurzą, filmów na HDD UPC mam multum zaległych, książki to samo. Jakby człowiek wygrał w Lotto to by nie musiał do pracy chodzić i to jest rozwiązanie ;P

A w temacie. Rady Chrisa są super. Poczatkowo sprawiają wrażenie "ogromu masy informacyjnej", ale się okazuje, że On się wiele razy powtarza - właśnie dlatego, że ludzie wciąż pytają o to samo. Zatem tak dużo tej teorii nie ma. Można przyswoić w jeden dzień spokojnie :) Dzięki za linki :)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Dokładnie, najlepsze jest to, ze na początku kazdego osobnego tematu Chris napisal skrocony Tutrial, a i do niego jest masa pytan :)

Whiplash

New member
Bez reklam
Bo to nie jest takie hop i juz, czego doskonalym dowodem jest ten temat, mnostwo pytan i watpliwosci. Moim zdaniem to duzo zamieszania wprowadza auto kalibracja ktora i tak trzeba poprawic a chyba kazdy we wlasnym zakresie potrafi ustawic kolumny na small i do tego je odp. odciac skoro jest bazowe ustawienie THX 80hz. Pomiar odleglosci tez zadna filozofia jesli sie potrafi obchodzic z metrowka.

babeo

New member
Mam takie pytanie. Rozważam zakup amplitunera Pioneer VSX-322. Model ten nie ma jednak auto kalibracji (brak dołączonego mikrofonu). Funkcja ta jest dostępna od modelu Pioneer VSX-422.

Czy warto dopłacić żeby mieć tą funkcję?
Jak kalibracja jest realizowana w amplitunerach bez niej (np w Pioneer VSX-322)?

Whiplash

New member
Bez reklam
Troche nie ten temat kolego, tu dyskutujemy o kalibracji a nie o poradach zakupowych.

Dlaczego akurat te pioneery? Jak do muzyki to najtansze amplitunery kinowe sie nie nadadza, lepiej kupic wzmacniacz stereo. Jesli do kina to dozbieraj i kup Yamahe 373 albo 473.

babeo

New member
Było to bardziej pytanie z ciekawości. Czy te tańsze modele nie mają kalibracji? Tzn. mają ustawiona jakąś firmową na określonym poziomie?

Whiplash

New member
Bez reklam
Kalibracja ma za zadanie dopasowac brzmienie do pomieszczenia wiec jak moze byc ustalona z gory? Te co nie maja jej to poprostu nie posiadaja tych bajerow typu dynamic eq, volume itd tylko samemu musisz wprowadzic ile masz kolumn, jakie, ustawic odciecia, i wsio.

Wracajac do tematu kalibracji, to skoro ona jest taka super to dlaczego we wzmacniaczach/amplitunerach stereo jej nie ma? Przeciez brzmienie moglo by byc jeszcze "lepsze".
W audio.com.pl to testy amplitunerow sa przeprowadzane w stanie surowym czy po kalibracjach, bo tam kazdy ampli brzmi szczegolowo, z pazurem i dynamicznie ;D

Ostatnia edycja:

WiTT

New member
Bez reklam
A jakoś tak się dużo działo ostatnio rodzinnie i nie było czasu na forum. W ogóle po pojawieniu się dziecka mało jest czasu na wszystko. PS3 leży odłogiem, BD się kurzą, filmów na HDD UPC mam multum zaległych, książki to samo.
No to ja za niedługo pewnie też dołączę do tego "zakurzania"... junior nadchodzi...aaaaa!!! :mrgreen::kom:

Żeby nie było że spamuje to napiszę jak jest u mnie w NAD T748 :) Otóż autokalibrację da się zrobić jedynie w pełnym komplecie kolumn, czyli 5.1 lub 7.1. Jako że nie posiadam subwoofera, to kalibracja ręczna... tak prosta jak konstukcja cepa ;) metrówka, odległości, fronty LARGE, reszta SMALL 80Hz oraz central na +3 (w skali -10/+10). Proste? Proste. Więcej psze państwa w NAD'zie nie uświadczymy :)

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Bo to nie jest takie hop i juz, czego doskonalym dowodem jest ten temat, mnostwo pytan i watpliwosci. Moim zdaniem to duzo zamieszania wprowadza auto kalibracja ktora i tak trzeba poprawic a chyba kazdy we wlasnym zakresie potrafi ustawic kolumny na small i do tego je odp. odciac skoro jest bazowe ustawienie THX 80hz. Pomiar odleglosci tez zadna filozofia jesli sie potrafi obchodzic z metrowka.
Dlatego dziś znow uzupelnialem widzę od Krisa. Choc gdyby nie ten wątek nie dowiedzialbym sie o zasadach opisywanych przez Krisa i wszystkich linkach, ktore były tam i tu podane. MASA CENNEJ WIEDZY! Wychodzi na to, ze ta cała autokalibracja robi więcej bałaganu nić pożytku i dalej trzeba tak jak przed laty ustawiac wszystko samemu. Moje pierwsze kino domowe (plastikowe, a jakze, z DVD) nie mialo tylu opcji. Ustawialo sie opoznienia i odleglosci wg przepisu i z centymetrem. trwalao to 3 minuty.

Do góry