Kalibracja kina domowego - dyskusja.

Whiplash

New member
Bez reklam
Panowie, wyprobowalem jeszcze opcje Audyssey Flat, ktora nazwa sugeruje ze brzmienie powinno byc plaskie i neutralne. W rzeczywistosci do neutralnosci mu sporo brakuje poniewaz bardzo podbija gore a przycina reszte pasma i do kina domowego chyba jest to najlepsze wyjscie bo mamy jasne, szczegolowe brzmienie a bass i tak idzie z subwoofera.

Niestety w stereo nie jest juz tak rozowo, ewidentnie brakuje basu a gora wbija nam sie toporem w uszy, mozna wzbogacic bas subwooferem ale osobiscie nie jestem zwolennikiem sluchania stereo z subem. Szkoda bo myslem ze znalazlem idealny kompromis brzmieniowy Stereo/KD. Niestety Audyssey nie dziala idealnie i dobrze by bylo korygowac jego EQ ale niestety nie mozemy tego zrobic i jestesmy skazani na sztywno ustalone brzmienie przez mikrofon kalibracyjny.

lestek

New member
dziś wyskoczył mi po uruchomoieniu update firmware w w Denonie 2312 czy ktoś wie jakie on przynosi zmiany lub poprawki ?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Whiplash po prostu z czasem sprzęt się człowiekowi osłucha, i potrzebuje nowego bodźca żeby uśmiech zagościł na twarzy. Każdy pewnie tego doświadczył kupując nowe kolumny: "Ach, jak teraz to gra. Nic do szczęścia mi już nie potrzeba". Mija pół roku, a tu zaczyna czegoś brakować, więc kupujemy nowy ampli. I znowu pełnia szczęścia przez następne pół roku. Następnie już trzeba dokupić wzmacniacz, kable, CD itd. Cały czas czegoś się szuka, żeby jeszcze lepiej zestaw zagrał. Podejrzewam że jakby taki ktoś co miał wczesniej miniwieżę przyszedł do ciebie na odsłuch, to by się w głowę popukał "Czego ten gościu chce od sprzętu, przecież to gra zajebiście". Ja cały czas mam podobnie. Zamiast się cieszyć z posiadanego zestawu i brzmienia, człowiek się doszukuje detali które jeszcze można poprawić. Wiesz że to nie jest zdrowe?:)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
moze audiophilus? :) Masz racje Krzysiek. A jak u Ciebie. Osluchales sie juz z Oli i Exposure, czy jeszcze jest euforia?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
moze audiophilus? :) Masz racje Krzysiek. A jak u Ciebie. Osluchales sie juz z Oli i Exposure, czy jeszcze jest euforia?

Euforia minęła:) Coś by się przydało poprawić:) Jest tylko mały problem - brak kasy i brak miejsca na nowe klocki (CD). Myślałem nawet o DAC zewnętrznym, ale jak widać w temacie opinie są podzielone i większość kolegów proponuje jednak odtwarzacz CD. Ech....

Whiplash

New member
Bez reklam
Krzysiu masz sporo racji w tym co mowisz. Mnie to irytuje ze musze korzystac z sztywno ustawionych EQ ktore co jak co w brzmieniu zestawu sa najwazniejsze. Automat powinien byc bo to ulatwia sprawe na poczatku ale wszystkie ustawienia powinny miec mozliwosc edycji przez uzytkownika. A tu sam sprawdziles, jakbysmy chcieli ustawic caly system recznie to nie wlaczymy Dynamic EQ i sam wiesz jak to wtedy brzmi, zero dynamiki nie wspominajac o subie ktory ledwo co buczy.

Panowie czy w swoich amplitunerach regulujecie Bass/Treble czy zostawiacie na 0?

Whiplash

New member
Bez reklam
A korzystasz z Dynamic Volume? Nie rozumiem istoty dzialania tej funkcji. Jest do wyboru dzien, wieczor i noc.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
A korzystasz z Dynamic Volume? Nie rozumiem istoty dzialania tej funkcji. Jest do wyboru dzien, wieczor i noc.

Ja też nie bardzo rozumiem tą funkcję. Tak, używam non stop, ustawione na Light. To tak jakby jakaś kompresja, ale co jest dziwne że przy wyłączonej (Off) już nie gra tak dobrze jak przy załączonej. U mnie to taki jest efekt jakby jeszcze jedno delikatne podbicie dźwięku. Robi się ciut głośniej i dynamiczniej. Nie pamiętam co pisali w instrukcji, ale ona wyrównuje chyba poziomy głośności. Te poziomy to: lekka, średnia i wysoka. Przy średniej i wysokiej już dźwięk jest jakby stonowany.

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
No u mnie nie ma poziomow lekki, sredni i wysoki a dzien, wieczor i noc.. I dziala to mniej wiecej tak ze slucham muzyki Dynamic Volume wylaczony, wlaczam na Dzien i jest glosniej niz na wylaczonym, wieczor i noc juz powoduja przyciszenie w stosunku do sluchania bez tej funkcji.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dynamic Volume to zrownowazenie glosnosci, czyli jak mamy np. reklame w przerwie (a ta jest czesto glosniejsza) to ampli ten dzwiek wyciszy czy tez natarczywa tonacje, ale przy zachowaniu takze tych cichych dzwiekow. Ja kiedys tego uzywalem, dzwiek jakby bardziej "przestrzenny" i "pelniejszy" central tez moze dostac kopa tak aby wszystko bylo bardziej "slyszalne" - wlasnie w nocy przy cichych odsluchach, fakt ze jest glosniej ale jak sciszymy to z zalaczonym dynamic volume to dzwieki nie sa juz takie plaskie, generalnie dobre do tv, ale do filmow (BR) ja juz dawno nie uzywam, ten chce miec dokladnie taki jak rezyser zaplanowal i to sie w moim przypadku sprawdza doskonale -ogladam raczej w dzien. Te tryby roznie dzialaja, w zaleznosci od ampli.

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No u mnie nie ma poziomow lekki, sredni i wysoki a dzien, wieczor i noc.. I dziala to mniej wiecej tak ze slucham muzyki Dynamic Volume wylaczony, wlaczam na Dzien i jest glosniej niz na wylaczonym, wieczor i noc juz powoduja przyciszenie w stosunku do sluchania bez tej funkcji.

Ja mam podobne wrażenie. No to pewnie zależy jak się przetłumaczy te opcje: Light, Medium, Heavy. Może na BD daje lepsze rezultaty wyłaczenie tej opcji, ale u mnie na DVD lubię ją załączyć.

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Dynamic Volume w locie przygłaśnia wszystkie ciche dźwięki i ścisza wszystkie głośne. Np. jak będziesz miał scenę, gdzie ktoś mówi szeptem bardzo cicho i nagle wybucha coś obok to w ustawieniu "off" będzie efekt "o fak, co się dzieje?!", przy light mniejszy, medium jeszcze mniejszy i heavy mały. Innymi słowy im wyższe ustawienie tym głośniejszy będzie szept, a cichszy wybuch. W skrajnym wypadku może się okazać, że oba będą tej samej głośności. Opcja ta ma takie zastosowanie, że w nocy będziesz słyszał cichsze partie ścieżki dźwiękowej nie ryzykując, że jak się trafi wybuch to obudzisz domowników. Jak opcję dasz na off to musisz wybierać czy dostosować głośność do "wybuchów" i stracić "szepty" czy może do "szeptów", ale ryzykując, że jak się trafi "wybuch" to obudzisz rodzinę. Coś za coś. Nota bene DynamicEQ działa tak samo z tym, że nie na głośnościach elementów ścieżki dźwiękowej, a na częstotliwościach. Podgłaśnia te słabiej syszalne przez ucho ludzkie. Stąd wrażenie, że dżwięk jest bogatszy.

Reasumując, ma rację Armaniq, że najlepiej oglądać przy "off", jednak jest pewien warunek. Trzeba podkręcić głośność w górę. A to już może kolidować z oczekiwaniami domowników/sąsiadów ;P Ale albo ma się efekty kinowe, albo nie ;P

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Każdy ma jakieś sposoby. Ja ustawiam poduszkę na oparciu kanapy a na niej mikrofon. Akurat mam wtedy na wysokości uszu:) I kalibrację przeprawadzam zawsze w tym samym miejscu odsłuchowym, bo daje jak dla mnie najlepsze efekty, niż jakaś średnia wyciągana z 3 miejsc lub więcej.

Ja długi czas kombinowałem jakiś substytut dla tripoda (statywu). I znalazłem ;P Rura od odkurzacza. Jest płynnie rozwijana teleskopowo, więc może mieć dowolną długość z zakresu 1-2 metry :)

Krzysiek: Twoja metoda z oparciem jest ok pod jednym warunkiem. Łóżko/kanapa nie może stać przy ścianie. Mikrofon powinien być od ściany za plecami (lub od oparcia jeśli jest wyższe, niż pozycja naszych uszu) min. 60 cm, a najlepiej metr.

Zatem na wysokości naszych uszu, jak najbliżej miejsca odsłuchu i przynajmniej 60-100 cm od ściany tylnej i bocznych.

Whiplash

New member
Bez reklam
No dzis sprawdzalem Dynamic Volume przy koncercie BD i ewidentnie wiecej szczegolow slychac i ogolnie jest dynamiczniej. W stereo to sie nie sprawdza, przycisza cala sciezke i nic pozatym.

Brzmieniowo najlepiej wszystko gra na ustawieniu Audyssey Flat choc ten flat ma malo wspolnego z neutralnym brzmieniem, dla przykladu EQ dla prawego kanalu wygalda tak ze bas tnie -6,-4-1 ze srodkiem raczej nic nie robi kosmetycznie +1 +2 i cala gore na +5 +6 podbija. Lewy front juz nie tak wycina basu i jest 0, reszta podobnie..
Ewidentnie Audyssey gubi sie w "trudnych" akustycznie pokojach takich jak u mnie. Kolumny mam rostawione nie idealnie bo poprostu sie nie da, przeciez nie wyrzuce stolu czy mebli..
I tu klania sie mozliwosc edycji wszystkich parametrow bo proba zniwelowania problemow akustycznych pomieszczenia nie zawsze wychodzi tak jak powinna i teraz elegancko bym sobie ustawil EQ wg swoich preferencji, zalaczyl Dynamic EQ i miod malina.
Mikrofon tez musze stawiac blisko sciany bo kanapa stoi na samej scianie, nic na to nie poradze.

Dzieki Blackninja za podklejenie watku :)

Ostatnia edycja:
Do góry