Kalibracja kina domowego - dyskusja.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Trochę to dziwne że są takie rozbieżności między jednym a drugim frontem? Ja już nie wiem na jakiej zasadzie Audyssey to ustawia. A suba odłączałeś od ampli czy tylko wyłączyłeś z zasilania?

jaco.37

Member
Bez reklam
A ja mam takie pytanie do posiadaczy nowszych Denonów,bo w starszych widzę że nie ma takiej możliwości.A chodzi mi o to czy możecie wyłączyć Audyssey i załączyć tylko Dynamic Eq ? Bo w nowszych modelach Onkyo /od serii xx9/jest taka możliwość i daje to naprawdę fajny końcowy efekt.

Whiplash

New member
Bez reklam
Skip kolego to sluzy do przeskakiwania do kolejnego pomiaru i pomijania bledu np. odwroconej fazy kiedy faktycznie glosniki sa dobrze podlaczone a ampli podaje ze jest odwrocona faza a nie do omijania suba.
Suba poprostu nie wylaczylem guzikiem, podlaczony byl i po kalibracji w pozycji suba byl komunikat NONE.
O i to co pisze jacko jest idealnym rozwiazaniem kiedy mozna wlaczyc sam Dyn.EQ a nie tylko i wylacznie z tymi bzdurami od audyssey.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
(Subwoofer skip) Channel select > skip unused ch's measurement for timesaving. Ale i tak chodzilo mi o None. Zreszta tu chodzilo o to aby calkowice zrobic pomiar bez suba, tak jakby go nie bylo ma wyposazeniu. ok teraz dotarlo. Nigdy nie robilem tez pomiarow bez suba, bo i po co.

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Jakbys przeczytal wczesniejsze posty to wiedzialbys ze zrobilem testowy pomiar bez suba aby sprawdzic jak ustawi sie EQ ;) Wogole teraz troche zaluje bo po ponownej kalibracji z subem cos nie gralo, sub jakos dziwnie buczal a nie gral, zrobilem ponowna kalibracje niby ok ale nie gra tak jak przed tymi testami. Cholera co kalibracja to inaczej wszystko gra, bede musial teraz robic tyle razy kalibracje az bedzie ok..

Whiplash

New member
Bez reklam
Ta kalibracja jest chora, non stop jak nie blad fazy to nie wylapuje jakiegos glosnika albo pojawia sie komunikat ze w pokoju jest za glosno, mimo ze pokoj zamkniety, siedze cicho, nawet zegarek wynosze aby nie cykal..

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ten watek nie ma konca :)
U mnie zawsze jest idealnie, a kalibracje robilem kilkanascie razy, ba ..za kazdym razem jest lepiej (wiem,wiem placebo) - zgodnie z logika/zalecaniami/upodobaniami i na kazdy inny mozliwy sposob.

Whiplash

New member
Bez reklam
Ale mamy jeden temat i w jednym watku wrzucamy wszystkie uwagi :) W moim pokoju kalibracja ma ciezki orzech do zgryzienia :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
U mnie też praktycznie za każdym razem jest tak samo. Oczywiście, nieraz tam wystąpią jakieś odstępstwa typu wyciszenie kolumny +-1dB, ale nie takie cuda jak u Ciebie. Nawet w ciemno po kalibracji mogę powiedzieć jak poustawia odcięcia czy odległości.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

DeeBass

New member
Bez reklam
U mnie denek 2809 też praktycznie ustawia tak samo z drobnymi różnicami. Chyba, że jak ostatnio dam mikrofon w "dziwne" miejsce żeby zobaczyć co z tego wyjdzie. Ale z reguły ustawiam w miejscu odsłuchu i wychodzi zawsze podobnie. Jak dla mnie ustawienia auto dobre do filmów, w muzie manual

Whiplash

New member
Bez reklam
Mysle ze nasz temat jest bardzo pomocny bo zawiera juz mase opini i porad ws. kalibracji KD czego potwierdzeniem sa moje prywatne wiadomosci, ktore odbieram od osob ustawiajacych swoje kina domowe :)

A wlasnie jak ustawiacie mikrofon? Bo instrukacja podaje ze powinien byc na wysokosci uszu w miejscu odsluchu ale jak mam na kanapie ustawic mikrofon na wysokosci uszu?

Dzis zrobilem kalibracje od nowa i odziwo nie wyrzucil zadnego bledu, odleglosci sa wmiare poprawne poza subwooferem ktory wg. audyssey stoi 5,50m od kanapy a w rzeczywistosci stoi od niej 2m.

Zaskocze was ale jak sie dobrze wsluchac to ten moj Denon o wiele lepiej gra w Stereo niz w KD. Dlaczego? Otoz w stereo moge wylaczyc ten fatalny EQ ustawiony przez audyssey i zostawic samo Dynamic EQ ktory ladnie podbija basik i gore ale bez przesady i mamy eleganckie dynamiczne brzmienie a w KD EQ mozna wylaczyc tylko z przednich kolumn a pozostale graja z nim i troche zaburzaja scene bo sila rzeczy jesli maja podbity wysoki srodek i gore to beda graly glosniej niz kolumny przednie ktore graja "flat".

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
A wlasnie jak ustawiacie mikrofon? Bo instrukacja podaje ze powinien byc na wysokosci uszu w miejscu odsluchu ale jak mam na kanapie ustawic mikrofon na wysokosci uszu?

To jak Ty robisz ta kalibracje przez te 30 stron? :)
Do tego sluzy "tripod" - stojak fotograficzny, montujesz tam mikrofon i masz profeske, koszt ok.30zl. Mozna tez postawic na ksiazkach, zrobic wieze z papieru toaletowego, czy co tam chcesz ..taka fuszerka, ale od biedy moze byc.

Whiplash

New member
Bez reklam
Spokojnie, improwizuje nie mam co prawda stojaka ale wlasnie klade ksiazki na "kupe" i stawiam na nich mikrofon ;)

Swoja droga mysle ze nasz temat mozna by podczepic na stale na gorze forum i zmienic mu nazwe na kalibracja kina domowego, porady i opinie czy cos takiego bo szkoda bay te 30 stron poszlo potem na marne.

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam

Każdy ma jakieś sposoby. Ja ustawiam poduszkę na oparciu kanapy a na niej mikrofon. Akurat mam wtedy na wysokości uszu:) I kalibrację przeprawadzam zawsze w tym samym miejscu odsłuchowym, bo daje jak dla mnie najlepsze efekty, niż jakaś średnia wyciągana z 3 miejsc lub więcej.

Whiplash

New member
Bez reklam
No ja tez robie kalibracje w jednym miejscu a nie w 6 jak podaje instrukcja. Nie wiem tylko dlaczego co raz to inna odleglosc dla suba jest ustawiana, 0.5m, 2m teraz 5.5m, pozostale glosniki sa ustawione prawie prefekt. No i ten nieszczesny EQ ciagle tak fatalnie ustawiany, musze jeszcze sprawdzic Audyssey Flat ale jakos nie mam nadzieji na dobre brzmienie.

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No ja tez robie kalibracje w jednym miejscu a nie w 6 jak podaje instrukcja. Nie wiem tylko dlaczego co raz to inna odleglosc dla suba jest ustawiana, 0.5m, 2m teraz 5.5m, pozostale glosniki sa ustawione prawie prefekt. No i ten nieszczesny EQ ciagle tak fatalnie ustawiany, musze jeszcze sprawdzic Audyssey Flat ale jakos nie mam nadzieji na dobre brzmienie.

Słyszałem że Audyssey się gubi, jeśli chodzi o niskie tony z subwoofera. Mnie też ustawia odległość 7,5m, a ja mam może z 3m. Pobaw się gałką glośności na subie, bo u mnie jak dałem na połowę to np. wyciszył mi w ampli na -12dB, i musiałem później przy ponownej kalibracji zmniejszyć o 1/3 i było ok. Podejrzewam że jeśli chodzi o odległość to ustawienie głośności też ma jakiś wpływ, odbicia fal itp.

Whiplash

New member
Bez reklam
To u mnie mam ustawione na godz 13 i tez kalibracja wycisza suba na -11.5 a jak ustawie na 12 to ma problem z jego wylapaniem wogole.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Ponoc nie zaleca się ksiazek i innych plaskich powierzchni, bo wtedy wiadomo - fale sie odbijaja i mikrofon głupieje, ponoc statyw najlepszy, ale ja mysle, ze nalezy usiasc wygodnie z mikrofonem w ustach :D

Do góry