Kalibracja kina domowego - dyskusja.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja sie nie śmieje bo sam nie byłem lepszy i zastosowałem stojak od sztangi hehe:)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

WiTT

New member
Bez reklam
WITT :) gratuluję ;) u mnie Junior zaraz kończy 9 miesięcy ;P
A dziękuję, właśnie dziś skończył ... 1 dzień :D ;) i również gratuluję, zaraz pewnie zacznie chodzić Twój? I tylko patrzeć jak sam będzie sobie zmieniał płyty w systemie audio ;) i wtedy dopiero Ci zrobi kalibrację kina ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Rowniez szczerze gratuluje i jednoczesnie informuje - takze szczerze :) jak podrosnie
to bedzie go kazda dioda interesowac w sprzecie a co za tym idzie przyciski, a tacka od BD/CD bedzie sluzyc za wyjezdzany garaz :D Takze uzbruj sie w cierpliwosc :)

Whiplash

New member
Bez reklam
Gratuluje! Teraz tylko czekac jak podrosnie i miec tak jak ja BD Pansa z wlaczonym czujnikiem reki, ktory jak wylapie dlon nad odtwarzaczem to robi ladne 'Pik" i tacka wyjezdza, zabawa gwarantowana! ;)

Zaraz mnie zastrzelicie ale mam kolejne pytanie! Panowie macie jakies swoje teorie nt. dlaczego po wylaczeniu calego Audyssey czyli Dyn.EQ itd dzwiek w 5.1 traci zycie i cala dynamike. W stereo mozna manulanie pobawic sie EQ i brzmienie staje sie fajne a w 5.1 jakby nie kombinowal to bez audyssey jest porazka. Dziwi mnie to ze amplitunery renomowanych firm i co jak cos nie najtansze plastiki z marketu tylko wmiare konkretne sprzety za 2-3k zl nie graja bez zadnych polepszaczy, to tak jakby wzmacniacz stereo nie gral bez basu i trebla na full i zalaczonym Loudness..

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Na razie jest raczkowanie (wczesniej byl etap czolgania sie) i pierwsze próby podnoszenia się przy czymś, czego się można złapać ;P sprzęty są zastawione barierką hehe, chociaż jak jej jeszcze nie było to raz już płyta z PS3 była wyjęta i "wypalcowana":) a sprzęty bardzo interesują :) najbardziej pokrętło głośności od amplitunera :) w dalszej kolejności piloty i telefony komórkowe ;P Moja żona co chwila przychodzi do mnie i słyszę "ustaw mi to i tamto, bo Franek coś zrobił i przestało działać" :) i czasem sam mam problem, bo nie wiem jak młody to zmienił ;P

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
I tylko patrzeć jak sam będzie sobie zmieniał płyty w systemie audio ;) i wtedy dopiero Ci zrobi kalibrację kina ;)

No wlasnie mój 3-letni już zmienia, na razie delikatnie (zawsze kilka lezy na stole), PS3 właczy, bajke babci pusci z laptopa (bo ta nawet myszki nie umie trzymac), a jak tableta dorwie to udaje głuchego. Udalo nam się przejsc bez etapu garazy dla resoraków w otworach bass reflexu :D ale guziczki już były z tweeterow (na szczescie w poprzednim sprzecie, ktory latwo udalo się znow uformowac dzieki dwustronnie przylepnej tasmie :) Teraz stety-niestety zapobiegawczo prawie zawsze maskownice założone.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
A dziękuję, właśnie dziś skończył ... 1 dzień :D ;) i również gratuluję, zaraz pewnie zacznie chodzić Twój? I tylko patrzeć jak sam będzie sobie zmieniał płyty w systemie audio ;) i wtedy dopiero Ci zrobi kalibrację kina ;)

Gratulacje stary:) Wiem co czujesz, bo też mi się syn urodził 4 miesiące temu. Trochę mnie to przeraża co chłopaki piszą na temat dzieci i sprzętu, ale może nie będzie tak źle:) Wiecie co tylko mnie dziwi?, że z kim bym nie rozmawiał to każdemu się chłopak urodził. Nawet jak moja kobieta leżała w szpitalu, to na oddziale same chłopaki. To teraz na jedną laskę to z 20 chłopa przypadnie. He,he.

Whiplash

New member
Bez reklam
Hehe nawet nie mow.. Dopiero beda przebierac a juz teraz ciezko znajsc jakas konkretna. Ale off top leci panowie a moje pytanie bez odpowiedzi ;P

WiTT

New member
Bez reklam
Seksmisja!!!! :D I dzięki panowie. Ale zobaczcie jaki wysyp dzieciaków u nas na forum :) Wiadomo że lampki i pokrętła ciekawią, ale damy jakoś radę ;) Gorzej będzie z kabelkami.. :p

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Zapytałem szwagra niedawno czemu jego dzieci nie lezą do sprzętu jak mój syn. Myślałem, że powie, że to kwestia wieku (u mnie 9 miesięcy, u niego 5 lat i 2 lata). Ale nie ;P Przestały się bawić sprzętem jak starsza córka odkręciła w ułamku sekundy pokrętło głośności na maxa, a młodszy syn akurat przykładał ucho do głośnika. Szwagier nie zdążył zareagować, a zobaczył tylko:
- podgłaśnianie,
- krzyk dzieci,
- ucieczkę do ich pokoju.
Na szczęście słuch przetrwał. A pozytyw taki, że sprzętu już unikają ;P
Ktoś chętny? ;P ;P ;P

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
U mnie trójka i tylko pouczanie słowne czego nie wolno robić.
Presji nie wytrzymał niskotonowy w Infinity i wysokotonowy w centralnym.

dsc0684tt.jpg

Przerabiałem oczywiście resoraki w bassreflexie i dwie płyty w PS3.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tutaj mozna zastosowac trick z odkurzaczem. Tylko trzeba uwazac, ja kiedys
zapomnialem zachowac odpowiednia odleglosc i sile ssania, tak pociagnal odkurzacz ze wessalo czesc kopulki (wisiala na ostatkach kleju). Kopulka jak i caly glosnik byl marnej jakosci, wiec to bylo do przewidzenia :)
Co by nie mowic, te najmlodsze lata dzieciaka to najbardziej stresujacy okres dla rodzica
(maniaka audio/video). Ja juz posiwialem :)

Whiplash

New member
Bez reklam
Moje poprzednie kolumny a wlasciwie maskownice byly potraktowane przez kota.. Wchodze do pokoju a on przednimi lapami wisi na kolumnie i ostrzy pazury..

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Witaj w klubie, u mnie też kot załatwił średniotonowy:) Tylko nie był przyłapany na gorącym uczynku, ale za to skubany uszkodził przez założoną maskownicę. A na maskownicy ani śladu. Jak on to zrobił...?

Armanig, wychodzi na to że odkurzacz to nieodzowny gadżet każdego miłośnika audio. Najpierw w jednym temacie przeprowadzane na nim były autokalibracje za pomocą rury, a teraz naprawy głośników:) Jeszcze patrzec, jak ktoś zaraz założy temat "Jaki odkurzacz kupić do X sprzętu?"

WiTT

New member
Bez reklam
Ale przypadki :shock::shock::shock: ciekawe co mnie czeka.... :mrgreen: narazie słodko śpi i pomrukuje do muzyki :krol:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Ja jeszcze mam na wszystkich telewizorach zapobiegawczo ochronne pleksy. Już się sprawdziły przy latajacych zabawkach. Teraz czekam na nauke rysowania :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ten pomysl z pleksi chodzi mi juz i od lat po glowie, a juz myslalem ze ze mna cos nie tak :)
Juz i tak tv podnioslem o 1m do gory, tak aby mlody nie dostal reka i czuje sie teraz jak w pierwszym rzedzie w kinie, komedia :)
Wymyslilem juz nawet projekt zaczepow do tej pleksy, ale powiedz mi lepiej jak Ty to rozwiazales?
Kurcze na te 80" to ladna tafla tej pleksy mi zejdzie :)

Do góry