Kalibracja kina domowego - dyskusja.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Krzysiek, jeszcze trochę to Kris będzie wchodził na Nasze forum żeby się czegoś nowego dowiedzieć:) Kwestia czasu. Odnośnie kalibracji i ustawień. Sam Krzychu pewnie masz przykład po kupnie nowego ampli Marantza. Ja w swoim mam sporo funkcji, ale jak przejrzałem instrukcję od Marantza 6006, to trochę tych ustawieć i opcji jest. Na pewno nie temat na 15 minut. Wydaje mi się że sporo bardziej skomplikowane niż w moim Onkyo. Pewnie kwestia obeznania ze swoim sprzetem, ale mimo to...

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Tak. Na początku ogrom ustawien przytłacza, ale szybko okazuje sie, ze wiekszoc z nich sie nie uzywa, itp. Najwazniejsze sa opisywane tu i chyba tylko w te warto sie zagłębiac, ale często raz dobrze ustawionych zmieniac nie trzeba. Ale problemem jest wlasnie tu i nie tylko tu to "raz dobrze" :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Faktycznie, Chris jakby tu wpadl to by sie za glowe zlapal. Ale smialo moge powiedziec (oczywiscie w moim przypadku) ze rady jakie glosi sa bardzo pomocne i logiczne. Ja nawet jak mam ampli rok czy dwa, to dalej mam manie wchodzenia w menu przed kazdym seansem (czasem w srodku, bo "cos" sie sprawdza zawsze) i sprawdzania jak i z czym najlepiej gra, ogladanie filmu ktory trwa 90min trwa u mnie zawsze 120min - to nie jest normalne :)

Whiplash

New member
Bez reklam
Mam to samo, co wlacze amplituner to zawsze wchodze w menu i cos sprawdze, cos zmienie i tak non stop ;)
Panowie nasz temat to robi spora konkurencje dla Audyssey bo u nas opisujemy wszytko na przykladach w praktyce.
Koledzy, macie moze jakis pomysl dlaczegu u mnie Frontowy prawy glosnik jest ustawiony przez Audyssey z dosc znacznym przycieciem calego pasma, od basu przez srednice do gory jest mniej wecej -2, 0, +2, +3 kiedy lewy jest dosc znaczaco podbity nawet do +6 w srednicy i gorze pasma, przez co slychac ze prawy gra ciszej od lewego mimo ze sa ustawione na 0.0db. Prawy stoi przy scianie bocznej a lewy na srodku sciany za "plecami"

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Może jest podobnie jak z subami? Ustawienie w rogach podbija bas, i dlatego taka korekta?

Whiplash

New member
Bez reklam
Moze i to ma jakis wplyw, prawy front niby stoi przy scianie bocznej ale do rogu ma z 30-40cm bo calosc TV i kolumny sa lekko pod katem skierowane na pokoj nie rownolegle do scian

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Oczywiscie ze ma wplyw. U mnie rozmieszczenie jest podobne, mianowicie jeden front stoi na otwartej powierzchni z uwagi na otwarta kuchnie, drugi juz w rogu. Jak bedziesz wklejal zdjecia to wklej takze ta rure od odkurzacza z mikrofonem, chcialbym to zobaczyc :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja, jakies 2 lata temu, jak rura od odkurzacza grzebalem pod lozkiem i szukalem pilota :-D to chyba sie liczy?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
A powinieneś:) A gdzie honor mężczyzny? Trzeba tak zagadać, żeby kobieta postanowiła odkurzyć. Nawet kosztem cichych dni:) He,he.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
jak już będę mieszkał z moją kobietą to na pewno nie będę odkurzał :) hehe a teraz nie mam zamiaru mieszkać w chlewie hehe:p

Whiplash

New member
Bez reklam
Hehe oj panowie ale jakby nie odkurzanie to nie dowiedzielibysmy sie o tym ze mikrofon mozna umiescic na rurze od odkurzacza ;D

Chlopaki wracajac do tematu jesli stereo na ampli KD to z subem czy bez? Bo korzystajac z EQ audyssey ktory de facto u mnie tnie ten bas w stereo troszke go brakuje, w KD jesli sub zamiata jest elegancko bo kolumny graja jasno i szczegolowo a dol leci z suba..

I jeszcze jedno.. Panowie co daje w praktyce wieksza rozdzielczosc filtra dla glosnikow i subwoofera zestawiajac MultEQ i MultEQ XT ten drugi ma wieksza rozdzielczosc.

hans2

Banned
dokładniejszą korekcję. mozna znalezc na sieci informacje ze w specyficznych przypadkach (np problematyczne pomieszczenie w okolicach 100hz) mozna sie nawet pokusic o podwyszenie crossovera po to tylko zeby problematyczne czestotliwosci przerzucic na suba ktory ma lepsza korekcje (wieksza rozdzielczosc filtrow).

oczywiscie najlepiej byloby miec jak najwyzsza i taka sama rozdzielczosc dla suba i dla satelit, ale produkty z najwyzsza edycja audyssey bardzo duzo kosztuja. niestety najprawdopodobniej w wyniku sztucznego segmentowania produktow przez producentow. przeciez elektronika (moc obliczeniowa) jest dzis smiesznie tania. sam z checia bym kupil amplituner z xt32/dsx bez miliona wejsc/wyjsc ale zeby mial ta technologie...

ciekawostka:
Audyssey MultEQ XT32: confession of a digital room correction convert | Steve Hoffman Music Forums

Whiplash

New member
Bez reklam
Dzieki za lekturke ale i tak do konca nie czaje o co w tym chodzi. Filtr dla mnie to filtr, tnie pasmo na okreslonym poziomie i wysyla na suba.

hans2

Banned
w tym kontekscie filtr oznacza prawie to samo co krzywa korekcji.
wieksza rozdzielczosc korekcji (filtra) oznacza lepsze dopasowanie do wybranej krzywej referencyjnej.

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Proszę mi się tutaj z rury od odkurzacza nie śmiać ;P

WITT :) gratuluję ;) u mnie Junior zaraz kończy 9 miesięcy ;P

Do góry