Kable HDMI

tdx

New member
Bez reklam
Fuck! przemko77 to faktycznie oświeć Nas i napisz w jaki sposób lepszy kabel radzi sobie z "dżiter'em...
I jak on się objawia w obrazie w kablu za 9zł?

Pan_Borowik

New member
Człowieku pojęcia nie masz o technice .Nie tak dawno pytałeś się jak działa napęd CD - od tego czasu tak szybko opanowałeś te zagadnienia ?

Haha, widzę że postanowiłeś przeczytać wszystkie moje posty wyciągasz mi teraz "dziadka z Wehrmahtu" (albo brak konta w banku - żeby nie było żem po którejkolwiek ze stron).
To się powoli robi naprawdę żenujące.
Pogrążaj się dalej, ku mojej coraz większej uciesze.

Co ma działanie napędu do kabla HDMI?
I nie, nie pytałem jak działa napęd tylko z czego wynika różnica w odczycie przez tańsze i droższe odtwarzacze.
Tak mam, że jak czegoś nie wiem to pytam, a nie udaję że wiem - robiąc z siebie pośmiewisko :)

I nie odbiegaj od tematu.
Dalej czekam na JEDEN argument, nie polityczny bełkot i czarny PR.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Mnie tylko zastanawia, ze skoro autor tekstu stwierdza lepsze kolory, ostrość, to bezwglednie nalezaloby ponownie przeprowadzic kalibrację :)

Rafal7

Banned
Dyskusja dyskusja,ale jak kogoś stać na kabel albo mu nie szkoda wydać kilku stów na niego to niech sobie go kupuje i się cieszy.Nikt nikogo do niczego nie zmusza i na sile nie przekona,każdy ma swój rozum i pojecie na swój sposób.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Fuck! przemko77 to faktycznie oświeć Nas i napisz w jaki sposób lepszy kabel radzi sobie z "dżiter'em...
I jak on się objawia w obrazie w kablu za 9zł?

"tdx" - dlaczego się nie zapytasz producenta ? co prawda interesuje się techniką kablową ,ale nie wytwarzam kabli

Podejrzewam, że przez budowę wewnętrzna i dobór odpowiedniego przewodnika oraz inne zabiegi mające poprawić transfer sygnału .Firmy niechętnie zdradzają swoje tajemnice ,dla przykładu czy Van den Hull informuje w jaki sposób otrzymuje włókna węglowe o grubości 15 mikronów ?

Wspomniany VdH w swoim światłowodzie włókna umieścił pod kątem wpadające światło jest lepiej ogniskowane co ogranicza odbijanie się światła od ścianek ,mniejsze straty intensywności i rozpraszania co w praktyce oznacza krótszą drogę i redukcję jittera o 50% - tutaj pomogła budowa wewnętrzna jak widać stosuje się różne zabiegi .Dlatego to nie do mnie pytanie

W audio wzrost jiitera najbardziej odczuwalnie objawia się spadkiem dynamiki

"tdx" nie rozumiem jednego ,w Rzeszowie na ulicy Krzyżanowskiego jest salon Nautilius II dość fajni goście tam pracują, umów się na prezentacje mają tam dobry sprzęt i dość drogie kable i zobaczysz na własne oczy czy jest różnica ,nawet z czystej ciekawości .Wtedy będziesz mieć pewność ,że to co przeczytałeś w teście jest nieprawdą.

tdx

New member
Bez reklam
Pytam Ciebie bo piszesz, że jest różnica. Wiec pytam gdzie jej szukać? Na co mam patrzeć?
Do mnie też przychodzą ludzie którzy nie widzą różnicy "pomiędzy 50Hz a 100Hz", a zawsze wychodzą wiedząc i widząc różnice.
Po prostu napisz w domu mam ok 10 kabli hdmi w cenie od 10 - 300zł w długościach od 1,5 do 7m. Nie zobaczę różnicy?

podejrzewasz?
To faktycznie ten wątek zaczyna być teologiczny, błogosławienie co nie widzieli a uwierzyli...
Pytam o obraz....
Dość drogie kable w NAUTILUSIE? czyli co różnice zobaczę gdy przekroczę barierę 300, 500, czy 600zł?

Ja już mam pewność że to co przeczytałem nie jest prawdą...

Pan_Borowik

New member
Dyskusja dyskusja,ale jak kogoś stać na kabel albo mu nie szkoda wydać kilku stów na niego to niech sobie go kupuje i się cieszy.Nikt nikogo do niczego nie zmusza i na sile nie przekona,każdy ma swój rozum i pojecie na swój sposób.

Poza tymi, którzy pojęcia nie mają. I dalej próbują przekonywać.

Dyskusja (chociaż na takie miano to już dawno nie zasługuje) nie miała na celu ustalenia czy warto wydawać pieniądze na kabel.
Dla mnie to, co ktoś robi ze swoimi pieniędzmi to jego sprawa - nawet jak je w kiblu spuszcza (chociaż to chyba paragraf jest :) ).

Dyskusja wynikła o fakt, czy jakość wykonania/materiałów w przypadku kabla HDMI ma jakikolwiek wpływ na jakość obrazu, którą telewizor wyświetla.

Myślę, że wszyscy (no, prawie) w tym temacie udział biorący zdają sobie sprawę po co powstają te malownicze recenzje. I niech powstają - jak jest popyt, będzie i podaż.
I to też dobrze, bo żadnego przymusu nie ma. Nie chcesz nie kupuj.
Tak jak jedni mają się prawo nimi zachwycać, tak drudzy mają prawo się z tych recenzji śmiać.

Problem pojawia się, kiedy jedna strona próbuje coś udowodnić drugiej, nie mając do tego żadnych podstaw merytorycznych.
I jeszcze się oburza i kipi frustracją, jak owa druga strona wytknie błędy logiczne, w zagadnieniu stricte technicznym przecież :)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
"tdx" nie wiem czy zobaczysz różnice ,przecież ja w Tobie nie siedzę - pytasz się mnie jakbym wytwarzał kable .Tam są kable z różnego przedziału cenowego możesz porównać kabel za 50zł i 300zł zobaczysz czy 6-krotny wzrost ceny ma sens ,albo kable z rożnych przewodników srebra i miedzi .Być może ,że recenzent którego przytaczasz koloryzuje opisy ,a tak to sam ocenisz i domniemanie zamienisz w pewność

Osobiście urażam że kable mają wpływ ,używam Inakustik (ponad 200zł) ,jakimś kinomanem nie jestem ,swojego kabla nie konfrontowałem z innymi i trudno mi się jednoznacznie wypowiedzieć, że obraz byłby lepszy lub taki sam .Jak się tak patrzę szczytowy Inakustik ma inna budowę niż ten mój ,jest w ogóle grubszy oprócz podwójnego ekranu zewnętrznego (folia+plecionka) poszczególny grupy żył mają własne ekrany - to jest różnica która się rzuca w oczy ,co jeszcze innego firma tam zastosowała nie wiem, bo firma oględnie się wypowiada o swoich przewodnikach .Podobnie nie wiem czy dodatkowe ekranowanie przyczyniło się do poprawy, czy jest to tylko wyciąganie kasy od klientów bo ten kabel kosztuje więcej .Więc może dobrze , że nie kupowałem droższego kabla....a może się jednak mylę ? .Przy kupnie dekodera dostałem kabel HDMI ,ale to jakiś żart ,dlatego nawet tego nie podłączałem.

Odnośnie przewodników ,w przypadku Van den Hull zwróciłem uwagę na jedno.Firma używa włókien węglowych LSC (Linear Structured Carbon) i to praktycznie we wszystkich kablach ,w przypadku HDMI jest to srebrzona miedź uzyskiwana w bardzo skomplikowanym procesie tłoczenia na zimno ,tak szczerze mówiąc nawet się nie dziwię że ten kabel jest taki drogi - cena nie wzięła się z sufitu .Wniosek taki ,że LSC nie nadaje się do przewodów HDMI ,bo próby na pewno prowadzili ,więc na "chłopski rozum" rodzaj przewodnika ma znaczenie .

Powiem tak - drogie kable ,drogie hi-fi jest dla pewnej wąskiej grupy odbiorców ,którzy gotowi są zapłacić duże pieniądze świadomie, bądź nie

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
albo kable z rożnych przewodników srebra i miedzi .Być może ,że recenzent którego przytaczasz koloryzuje opisy ,a tak to sam ocenisz i domniemanie zamienisz w pewność

co mi zapewni lepszy przewodnik? wcześniej złapie szczyt 1?

Osobiście urażam że kable mają wpływ ,używam Inakustik (ponad 200zł) ,jakimś kinomanem nie jestem ,swojego kabla nie konfrontowałem z innymi i trudno mi się jednoznacznie wypowiedzieć, że obraz byłby lepszy lub taki sam .Jak się tak patrzę szczytowy Inakustik ma inna budowę niż ten mój ,jest w ogóle grubszy oprócz podwójnego ekranu zewnętrznego (folia+plecionka) poszczególny grupy żył mają własne ekrany- to jest różnica która się rzuca w oczy ,co jeszcze innego firma tam zastosowała nie wiem, bo firma oględnie się wypowiada o swoich przewodnikach .Podobnie nie wiem czy dodatkowe ekranowanie przyczyniło się do poprawy, czy jest to tylko wyciąganie kasy od klientów bo ten kabel kosztuje więcej .Więc może dobrze , że nie kupowałem droższego kabla....a może się jednak mylę ? .Przy kupnie dekodera dostałem kabel HDMI ,ale to jakiś żart ,dlatego nawet tego nie podłączałem.

kondycjoner1.jpeg

tu masz kabelki wewnątrz kondycjonera

a takim kablem grubasem lecisz dalej >> czy to nie głupota?

index.php

Odnośnie przewodników ,w przypadku Van den Hull zwróciłem uwagę na jedno.Firma używa włókien węglowych LSC (Linear Structured Carbon) i to praktycznie we wszystkich kablach ,w przypadku HDMI jest to srebrzona miedź uzyskiwana w bardzo skomplikowanym procesie tłoczenia na zimno ,tak szczerze mówiąc nawet się nie dziwię że ten kabel jest taki drogi - cena nie wzięła się z sufitu .Wniosek taki ,że LSC nie nadaje się przewodów HDMI ,bo próby na pewno prowadzili ,więc na "chłopski rozum" rodzaj przewodnika ma znaczenie .

Powiem tak - drogie kable ,drogie hi-fi jest dla pewnej wąskiej grupy odbiorców ,którzy gotowi są zapłacić duże pieniądze świadomie, bądź nie

co to znaczy nieświadomie zapłacić duże pieniądze? :D

Wszystko co piszesz ładnie wygląda w folderze ale jaki ma to realny wpływ na sygnał?

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
"tdx" daj spokój - głupi przykład ,"kompletnie od czapy"

548302kondycjoner.jpg

Wewnątrz prąd jest rozprowadzany za pomocą szyn wykonanych z litej miedzi katodowej o przekroju 30mm2 ,reszta kabli srebro 6N w izolacji z teflonu .....a dalej za zewnątrz takim grubym kablem .I co jest sens ?

tdx

New member
Bez reklam
Czytasz to wszystko z broszur?
czyli w kondycjonerze jest próżnia skoro oplot już jest zbędny :D i wystarczy dziadowski polwinit :D

:D dobra nie ma tematu jak nie widzisz tego na poziomie kondycjonera to nawet nie będę pytał co masz w ścianie ale faktycznie, nie na temat...

To jaki wpływ na sygnał ma to co tak ładnie wyczytałeś z folderu/strony producenta co sie zmienia?
jeśli wiemy że nie może zmienic sie NIC?
Wiec pytam się Ciebie co się zmienia?
Co robi kabel HDMI że HD robi UHD?
I jakim cudem TV to puszcza?

Ostatnia edycja:

Pan_Borowik

New member
Ja niestety nie uzyskałem odpowiedzi (wycieczki osobiste nic nie dały więc chyba zostałem po prostu zignorowany), ale dalej drążył nie będę - leżącego się nie kopie. Tym bardziej, że sam się gubi w swoich własnych wypowiedziach.
Kolega po prostu potwierdził stereotyp "ałdjofila" (lubię myśleć, że są i audiofile myślący), który ani wiedzy, ani własnego zdania nie posiada, ale słyszy ze stolika czy widzi w kablu to, co mu w "poważnym czasopiśmie", albo na zagranicznej stronie zaobserwować kazali, a podpiera to jedynie arogancją.

I to jest jedyny czynnik wpływu kabla na jakość obrazu przesyłanego przez HDMI :)

Taka moja opinia. Dziękuję, dobranoc. Temat opuszczam i mimo wszystko życzę mniej spiny, bo na zdrowie szkodzi ;)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
A jaki powinien być przekrój poprzeczny 10 cali :D

Jak tak to czytam ,trochę mi się przypomina jak to gość pojechał autobusem na giełdę samochodową chodził po placu i kopał w opony od samochodów ,żaden mu się nie podobał .Jego cały majątek to kilka złotych na powrotny bilet autobusowy

Fundamentalne pytanie - czy nas w ogóle stać na zakup takiego kabla ?

Do góry