Ja mimo wszystko w kabel zainwestowałbym tyle, żeby mieć pewność że się nie rozleci po n-tym wpięciu/wypięciu czy puszczeniu przez ścianę. I żeby ładnie wyglądał (bo to ma dla mnie znaczenie).
A dalej? "Jeżeli nie widzę różnicy, to po co przepłacać"

Tak uważam ja.
Wg mnie wpływ kabli, np. głośnikowych na dźwięk jest bezdykusyjny, sam przeprowadziłem kilkanascie testów i kazdy gra zupelnie inaczej, nie wazne czy w to ktos wierzy czy nie. Wybór zwyklego czy drozszego zalezy wylacznie od klienta, jego wrazliwosci słuchu, potrzeb, itd. Jedni to słysza, inni nie. Zeby podgrzac atmosfere celowo dodam, iz testowalem tez kable zasilające oraz najtanszą listwę Wire Wolda. O dziwo, najdrozszy kabel zasilajacy za 1000 zł Furutecha "zagrał" duzo gorzej od najtanszego Wire Worlda za 250 zł, ale zbyt malo takich kabli przesłuchałem, by móc zabierac gos w dyskusji na temat sieciówek.
Ja zainwestuje w taki kabel glosnikowy tyle, ile będzie trzeba, bym był usatysfakcjonowany, a wyglad - hmm, moze byc nawet różowy w zielone grochy. Co do jakosci wtykow, tez mi to lotto, bo raz wpietego nie będę przepinał, ale oczywiscie milo gdyby wygląd i solidnosc szly razem z brzmieniem. Tyle ode mnie, ale w tym temacie wolałbym poczytac na temat róznic w HDMI, bo o kablach glosniowych jest juz odpowiedni watek w dziale stereo. Jesli chodzi o HDMI, to chetnie dowiem sie/sprawdze czy faktycznie jest az tak wielki wpływ na obraz jak poetycko opisuje to autor testu, bo wydaje mi sie iz okreslen tak wielkeij skali nie uzwa się nawet w testach sprzętu.
Natomiast co do zarobków:
wg danych przed chwilą sciagnietych z netu:
Srednia krajowa brutto Polaka to juz 3800 zl br. Niemca 3800 Euro.
NA przykładzie Marantza KI PEarl LIte. U nas kosztuje 5 tys, u nich, nie wiem, nie szukałem, ale strzelam, 1200 E
Natomiast sprawdziłem, ze Marantz Consolette kosztuje u nich max 800 E, a unas 3000 zł
U nas dla nie jednego jest to szczyt marzen, dla nich budzetowy klocek, tak jak u nas coś za 1200 zł
Poczekajmy, niech u nas wprowadzą Euro, to nie dosć ,ze nam jeszcze przeliczą płace po kursie, to jeszcze ukradną, wiec to juz totalny absurd.
No comments