Jbl studio 290

Bipo

Active member
Bez reklam
W tej chwili i przez najbliższe 2 lata mam okolo 20m2 z otwartą częścią po prawej stronie. Całe pomieszczenie ma 38m2. Po przeprowadzce myślę o pomieszczeniu w granicach 25m2 tylko pod kino domowe. A jak wygląda sprawa z kolumnami Mission MV-6, które mam zamiar użyć na głośniki boczne? Został by mi też głośnik centralny Mission MV-C. Boje się, że będzie się to w jakiś sposób "gryzło". W przyszłości planuje wymianę reszty kolumn na JBL Studio 230 i 235C.
Podobają mi się tez kolumny Klipsch RF62/82, ale cenowo wychodzą gorzej niż te JBL.

Wysłane z Note 3

Na początku zobacz sobie, która barwa dźwięku Ci bardziej podejdzie np. JBLa czy klipscha czy jeszcze innego producenta. Bo może się okazać po pierwszym odsłuchu, że dane kolumny nie podejdą ci swoim dźwiękiem i w tedy zmieniasz na innego producenta. Mi np. wcale nie podeszły klipsche, kilka razy się do odsłuchu nastawiałem pozytywnie ale nic z tego nie moja barwa. Za to w jbl mi podszedł po pierwszych taktach muzyki a dokładnie jego bas, ale góra, vocal i średnica już mi nie pasowała...;-) Za to w innych już mi pasowała góra, średnica ale za to miały słabszy bas i weź tu bądź mądry...;-) A jeszcze w innych totalnie mi nic nie podeszło, bo się okazało że to kolumny skierowane do muzyki klasycznej ale pięknie wyglądały...;-)

Ostatnia edycja:

lycone

Banned
Na początku zobacz sobie, która barwa dźwięku Ci bardziej podejdzie np. JBLa czy klipscha czy jeszcze innego producenta. Bo może się okazać po pierwszym odsłuchu, że dane kolumny nie podejdą ci swoim dźwiękiem i w tedy zmieniasz na innego producenta. Mi np. wcale nie podeszły klipsche, kilka razy się do odsłuchu nastawiałem pozytywnie ale nic z tego nie moja barwa. Za to w jbl mi podszedł po pierwszych taktach muzyki a dokładnie jego bas, ale góra, vocal i średnica już mi nie pasowała...;-) Za to w innych już mi pasowała góra, średnica ale za to miały słabszy bas i weź tu bądź mądry...;-) A jeszcze w innych totalnie mi nic nie podeszło, bo się okazało że to kolumny skierowane do muzyki klasycznej ale pięknie wyglądały...;-)
Ty porównujesz do muzyki. Ja muzyki nie słucham na kinie domowym. Dzień spędzam w samochodzie i potem mam dość piosenek. Będzie między nimi jakaś duża różnica w filmach?

Wysłane z Note 3

lobos

New member
Bez reklam
Do kina jak najbardziej polecam Klipsch.
Cena zależy od modelu. Jedne droższe, drugie nieco tańsze ;-)
Warto je rozważyć, bo to na prawdę kawał kolumny i mocnego, kinowego dźwięku.

lycone

Banned
Najchętniej kupiłbym Klipsch RF82, potem skompletował resztę, ale wyjdzie mnie to 2x tyle co JBL, a boje się, że w filmach i tak nie odczuje różnicy.

Wysłane z Note 3

lycone

Banned
290 to już mocno konkret kolumny, tylko dobra elektronika i reszta 235c,230,260p...
Właśnie taki komplet docelowo chcę złożyć tylko bez sub'a, bo już mam Klipsch SW-450. Jednak na początek myślę tylko o frontach 290 a swoje obecne fronty chce dać jako boczne głośniki efektowe. Potem mam nadzieje je sprzedać i powoli przejść w całości na pozostałe klocki z JBL. Ma sens takie rozwiązanie czy przekombinowane i lepiej zostawić jak jest i nabierać pieniądze, żeby na raz kupić komplet?

lobos

New member
Bez reklam
Najchętniej kupiłbym Klipsch RF82, potem skompletował resztę, ale wyjdzie mnie to 2x tyle co JBL, a boje się, że w filmach i tak nie odczuje różnicy.
Nie przesadzaj z tym 2 razy drożej... ;)
Co do kompletowania "na raty" to myślę, że jak najbardziej...
Tym bardziej, że masz jeszcze suba, wiec jak fundusze póki co nie puszczają kup fronty i zrób tak jak pisałeś a docelowo zrobisz 5.1 ;-)
Tylko wybierz się posłuchać JBL i Klipsch to będziesz pewny wyboru.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Właśnie taki komplet docelowo chcę złożyć tylko bez sub'a, bo już mam Klipsch SW-450. Jednak na początek myślę tylko o frontach 290 a swoje obecne fronty chce dać jako boczne głośniki efektowe. Potem mam nadzieje je sprzedać i powoli przejść w całości na pozostałe klocki z JBL. Ma sens takie rozwiązanie czy przekombinowane i lepiej zostawić jak jest i nabierać pieniądze, żeby na raz kupić komplet?
Śmiało możesz kupować etapami.

Whiplash

New member
Bez reklam
Po rewelacjach Bipo zaczynam sie zastanawiac czy wymiana moich 180 na 280/290 ma sens. W sklepie wszystko gra dobrze bo jest fajna akustyka u nas w pokojach jest widocznie slabo i bas gdzies ucieka. Jesli kupie kolumny i okaze sie ze nadal jest slabo to dupa zbita, dlatego znowu wracam do subwoofera. On daje mozliwosc regulacji glosnosci a mnie chodzi tylko o uzupelnienie 50-60hz aby stopa perkusji była bardziej dobitna, teraz jest tak plytka i krótka.

JBL studio 250p chyba bedzie najlepszy na moje 21metrów. T5 wg. blackninjy bedzie za słaba :(

Bipo

Active member
Bez reklam
Ja się teraz jeszcze zastanawiam, czy by nie wypożyczyć np.JBLi 290 i ich przetestować w domu przez kilka dni i zobaczyć czy będzie tak samo jak z Heco. Ale już za bardzo nie chce mi się, po nie jechać potem zawozić, ponieważ aż tak kolosalne różnicy w basie nie było. Co innego jak bym te JBLe porównywał z innymi kolumnami, ale w porównaniu z Heco bas był praktycznie podobny. Ponadto JBLe nie podobają mi się wizualnie, środek oraz góra pasma też mi nie podszedł, więc chyba pozostanę przy Heco z nieco tylko słabszym basem, ale za to całą resztą taką jaką lubię. Czyli przepięknym vocalem oraz czyściutką górą. W najgorszym wypadku dodam na wzmaku basu i będzie po sprawie czego nie chciałbym robić ponieważ chciałbym przejść w odsłuchu muzyki tylko w trybie direct.... Z resztą mi kiedyś napisałeś, że jak posłucham przez jakiś czas tych kolumn to po prostu się do ich barwy dźwięku przyzwyczaję. A jak nadal będzie brakować mi basu to włączę suba czego nigdy w życiu nie robiłem do muzyki. Podejrzewam, że tak jak mówiłeś akustyka pokoju leży... ;-( Ponieważ, nie możliwe jest to, że biorę kolumny które dają praktycznie najmocniejszym basem w salonie (większym już tylko 290 JBL) tj. takim jak lubię, a w domu mi go brakuję....;-(. Ponadto spróbuję jeszcze poprzestawiać trochę w salonie mebli, odsunę kanapę z 1m od tylnej ściany oraz wysunę kolumny mocno do przodu ok.1m od ściany tylnej i bocznej. Ponadto gdzieś wyczytałem, że jak bas ucieka to za kolumną robi się pułapki basowe. Najprościej zobaczyć czy taka pułapka działa to ustawić za kolumną wieżę z poduszek do wysokości kolumny..... nie wiem czy to coś da, ale ja spróbuję ...
Ponadto podejrzewam, że lepsze ustawienie w pokoju odsłuchowym jest w tedy najlepsze jak kolumny stoją na krótszej ścianie a nie dłuższej... ale tego już nie sprawdzę, pokój mam zrobiony z okablowaniem wzdłuż pokoju i ze wskazaniem na kino a nie na muzykę...;-)

Bipo

Active member
Bez reklam
Aktualnie mają 80h, zobaczymy po 100 co się będzie dziać. Dzisiaj po rozmowie z Whiplash spróbuję wieczorem jak wrócę z pracy zrobić małe przemeblowanie w pokoju, oraz wykonam siatkę basu na tle pokoju i zobaczymy czy to coś da. Wg. moich wstępnych obliczeń wychodzi mi coś takiego:
- miejsce odsłuchu tj. moja głowa: oddalona od tylnej ściany 90cm, od bocznych 2,34
- kolumny oddalone od ściany tylnej 85cm, od bocznych 78cm
-rozstaw między kolumnami 3,1
-odległość głowy do kolumny 3,8
-odległość głowy do miejsca po środku między kolumnami 3,4.
Tylko teraz nie wiem, czy np. odległość od ściany tylnej do kolumny to jest mierzona do środka,tyłu czy przodu kolumny? Ja zrobiłem sobie obliczenia, że do środka...

Geronimo zx

New member
Tylko teraz nie wiem, czy np. odległość od ściany tylnej do kolumny to jest mierzona do środka,tyłu czy przodu kolumny? Ja zrobiłem sobie obliczenia, że do środka...

Ja mierzyłem od tylnej krawędzi głośnika,a długość od bocznej do kolumny mierzyłem od środka średnicy.
Czytałem że zalecane jest żeby każdy wymiar był innej długości tj.
-wysokość od podłogi do środka-średnicy (membrany)
-długość od tylnej krawędzi do ściany
-długość od środka-średnicy (membrany) do bocznej ściany

Nie jest wskazne żeby jedna kolumna stała 50cm od swojej bocznej ściany, a druga 90cm od swojej bocznej ściany. Nie jest też wskazane by ściany w pobliżu kolumn różniły się mocno swoimi właściwościami - na przykład jedna kolumna przy ścianie twardej, a druga przy gęstych kotarach.Duży mebel, roślina czy sprzęt w pobliżu jednej z kolumn też może zaburzyć symetrię.
Opisów na ten temat jest dużo,najlepiej samemu próbować :smile:
Też jestem na etapie ciągłych zmian :smile:

Whiplash

New member
Bez reklam
Przerąbane, wypadało by ustawiać pokoj pod stereo a nie stereo pod pokój. Ty Bipo masz już umeblowany salon i poprowadzona instalacje, ja też nie dam rady ustawic zestawu jak Bóg przykazał bo zestaw nie jest w salonie audiofila dżentelmana tylko w pokoju codziennym :D

Bipo

Active member
Bez reklam
U mnie z jednej strony drzwi balkonowe przysłonięte grubą kotarą i firanką, z drugiej strony drzwi, które również mogę zasłonić grubą kotarą dla symetrii, po środku gruby dywan, ale znowu z jednej strony środka pokoju stół + krzesła z drugiej strony kwiaty w donicach + komoda więc nie to samo. Na przeciwko sprzętu masywna sofa z fotelem wiec pokój typowo użytkowy a nie audiofilski....;-)
Ponadto, teraz przeprowadzam mini eksperyment z przesuwaniem i odsuwaniem poszczególnych rzeczy w salonie..... póki żona w pracy można działać. Opiszę później co udało mi się wyłapać....;-)

Do góry