Jbl studio 290

lycone

Banned
Hehe jesteś szczesliwym czlowiekiem i nie masz takich "problemow" na glowie jak ja i Bipo :D
Dokładnie :D Tak poważnie to kluczem do sukcesu jest dopasowanie audio najlepiej jak się da do warunków jakie mamy. Czasami trzeba iść na duże kompromisy. U mnie też akustyka leży, ale kiedyś mam nadzieje sobie zaadaptować pokój tylko pod kino, wtedy kompromisy pójdą na drugi plan (poza kosztowymi) :)

Wysłane z Note 3

Whiplash

New member
Bez reklam
U mnie z jednej strony drzwi balkonowe przysłonięte grubą kotarą i firanką, z drugiej strony drzwi, które również mogę zasłonić grubą kotarą dla symetrii, po środku gruby dywan, ale znowu z jednej strony środka pokoju stół + krzesła z drugiej strony kwiaty w donicach + komoda więc nie to samo.

...i po ptokach, powiedział pilot opylający las :D

Geronimo zx

New member
U mnie z jednej strony drzwi balkonowe przysłonięte grubą kotarą i firanką, z drugiej strony drzwi, które również mogę zasłonić grubą kotarą dla symetrii, po środku gruby dywan, ale znowu z jednej strony środka pokoju stół + krzesła z drugiej strony kwiaty w donicach + komoda więc nie to samo. Na przeciwko sprzętu masywna sofa z fotelem wiec pokój typowo użytkowy a nie audiofilski....;-)
Ponadto, teraz przeprowadzam mini eksperyment z przesuwaniem i odsuwaniem poszczególnych rzeczy w salonie..... póki żona w pracy można działać. Opiszę później co udało mi się wyłapać....;-)

Stół plus krzesła po jednej stronie,kwiaty komoda po drugiej stronie mogą być zaliczane jako rozpraszacze które są zalecane w połowie drogi do słuchacza.
Główną przyczyną braku aukustyki są duże płaskie i szklane powierzchnie od których odbija się dźwięk.
Ciężko jest zaadoptować salon mieszkalny żeby go nie oszpecić panelami aukustycznymi,pułapkami basowymi itp
Korzystaliśmy z odsłuchów w salonach i widzieliśmy jak są zaadoptowane ;) gra pięknie i można wyłapać szybko każdy szczegół.
Daj znać jak po eksperymentach ;)

Bipo

Active member
Bez reklam
Przeprasza z góry za mój opis ale próbuję coś naskrobać prostymi słowami...
Przeprowadziłem wczoraj i dzisiaj mały test z głośnikami i ich umiejscowieniem względem ściany tylnej i bocznej oraz z przesunięciem kanapy na odległość ok.1m do przodu. Ustawienie głośników przeprowadziłem w trzech odległościach od ściany tylnej:20, 50 oraz 1m. Odległość od ściany bocznej była nie zmienna i wynosiła 78cm. (odległości mierzone do środka kolumny). Tryb direct, odsłuch godzina 9.00.

I ustawienie (20cm od tylnej ściany, głośniki na wprost):
- największe odczucie i skupienie basu, struny gitar w dolnych akordach były męczące i rozciągnięte, bas był najmocniejszy ze wszystkich innych pozycji,
-dźwięki były odbierane nie punktowo a raczej obszarowo, jak była np. gitara to z prawej strony a nie centralnie z kolumny

II ustawienie (20cm od tylnej ściany, głośniki skierowane na głowę słuchacza):
- bas praktycznie nie do odróżnienia od ustawienia na wprost, jak dla mnie nic się nie zmieniło, było podbicie i stłumienie najniższego basu co dla mnie było bardzo męczące
- odbieranie dźwięków z kolumn skierowanych na głowę, bardziej mi przypadło do gustu ze względu, że jak była akord z gitary lub bęben to centralnie dobiegał z głośnika.

III ustawienie (100cm od tylnej ściany, kolumny na wprost)
Opisze dwa skrajne ponieważ chciałem zobaczyć różnicę:
- różnica jest i to bardzo duża, bas zmniejszył się bardzo, nie symbolicznie ale bardzo, nie wiem dla czego ale do mojego ucha docierało pykanie a nie nawet stukanie o uderzeniu nie było mowy,
- odbiór dźwięku był dużo mocniejszy z uwagi na przysunięcie kolumn oraz kanapy, dla mnie było już stanowczo za głośno, dźwięki mnie męczyły odnośnie kierunkowości to tak jak w pkt.1 czyli dźwięk dobiegał z obszaru nie z kolumny

IV ustawienie (100cm od tylnej ściany, kolumny skierowane na słuchacza)
- bas bez zmian
- dźwięki bardzo kierunkowe, dokładnie wydobywające się z kolumn, talerze i wysokie były męczące

IV ustawienie pośrednie (50cm od tylnej ściany, głośnik na wprost)
- bas większy, nie meczący, odbiór stopy perkusji akceptowalny, jak dla mnie praktycznie mógłby być ale brakuje nadal tego najniższego zejścia
- odnośnie kierunkowości podobnie jak w innych punktach, dźwięk dobiegał obszarowo

V ustawienie (odległość 50cm, głośnik skierowany na słuchacza)
- bas podobnie jak pkt.1V jak dla mnie bez różnicy
- kierunkowość dźwięków idealnie dobiegających prosto z kolumn, nie męczące jak pkt.IV.

I teraz jedna kilka uwag:
- przybliżając kolumnę do ściany na 20cm osiągamy bez problemu podbicie w basie, przy dłuższych akordach gitary basowej jest bardzo dźwięk wydłużony, męczący, kick bas jak dla mnie bardzo dobry
- nie wiem dlaczego ale moje kolumny chyba nie lubią być bardzo daleko od tylnej ściany, dlatego że jak oddaliłem je na 1m to całkowicie mi praktycznie wyciął się bass, podejrzewam że 2 otwory bass reflex nie bez powodu zostały umieszczone z tyłu…;-)
- najlepszy dźwięk gdzie była idealna scena, struny gitar były idealne, wokalista stał przed nami osiągnąłem w pkt.4 a dokładnie kiedy zrobiłem kilka rzeczy mianowicie:
- kolumny zostały oddalone na odległość ok.65 cm od tylnej ściany oraz skierowane zostały nie na głowę słuchacza a na punkt pomiędzy osią prostopadłą od tylnej ściany a głową słuchacza czyli 45 stopni na pół …;-) Czyli po prostu nie na wprost a lekko skręcone w stronę słuchacza tak że patrząc na kolumny widzę ich cały bok wewnętrzny…
Wrażenia: pojawiła się niesamowita scena, wokalista stał bezpośrednio przed nami, patrząc się na głośnik centralny słychać jak by grał a tam go po prostu nie ma…;-). Gitary, perkusję były lokalizowane bardziej obszarowo a nie dokładnie z kolumny. Dźwięk nie męczył w żadnym wypadku. Zauważyłem że tylko lekkie dokręcenie kolumn do środka powodowało pojawienie lub znikanie wokalisty przed nami…;-)
- ponadto zauważyłem jedną ciekawą rzecz jeśli wstałem z kanapy i się wyprostowałem miałem większy bas nisz jak siedziałem….dziwnę,
- również ciekawa rzecz jaką wyłapałem było brak basu za kanapą, praktycznie pykanie, idąc do okna lub w do drugiej ściany w kierunku rogu bas wzrastał tak że na rogach było go najwięcej. Tak że chcąc mieć najlepszy bas trzeba by stanąć w rogu pokoju…;-)
Ponadto przeprowadziłem test z regulacją basu na wzmacniaczu w najlepszym ustawieniu kolumn tj. w warunkach zachowanych poniżej. Ustawieni potencjometru od basu max. W prawo skutkowało bardzo dużym wręcz jak dla mnie za mocnym basem, może jak bym robił imprezę puścił techno to by było idealnie ale jak dla mnie było go za dużo. Ustawienie na ¼ w prawo skutkowało zmniejszeniem się basu do poziomu, którego mi brakuje gdy jest potencjometr na 0. Jest w tedy idealnie, nie jest męczący, stopa perkusji brzmi bardzo dobrze, bas się nie ciągnie. Właśnie mi tego cały czas brakuję, przesłuchałem ok.1h kolumny wczoraj jak i dzisiaj i stwierdziłem, że to jest aktualnie koniec moich poszukiwań. Z uwagi, na to że niektórzy wspomagają się subem przy muzyce jak im brakuję dolnego rejestru postanowiłem, że nię będę słuchał w direct wiedząc że mogę sobie poprawić dźwięk poprzez dodanie basu na potencjometrze i słuchać tak jak lubie.

Ale wracając do odsłuchu najlepsze jak dla mnie ustawienie kolumn i odbieranie dźwięków to jak są zachowane następujące warunki:
- kolumny oddalone od tylnej ściany 0,5-0,7m
- od bocznej ściany 0,78m
- kanapa oddalona od tylnej ściany ok1,0m
2 dni męczenia i przesuwania kolumn i mebli…;-) Złoty środek znaleziony….
PS. Dzisiaj w samochodzie słuchałem sobie jedną płytkę w trakcie jak wracałem z pracy, na światłach pogrzebałem w ustawieniach radio i co się okazało: bas na max czyli +6, oraz soprany +4,mid bas +3. Po wyłączeniu tego wszystkiego na 0 myślałem że mi się radio popsuło lub głośniki się spaliły, dźwięk płaski, basu 0 normalnie masakra…..;-) Więc sami widzicie tyle lat człowiek słuchał z dodatkami więc teraz wcale się nie dziwię że mi cały czas w barwie dźwięku czegoś brakuje…;-)

Geronimo zx

New member
Super że kolega po wielkich bojach doszedł do świetności :)
Jeżeli chodzi o dogięcie kolumn to u mnie także najlepszy efekt był gdy osie przecinały się za miejscem odsłuchowym.Scena jest jakby w trójwymiarze,efekt znikania kolumn i wokalista rozciągający struny tuż przede mną :)

lobos

New member
Bez reklam
@Bipo, aleś się rozpisał... ;-) Przeczytałem Twój opis eksperymentów uważnie i mam podobne wnioski...
Dźwięk jest najlepsze jak kolumny skieruje lekko pod kątem w stronę słuchacza.
Również mam wrażenie, że jak stoję jest lepiej niż jak siedzę.
W jakiej odległości siedzisz przy odsłuchu muzyki?
Ja centralnie na środku narożnika jestem prawie 4m od kolumn i jak stanę lub siądę 1m bliżej jest lepiej.
Do tego dochodzi kubatura pomieszczenia 30m2 i pewnie dlatego muszę dać głośniej ;-)
Na bank musze pomyśleć o granitach i dywanie.
Fajnie, że ustawiłeś wszystko optymalnie.
Teraz będziesz mógł spać spokojnie ;-)

Geronimo zx

New member
Na bank musze pomyśleć o granitach i dywanie
Kiedyś nie wyobrażałem sobie że kupię dywan,a teraz gdy go mam to i nawet odkurzam :)
Obecnie dywan mam chwilowo zwinięty (przemeblowanie) ,a że u mnie są płytki to dźwięk się zmienił diametralnie.
Także naprawdę polecam kupić,albo nawet wypożyczyć na próbę od sąsiada :)

Bipo

Active member
Bez reklam
@Bipo, aleś się rozpisał... ;-) Przeczytałem Twój opis eksperymentów uważnie i mam podobne wnioski...
Dźwięk jest najlepsze jak kolumny skieruje lekko pod kątem w stronę słuchacza.
Również mam wrażenie, że jak stoję jest lepiej niż jak siedzę.
W jakiej odległości siedzisz przy odsłuchu muzyki?
Ja centralnie na środku narożnika jestem prawie 4m od kolumn i jak stanę lub siądę 1m bliżej jest lepiej.
Do tego dochodzi kubatura pomieszczenia 30m2 i pewnie dlatego muszę dać głośniej ;-)
Na bank musze pomyśleć o granitach i dywanie.
Fajnie, że ustawiłeś wszystko optymalnie.
Teraz będziesz mógł spać spokojnie ;-)

U mnie pokój to 26m2, kolumny rozstawione 3,1m od siebie, ja również do kolumny L i P mam 3,8-4,0. Kolumny mam teraz ustawione dokładnie na 1 miejsce na kanapie po lewej stronie, jeśli siądę na środku lub po prawej to już słyszę bardziej kolumnę prawą...;-)
Gruby dywan min.40mm typu sheggy robią naprawdę kawał dobrej roboty w salonie i warto go mieć. Pogłos jest zmniejszony w dużym stopniu i i dźwięk się nie rozciąga...:D

lobos

New member
Bez reklam
20150509_105751.jpg

Bipo a jak radzisz położyć dywan w moim przypadku?
Lepiej wzdłuż szafki RTV przed kolumnami czy też wzdłuż przez środek, pomiędzy narożnikiem gdzie normalnie stoi ława?
Myślałem o pierwszej opcji.

Whiplash

New member
Bez reklam
Bipo ale mimo wszystko nie uzyskales basu zblizonego do sklepowego, co wiecej jestes zmuszony do uzywania regulatora barwy a nie o to nam chodzilo :-(

lobos

New member
Bez reklam
Wiecie co... a wg. mnie to po to są właśnie te regulatory we wzmacniaczach, żeby z nich korzystać.
Dla Bipo ogólnie dźwięk jest super tylko basu niedosyt.
Podkręca bas do odpowiedniej dla siebie mocy i jest cacy :)
Pełne zadowolenie z dźwięku a przecież o to nam chodzi ;-)

P.s. jak Koledzy radzicie z tym dywanem u mnie?

Whiplash

New member
Bez reklam
Nie do konca tak jest. Wzmacniacze wyzszej klasy w ogole nie posiadaja regulatorow. Sprzet ma grac dobrze bez ingerencji. Regulacja nie ma na celu poprawy brzmienia a dostosowania go do naszych preferencji. Podkrecajac bass podbijamy okolice 100hz a to nie jest ten miekki i mocny dol pasma o ktorym mowa i tak nam sie podoba w salach odsluchowych :)

Proponuje obejrzec filmik Regulatory dzwieku autora reduktor szumu.

Bipo

Active member
Bez reklam
Bipo ale mimo wszystko nie uzyskales basu zblizonego do sklepowego, co wiecej jestes zmuszony do uzywania regulatora barwy a nie o to nam chodzilo :-(

Wiem, ale nie samym basem człowiek żyje, tak jak już pisałem wcześniej jeśli by mi tylko na basie zależało bym oglądał się za kolumnami typu JBL studio bo one grają bardzo dobrym dołem ale reszta pasma mi nie podeszła. Pozostałą część dźwięków odbierałem lekko przytłumioną, tak jak by mi ktoś przysłonił głośnik. Kiedyś słuchałem innej muzyki typu dance, techno, trance itd. to brałbym je bez zastanowienia. Aktualnie już tej muzyki nie słucham, dla mnie teraz ważny również jest vocal, przestrzeń, separacja dźwięków, przepiękna góra w postaci talerzy, szarpnięć gitary akustycznej itd. a to najbardziej mi się podobało w głośnikach dali zensor 7 i heco. Gdzie heco zagrały mocniejszym dołem oraz czystszą i precyzyjniejszą górą. Dlatego wybrałem je a nie inne. W ostatnich dniach głośniki są po ok 100h grania i moim zdaniem już są prawie wygrzane. Basu takiego jak na sklepie z nich nie usłyszałem, z uwagi takiej jak pisałem kiedyś tj.: inne kable, kubatura pomieszczenia (tamto było mniejsze a ja siedziałem ok 2,5-3m a nie jak u mnie na 4m)), inne źródło. Dlatego spróbowałem poprzez małe przemeblowanie jeszcze idealnie dopracować inne składowe brzmienia co moim zdaniem się udało w 99%. A bas podkręciłem na wzmaku i dla mnie na dzień dzisiejszy spokojnie wystarczy a przy nie których utworach to jest aż nadto.... Ponadto jak by się okazało, że by go nadal kiedyś zabrakło to uzupełnię subem bo z reszty jestem bardzo zadowolony...;-)
Teraz skupię się już na kinie bo je poprzez te poszukiwania stereo zaniedbałem...:D
A Tobie życzę abyś w końcu znalazł wyjście z sytuacji braku upragnionego basu...bo ja mam już dosyć nie przespanych nocy i rozmyśleń, w końcu cieszę się z tego co słyszę...;-)

Whiplash

New member
Bez reklam
Ciesze się, że udało Ci sie przynajmniej w jakimś stopniu uzyskać satysfakcjonujące brzmienie :)
Ja teraz sie glowie czy wymieniac kolumny na wieksze i ryzykować wywalenie kasy w bloto bo akustyka wyłoży nawet basowe JBL 280/290 czy poprostu dokupic Subwoofer do moich moim zdaniem bardzo dobrych Studio 180 i uzupelnić je basem, ktory moge regulować w zakresie pasma i samej głosnosci. W przypadku kolumn jesli za wiele by sie nie zmienilo to dupa zbita i kasa poszla.. W subie kreci mnie to, że odcinam go na 50hz i wzbogacam brzmienie samym niskim basem, który bedzie czuć podczas uderzenia stopy perkusji Metallicy czy Dire Straits.

Bipo

Active member
Bez reklam
Ciesze się, że udało Ci sie przynajmniej w jakimś stopniu uzyskać satysfakcjonujące brzmienie :)
Ja teraz sie glowie czy wymieniac kolumny na wieksze i ryzykować wywalenie kasy w bloto bo akustyka wyłoży nawet basowe JBL 280/290 czy poprostu dokupic Subwoofer do moich moim zdaniem bardzo dobrych Studio 180 i uzupelnić je basem, ktory moge regulować w zakresie pasma i samej głosnosci. W przypadku kolumn jesli za wiele by sie nie zmienilo to dupa zbita i kasa poszla.. W subie kreci mnie to, że odcinam go na 50hz i wzbogacam brzmienie samym niskim basem, który bedzie czuć podczas uderzenia stopy perkusji Metallicy czy Dire Straits.

A spróbuj kupić przez portal all.... i masz 14 dni na zwrot. Ponadto dowiedziałem się, że jest teraz w saturnie coś takiego:
kupujesz np. jbl studio 290 za gotówkę, jedziesz z nimi do domu i masz 30 dni na odsłuch. Jeśli spełnią twoje oczekiwania zostawiasz je, jeśli nie oddajesz i zwracają Gotówkę... Może to coś Ci pomoże. Ja bym na twoim miejscu skorzystał z kupna w saturnie, kosztuję Cie tylko droga po kolumny a tak masz je w domu i na spokojnie możesz przez parę dni je testować. Bo jak sam zauważyłeś najlepiej sprawdza się u siebie...;-)

lobos

New member
Bez reklam
W każdym sklepie internetowym jest 14 dni na zwrot.
Wcześniej było tylko 10.
Z tym, że jak to jest w realu jak chcemy zwrócić na odległość to inna bajka.
Pewnie nie zawsze jest to bez problemów, ale prawnie się da.
P.s. Saturn itp. mają niestety ceny z kosmosu :-(

robertuss

Active member
Bez reklam
W każdym sklepie internetowym jest 14 dni na zwrot.
Wcześniej było tylko 10.
Z tym, że jak to jest w realu jak chcemy zwrócić na odległość to inna bajka.
Pewnie nie zawsze jest to bez problemów, ale prawnie się da.
P.s. Saturn itp. mają niestety ceny z kosmosu :-(

W realu zakupiłeś i chcesz oddać to tylko dobra wola sprzedawcy/sklepu , najlepiej gdy weżmiesz inne.Saturn ceny z kosmosu??A ludzie wierzą w to że transport jest gratis.

lycone

Banned
W Saturnie/Media Markt warto zapytać o rabat. Na TV względem ceny na nalepce zeszli mi o 1000 zł :)

Wysłane z Note 3

lobos

New member
Bez reklam
Pewnie, że trzeba się targować ;-)
Dawniej tylko na placu a teraz to w każdym sklepie można negocjować cenę :)
Tyśka to sporo Ci zeszli z ceny. Na pewno nie są stratni a i Ty zadowolony ;-)

Do góry