Coś mi się wydaje że nasz kolega ''Bipo'' przyzwyczaił się do podbijania dźwięku

Ja uważam że jeżeli jest nagranie bez dominacji któregoś z pasm to nie ma co kombinować podbiciami-tak musi być.Inna sprawa jest wtedy kiedy nagranie dominuje np niskie tony a sprzęt nasz sobie z tym nie radzi.
Sytuacja dziwna,aczkolwiek nie mogę sobie wyobrazić tak naprawdę Twoich oczekiwań i tego co oddaje zestaw.
Macie koledzy rację, z tego co pamiętam na każdym wzmacniaczu jaki miałem pokrętło od basu było zawsze ustawione na maksa w prawo ponieważ zawsze tego basu mi brakowało...(nawet altus 300 z 30cm basowcem był wspomagany zarówno na wzmaku jaki i w komputerze...

) Szczególnie jak się słuchało za młodego mało wymagającej muzyki....

Teraz jak człowiek się troszkę postarzał, kupił mieszkanie, założył rodzinę to zmieniły się priorytety, a przede wszystkim gust muzyczny. Muzyka jest bardziej ambitniejsza niż tylko łup, łup...

. Aktualnie kupując lepszy sprzęt podejrzewam, że muszę się po prostu przestawić i zmienić oczekiwania odnośnie sprzętu..... sam bas przecież to nie wszystko. Złapałem się nawet na tym, że w kompie gdzie siedzi karta ze wzmacniaczem słuchawkowym, mam podpięte słuchawki akg242 i podbite niskie tony (na szczęście tylko w odtwarzaczu, bo już myślałem że w sterownikach karty też....) Kupiłem kolumny, które na sklepie grały praktycznie najmocniejszym basem a w domu mi go brakuję...
Ponadto pokój odsłuchowy był dużo mniejszy na oko gdzieś 1/3 mojego, dlatego bas z tych głośników był bardziej i masywniej odbierany. Po przeniesieniu ich do mojego salonu 4,7/5,5m czyli ok 26m2 bas się zmniejszył ponieważ głośniki już się tak nie duszą i może dlatego ja odbieram je że grają słabszym dołem....? Jeśli się okaże, że jednak mi tego basu nadal będzie brakować to tak jak kolega Whiplash radzi podepnę suba tylko nie tego co aktualnie mam w salonie a bardziej skierowanego do muzyki np. Rel t7/t9 lub velodyne cht-12Q i na pewno basu będę miał pod dostatkiem...
Ponadto moim oczkiem w głowie jest kino domowe z którego na szczęście jestem bardzo zadowolony, a muzyka jest tylko dodatkiem....