HK 3490 , Marantz 5004,6004 do 14m2

DeeBass

New member
Bez reklam
Słoń mi na ucho nie nadepnął, słyszę różnice w charakterze brzmienia poszczególnych zestawów jednak bij zabij ale należę do tych co różnicy w kablach, jakiś specjalnych podstawach itp itd oraz w tym samym pliku flac, mp3 czy innym wypalonym na płycie lub z dysku również nie uświadczam.

gonzo2000

New member
Witam jest już po odsłuchach podzielę się subiektywnymi odczuciami , jako iż nie znam się na terminologii fachowej w określaniu różnic w brzmieniu, od razu przejdę do meritum .
Wybrałem wzmacniacze od z segmentu średnio-budżetowego czyli tak do około 2,5 tyś .
Na początek posłuchałem HK 980 z MA BX2 i bardzo ciekawie wypadł jest to chyba wzmacniacz w tym przedziale cenowym ,który zapewnia bardzo dobrą dynamikę , potężny bas, głęboki i miękki chyba większość gatunków muzycznych ,może się sprawdzić z nim .
Scena szeroka , ale za dużo detaliczności w wysokim paśmie nie słyszałem , bardziej ,średnica i niskim masywny bas -ciepły charakter grania , jako że zastosowano sterowanie na potencjometrach o charakterystyce "logarytmicznej " trzeba trochę pokręcić gałą tak od 25-30 db zaczyna byś słychać ,dopiero z RX2 wzmacniacz zagrał na górze już klarowniej i bas był rytmiczny ,nabrał soczystości , RX2 mają lepsze przetworniki co jest związane z ceną ,ale słychać poprawę w całym paśmie .
Rotel bardzo szybki bas , mniej dynamiki , energii w przekazie do rocka się nadaje gdyż "stopę perkusji " dobrze oddaje , gitary solowe , werble dobre połączenia z tannoy v4 demonem dynamiki nie jest ale te kolumny dały mu wigoru ,ekspresji -mimo iż tannoy v4 nie są kolumnami "agresywnymi " o dużej dynamice to ta konfiguracja się w moim odczuciu sprawdziła .
Marantz 6004 gra w jakiś sensie jasno ,jego atuty to detaliczność wysokich , dobrze po układana scena , przestrzeń dobrze eksponowana , wszystkie szczegóły średnicy słuchać kapitalnie się komponuje z Dali Ikon/Lektor , bas nabrał wigoru i w cale nie jest słaby jest rytmiczny i ma swoją ładną fakturę , dźwięk ma się wrażenie ,że " odrywa się kolumn " i otacza całe pomieszczenie , układy korekcji loudenss tylko degradują i sztucznie koloryzują brzmienie .
Xindac wzmacniacz określi by to jako urządzenie grające "lampowo,analogowo " wszystko po układane -taka swoista synergia zakresów pasm , ale dla mnie trochę wkrada się stagnacja nie wiem może ,z agresywniejszymi kolumnami np. paradigm v6, ożywiło by go ja słuchałem z tannoy v4 , do jazzu, bluse,poezja śpiewana może się podobać .
NAD 326 i chyba wzmacniacz który mi najbardziej przypadł do gustu , jest w nim dynamika , bardzo dobre pozycjonowanie źródeł poszczególnych planów , uniwersalność praktycznie z każdą muzyką potrafi zaciekawić słuchacza , wysokie mocne ,ale nie ostre nie meczące , średnica , słychać wszystkie szczegóły , dobrze się sprawdził w chillout, m.elektronicznej , grał on z RX2 i to jest moim subiektywnym zdaniem konfiguracja najbardziej ciekawa .
Słuchałem z cd nad 545 na płytach cd z salonu,ale po włączeniu ( wcześniej nagranych moich mp3 na cd płytę ), muzyka diametralnie się pogorszyła innymi słowy im bardziej rozdzielczy , szczegółowy system kolumny + wzmacniacz to drastycznie są obnażane wszelkie niedoskonałości wynikające z kompresji stratnej -po prostu mamy coś co jest wąski gardłem i tylko gorszej klasy system retuszuje to skutecznie , konkluzja system klasy hi-fi potrzebuje źródła i wiernego przekazu z płyty ( dobrze zrealizowanej ,lub dobrze nagranych flac-ów ) .
Akustyka , kable to już sprawy kwestii finansów naszych i spojrzenia szerzej na tą sprawę .
Warto eksperymentować bo nie ma "złotych środków " tym bardziej ,że wszystko to subiektywne odczucia naszej percepcji muzycznej ,ale na pewno np. łączenia jasnych urządzeń z kolumnami o metalowych kopułkach ,może męczyć i może być bardzo ostro , wydaje mi się że nie kable tak wpływają na zmianę brzmienia ,a dobór charakteru brzmienia kolumn do wzmacniacza .
Sorry Panowie za długi wywód ,może mało konkretów ,ale ja wiem jedno jeżeli wybiorę NAD 326 + MARX2 to na pewno do tego odtwarzacz cd i płyty cd .

P.S
pozdrawiam wszystkich no i cieszę ,się że jest owocna dyskusja i wątek się tak dobrze rozwija .

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Czyli tak jak pisałem wcześniej:) NAD super dźwięk i dynamika. Szkoda że nie miałeś okazji posłuchać Music Hall i Exposure, bo wydaje mi się że równie dobrze grają, a nawet może lepiej. Oczywiście zależy jak dla kogo. Ja wybrałem Exposure bo nawet w NAD jakoś jeszcze kłuły mnie po uszach wysokie tony przy głośnym słuchaniu. Odsłuchiwałem na MR 4. Możliwe że jestem uczulony na tym punkcie. Nie ulega wątpliwości że wybrałeś super sprzęt. Był on moim jednym z 3 faworytów, ale niestety wymiary i te drobne niuanse o których pisałem zadecydowały o wyborze innego wzmaka. A nie mówiłem że jak posłuchasz na takim sprzecie płyt CDAudio to powrotu nawet do dobrej jakości MP3 nie będzie?:) Róznica w jakości jest spora. Dzięki za podzielenie się opiniami i czekamy na dalsze spostrzeżenia jak już zakupisz sprzęt.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Bardzo fajny opis, dzięki ;) Ja mam Ikony, więc w planach zakup PM7004, a jak sam zuwarzyłeś dobrze się zgrywają. Też byłem na wielu odsluchach i "usłyszałem" podobne wnioski ;) Oby więcej takich wpisów. To własnie takie posty pomagają tym osobom, które nie mogą wybrać się na odsłuch. Im więcej opinii się potwierdza, tym lepiej.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

gonzo2000

New member
Krzysiek1980@ Dzięki za słowa otuchy i wsparcia co do moich wyborów , ale music hall to młodszy brat znanej i cenionej konstrukcji - ta sama idea i filozofia przekazu co Creek Evo tylko droższy ja tego Creek-a dawno temu słuchałem Z Avanse Omega ,także to jest podobne granie . Tak z mp3 na mniej szczegółowych kolumnach można za retuszować tą kompresję ,ale to trochę sztuka dla sztuki za duże kompromisy .
Wiesz sam jak może być dużo tych konfiguracji kolumn i wzmacniacza o źródle nie wspomnę i innych czynnikach .
Orientujesz się może czy stabilne,tanie standy można dostać w marketach typu obi, praktiker ,kastorama ?

gonzo2000

New member
krzysztofradio@ cieszę się że mogłem pomóc i podzielić się refleksją na temat dość szeroki, subiektywny i złożony ,wiesz moim zdaniem takie połączenia jak Marantz 6004/7004 + Dali Ikony to super , jeżeli ktoś lubi np. rock symfoniczny , rock progresywny , to efekty 100% moim zdaniem , nie wiem czy 6004 bardzo obiega od 7004 tu różnice mogą być w bardzo dokładnej regulacji EQ łączenie z zakresem średnich tonów , gość z salonu mi mówił że dopiero przeskok jakościowy jest w modelu z serii limitowanej "KI" a to już cena 5 tyś ale wiadomo w końcu on handluje i w jego interesie jest polecić modele drogi .

gonzo2000

New member
cytuję " Aby zagwarantować najlepszą jakość dźwięku, PM7004 zaopatrzony został w wysokiej klasy komponenty audio, wysokowydajny i szybki prądowy zasilacz oraz realizujące topologię sprzężenia zwrotnego, układy HDAM. PM7004 oferuje także bardzo przydatny system Tri-Tone Control, pozwalający na odpowiednie dopasowanie nie tylko tonów niskich i wysokich, ale również tych ze średniego zakresu. Ten zintegrowany wzmacniacz, doskonale nadaje się do optymalizacji jakości dźwięku z poddanych kompresji plików takich jak MP3. Jest również przydatny, gdy w grę wchodzi częściowe korygowanie akustyki pomieszczenia."

gonzo2000

New member
krzysztofradio@ wiesz ten Twój av do kina to jest naprawdę porządny klocek ,ja wiem ,że to nie wzmacniacz 7004 ,ale gdybyś myślał o topowym modelu to tani nie jest bo 5 tyś ,musisz szykować , no i to co pisałem i wyższej klasy wzmacniacz tym drastycznie obnaży (wyeksponuje) każdy album źle nagrany ,dla tego tak często piszę się zadbaniu o jakość realizacji , tylko jaki my na to wpływ mamy to trzeba by było słuchać w np.MM płyt weryfikować na miejscu na ich sprzęcie ,albo sprowadzać z zagranicy .

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Krzysiek1980@ Dzięki za słowa otuchy i wsparcia co do moich wyborów , ale music hall to młodszy brat znanej i cenionej konstrukcji - ta sama idea i filozofia przekazu co Creek Evo tylko droższy ja tego Creek-a dawno temu słuchałem Z Avanse Omega ,także to jest podobne granie . Tak z mp3 na mniej szczegółowych kolumnach można za retuszować tą kompresję ,ale to trochę sztuka dla sztuki za duże kompromisy .
Wiesz sam jak może być dużo tych konfiguracji kolumn i wzmacniacza o źródle nie wspomnę i innych czynnikach .
Orientujesz się może czy stabilne,tanie standy można dostać w marketach typu obi, praktiker ,kastorama ?

Dokładnie jak piszesz. Ten sam wzmak pod innymi kolumnami może zagrać zupełnie inaczej. Co do standów, to nie spotkałem w tego typu marketach. Prędzej wydaje mi się w dobrych salonach audio. Tylko dobre, oryginalne standy też potrafią swoje kosztować. Największy wybór masz na Allegro.

gonzo2000

New member
No tak ,tak przypuszczałem ,że w salonie standy kosztuje adekwatnie do prestiżu firmy która produkuje te podstawki , pomyślę .
Może za zrobię z rurek , spoko .

gonzo2000

New member
krrzysztofradio@ jaką preferujesz muzykę , mógłbyś napisać jeszcze jak wypadł 6006 na koncertach muzycznych w DTS MA w takiej konfiguracji musi być bajecznie z tymi kolumnami .

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No tak ,tak przypuszczałem ,że w salonie standy kosztuje adekwatnie do prestiżu firmy która produkuje te podstawki , pomyślę .
Może za zrobię z rurek , spoko .

Jeżeli szukasz faktycznie tanich konstrukcji a praktycznych to albo sam możesz zrobić albo kupić coś takiego Standy, podstawy ,stojaki pod kolumny, głośniki ! (2718128374) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.. Ja mam podobne już pare lat i nie narzekam. Dodatkowo dobierasz sobie wielkość dolnej podstawy, kolor, ilość rurek podporowych i wysokość. Ja też nie szukałem wypasionych standów za parę stówek, bo nawet by mi przytłoczyły mój pokoik. Szukałem czegoś stabilnego ale delikatnego, co ładnie mi się wkomponuje w wystrój.

gonzo2000

New member
Ok, dzięki za link .Czy Ty lubisz słuchać głośno na wzmacniaczu ? na ile musisz kręcić gałą głośności ,żeby dynamika i cała reszta była odpowiednia , kabelki przepinasz dalej korzystając z wzmacniacza ?
Wiadomo masz inna akustykę i warunki ,ale powierzchnia zbliżona ,tak tylko czysto teoretycznie pytam .

Ostatnia edycja:

WiTT

New member
Bez reklam
Ha, wygrał NAD :) no super ze trafiłeś w sprzęt który zagrał tak ze Ci się spodobał.
Mam tylko przemyślenia czy aby do wzmacniacza NAD C326 jest potrzebny odtwarzacz 545. Oczywiście im wyższy model tym lepiej, ale do tego chyba wystarczy C515.

A co do jakości i wyczuwania różnic - a nie mówiłem?! Ha! Teraz sam usłyszałeś o co w tym chodzi.

Dziękuję za uwagę,
Dobranoc :)

PS: no i podłogówki :) i to z wyższej półki. Czyli też na moje wyszło ;) i dobrze, będziesz zadowolony.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
krzysztofradio@ cieszę się że mogłem pomóc i podzielić się refleksją na temat dość szeroki, subiektywny i złożony ,wiesz moim zdaniem takie połączenia jak Marantz 6004/7004 + Dali Ikony to super , jeżeli ktoś lubi np. rock symfoniczny , rock progresywny , to efekty 100% moim zdaniem , nie wiem czy 6004 bardzo obiega od 7004 tu różnice mogą być w bardzo dokładnej regulacji EQ łączenie z zakresem średnich tonów , gość z salonu mi mówił że dopiero przeskok jakościowy jest w modelu z serii limitowanej "KI" a to już cena 5 tyś ale wiadomo w końcu on handluje i w jego interesie jest polecić modele drogi .

Masz racje. Też spędzilem niezliczone godziny i przejechałem setki kilometrów na odsłuchy (2 lata):

http://www.hdtv.com.pl/forum/stereo/86213-amlituner-av-jako-pre-out.html post nr 20

Wg mojego ucha 6004 nie odbeiga za bardzo od 7004, jednak kusi mnie wlasnie ta dodatkowa regulacja oraz ciut wieksza moc. Początkowo planowałem SR7xxx, mysląc, ze załatwie sobie dobrą muze w stereo, jednak zrozumialem, ze co stereo to stereo, wiec celowo wziałem nizszy model Ampli by móc dołozyć na klocki stereo.
Co do Pearl Lite sygnowanych przez Kena Ishiwate, to nie słuchałem, ale to dla mnie za wysoka półka. Owszem były w salonach, sprzedawcy proponowali podłaczenie, ale dziękowałem. Kiedys przypadkowo wpadłem na odsuch systemu lampowego za 130 000 (niemal sama elektornika tyle, bo kolumny tylko 6 tys) i nie mogłem spac, bo tak pieknie to grało, to był aksamitny miód na uszy, dlatego wolę nie słuchac sprzetow, na ktore mnie nie stac, bo potem nic juz nie gra jak powinno :)

Słucham róznej muzy, od spokojnego bluesa i jazzu po cięzki metal. Jednak lubie szczegołowe, żywe kolmny, dlatego wybrałem Ikony, które są niesamowicie rozdzielcze. Tak jak pisze wiele osób po przesiadce na lepszy sprzet; ja również twierdze, ze teraz słyszę dźwieki, których nigdy wczesniej nie było słychac na nagraniach, odkrywam utowry na nowo, mimo iz jeszcze nie mam odtwarzacza i wzmaka stereo, to róznica jest znaczna, a ze wzmakiem bedzie jeszcze lepiej.

Koncertow jeszcze nie słuchałem w DTS-MA (ale też mnie korci, w planach uzbieranie kolekcji), jednak wrazenia kinowe po filmach na BD z DTS-MA lub DTHD jak najbardziej WOW :shock:

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ok, dzięki za link .Czy Ty lubisz słuchać głośno na wzmacniaczu ? na ile musisz kręcić gałą głośności ,żeby dynamika i cała reszta była odpowiednia , kabelki przepinasz dalej korzystając z wzmacniacza ?
Wiadomo masz inna akustykę i warunki ,ale powierzchnia zbliżona ,tak tylko czysto teoretycznie pytam .

Mnie zdarzyło się może ze 2 razy jak byłem sam przekręcić gałką na połowę. Było już wtedy bardzo głośno, no...zależy też od nagrania. Dobrą dynamikę mam nawet na godz. 9, i nie trzeba mocno kręcić. Ja właśnie lubię tak słuchać do max. 11 godz., bo później to już za bardzo męczy. Co do NAD to się nie obawiaj, mocy ma wystarczająco. Odsłuchiwałem go na większym metrażu i jak odkręciłem na godz. 14 to już było nawet za głośno i nie do długiego słuchania. W salonie kolumny miałem ustawione tak na 3/4 długości salonu, więc nie były pod samą ścianą. Kabelki nadal przepinam i na razie nie będę tego zmieniał. Myślałem że bardziej to będzie denerwować a tu 10sek. roboty i po krzyku. Oczywiście dla bezpieczeństwa należy pamiętać aby urządzenia nie były włączone na wypadek zetknięcia się kabli. Ale jak tak patrzę, to potrzeba by było faktycznie pecha żeby coś spalić. Praktycznie wzmak i ampli by musiały byc włączone i jeszcze musiałbym zetknąć banany idące od ampli i wzmaka, a to mało prawdopodobne. Czyli jakie kolumny do tego NAD'a kupujesz?

Ramzes765

New member
Bez reklam
@krzysztofradio to ja Ty u siebie podłączysz nawet PM6004 i do tego np. NA7004 (jak masz FLAC) lub CD to dopiero powiesz wow :)

Ja teraz z Denonem 710 i MA RX2 slysze to o czym piszesz, odkrywam na nowo utwory, które kiedys sluchalem :)
Wczoraj udalo mi sie posluchac Marantza 6004 - cud, miod, malina! Mozliwe, ze za kilka dni bede go mial u siebie w domu do testow z MA RX2 wtedy opisze wrazenia i roznice miedzy Denonem a Marantzem.

Tak sie ostatnio zastanawialem i chyba zestaw, ktory mam do kina (JBL ES + HK 355) zostanie juz bez zmian tylko do kina - nie ma sensu go rozbudowywac o Marantza PM7004 a potem inne kolumny i ampli bo chyba jednak szkoda kasy, a muzyki (stereo) bede sluchal tylko w drugim pokoju gdzie są MA RX2 i na chwilę obecną Denon 710 - po odsluchu Marantza moze sie to zmienić ;)

gonzo2000

New member
Witam Panowie cieszy mnie że temat żyje własnym życiem bo oto chodzi na takich forach , żeby nie kłócić się a dyskutować i dzielić się spostrzeżeniami i poznawać inne podejście do tematu.
WiTT@ to znaczy ,nie podłogówki co TY RX z podłogówek to nie mój budżet , w moich 13m2 te RX2 zagrają myślę dobrze to świetne kolumny , niby gabaryty jak na monitor standardowe , ale przetworniki nisko-średnich tonów ( szeroko-pasmowy) , dobrej klasy , musi mieć dużą efektywność czyli większy magnez, mniejsza szczelina .
Też tak myślę że 515 spokojnie wystarczy , oczywiście zawsze w dobie szybkich łączy ,można wykorzystać sieć i szukać flak-ów , ale mnie się już nie chcę , wertować neta , poszukałem swoich albumów i za dużo nie znalazłem , dla tego jednak cd nawet ,a co do zużycia lasera , napędu , to nad słynie z tego że nie pada szybko laser , więc źle nie powinni być .
Krzysztofradio @ No rzadko się stosuje we wzmacniaczach EQ z regulacją średniego pasma i korekcją akustyki - to może być pomocne , ale jeżeli będziesz korzystał z trybu 'direct" to tylko korekcja chyba może być aktywna .
Ramzes 765 @ gratuluję takich warunków lokalowych to jest 2 w 1 masz kino + dobre stereo w budowie , ja mogę tylko pomarzyć o takim wariancie , jeżeli będziesz testował 6004 z RX2 to myślę że będziesz bardzo zadowolony ,ale gdybyś miał możliwość posłuchać 6004 z dali ikonami ,dla mnie osobiście brzmienie marnatza 6004 idealnie zgrywa się z dali ikonami ten system wtedy gra bajecznie , chyba dla tego ,że dali ikony są bardzo szczegółowe , inna konstrukcja i to słychać ,ale z RX2 będzie też fajnie ,owocnych odsłuchów .

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Krzysztofradio @ No rzadko się stosuje we wzmacniaczach EQ z regulacją średniego pasma i korekcją akustyki - to może być pomocne , ale jeżeli będziesz korzystał z trybu 'direct" to tylko korekcja chyba może być aktywna .

Jak jest załączony tryb Direct, to z tego co pamietam żadne regulacje nie są aktywne. Tryb Direct to coś w stylu Pure Audio w amplitunerach, czyli odtwarzanie czystej ścieżki dźwiękowej bez żadnych podbić i korekcji. Ja właśnie długo bawiłem się ustawieniami w Marantz PM 6004, i powiem szczerze że najlepiej grał w Direct. Wyłączenie tej funkcji i regulacja pokrętłami, nie przynosiła poprawy brzmienia. Podobnie jak Loundness, który powodował większe dudnienie i spadej jakości i czystości odtwarzanej muzyki. Dlatego zapewne wielu producentów wzmaków odeszło wogóle od wstawiania przycisków Loundness czy pokręteł do korekcji.

gonzo2000

New member
Krzysiek1980@ Masz rację co do sztucznych podbić , ale tam w 7004 jest funkcja korekcji akustyki pomieszczenia to chyba jest aktywne cały czas nawet pod odłączeniu wszelkich regulacji w trybie direct , mnie się to kojarzy z korekcją pod czas kalibrowania av do kina ,ale może się mylę ,bo z tym modelem nie miałem kontaktu.

Do góry