HK 3490 , Marantz 5004,6004 do 14m2

Ramzes765

New member
Bez reklam
Tak się składa,że mam bd80 i poprzestałbym na stwierdzeniu ''dźwięk się z niego wydobywa'':D
Sorry,ale dźwięk w tych panasach jest na przeciętnym poziomie.

No wlasnie i tak to mozemy caly czas ;)
Jak dla mnie różnica przy słuchaniu płyty CD z Panasonica BD-60 i odtwarzacza CD (Technics) była niesłyszalna. Jeżeli BDT-500 jest jeszcze lepszy to będę zadowolony. Natomiast jestem bardzo ciekawy jak zagrałby odtwarzacz sieciowy np. wspominany tutaj Marantz NA7004 albo ten nowy Pioneer N-50?
A może ktoś doradzi jakieś jeszcze inne rozwiązanie - pliki FLAC na dysku sieciowym i teraz czym to odtworzyć żeby było idealnie ;)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Chłopaki może kiedyś się spotkamy i powiemy: " Eee, kiedyś to miałem sprzęt za 10 k, ale sprzedałem po 10 latach za 1k:)", a kolega powie: " Ja to miałem sprzęt, za 15k ale syn opylił za litra wódki, i jeszcze w mordę dostałem" He,he "Ja to juz wogóle nie słyszę od tej muzyki, tylko widzę" Kolega: " A ja to nie widzę, tylko słyszę jak mój pin. wbijają na kompie" I tyle z naszego hobby:) To tak pod wczorajsze zaduszki....

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Krzysiek1980@ pełna zgoda ,piszesz o realiach dlatego warto odłożyć grosza i kupić coś na lata i ten sposób myślenia kolegi krzysztofradio ma sens bo kupując taki np. amplituner 6006 to porządna maszyna i na pewno posłuży długo , tak samo z marką NAD ,ale takie marki się cenią taka jest rzeczywistość .

Zgadza się. Dlatego się utarło że mniej zamożni kupuja drogie rzeczy, a bogaci kupują tańsze bo im szkoda grosza wydać. Biedniejszy kupi porządną rzecz na lata, a bogaty kupi tanią bo mu na kasie zależy. Dlatego ja chodzę we Wranglerach, a mój kierownik w poprzecieranych rynkowych lumpach:), i to nie jest żart, tylko z życia wzięte.

gonzo2000

New member
Ramzes765@ jeżeli chcesz tanio to dysk sieciowy , jak nie potrzebujesz napędu cd do płyt cd to nawet tani dac zew. na usb z zasilaniem asynchronicznym żeby nie było zakłóceń " pętli mas " wpływu zasilaczy komputerów pc, notebooków . Najtańszy dac od 400zł nuforce i tak w górę ..
Ale to jest jakość taka za jaką zapłacisz , ten NAD 7004 to wysoki model strumieniowy z bardzo dobrym torem audio ,albo tanio i kompromis albo drożej i gwarancja jakości .

Tylko to tylko teoria i gdybanie trzeba posłuchać i ocenić może , nie będzie takiej różnicy to po co przepłacać , są sklepy salony które za kaucją wypożyczają również zew. dac na 2 dni i jak Tobie nie pasuje to oddajesz .

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ramzes765@ jeżeli chcesz tanio to dysk sieciowy , jak nie potrzebujesz napędu cd do płyt cd to nawet tani dac zew. na usb z zasilaniem asynchronicznym żeby nie było zakłóceń " pętli mas " wpływu zasilaczy komputerów pc, notebooków . Najtańszy dac od 400zł nuforce i tak w górę ..
Ale to jest jakość taka za jaką zapłacisz , ten NAD 7004 to wysoki modele strumieniowy z bardzo dobrym torem audio albo tanio i kompromis albo drożej i gwarancja jakości .

Stary, kiedy odsłuchy? Jesteś już zdecydowany co do wzmaka i kolumn? Temat widze się rozwija? Ciekaw jestem Twoich opinii?

Ramzes765

New member
Bez reklam
Ale to jest jakość taka za jaką zapłacisz , ten NAD 7004 to wysoki model strumieniowy z bardzo dobrym torem audio ,albo tanio i kompromis albo drożej i gwarancja jakości .

Tylko to tylko teoria i gdybanie trzeba posłuchać i ocenić może , nie będzie takiej różnicy to po co przepłacać , są sklepy salony które za kaucją wypożyczają również zew. dac na 2 dni i jak Tobie nie pasuje to oddajesz .

@gonzo2000 dysk sieciowy to ja mam :)
Ja szukam najlepszego rozwiązania aby z niego odtwarzać muzykę zapisaną w formacie FLAC.

Model odtwarzacza sieciowego to nie NAD 7004 tylko Marantz NA7004 ;)

Jak ktos posiada NA7004 i ma też np. dobry odtwarzacz CD to proszę o opinie co do jakości audio z tych sprzętów.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
@gonzo2000 dysk sieciowy to ja mam :)
Ja szukam najlepszego rozwiązania aby z niego odtwarzać muzykę zapisaną w formacie FLAC.

Model odtwarzacza sieciowego to nie NAD 7004 tylko Marantz NA7004 ;)

Jak ktos posiada NA7004 i ma też np. dobry odtwarzacz CD to proszę o opinie co do jakości audio z tych sprzętów.

Przypomnij może, bo wątek się rozwinął, na jakim sprzęcie słuchasz muzyki? Z podpisu widzę że masz coś z JBL ES Pack, więc muzyki na tych kolumnach nie uświadczysz. To jest sprzęt typowo pod kino.

Ramzes765

New member
Bez reklam
Monitor Audio RX2, Denon PMA-710 i teraz odtwarzacz BluRay BD-60 a chcę właśnie albo NA7004 albo nowego Panasonica BDT-500.

W salonie mam JBL ES i HK 355 to do kina i tam jest dobrze. Do tego planuje zakup Marantza PM7004 i podpięcie go do HK355 poprzez Pre Out. Podpinałem Denona 710 do tych moich JBL ES i w stereo nawet te typowo estradowe, kinowe kolumny nabierają innego brzmienia a jak będą napędzone PM7004 to podejrzewam, że będzie jeszcze lepiej. Docelowo zamiast ES będą tam MA RX8 lub Paradigm 11v7 (świetne kolumny) - ale to dalekie plany.

gonzo2000

New member
Ramzes765 @ no ok masz dysk sieciowy i chcesz to przesłać w dobrej jakości muzykę we flac-u to do dysku sieciowego podłączasz dac zew. na usb i tak to napisałem ,lub wariant drogi urządzenia takie jak NAD sorry pomyliłem symbol C446 ,lub Marantza 7004 .

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Też czytałem ten test. Testy testami, własne ucho uchem, co nie zmienia faktu, że ostanio sporo o nim myslę. Na szczescie widzialem ten sprzet w kilku salonach, wiec z odsluchem nie powinno byc problemu. Laptop pod pachę i do salonu :) ale jeszcze troche musi poczekac

gonzo2000

New member
Ramzes765@ sorry mnie się pomyliło dac zew. to ma sens jak wykorzystasz transport z BD, odtwarzacza HD połączony z tv do nawigacji ,itd. , mając dysk sieciowy musisz nim nawigować - laptop, nettop , o czym zapomniałem więc ten Marantz 7004 załatwi sprawę on ma wszystko co trzeba , najlepiej jak kolega krzysztofradio@ pisze zweryfikować to samemu w salonie ,lub wypożyczyć na 2 dni do testu - w końcu to mała gabarytowo skrzynka więc szybko się to podłączy i przetestuje .

A tak ogólnie miłego wszystkim kończącego się weekendu .

Ostatnia edycja:

WiTT

New member
Bez reklam
Rany, nie wiem co wczoraj piliście ale podzielcie się :D tyle stron napisać a po drodze tyle wątków zmienić :p już nawet nie wiem czy mam na coś odpowiedzieć ;)
Ktoś gdzieś o FLAC się mnie pytał? Nagrywałem tylko na CD. Dla mnie odtwarzanie z komputera nie wchodzi w rachubę, mimo że mam Creative X-Fi, to komputer za dużo zmienia w dźwięku. A w DAC'a nie chciało mi się inwestować. Za dużo płyt CD mam. Często jak jestem w sklepie i są kosze z promocjami to lubimy z żoną w ciemno kupić CD. I w 99% jest to super zakup potem się okazuje :) Na wielu artystów/kompilacji bym nie trafił, a tak odkrywam muzyczny świat :)

A do gonzo - jak Ty chłopie czegoś po tym wątku nie kupisz to.... to Cię chyba zbanujemy :banned: :bober:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No ja wczoraj 10 browarów pyknąłem, ale nie podzielę się bo już nie ma:) To ja się pytałem o te FLAC i CD. Chodziło mi o jakość oryginałów vs. nagrywane płyty audio, bo na Allegro widzę że można kupić fajne oryginalne płyty za 25 - 30zł, więc to nie dużo, ale czy jakość takich płyt w porównaniu do nagrywanych by była do wychwycenia...

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Ramzes765

New member
Bez reklam
I wlaśnie znowu dochodzimy do tego samego punktu czyli czy plik FLAC lepiej odtwarzać bezpośrednio (np. za pomocą NA7004) czy nagrywac na CD i wtedy z jakiegos CD playera. W testach tego marantza (link dawalem wyzej) autor stwierdza, ze wiekszosc plikow FLAC odtwarzanych sieciowo grala lepiej niz puszczane z CD playera.

WiTT

New member
Bez reklam
no tak, to by wiele tłumaczyło - 10 napojów chmielowych :razz:

Płyta CD - tak w teorii - wychodzi jako tłoczona i na pewno z domowej nagrywarki komputerowej nie nagra się 1:1 jak ta ze sklepu.
Ale reguł bywają wyjątki. Jak kiepska wytwórnia, to na nośniku zaoszczędzi, sprzęcie etc. wyjdzie kicha. Ale np. taki Deutche Gramophon - tutaj nie podyskutujesz. Trzyma jakość.
Wiele polskich wytwórni robi płyty pod nastolatków, którzy albo przerobią to na kiepskie mp3 albo wsadzą w wieże typu bum bum. Więc tak ją okrajają aby dobrze na takim sprzęcie brzmiała. A my..męczmy się a co.
Bardzo mi się spodobała płyta Piotra Lisieckiego - na prawdę dobrze nagrana, ktoś dopilnował. A później czytam w komentarzach empiku że komuś kiepsko gra na wieży, słabo słychać głos.. a u mnie gra super, bo dobrze nagrana :)

DeeBass

New member
Bez reklam
Czytam z zainteresowaniem Wasze wpisy, co do jakości plików, płyt, to temat rzeka. Każdy znajdzie lepszy FLAC od CD i na odwrót. Tak samo w filmach, znajdą się wydania dvd na wysokim poziomie i br na bardo niskim. Swego czasu pamiętam reklamę w AUDIO "masz super sprzęt audio ale czego na nim słuchasz??" i tu reklama firmy wydającej audiofilskie wydania płyt....

Ramzes765

New member
Bez reklam
@DeeBass masz racje, jedne CD są lepsze inne gorsze, tak samo z FLACami.
Widzę, że masz przytaczanego tutaj Panasonica BDT500. Czy możesz napisać jak sprawuje się ten player właśnie w otoczeniu sieciowym? Jak z jakością FLACów czytanych z sieci a jak te same pliki puszczane z CD?

DeeBass

New member
Bez reklam
Aż tak go nie testowałem. Zamieniłem mojego starego panasa 35 na ten właśnie model. Dla mnie główną funkcjonalnością było czytanie przez usb mojego dysku 1 TB i tutaj wszystko śmiga bez problemu i dla mnie jest OK. Dodatkowo wydałem "parę groszy" więcej aby nie był to cienki naleśnik w stylu 220-stki a "rasowy" klocek. Do tej pory nie konfigurowałem sieci przez DLNA. Symulacje dźwięku też robią swoje, słychać różnice pomiędzy dostępnymi ustawieniami. Dla mnie przeskok z 35 był jak najbardziej pozytywny i słyszalny

Ramzes765

New member
Bez reklam
@DeeBass to mam prośbę do Ciebie. jak możesz to nagraj pliki FLAC na płytę CD i te same pliki wrzuć np. na pendrive. Odpal najpierw CD potem pendriva z BDT500 i napisz czy słyszysz różnicę i gdzie gra lepiej. Widzę, że masz kolumny Paradigma więc jest na czym odsłuchać ;) Idealnie by było jakbys miał do tego jakiś wzmacniacz stereo zamiast amplitunera.

Do góry