HK 3490 , Marantz 5004,6004 do 14m2

gonzo2000

New member
Ramzes 765 @ jak szukasz odtwarzacza strumieniowego to chyba najbardziej funkcjonalny i najlepiej wyposażony ale nie tani jak to NAD jest ich falowy model C446 ale na pewno wiesz ,że to nie jest tani sprzęt , są też na portalach zachodnich testy tego urządzenia lub Marantz 7004 jest tańszy .

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ramzes 765 @ jak szukasz odtwarzacza strumieniowego to chyba najbardziej funkcjonalny i najlepiej wyposażony ale nie tani jak to NAD jest ich falowy model C446 ale na pewno wiesz ,że to nie jest tani sprzęt , są też na portalach zachodnich testy tego urządzenia .

Tak się zastanawiam czy na dzień dzisiejszy, szukając w miarę dobrego nośnika, nie lepszym rozwiazaniem jest kupno BD i do tego zewnętrzny DAC? Jakość porównywalna z dobrymi CD a nawet jak padnie BD to się kupi za parę groszy drugie i nadal mamy dobry dźwięk. A jak nam padnie takie CD za 3- 4k to już kaplica:) Dobry DAC można kupić za 1500zł.

gonzo2000

New member
No tak nawet dac dobrego za 1tyś zł można kupić , tylko ze używając BD jako transport nie ma możliwości przesyłania po wi-fi i obsługi formatu np. flac , chyba że dac posiada takie funkcje to owszem .

Ramzes765

New member
Bez reklam
Ja właśnie chce pliki FLAC odtwarzać bezpośrednio albo z sieciowego odtwarzacza (Marantz NA7004 - to mój faworyt na dzisiaj) lub właśnie przez BluRaya (Panasonic DMP-BDT500) - tutaj od razu można CD odtwarzać. Ten Panasonic ma bardzo dobre opinie jeżeli chodzi o tor audio. Ma też bardzo dobry DAC od razu. Już go miałem zamówionego (nawet mam go już w stopce ;) ) i jechał kurierem ale zrezygnowałem po niezbyt dobrych opiniach jeżeli chodzi o Video.

gonzo2000

New member
Ramzes765@ a co było nie tak z video? to powinno być priorytetem w BD bo w końcu do tego są stworzone .
A jak sprawuje wzmacniacz denon 710 z RX2 jest różnica między wysokim modelem av do kina Hk 355 ?

Ramzes765

New member
Bez reklam
Denon z RX2 gra świetnie. Nawet nie porównuje tego do HK355. Bo jak już pisałem amplituner nadaje się tylko do kina, do stereo to tylko wzmacniacz.
Do HK 355 niedługo podepnę Marantza PM7004 - ale to inny temat.

Panasonic DMP-BDT500 na naszym forum ma dosyć słabe opinie dotyczące odtwarzania plików MKV. Co do samych BluRay jest ok. Ja akurat do MKV wykorzystuję Dreamboxa więc nie będe korzystał z Panasonica ale za to chcę go wykorzystać do odtwarzania plików FLAC, które mam zgromadzone na dysku sieciowym.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Denon z RX2 gra świetnie. Nawet nie porównuje tego do HK355. Bo jak już pisałem amplituner nadaje się tylko do kina, do stereo to tylko wzmacniacz.

Panasonic DMP-BDT500 na naszym forum ma dosyć słabe opinie dotyczące odtwarzania plików MKV. Co do samych BluRay jest ok. Ja akurat do MKV wykorzystuję Dreamboxa więc nie będe korzystał z Panasonica ale za to chcę go wykorzystać do odtwarzania plików FLAC, które mam zgromadzone na dysku sieciowym.

To zależy jakie ma się priorytety. Podejrzewam że jakby kupić DAC za 1k i do tego BD za 600zł, to by lepiej zagrało w stereo niż ten Panasonic DMP-BDT500.

Ramzes765

New member
Bez reklam
No właśnie też się zastanawiałem nad DAC Arcama rDAC ale to już za dużo kombinowania i można tak w nieskończoność ;)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No właśnie też się zastanawiałem nad DAC Arcama rDAC ale to już za dużo kombinowania i można tak w nieskończoność ;)

W sumie to jednorazowy wydatek. No chyba że coś się skopie. W CD przeważnie siada laser, a mając taki DAC to nawet zwykłe BD kupisz i będziesz miał dobrą jakość w stereo. Ja wcześniej myslałem nad dedykowanym CD do mojego Exposure, ale to jest koszt ok 2200zł, a w takim wypadku jak piszę masz to samo ale podejrzewam że jakość muzyki będzie lepsza. Trzeba by porównać i się na własne uszy przekonać:)

Ramzes765

New member
Bez reklam
Włąśnie nie chce za bardzo kombinować a naczytałem się, że w tym modelu Panasonica już jest bardzo dobry DAC wiec tak sobie pomyslalem, ze lepiej kupic od razu BluRaya.
W Marantzu NA7004 tez jest mozliwosc zrobienia z niego DACa tak wiec chyba jednak skusze sie na któres z tych dwóch urządzeń.
Panasonic na dzisiaj to koszt około 1350 zł wieć mało to nie jest jak za BluRaya, a Marantz NA7004 z tysiąc droższy hmm

Teraz odtwarzam płytki CD ze starego BluRay Panasonica BD-60 i jak dla mnie to naprawdę bardzo dobry dźwiek sie z niego wydobywa. Model 500 jest nowszy i lepszy więc może być tylko lepiej

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Włąśnie nie chce za bardzo kombinować a naczytałem się, że w tym modelu Panasonica już jest bardzo dobry DAC wiec tak sobie pomyslalem, ze lepiej kupic od razu BluRaya.
W Marantzu NA7004 tez jest mozliwosc zrobienia z niego DACa tak wiec chyba jednak skusze sie na któres z tych dwóch urządzeń.
Panasonic na dzisiaj to koszt około 1350 zł wieć mało to nie jest jak za BluRaya, a Marantz NA7004 z tysiąc droższy hmm

Teraz odtwarzam płytki CD ze starego BluRay Panasonica BD-60 i jak dla mnie to naprawdę bardzo dobry dźwiek sie z niego wydobywa. Model 500 jest nowszy i lepszy więc może być tylko lepiej

He,he. Ty już przechodzisz ze starszego BD na nowszy, a ja jeszcze się nie rozwiodłem z moim DVD, a co najgorsze i nienaturalne, to ciągle mi się podoba:) Gdyby kobiety....

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam

Koniecznie daj znać o rezultatach. Co do NA7004 to też kuszący sprzet. Do tego stopnia, że zastanawiam się czy w przyszlosci kupic CD6004 czy NA7004, a plyty CD odtwarzac z UD5007, choć znajac moją szybkość zbierania funduszy na kolejne klocki, będzie to trwalo do przyszlego stulecia ;)
Problem w tym, ze NA7004 ma juz swoje lata i obstawiam, ze pewnie niebawem będzie jego natepca.

Ostatnia edycja:

gonzo2000

New member
Krzysztofradio na portalach zachodnich bardzo dobrze był oceniony ten NAD 7004 za funkcjonalność i komponenty ,ale jak pojawi się nowszy modele to będzie dużo droższy a funkcje pewnie te same tylko coś tam dodadzą .

Adrian85

New member
Bez reklam
Teraz odtwarzam płytki CD ze starego BluRay Panasonica BD-60 i jak dla mnie to naprawdę bardzo dobry dźwiek sie z niego wydobywa.
Tak się składa,że mam bd80 i poprzestałbym na stwierdzeniu ''dźwięk się z niego wydobywa'':D
Sorry,ale dźwięk w tych panasach jest na przeciętnym poziomie.

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Krzysztofradio na portalach zachodnich bardzo dobrze był oceniony ten NAD 7004 za funkcjonalność i komponenty ,ale jak pojawi się nowszy modele to będzie dużo droższy a funkcje pewnie te same tylko coś tam dodadzą .

Panowie, my tu się spieramy, dyskutujemy a życie jest życiem. Wbić się w fotel przed kompem każdy potrafi, tylko jak tu uzbieraną złotówkę przełożyć na sprzęt, mając za plecami nasze drugie połowy?:) Poza tym są inne wydatki niz tylko hobby. Czasami jak tu siadam, to sie przenosze w inny świat, bo momentami dyskutujemy nad kablami za 50 - 100zł/m, a czasem brakuje pod koniec miesiąca na piwo. He,he. Nie ma co popadać w przesadę, pogadać sobie zawsze możemy a nasza wypłata i tak na nas odciśnie swe piętno i możliwości zakupów. Może jak ktos na forum wygra kumulację w Lotto to sie podzieli.....,(żart :-()

gonzo2000

New member
Jest duży "plus " takich gotowych urządzeń strumieniowych jak nad, marantz, denon, pionieer w tym segmencie do 3-3,5 tyś że jak ktoś lubi preferuje konkretny charakter brzmienia i chce połączyć to ze swoim systemem prezentującym ten sam charakter ,lub podobny to ma synergię , spójność nic nie trzeba kombinować , komponenty bardzo dobrej jakości chyba w klasie cd playerów w tej cenie co owe odtwarzacze strumieniowe także jak ktoś lubi mieć jedną markę to warto wydać więcej gorsza , na pewno zagra to tak dobrze jak cd za podobne pieniądze .

gonzo2000

New member
Krzysiek1980@ pełna zgoda ,piszesz o realiach dlatego warto odłożyć grosza i kupić coś na lata i ten sposób myślenia kolegi krzysztofradio ma sens bo kupując taki np. amplituner 6006 to porządna maszyna i na pewno posłuży długo , tak samo z marką NAD ,ale takie marki się cenią taka jest rzeczywistość .

Do góry