viben doskonale rozumiem ale to dalej z monopolem nie ma nic wspólnego - przecież nikt cię nie zmusza a i wybór też masz...możesz skorzystać z innego dostawcy - więc DUPA nie monopol...nawet nie quasi bo nikt nie musi ci swojej oferty na kawałki sprzedawać....równie dobrze możesz bredzić o zakupie samochodu w salonie bez tylnej kanapy wycieraczki czy boczków w drzwiach bo ci sie przyda....idź spytaj się o taką opcję - zabiją cię śmiechem
i daruj sobie przykłady wyssane z palca bo bajki to dla dzieci są dobre
i definicje książkowe również - teoria teorią a wiadomo jak to w praktyce
monopol z twoich przykładów to takie brednie jak to że microsoft jest monopolistą (a jest tylko popularny i nie ma ani wymogu ani przymusu używania jego softu) a zmusza się by SWÓJ produkt oferował tak jak chce komisja...efekt był taki że wersja europejska z literką N praktycznie wcale się nie sprzedała bo ludzie nie chcieli okrojonego syfu....
potraktuj to tak - chcesz discovery ale w pakiecie GRATIS dostajesz parę innych bzdur
nie chcesz dekodera?proszę bardzo znajdź sobie innego dostawcę - przestań dopisywać kretyńską filozofię wogóle tu nie pasującą i nie marudź
NIKT CIEBIE DO NICZEGO NIE ZMUSZA - pogódź się z tym że upc tak ma(ok mogliby pomyśleć ale to już ich sprawa)
ps.najlepiej by było jakby można było wybrać czy dekoder czy kartę i każdy kanał pojedynczo osobno płatny - ale chyba orientujesz się czym by się to skończyło patrząc na rynek płatnych mp3 czy filmów na żądanie?
No cóż... Widzę, że nie zrozumiemy się. Twój przykład z samochodem bez siedzenia to strzał kulą w płot. Znacznie lepiej pasuje domaganie się sprzedaży wody mineralnej bez konieczności zakupu musztardy, a nawet bez musztardy gratis. Jeżeli zaś chodzi o dodawanie programów "za darmo" to przytoczę słowa Miltona Friedmana: "nie ma darmowych obiadów, zawsze ktoś musi zapłacić". Jeżeli chodzi o monopole to polecam Ci książkę Miltona Friedmana "Wolny wybór". (Mam nadzieję, że wiesz kto to jest Milton Friedman).
W UPC nikt mnie rzeczywiście nie trzyma, już zrezygnowałem z jej usług i mam Cyfrę+ pakiet prestiżowy. Czy jest to lepsza ofert? Trudno powiedzieć. Tu dużo zależy od indywidualnych oczekiwań. Dla mnie lepsza, chociaż żałuję Polsatu Sport.
Mam za to to czego chciałem. Kupiłem Fergusona TT Ariva z dyskiem 500GB. Jakie ma możliwości? Proszę bardzo.
1. Mogę sortować kanały i tworzyć wiele list ulubionych.
2. Mogę organizować nagrany materiał w foldery, dowolnie zmieniać nazwy.
3. Nagrany materiał mogę poddać edycji, np. wyciąć fragment, z poziomu dekodera.
4. Przez port USB host mam dostęp do twardego dysku z komputera, mogę zarządzać materiałem na dysku (co jest wygodniejsze niż z poziomu dekodera)
5. Mogę skopiować nagrania na twardy dysk (również HD, np HBO HD, Canal+ Film HD, EurosportHD - te akurat wypróbowałem). Pliki nie są zaszyfrowane i spokojnie odtwarza je np. VLC (TAK! To prawda!)
Tego nie ma i sądzę, że nie prędko będzie w UPC.
Oczywiście to mój wybór. Nikogo nie namawiam, każdy ma swój rozum i preferencje. Ma to też swoje koszty, dekoder kosztował mnie prawie 1600 PLN.
Pozdrawiam i życzę miłego oglądania oraz braku problemów technicznych z mediaboxem