Witam wszystkich. Ja w nieco ogólniejszej sprawie. Od wielu lat korzystam z usług UPC ale dojrzałem już do tego aby definitywnie się z tą firmą rozstać. Główny powód to ciągły brak możliwości skorzystania z własnego dekodera. Rok temu pojawiła się informacja, że UPC rozważa wprowadzenie modułów CI. Mija rok i nic a nawet gorzej niż nic, bo informacja, że UPC nie widzi potrzeby takiego rozwiązania.
Jet to o tyle ciekawe, że w innych krajach UPC takie moduły udostępnia. Polscy użytkownicy skazani są na Mediaboxa z wszystkimi jego wadami. Brak możliwości edycji kanałów (nazwy, kolejność, kilka list ulubionych itp.), brak możliwości edycji nagranego materiału (np. wycięcie reklam, przerwy w meczu, materiału przed i po filmie), brak możliwości nagrania na zewnętrznym dysku lub USB, brak możliwości skopiowania na zewnętrzny nośnik. Niech nikt mi tu nie mówi o prawach autorskich (patrz argumenty brodacza, swoją drogą na 100% wtyczki UPC) bo takie możliwości dają dostępne na rynku dekodery DVB-C i DVB-S. Oglądałem ostatnio takie cacko, które to wszystko umożliwia a dodatkowo może odtwarzać z USB, lub po przegraniu na dysk, zewnętrzne materiały jakości HD ( w tym mkv).
Oczywiście mogę sobie coś takiego sprawić ale wykorzystam tylko jako odtwarzacz mediów zewnętrznych. Dekoder DVB-C, który to urządzenie posiada będzie nie do wykorzystania. UPC uważa, że mogę się bez tego obejść i zadowolić się Mediaboxem. Otóż ja tego nie akceptuję i dlatego ponieważ kończy mi się umowa zrezygnuję z UPC.
Wybiorę Cyfrę+ lub Polsat bo z tego co wiem w n-ce mają podobne kłopoty z dekoderami jak w UPC. Wiem, że ma to
swoje wady (bo UPC ma w stosunku do platform cyfrowych pewne przewagi jeżeli chodzi o spektrum programów), ale wolę mieć możliwość wykorzystania takiego dekodera jaki chcę.
Swoją drogą czy ktoś ma dokładniejsze informacje jak to wygląda w innych krajach? Moje informacje pochodzą wyłącznie z netu. Podobno w Szwajcarii udostępnianie modułów CI przez wszystkich operatorów wymusza prawo. Czy ktoś z Was wie może coś więcej?