acomitam - sorka, troche się naczekałeś
, ale byłem za granicą...
mam juz podłączony sprzęt i trochę testowałem. Poniżej kilka uwag:
- świetna jakość wykonania - sprzęt po prostu wygląda super zwłaszcza z podstawkami (przy montażu trzeba bardzo uważać żeby ich nie porysować)
- bardzo proste podłączanie głośników do ampli - tak jak kolega wyżej wspominał przewody są wystarczająco długie i oznaczone kolorami (nie ma możliwości żeby się pomylić)
- sub jest dość duży ale tego się spodziewałem więc nie byłem zaskoczony
Teraz jeśli chodzi o brzmienie:
- tak jak się spodziewałem do stereo to te głośniki się za bardzo nie nadają. Oczywiście graja OK i jak na tą wielkość to i tak bardzo ładnie, ale: nie ma średnich tonów, nie ma głębi (słychać głównie górę i bas z suba), bez suba muzyka brzmi troche kartonowo. Porównuję to do mojego zestawu nr 1 czyli DALI, ale to jest inna półka. Radio brzmi lepiej ale stacje nadają z reguły "podbitą" muzykę.
Być może moje odczucia wynikają z tego że CD odtwarzałem na XBOXIE (w piątek kupuję Pioneera), ale nie wydaje mi się żeby to była aż taka róznica.
- ampli się troche grzeje, a w pewnym momencie, po dłuższej pracy zaczął mi "pierdzieć" transformator (tak mi się przynajmniej wydaje że to on). Blackninja czy to normalne?
- dźwięk przy DVD jest bajka! Bardzo miły dół (bez buczenia i dudnienia), dobra separacja wysokich. Testowałem na "Szeregowiec Ryan", "MATRIX", "Atak klonów" i efekty są bardziej niż zadowalające.
- przy SAT, ampli sam zmienia (przy włączpnej opcji auto) dźwięk dopasowując do nadawanego z satelity (Dolby).
Zauważyłem trzy dziwne sprawy:
- nie mogę ustawić 5 stereo - albo odtwarza 2 stereo albo 7! A ja przecież mam podłączone 5 głośników. Może trzeba zmostkować wejścia w ampli? Blackninja znasz problem?
- przy odtwarzaniu muzyki z CD (w XBOX), graja mi tylko dwa przody (niezależnie jaki surround ustawię) i nie mogę zmienić ustawień na 5 stereo czy 7 stereo
- przy podłączeniu ampli to TV po HDMI 1.3 i równoczesnym podłączeniu dekodera do TV po HDMI 1.0, coś się "gryzie". Dekoder mi wariuje i obraz robi się pokolorowany na różowo
. Jak odłącze dekoder i podłącze po componencie to wszystko wraca do normy.
Ale się rozpisałem
Pozdrawiam