Mam podobną konfigurację w TP HSCI 7700. Dodatkowo mam HDCI 2000 lecz ten tuner "odstawiłem" do sypialni z uwagi na problemy z EPG (czekam z utęsknieniem na nowy soft opisywany w SAT Kurierze nr 6).
Otóż współpraca dwóch modułów (T-Rex 4.1 z klientem Smart Wi C+ i moduł z kartą CP) w dwóćh CI tego samego tunera (TP HSCI7700) nie odbywa się do końca prawidłowo. Objawy są takie, że kodowane programy Polsatu zawieszają się i potrzebne jest off/on tunera i nie zależy to od numeru slotu CI. Pomaga na 15 minut... Wniosek stąd, że problem jest "termiczny". Sprawdziłem sondą i okazało się, że przy dwóćh modułach włożonych do tunera ich temperatura wynosi 52 deg co jest prawdopodobnie przyczyną zawieszeń. Nie sprawdziłem tego z Humaxem jeszcze, gdyż czekam na nowy soft. Być może przyczyna tych zawieszeń leży po stronie Topfielda (zła współpraca CI z kartą CP, o której kiedyś czytałem), a może po stronie modułu CP, który doskonały również nie jest.
Na zakończenie dodam tylko, że gdy posiadasz nTV i którykolwiek z pozostałych pakietów (C+ i/lub CP), to dodatkowy pilot z tunerem nie jest już uciązliwy (bo niestety konieczny), a rozwiązuje to problemy techniczne, gdyż zmusza operatora do ich rozwiązania. W przypadku modułów HD C+ i CP odpowiedź operatora będzie zawsze taka sama: "proszę zmienić tuner", a kontakt z Humaxem lub Topfieldem, to one-way-messaging (doświadczam tego od roku!!!). Wolę być skazany na pilota więcej, niż koreański support techniczny...