Auro-3D.

RAF1977

Banned
Najlepiej założyć przednie górne i tylne górne (lub tylno-boczne górne, około 45°)
Wtedy działają wszystkie formaty i wszystkie głośniki.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
No cóż Kolego, można też i tak, czego nie neguję. Ale, jak dla mnie, jest to zbyt głęboko idący kompromis. Bo to ani Auro, ani Atmos. Owszem, o ile jednak podana konfiguracja ma dość dużo wspólnego z Auro, to już z Atmosem niekoniecznie, aby nie powiedzieć, że wcale. No bo, jak to; Atmos bez „sufitowych” (Auro może się bez niego (VoG) obyć)? Przecież to leży u podstaw tego formatu. A z drugiej strony skoro Atmos, może być odtwarzany przez Auro, na swojej konfiguracji, to po co robić taki miszmasz i tak kombinować? Przecież i tak zagrają oba formaty z czego przynajmniej jeden, na swojej autorskiej konfiguracji czyli tak, jak się należy. Ale, to tylko moje zdanie i podejście do zagadnienia . Lecz, mając tak duże możliwości konfiguracyjne, każdy wybiera to, co dla niego najlepsze. Co zrozumiałe. I nie zamierzam z tym polemizować.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Ja (i nie tylko) w cale nie jestem pewien czy to nie jest taki głupi pomysł, mianowicie, sufitowe w przypadku remontu, lub możliwości zabudowy umiejscowić nieco po kątem, nie płasko wpuszczone w sufit. Niekoniecznie po 45 stopni, ale np. 15-20. Sam na razie mam "zwykłego płaskiego" atmosa, ale jak będę się zabierał za remont sufitu, to nie wiem czy nie wykorzystać tego pomysłu.
Jak wiemy każdy rok w elektronice amplitunerów przynosi coś nowego. Na dzień dzisiejszy jest kiepsko z pogodzeniem obu formatów, ale za rok, może dwa, trzy wierzę, że będzie to norma, a wtedy taka zabudowa może się sprawdzić.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Kolega troszkę o czymś innym. Niemniej jednak, pomysł faktycznie ciekawy i co istotne już teraz, możliwy do wdrożenia. Ja pisałem o tym, co mamy tu i teraz. Bo w tym wszystkim nie chodzi o umiejscowienie czy rozstaw kolumn/głośników lecz o to, że na chwilę obecną Auro i Atmos są nie do pogodzenia, jeśli chodzi o koegzystencję. A czy do tego dojdzie? Nie wiem. I możemy sobie tylko gdybać. Bo może się też okazać, że za chwilę nic, co znamy dzisiaj nie przetrwa, a pojawi się coś zupełnie nowego. Dlatego nie wybiegam w przyszłość, bo nikt jej nie zna i tak naprawdę nie wiadomo, co przyniesie. Ja jednak, wolę skupić się na dziś.

RAF1977

Banned
Ja jeszcze mam taką opcję, że fotel do filmu mam na kółkach i z pochylanym oparciem.
Mogę dopasować odległość i wysokość głowy w pewnym zakresie, do tylnych głośników, bo różne filmy różnie są nagrane.
To taki dodatkowy tuning miejsca odsłuchu. Jak przysunę fotel maksymalnie do tylu to mam prawie idealne auro, jak się przesunę do przodu, to jest lepsze ustawie do DD, bo tam dodatkowo mi grają tylne surround.
A do stereo to się ustawiam w trójkąt rownoboczny z przednimi kolumnami.

RAF1977

Banned
Czy można połączyć odtwarzacz ud 7007 bezpośrednio z końcówką dwukanałową tymi kablami na 3 bolce i używać tego jako stereo?

darekrocznik

New member
No jestem po przesłuchaniu Lichtmond 3 oczywiście w Auro 3 D 9.1 i powiem tak dźwięk wyrywa z kapci, takiej przestrzeni i seperacji kanałów jeszcze nie słyszałem, przejścia między kanałami i dynamika wbijają w fotel, nawet dodatki w 7.1 robią wrażenie, dalej jestem w szoku - uffff, jedynie szkoda, że wizualizacje przy muzyce nie są w 3 D ale i tak czapki z głów

RAF1977

Banned
No jak to nie są?
To jest najlepsze 3d jakie widziałem.
Żeby było śmiesznie, to auro3d mam juz ze 2tyg a nie obejrzałem tej płyty w auro3d.
Oglądałem w DTS HD master, jak nie miałem auro3d ☺

RAF1977

Banned
Nie można,brak przedwzmacniacza
Ok.
Dzięki. Juz doczytałem.
Narazie jestem zadowolony z zestawu jaki mam.
Jak wyjdzie marantz uhd Player, to pomyślę nad kolejnymi zakupami.
Pewnie z 10-12 tys. wtedy poleci znowu.
Teraz udało się jeszcze kupić na Alego największy możliwy centralny z mojego zestawu. Mam już wszystkie 3 rozmiary centralnych ☺

Ostatnia edycja:

Snikers89

New member
Bez reklam
Ok.
Dzięki. Juz doczytałem.
Narazie jestem zadowolony z zestawu jaki mam.
Jak wyjdzie marantz uhd Player, to pomyślę nad kolejnymi zakupami.
Pewnie z 10-12 tys. wtedy poleci znowu.
Teraz udało się jeszcze kupić na Alego największy możliwy centralny z mojego zestawu. Mam już wszystkie 3 rozmiary centralnych ☺
Tak czy siak Oppo wyda lepszego bluraya😆 juz na swieta premiera. A wyglada calkiem niezle😄
45cda71ff43c70523a43cdf5d952a538.jpg
1a157ad6a38f1e72dc6d4169b47049f1.jpg

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
No cóż. Pozostaje mi jedynie zasugerować Szanownym Kolegom, aby zainteresowali się kanałem/głośnikiem Top, który traktowany jest jednak po macoszemu. Bo „Głos Boga”, naprawdę czyni cuda. Nawet możemy sobie nie zdawać z tego sprawy, jak dużo może wnosić i jak wiele można stracić, nie mając go.
Odsłuchiwanie samego Auro w konfiguracji głośnikowej, nawet bez głośnika Top, naprawdę robi wrażenie. Co prawda, głośnik Top nie jest wymagany lecz mimo wszystko, sami twórcy Auro zalecają jego stosowanie. Po kilkugodzinnych testach, porównując dwa, te same układy głośników z czego jeden z głośnikiem VoG, trudno się z nimi nie zgodzić.

Snikers89

New member
Bez reklam
Tylko pozostaje jeden problem. Trzeba odlaczyc jeden subwoofer. Wiec albo podlaczenie jeden do drugiego lub rozgaleznik na rca ???

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Nie nazwałbym tego problemem, lecz fanaberią. ;) Owszem, Auro daje taką możliwość, ale jak wiemy, układy konfiguracyjne nie przewidują dwóch subwooferów. Przekonałem się, że więcej pożytku przyniesie jeden głośnik sufitowy, niż dwa woofery.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Z całą pewnością. Skoro mam już jeden sub, to wybieram VOG zamiast drugiego suba, który dostaje dokładnie taką samą ścieżkę, w przeciwieństwie do osobnego kanału VOG.

RAF1977

Banned
No z podłączeniem dwóch subwooferów do jednego gniazda, nie ma problemu.
Tylko, żona nie za bardzo się zapatruje na ten głośnik na suficie ☺
Dopiero wczoraj pochowałem kable od tylnych górnych 😊
A tu znowu przeróbki hehe.
Chyba na razie, nie.
Chociaż, głośnik mam, kabel mam, wolną końcówkę mam.

Firestorm7 a jak materiał nagrany jest w 9.1 to procesor puszcza tam jakiś dźwięk, do tego vog?

Ostatnia edycja:
Do góry