Auro-3D.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Co prawda Kiki podał już tą informację w Newsy’ach.
Więc tylko z obowiązku poinformuję, że elitarny obóz wspierających format Auro-3D powiększył się o kolejną firmę.
Jest to Yamaha, wraz ze swoimi flagowymi urządzeniami serii Aventage: RX-A8A i RX-A6A. Ciekawe, czy duet Onkyo-Pioneer, również dołączy do tego grona. :) Może to tylko kwestia czasu?
A Yamaha? Świetna prezencja.

Ostatnia edycja:

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Nie znam YPAO. Lecz równie dobrze znajdą się krytycy Dirac Live twierdzący, że lepszym od niego jest ARC Genesis. Ale te dysputy nie dla mnie.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Wychodzi na to, że nowe Yamahy tak nie do końca sprawdzą się w dźwięku immersyjnym. Po pierwsze. Dekodowanie Auro-3D, jako aktualizację, mają otrzymać w późniejszym terminie. Po drugie. Yamaha, póki co, nie jest zainteresowana dekodowaniem 13sto kanałowym. Pozostaje przy 11stu kanałach. Po trzecie. Co za tym idzie, nie będzie konfiguracji z 6oma głośnikami górnymi/wysokości. I tak przedstawia się to na tę chwilę.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
:D:D:D Myślę, że fajnie by było. :)
Kiedy inicjowałem powstanie Denona 8500, to wtedy napisałem do Auro Technologies. I zrobiłem to po cichu.
Teraz, odnośnie splittera i futurystycznego Denona, jest nieco szumu. Zrobiłem to przez grupę Denon i Auro-3D, na Facebook'u. Lecz tym razem, za namową, o pomysłach napisałem do Grobi.TV. Co poniektórzy znają - YT. Gość ma bardzo dobre kontakty z D/M. Może im to wszystko przedstawi/ł. Chyba, że wszystko trafiło do spamu. Lecz tego się nie dowiemy, bo bez odzewu. Zresztą, wcześniej było tak samo. Jedynie czas pokaże, czy takie ustrojstwo pojawi się na rynku, co będzie sygnałem, że dałem radę. :)

A przy okazji. Nie staroć, ale najnowszy tytuł w Auro-3D.

Ostatnia edycja:

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Panowie, stała się fajna rzecz. Za sprawą Facebooka, mojego futurystycznego DENONA zauważył niejaki Pan Yukki Takahasi. Jest to niebyle kto. Jest on inżynierem dźwięku, głównie dla wzmacniaczy audio w firmie… DENON. :) Być może dzięki temu, coś się z tych moich szaleństw znów narodzi. ;)

ralfik77

Member
Bez reklam
Panowie, stała się fajna rzecz. Za sprawą Facebooka, mojego futurystycznego DENONA zauważył niejaki Pan Yukki Takahasi. Jest to niebyle kto. Jest on inżynierem dźwięku, głównie dla wzmacniaczy audio w firmie… DENON. :) Być może dzięki temu, coś się z tych moich szaleństw znów narodzi. ;)

Trzymam kciuki!

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Wiesz, to tylko mały epizod, który w efekcie może nic nie znaczyć. Najistotniejsze jest jednak to, że Świat już wie. ;) A czy z tego ziarna będzie plon? Czas pokaże.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Był Denon, teraz coś dla entuzjastów Marantza. 26.4. D/M już wie. :)
@krzysztofradio, zbieraj pieniążki, bo może się wydarzy. ;)

Naszło mnie kilka refleksji. Pomimo entuzjazmu, nie wiem, czy w ogóle takie rozwiązanie (splitter), znajdzie uznanie wśród producentów. Dla zatwardziałych ortodoksów jak ja może tak, którzy uważają, że Auro to Auro, a Atmos to Atmos i powinny grać na swoich układach głośnikowych. I do tego służy idea splittera, aby mieć dwa niezależne systemy. Ja niestety nie mam takich możliwości. Ale z tego, co można przeczytać, obejrzeć czy posłuchać, coraz więcej ludzi ma to gdzieś.
Jest trend budowania KD na jednej, uniwersalnej konfiguracji głośników. Ale. Takie rozwiązanie, jako wspólne dla Auro i Atmosa, można zastosować tylko w jednym przypadku. Kiedy będziemy używać czterech głośników górnych/wysokości. A co z resztą kanałów – CH/TS Auro i TML /R dla Atmosa, gdyby ktoś je chciał? Tych nie można stosować wymiennie. Trzeba dodać te głośniki do czterech poprzednich. I tak w sumie będzie ich mniej, niż w przypadku 6+6. I takie rozwiązanie zapewnia Denon X8500. Dobrze to, czy źle? Nie wiem. Bynajmniej, to nie dla mnie.
Widzieliście i znacie „potworne” konfiguracje, idące w dziesiątki głośników, jakieś fanaberie domorosłych kinomanów, rzadko mające coś wspólnego z podstawami Auro, czy Atmosa. Dla niektórych liczy się ilość głośników, a nie ich poprawność.
Można się też spotkać z coraz większą krytyką pod adresem Atmosa, że taki układ głośników (na suficie) nie jest najlepszym rozwiązaniem. No proszę. Jacy wszyscy nagle zrobili się mądrzy. Wystarczy wejść na YT aby przekonać się, ilu to już mamy mega fachowców i znawców tematu piejących z zachwytu, jakie cudowne jest Auro. Teraz? A gdzie byli, kiedy Wilfried Van Baelen próbował wszystkim to uświadomić, a ochom i achom nad Atmosem, nie było końca. Tak wszyscy się tym zachłysnęli. Być może, gdyby Dolby nie kupiło wynalazku, nazwanego później Atmosem to kto wie, jak potoczyłaby się historia Auro. Ale to też mało prawdopodobne.
Dźwięk wielokanałowy miał zawsze dwóch udziałowców: Dolby i DTS. Ale obaj wykorzystywali układ głośników, który był wspólny dla obu kodeków. Lecz z czasem zaczęło się to zmieniać. Stosunkowo od niedawna, na rynku konsumenckim pojawił się nowy gracz – Auro-3D, ze swoim układem głośników. Jak nie trudno się domyślić, nikt nie chce oddać swej pozycji na polu KD. Każdy chce być niezależny i mieć udziały. Wiadomo – kasa. Stąd teraz, mam trzy systemy kina domowego z dźwiękiem immersyjnym. Fajnie, bo jest w czym wybierać. Ale czy na pewno? Sam się zastanawiam, jak długo będzie trwał taki stan rzeczy? Czy nie lepiej byłoby mieć jeden dopracowany system i wszystko co się z tym wiąże, niż miotać się między kilkoma nie wiedząc co wybrać? I co dalej? Kolejny gracz-system? Tego już bym nie zniósł.
Skoro uważa się, że układ głośników Auro jest najlepszy, to co stoi na przeszkodzie, aby wykorzystywać go do odtwarzania Atmosa, czy DTSa? I tak niektórzy robią. Bo tak naprawdę w całym tym galimatiasie nie chodzi o kodeki, a właśnie o konfigurację/usytuowanie głośników dla jednej konfiguracji, wspólnej dla wszystkich kodeków. Ja nie widzę w tym problemu, skoro ktoś tak chce.
Osobiście wybrałem Auro, wraz z jego konfiguracją, od moment pojawienia się na rynku. I nie była to moda, bo wówczas nikt nie znał tego systemu, który był zupełną nowością, lecz świadomy wybór. I nie zamierzam tego zmieniać. Może dojdzie i do tego, że jak to mówią, ostatni będą pierwszymi.

PS Doszły mnie słuchy, jakoby Auro Tech. miało otworzyć własny sklep z płytami. Fajnie by było. :)

Kolejna pozycja z Auro.
https://www.bol.com/be/p/guardians-...qQ4yfi9lcNXvqVeuEAd34iwo1Rm91eKdlY8dqB-OWAePM
https://www.youtube.com/watch?v=G7Idy8LSdQo

Ostatnia edycja:
Do góry