Amplituner z dolby atmos+głośniki 7.1 budżet około 12000

maciekplacek

New member
przy okazji zapytam czy przy multi stereo załącza ci sie sub? Bo u mnie nie, co prawda jeszcze nie robiłem kalibracji ale do tej pory sub odpalał sie zawsze. Przy innych trybach sub odpala

Ostatnia edycja:

sosek

New member
Ruxpin - podbijam pytanie.
Proszę jeszcze o info czy poniższe konfigi są w sr7010 oraz rx-a3040/2040 możliwe, przy podpięciu frontów w BI-AMP:
5.1.2 lub 5.1.4 lub 5.1.2 + zone2 .
Napędzane tylko z ampli, bez użycia pre out'ów.

Jeśli któryś z powyższych 3 konfigów NIE jest możliwy do zrealizowania, proszę o info :niewiem:

Ruxpin

New member
Ok przeczytalem caly temat ,wszystko fajnie opisane. A mozesz kolego powiedziec czy miales podpietego tego Nada pod te klipsche?

Pod NADa nie. Z NADem grały RF82 i nie były w stanie go nieść w pełnej krasie. Mam wrażenie, że NAD 375 bee z RF7II grałby doskonale, bo są w stanie przyjąć nieporównywalnie więcej mocy, ale i oddać niewiarygodny bas, który NAD umiał wysyłać tylko 82ki nie były w stanie wyemitować (przy dużych głośnościach!)

Daniyal9

New member
czy kable głośnikowe QED są ok?

Wypożycz...posłuchaj ze swoim sprzętem i będziesz wiedział. ..
Wszystko zależy od...sprzętu, pomieszczenia, słuchu. ..😆

Ja osobiście mam narazie tanie kabelki Chorda Carnival Silversreen i sobie chwalę. Za tą cenę za metr ciężko jest dostać równie dobry kabel. W przyszłości oczywiście go zmienię. ..ale to już inna historia. :grin:

ikar1975

Active member
Bez reklam
Wypożycz...posłuchaj ze swoim sprzętem i będziesz wiedział. ..
Wszystko zależy od...sprzętu, pomieszczenia, słuchu. ..😆

Ja osobiście mam narazie tanie kabelki Chorda Carnival Silversreen i sobie chwalę. Za tą cenę za metr ciężko jest dostać równie dobry kabel. W przyszłości oczywiście go zmienię. ..ale to już inna historia. :grin:

A te chordy masz do wszystkich glosnikow czy tylko fronty?.Pzdr

Ruxpin

New member
Ruxpin - podbijam pytanie.
Proszę jeszcze o info czy poniższe konfigi są w sr7010 oraz rx-a3040/2040 możliwe, przy podpięciu frontów w BI-AMP:
5.1.2 lub 5.1.4 lub 5.1.2 + zone2 .
Napędzane tylko z ampli, bez użycia pre out'ów.

Jeśli któryś z powyższych 3 konfigów NIE jest możliwy do zrealizowania, proszę o info :niewiem:

W RX-A3040 wygląda to tak, że możesz podłączyć Front w Bi-Amp, Central, Surround-y i ewentualnie pod pozostałe dwie końcówki tylko i wyłącznie SURR BACK. Nie da się tych dwóch końcówek podłączyć pod górne głośniki.

Natomiast żadna z wersja 5.1.2 + zone2 jest możliwa na zasadzie, że kiedy uruchamiasz zone2 to wyłączy się automatycznie SURR BACK - więc albo masz 5.1.2 (w zasadzie 7.1) albo 5.1 i zone2 (wszystko cały czas mając na uwadze Bi-Amp).

5.1.4 nie przejdzie bo zabraknie końcówek mocy.

sosek

New member
Czyli końcówek opisanych jako EXTRA SP2 (na tylnej ściance) nie da się przypisać do frontowych atmosa ? Myślałem że można je "edytować" i zrobić 5.1.2 w bi-amp.
To nie przekracza 9 dostępnych końcówek mocy.

Ruxpin

New member
Czyli końcówek opisanych jako EXTRA SP2 (na tylnej ściance) nie da się przypisać do frontowych atmosa ? Myślałem że można je "edytować" i zrobić 5.1.2 w bi-amp.
To nie przekracza 9 dostępnych końcówek mocy.

5.1.2 nie przekracza, ale 5.1.4 lub 5.1.2 + zone2 przekracza.

Z tą niemożnością przypisania SP1 lub 2 do frontowych atmosa (oczywiście przy Bi-Amp), to dość dziwne zjawisko. Może dlatego, że RX-A3040 miała Atmosa dodawanego softowo po "apgrejdzie" i niejako na "duś" dorobili coś na co sprzęt nie był projektowany? Bo możesz je przypisać do każdej konfiguracji tylnej, bądź strefowej, tylko nie górny front...

Do góry