Amplituner z dolby atmos+głośniki 7.1 budżet około 12000

sosek

New member
5.1.2 nie przekracza, ale 5.1.4 lub 5.1.2 + zone2 przekracza.

Z tą niemożnością przypisania SP1 lub 2 do frontowych atmosa (oczywiście przy Bi-Amp), to dość dziwne zjawisko. Może dlatego, że RX-A3040 miała Atmosa dodawanego softowo po "apgrejdzie" i niejako na "duś" dorobili coś na co sprzęt nie był projektowany? Bo możesz je przypisać do każdej konfiguracji tylnej, bądź strefowej, tylko nie górny front...
To akurat słabo. Zapytam Top HiFi jak sprawa wygląda w nowszych modelach 2050/3050. Jak otrzymam info to poinformuję.

Ruxpin

New member
Ruxpin - podbijam pytanie.
Proszę jeszcze o info czy poniższe konfigi są w sr7010 oraz rx-a3040/2040 możliwe, przy podpięciu frontów w BI-AMP:
5.1.2 lub 5.1.4 lub 5.1.2 + zone2 .
Napędzane tylko z ampli, bez użycia pre out'ów.

Jeśli któryś z powyższych 3 konfigów NIE jest możliwy do zrealizowania, proszę o info :niewiem:

Sprawdziłem SR7010. Nie ma problemu. Konfiguracja Bi-Amp + Atmos (przód lub tył - do wyboru) jak najbardziej TAK. Czyli 7.1.2 Bi-Amp działa w dowolnej konfiguracji.

A sprawdziłem przy okazji odsłuchów, bo jeszcze się nie sprzedał, a mnie zatęskniło się za nim. Od kiedy go odstawiłem z szafki, to wciąż stroję RX-A, bo czegoś mi brakuje... (tego basu - oczywiście).

Ruxpin

New member
No przyznam się szczerze, że należą się przeprosiny Tym, Którzy sugerowali Onkyo... Mieliście rację.

Albo zmieniło się moje ucho, albo Onkyo poszło do przodu i w "moją" stronę.

Naprawdę chyle czoła przed TX-NR3030 - zrobił na mnie spektakularne i piorunujące wrażenie.

Faktem jest również (od teraz) dla mnie zdanie wyrażone przez któregoś z Kolegów, że do Klipscha najlepiej Onkyo (...a nie Yamaha). Rzeczywiście 3030 wydaje się być stworzony do możliwości i wysterowania Klipscha (zarówno RP280FA jak i RF7II grają o wiele lepiej z 3030 niż RX-A3040). Wysokie tony stały się subtelniejsze i takie jakby przez filc przefiltrowane (nie skrzeczące, nie jadowite, brak efektu szpilek w uszach), a bas jest szybki, dynamiczny i bardzo mocny. Przy tym jednocześnie po pierwsze taki pełny, nasycony ale i co bardzo zauważalne gra "różne nuty", tzn. nie jest to bas jednostajnie łupiący, tylko taki który ma różne barwy. Fenomenalne.
W porównaniu do 3030 moja RX-A gra bardziej detalicznie i sycząco. I wydaje mi się, że robi głębszą scenę. Nie mniej przy filmie czy przy muzyce jestem gotów z tego zrezygnować na rzecz fenomenalnej dynamiki 3030 oraz wypełnionego silnego basu.
Jest również ten efekt, który podobał mi się w Marantz-ie SR7010, że bez względu na ustawienie głośności na bardzo małą, czy bardzo wysoką - dynamika i bas zawsze są w oczekiwanym natężeniu (podawałem jako moją bolączkę w RX-A3040, że kiedy ściszam do bardzo niskiej głośności, to ginie mi bas i dynamika - bez względu czy z SUBem czy bez).
Poza tym zaobserwowałem jeszcze jedną "nowość" (różnicę) względem RX-A3040 i SR7010, a mianowicie przełączenie rodzaju źródła ze Spotify na BT nie powoduje tak drastycznego spadku jakości. W RX-A i SR wyraźnie widać różnicę na korzyść kiedy z BT przełączam na Spotify. Coś musieli Fachowcy z Onkyo wrzucić do urządzenia, co potrafi znaleźć dynamikę dźwięku po łączu BT.

Pewnym jest, że będę rozstawał się z RX-A3040 na rzecz Onkyo.
Zastanawiam się jeszcze tylko czy 3030 czy 900ka. W testach piszą, że ponoć 900ka gra lepiej niż 3030 (?). Nie za bardzo chce mi się w to wierzyć. Macie jakieś zdanie, opinie na ten temat?

Jeszcze Yamaha będzie miała w nadchodzącym tygodniu wybronić się z innym osprzętem: zamówiłem do odsłuchów domowych kolumny Focal Aria 948 oraz końcówkę mocy Anthem MCA-20, ale nie sądzę, że to coś zmieni w mojej ogromnej chęci wejścia w posiadanie Onkyo...

Ruxpin

New member
Odnośnie zastosowania w moim systemie kolumn Klipsch RP280FA - użycie Atmosa przy filmach rzuca na kolana. Różnica jest niebywała i nie ma co nad tym dyskutować. To po prostu nowy wymiar doznań kina w domu.

Ale - o dziwo - bardzo spodobało mi się wykorzystanie dodatkowych głośników do muzyki. A/V uruchomiony w trybie ALL STEREO bardzo pięknie przetwarza dźwięk przez dodatkowe głośniki, robiąc to delikatnie i zjawiskowo za razem. Bardzo fajnie gra.

Od moich RF82 do RP280FA Klipsch przebył bardzo długą drogę. Te nowe, są o wiele delikatniejsze przy tonach wysokich, "wyświetlając" detale ale bez przykrego przekoloryzowania sopranów na szeleszczące, niechciane dźwięki. Bas zaczął grać bardziej "pudłem" niż amplitudą drgań samych membran. Dzięki temu bas jest głębszy i pełniejszy, a nie dudniący konturowy.

RP280FA to doskonałe i wyważone głośniki. Dojrzałe.

...zobaczymy jak wypadną w porównaniu z Focalami Aria 948 (?)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wydaje mi się, Onkyo 3030 to jednak wyższy model od 900. Patrząc na parametry 3030 wypada lepiej. Mocniejszy zasilacz, amplituner jest cięższy itp. Ale wiadomo parametry nie grają. Trzeba by odsłuchać. TX-RZ900 raczej powinno się porównywać z TX-NR1030. Ciekaw jestem jak wypadną Arie 948. Kawał kolumny :) Producent podaje, że minimalna impedancja 2,5 oma. Trzeba do nich mocnego zasilania.

Ostatnia edycja:

lobos

New member
Bez reklam
Ruxpin,
Świetny opis wrażeń! Potwierdza się to, że do Klipsch najbardziej pasuje Onkyo ;-)
Jeden Dystrybutor to coś musi w tym być ;-)
Inna sprawa, że zaszalaleś i poszedłeś po bandzie, bo 3030 to chyba najlepszy model Onkyo :)
Niby 5010 jest wyższą serią, ale z nowych to właśnie 3030 i nic wyżej.
900 to raczej tak jak wspomniano powyżej seria 1030.
Jednak Onkyo to Onkyo... Niby typowo kinowe brzmienie a jednak wyższe modele potrafią i w stereo zagrać...
P.s. Świetnie, że będziesz miał możliwość przetestować Aria 948.
Ciekaw jestem opinii na ich temat...? Wyglądają super i jak to Focal powinny brzmieć świetnie.
To największe kolumny z serii i ciekawe jak wypadną w teście domowym?
Czyli jednak Onkyo zostaje :)

SternQuest

New member
Ruxpin, porównując oba amplitunery RZ900 i NR3030 ja osobiście wybrałbym RZ900. Jest to jednak ampli 7.2 i raczej przeznaczone dla osób które mniej rozbudowują kino. 3030 to ampli 11.2 i stąd różnica w cenie (mamy więcej końcówek). RZ900 natomiast to nowszy model i uważam że może lepiej zagrać w stereo - choćby przez transformator toroidalny stosowany w większości wzmacniaczy stereo (dlatego jest lżejszy od 3030 - transformator toroidalny jest lżejszy o połowę od normalnego tej samej mocy). Gdy porównamy dane techniczne okaże się że RZ900 posiada większą moc 200W niż NR3030 - 185W. Ogólnie to jednak trzeba by porównać jeszcze w domu RZ900 i wtedy miałbyś sprawę jasną :)

Ruxpin

New member
Ruxpin, porównując oba amplitunery RZ900 i NR3030 ja osobiście wybrałbym RZ900. Jest to jednak ampli 7.2 i raczej przeznaczone dla osób które mniej rozbudowują kino. 3030 to ampli 11.2 i stąd różnica w cenie (mamy więcej końcówek). RZ900 natomiast to nowszy model i uważam że może lepiej zagrać w stereo - choćby przez transformator toroidalny stosowany w większości wzmacniaczy stereo (dlatego jest lżejszy od 3030 - transformator toroidalny jest lżejszy o połowę od normalnego tej samej mocy). Gdy porównamy dane techniczne okaże się że RZ900 posiada większą moc 200W niż NR3030 - 185W. Ogólnie to jednak trzeba by porównać jeszcze w domu RZ900 i wtedy miałbyś sprawę jasną :)

Podobnie "czytam" jak Ty.

Jednak za 3030 przemawia posiadanie aż 3 transformatorów na pokładzie (a nie jednego jak w 900).
Druga sprawa, to zwróć uwagę na ceny: 900tka wyszła dopiero co i już z wyjściowych 7500 kosztuje poniżej 6000 zł. 3030 jest od początku roku na rynku i w zasadzie mocno trzyma cenę (z 8900 na 8299). Z drugiej strony takie a nie inne pozycjonowanie cenowe przez producenta chyba też o czymś świadczy (być może o wspomnianych przez Ciebie liczbach końcówek - ale czy tylko?).

3030 chwali się BT 2.1 ADR z systemem "tuningowania" przesyłanego dźwięku. W 900 mówi się tylko, że jest BT (bez żadnych dodatkowych informacji). Poza tym 3030 to na dzisiaj "flagowiec" w Onkyo, a przeważnie taka jednostka jest naprawdę dopieszczana na maksa..

Sam nie wiem.

Ruxpin

New member

Faktycznie zaoceniczna prasa rozpływa się nad stereofonią tego modelu i jakością muzyki jaką jest w stanie wyprodukować. Z resztą rodzima prasa też pieje. Nie zwróciłem uwagi aby tak "szaleli" na punkcie 3030...

Z mocą: 135Wx2 8ohm 3030 i 140Wx2 8ohm 900 (to niewielka różnica!). Ale...
Przy większej liczbie końcówek nie podają. To może być haczyk - bo zużycie prądu w 3030 1105W kontra 900 840W - tu raczej stawiałbym na 3030.
Dalej: dynamika 110dB 3030 kontra jedynie 106dB 900tka... Tu też brawa dla flagowca. 4dB to bardzo dużo, prawie przepaść.

Ruxpin

New member
Czy ktoś z Was wie: na folderach przeważnie 3030 ma wyświetlacz niebieski. Ten co ja posiadam ma zielony.

Czy coś się przełącza, czy są różne warianty do wyboru przy zakupie?

Ruxpin

New member
To akurat słabo. Zapytam Top HiFi jak sprawa wygląda w nowszych modelach 2050/3050. Jak otrzymam info to poinformuję.

sosek - Ty tak ciągle "kombinujesz" z tym Bi-Amp -em (bez urazy) - Ty widzisz jakieś różnice, zyski?

Bo ja próbuję i nie mogę tego usłyszeć. Może to kwestia jakiś wybitnych kabli, czy jak?

SternQuest

New member
Podobnie "czytam" jak Ty.

Jednak za 3030 przemawia posiadanie aż 3 transformatorów na pokładzie (a nie jednego jak w 900).
Druga sprawa, to zwróć uwagę na ceny: 900tka wyszła dopiero co i już z wyjściowych 7500 kosztuje poniżej 6000 zł. 3030 jest od początku roku na rynku i w zasadzie mocno trzyma cenę (z 8900 na 8299). Z drugiej strony takie a nie inne pozycjonowanie cenowe przez producenta chyba też o czymś świadczy (być może o wspomnianych przez Ciebie liczbach końcówek - ale czy tylko?).

3030 chwali się BT 2.1 ADR z systemem "tuningowania" przesyłanego dźwięku. W 900 mówi się tylko, że jest BT (bez żadnych dodatkowych informacji). Poza tym 3030 to na dzisiaj "flagowiec" w Onkyo, a przeważnie taka jednostka jest naprawdę dopieszczana na maksa..

Sam nie wiem.

Trudny wybór, oba produkty to bardzo dobre modele, wybierasz Ty ;)
Tak samo jak Ty po różnych odsłuchach i porównaniach uważam że Onkyo faktycznie mocno poszło do przodu w swoich ostatnich produktach. Widać że zależy im na odzyskaniu dobrej reputacji na rynku i wszystko co ostatnio wychodzi z ich fabryk trzyma wysoki poziom.

SternQuest

New member
Czy ktoś z Was wie: na folderach przeważnie 3030 ma wyświetlacz niebieski. Ten co ja posiadam ma zielony.

Czy coś się przełącza, czy są różne warianty do wyboru przy zakupie?

Wszystkie czarne onkyo mają zielony wyświetlacz, srebrne - biały.
Gdzie Ty widziałeś niebieski? ;)

Ostatnia edycja:

Ruxpin

New member
No i nie mogę się rozstać z TX-NR3030.

Już był spakowany i przygotowany do oddania. Jednak poprosiłem o prolongowanie terminu zwrotu o kolejny tydzień i...

...i "wycyganiłem" jeszcze TX-RZ900.

Jutro będę robił w swoim salonie "walkę wieczoru". Prawdziwy fight!!!

Ruxpin

New member

Otóż Ktoś, Kto jest mi przychylny, a jednocześnie wysoko postawiony w EIC Polska na te wątpliwości odpowiedział - po konsultacji ze swoimi technikami - że sprawa nie jest jednoznaczna.

Otrzymałem informację z chyba najlepszego źródła (bo kto jak nie Oni wie?):
jeśli do KD to bezdyskusyjnie TX-NR3030 i tu nie ma ponoć nad czym myśleć.
jeśli do MUZYKI to... - jest problem, bowiem w czystym stereo podobno absolutnie góruje TX-RZ900, natomiast przy wielokanałowych odsłuchach, to już wygląda, że bardziej kwestia gustu i indywidualnych upodobań.

Stąd dostałem ofertę posłuchania obydwu na przemian we własnych pieleszach.

PS. Urodziłem się chyba pod szczęśliwą gwiazdą...

SternQuest

New member
No i nie mogę się rozstać z TX-NR3030.

Już był spakowany i przygotowany do oddania. Jednak poprosiłem o prolongowanie terminu zwrotu o kolejny tydzień i...

...i "wycyganiłem" jeszcze TX-RZ900.

Jutro będę robił w swoim salonie "walkę wieczoru". Prawdziwy fight!!!

No to będzie ciekawie, czekam na Twoje wrażenia. Ciekawe czy potwierdzi się muzykalność RZ900. Czy to prawda że NR 3030 nie obsługuje dts-x ? Przecież to całkiem nowy model.

Do góry