gdzieś czytałem że Y lepiej się nadaje do TV
Ja też dużo czytałem i czytuję. Niestety trzeba brać to z przymrużeniem oka.
Po pierwsze - jako ludzie - z natury lubimy chwalić się wiedzą, często nie nabytą tylko wyimaginowaną. Jedni więcej, inni mniej. Ale jest coś takiego. Często słyszę różne opinie i czasem, to mi ręce opadają skąd takie zabobony ludzie biorą. Niejednokrotnie - gdy wiem o czym się mówi, bo miałem, używałem - nie wytrzymuję i tracę na popularności.
(szczególnie w kwestii samochodów jesteśmy wszystko wiedzący)
Kiedyś - już dawno temu, bardzo dawno - widziałem dwóch "ziomów" na giełdzie samochodowej. Jeden z nich był wyraźnie specjalistą i doradzał, drugi był "zielony". Ten pierwszy określał temu drugiemu jakie auta mijają i czym się one charakteryzują. Słyszałem jakie pierdoły mówi. Nie wytrzymałem kiedy widząc kiedy na pytanie co znaczy ten napis na tylnej klapie "16V" odpowiedział, że to auto z instalacją 16to woltową...
Po drugie: testy niby "profesjonalne" robione przez zawodowych redaktorów są niestety często albo sponsorowane, a przez to zwyczajnie nieprawdziwe, albo - jeszcze częściej - po prostu bardzo pobieżne. No bo pomyślmy: jak można przetestować walory obecnego A/V w jedno popołudnie? A często są to testy porównawcze, więc nie jeden A/V tylko kilka??? I potem gdy czytam taki "test", to od razu wiem, że to tylko liźnięcie tematu bez wnikania w szczegóły i niuanse sprzętu. Nigdy nie spotkałem się np. z omówieniem w serii Aventage ustawień własnych (użytkownika) w korekcji pomieszczenia. Możliwości drzemiące w tym zakresie są potężne. Nie spotkałem takich w żadnym innym A/V (w takim zakresie). Ale nic o tym nie ma. Bo tego testujący nie sprawdził. Ba - może nawet nie wie, że tam było. Mam tylko nadzieję, że wiedział do czego to służy...
W teście jednej z większych stron Audio w Polsce, wydającej również miesięcznik papierowy, był test wzmacniacza ARCAMA A38. W części omawiającej sterowanie wskazano klawisz funkcyjny prowadzący do regulacji tonów... Ten wzmacniacz NIE MA TAKIEJ REGULACJI!
Dlatego piszę to co sam wiem i doświadczyłem. Oczywiście podkreślając, że to moje subiektywne odbiory, do tego w niestandardowym pomieszczeniu (salon każdego z Nas jest niestandardowy, bo każdy ma inny).
I w takim świetle uważam zdecydowanie, że SR7010 radzi sobie zdecydowanie z kinem domowym niż RX-A3040.