Zmiana frontów..na początek :)

Henry

Active member
Bez reklam
Mi się podoba ta pierwsza z prawej...mógłbym dziciakom Walle'ego zbudować :D
personaggi-Wall-e.jpg

wisnia_12

New member
Poniewaz w watku tym byly mocno walkowane kolumny tannoy xt8f pozwolcie, ze sie troszke wtrace w temat. Po ostatnich odsluchach i porownianiu min z MA oraz dali zensor 7 postanowilem zakupic te kolumny i wlasnie wyladowaly one u mnie w salonie. W sklepie brzmialy one moze nie jakos wybitnie, ale naprawde dobrze. Niestety po uruchomieniu w domu jestem nimi mocno rozczarowany. Problem mojego zestawu jest to, ze w momencie gdy sie pojawi niski meski glos, lub np graja nizsze oktawy fortepianu pojawia sie takie dosyc cieple namolne podbarwienie jakby ktos na kontrabasie przygrywal. Nie wiem czy to co slysze dobrze zobrazowalem, ale przypomina mi to takze troszke buczenie subwooferow createv`a jakie kiedys mialem okazje slyszec. Wzmacniacze na jakim byly destowane glosniki to DENON DRA-500 oraz DENON CEOL RCDN-9. Muzyka streomowana z youtube, spotify, z komputera podlaczonego analogowo ( w przypadku CEOL bezposrednio z sieci) a takze z dekodera NC+. Oczywiscie prosze nie pastwijcie sie nad moimi wzmacniaczami poniewaz wiem ze sa bardzo slabe i nieadekwatne jakosciowo do tych kolumn i w najblizszej przyszlosci zostana one wymienione. Na poczatek po prostu chcialem wymienic kolumny a za kilka miesiecy sukcesywnie reszte. Teraz natomiast zastanawiam sie czy moze z kolumnami jest cos nie tak, czy te wzmacniacze sa wybitnie niedopasowane, a moze akustyka mojego pomieszczenia jest wybitnie nieadektwatna do tych kolumn? Co byscie mi Panowie radzili? Oddac kolumny i rozejrzec sie za innymi, czy jak najszybciej dozbierac do nowego wzmacniacza, ktory rozwiaze problem? Tak dla scislosci, w.w. denony posiadam w domu, w salonie testowalem kolumny ze wzmacniaczami atoll oraz marantz 8005. Pewnie to byl blad, ze nie zabralem swojego wzmacniacza do salonu, ale ze on idzie do wymiany nie chcialem sie nim sugerowac.

Ostatnia edycja:

Rafal7

Banned
Doradzili?
Ewidentnie musisz iść do sklepu, wypożyczyć wzmacniacz stereo i posłuchać na wzmacniaczu, może weź odrazu jakieś źródło na testy.

wisnia_12

New member
Taki jest plan tylko najpierw musze wygrzac glosniki wiec ze 2 tygodnie grania przedemna. Pytanie tylko jakie wzmacniacze warte sa przetestowania. Budzet to 6 tys zlotych na wzmacniacz + streamer. Metraz pokoju to okolo 35 m2 + drugie tyle otwartej przestrzeni na kuchnie jadalnie przedpokoj. Waznym wymaganiem jest ze wzmacniacz musi miec wyjscie bypass dla amplitunera KD. Na dzien dzisiejszy moje typy to:
1. Marantz PM 8005
2. Creek 50a
3. Roksan Kandy K3 przekracza budzet ale jest BT z aptx oraz airplay wiec odpadl by na razie streamer
4. Atoll in 100

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Te wzmacniacze co masz są za słabe , ale to pewnie wiesz. Dogadaj się z salonem (tak jak radzi Rafał) gdzie kupiłeś kolumny niech pożyczą Ci wzmacniacz do domu i sam sprawdzisz. Np. tego Marantza 8005 lub Atolla IN100SE.

Henry

Active member
Bez reklam
Jako posiadacz Marantza, odradzam PM8005 jako godnego przeciwnika, do pozostałych przez Ciebie wymienionych.
Posłuchaj oczywiście, ale z góry zakładam jaki będzie wynik tego porównania ;)

XT8F pięknie brzmią z Roksanen K3, Paweł słuchał ze mną tego połączenia w Pabianicach więc pewnie potwierdzi ;)

ps. to o czym piszesz bardziej może być winą elektroniki niż "niewygrzania" kolumn.

wisnia_12

New member
Henry jeszcze pytanie o tego roksana czy orientujesz sie czy ma on wi-fi? W specyfikacji nigdzie nie ma, ale napisane jest ze jest airplay, ktory przeciez dziala przez wi-fi... Czy ten roksan w polaczeniu ze spotify streomowanym przez BT lub airplay zagra dobrze, czy lepiej nieco tanszy wzmacniacz typu atoll 100 lub creek a50 + dobry streamer z dobrym DAC?

Henry

Active member
Bez reklam
K3 ma tylko BT,

Ja u siebie kwestię playera sieciowego rozwiązałem kupując HiMediaQ10 + Dac CA Dac Magic 100, nie jest to jakieś audiofilskie rozwiązanie, ale wg. mnie brzmi lepiej od taniego odtwarzacza sieciowego audio, porównywałem z Onkyo NS6130 i NS6170 oraz Pionkiem N30AE,
Onkyo i Pionka odwiozłem do sklepu, a zostawiłem DACa CA.
HiMedia z kolei kupiłem ze względu na treści video, ale jako strumieniowiec też się sprawdził.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
XT8F pięknie brzmią z Roksanen K3, Paweł słuchał ze mną tego połączenia w Pabianicach więc pewnie potwierdzi ;)

Potwierdzam :) Wypadł najlepiej tego dnia i to dość wyraźnie.

Osobiście chętnie bym też posłuchał w połączeniu z tańszym IN100SE. Mogło też być dobrze.

Ja u siebie kwestię playera sieciowego rozwiązałem kupując HiMediaQ10

Też myślę czy by go nie kupić.

Ostatnia edycja:

wisnia_12

New member
Panowie a taki Denon AVR-X2300W podlaczony po pre out ze wzmacniaczem stereo to bylby dobry pomysl na zrodlo? potrzebuje dodatkowo amplitunera z 2 wyjsciami hdmi na projektor oraz tv, a on posiada opcje strumieniowania oraz jakis DAC, tylko pytanie czy jakosc tego DACa jest mozliwa czy lepiej wogole sobie nie zawracac tym glowy?

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Panowie a taki Denon AVR-X2300W podlaczony po pre out ze wzmacniaczem stereo to bylby dobry pomysl na zrodlo? potrzebuje dodatkowo amplitunera z 2 wyjsciami hdmi na projektor oraz tv, a on posiada opcje strumieniowania oraz jakis DAC, tylko pytanie czy jakosc tego DACa jest mozliwa czy lepiej wogole sobie nie zawracac tym glowy?

Amplitunery mają słabe DACi. Słabsze niż końcówki mocy.

Podłączenie dobrego źródła pod ampli daje dużo dużo lepszy efekt niż podłączenie wzmacniacza jako końcówki mocy.

werf

Active member
Bez reklam
Załapałem sie dziś na małe wybory i porównania

Attachments

• IMG_1628.jpg
    IMG_1628.jpg
    28,7 KB · Wyś: 41
  • IMG_1630.jpg
    IMG_1630.jpg
    23,3 KB · Wyś: 54
  • IMG_1634.jpg