Ze świata smartfonów/smartphonów (niepotrzebne skreślić)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Hamstwo i tyle ja bym nie popuscil... takich trzeba kurna pietnowac.

Ja teraz walcze ze sklepem stacjonarnym. Kupilem nowa amerykanska zabawke. Po dwoch dniach okazalo sie ze ma wade fabryczna. Zwrot w sobote, mowili ze we wtorek jada do dystrybutora do Warszawy i wezma to ze soba aby dystrybutor ocenil.
W czwartek dzwonie czy wiadomo cos, a oni mi na to ze wprawdzie byli w warszawie ale nie mieli czasu na moja reklamacje. Za 2 tygodnie moze sie tym zajma. A moze dystrybutor wysle to do USA. ze oni nie wiedza ile potrwa naprawa czy wymiana.

Piany dostalem, pismo z rekojmia o zwrot kasy (kurna zle bo z rekojmi mozna zadac wymiane lub naprawe). A oni mi odpisali ze nie maja czasu ze termin 14 dniowy inapewno sie wydluzy.
(tylko nie wiedza ze w przypadku rekojmi nie mozna sobie wydzluzyc terminu)
Wiec czekam az minie 14 dni i wtedy z grubej rury. Albo prawnik albo rzecznik konsumenta, albo to i to.

Bo mnie naprawde wnerwia takie zachowanieni takie podejscie. Niech sie naucza.

Ostatnio zalozylem konto na epuap tylko po to aby nagrac rozmowy z przedstawicielami, ktorzy dzwonia na moj telefon i oferuja zalozenie fotowoltaiki oraz zglosic sprawe do UODO. Wkolko ten sam numer i tak upierdliwa baba, ktora smiejie sie prosto w twarz ze gowno jej moge zrobic i ze nie usuna mojego telefonu.

Odpowiedzi z ministerstwa nie dostalem, ale fotowlotaiki juz mi nie oferuja, ciekawe co z tym tematem.

DrWredman

Active member
Armanig, możesz gościa zgłosić jako oszusta. Jest link przy każdym ogłoszeniu. Jeśli zależy mu na utrzymaniu konta to zwróci kasę.
Ja zawsze patrzę jak długo sprzedający jest na olx. Jeśli kilka miesięcy to rezygnuję. Jeśli podaje nr telefonu to też jest bardziej wiarygodny. Warto zadzwonić i pogadać popytać. Łatwo wyczuć czy będzie coś kręcił.

Lolo, ja blokuję telefony, które dzwonią z ofertami, szkoda czasu na głupie gadki.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Armanig, możesz gościa zgłosić jako oszusta. Jest link przy każdym ogłoszeniu. Jeśli zależy mu na utrzymaniu konta to zwróci kasę.
Ja zawsze patrzę jak długo sprzedający jest na olx. Jeśli kilka miesięcy to rezygnuję. Jeśli podaje nr telefonu to też jest bardziej wiarygodny. Warto zadzwonić i pogadać popytać. Łatwo wyczuć czy będzie coś kręcił.

Oczywiście zgłosiłem w pierwszej kolejności do OLX sprzedającego jako oszustwo/towar niezgodny z opisem, z zapytaniem, czy OLX w jakikolwiek sposób wspiera sprzedającego.

Mało tego, ja mam w innych sprawach bardzo złe doświadczenia z obsługą OLX, pracują tam AMATORZY, ludzie którzy kompletnie mają wywalone na klienta, każdy mówi co innego, a dodzwonić się, to trzeba kilku dni. Temat na inna dyskusję.
Procedury kupowania, sprawdzania wiarygodności mam w jednym palcu, tutaj już nie miałem czasu, mała kwota, nie specjalnie miałem czas i ochotę na rozmowy, zgubiła mnie rutyna. Moja wina, ale nie usprawiedliwia w żadnym wypadku tak perfidnego chamstwa ze strony sprzedającego.

W tym wypadku, aż wkleję co mi odpisali dzisiaj. Przecież nóż się w kieszeni otwiera, nie wiem już co gorsze, oszust, czy ci ludzie którzy pracują w OLX. Oczywiście odpowiedż automatyczna.

Co najśmieszniejsze, wyrażnie w formularzu zadałem pytanie, czy mogę skorzystać z rekompensaty z uwagi iż skorzystałem z "Przesyłki OLX" którą tak promują, to odpisują... że mogę skorzystać, ale nie piszą już jak, gdzie itp. Linki uzupełniające nie działają, skarga co do odpowiedzi też nie działa i tak sobie ten proceder działa na rynku...

"dziękujemy za wiadomość.
Jako serwis ogłoszeniowy udostępniamy jedynie miejsce do zamieszczania ogłoszeń, a zasady przebiegu transakcji i ewentualnych reklamacji ustalane są wyłącznie pomiędzy Użytkownikami.Zgodnie z Regulaminem pkt 2.5 "Grupa OLX nie jest stroną Transakcji."
W tej sytuacji doradzamy ponowny kontakt ze Sprzedającym i próbę wypracowania kompromisu. Jeśli to nie okaże się skutecznym rozwiązaniem, sprawa powinna zostać przekazana policji. Na pisemny wniosek organów ścigania udostępnimy wszelkie posiadane przez nas dane. Konieczne jest jednak podanie ID ogłoszenia, którego dotyczy zgłoszenie.
Prosimy również pamiętać, że zrzut ogłoszenia możemy przekazać policji wyłącznie, jeśli nie minęło pół roku od jego dezaktywacji. Po tym czasie ogłoszenia są usuwane trwale.
Na podstawie art. 23 ust. 1 Ustawy o Ochronie Danych Osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (tekst jednolity z 13 czerwca 2016 roku) nie możemy takich danych przekazać innemu Użytkownikowi. Zgodnie z ustawą, przetwarzanie danych osobowych jest dopuszczalne tylko w ściśle określonych sytuacjach, w tym m.in. za zgodą osoby, której dane dotyczą.
Prosimy pamiętać, że doradzamy Użytkownikom odbiór osobisty jako sposób finalizowania transakcji, który daje możliwość weryfikacji zgodności przedmiotu z treścią ogłoszenia. Zachęcamy też do skorzystania z opcji Przesyłki OLX w kategoriach, w których jest ona dostępna. Zakup przedmiotu w ramach Przesyłek OLX daje możliwość ubiegania się o rekompensatę, gdy okaże się, że zakupiony towar znacząco odbiega od opisu zawartego w ogłoszeniu lub jego wartość jest dużo niższa niż to, zostało zakupione. Więcej na ten temat można przeczytać tutaj. Wskazane rozwiązania pozwolą uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości.
Życzymy miłego dnia,
Zespół OLX"

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Oczywiście zgłosiłem w pierwszej kolejności do OLX sprzedającego jako oszustwo/towar niezgodny z opisem, z zapytaniem, czy OLX w jakikolwiek sposób wspiera sprzedającego.

Mało tego, ja mam w innych sprawach bardzo złe doświadczenia z obsługą OLX, pracują tam AMATORZY, ludzie którzy kompletnie mają wywalone na klienta, każdy mówi co innego, a dodzwonić się, to trzeba kilku dni. Temat na inna dyskusję.
Procedury kupowania, sprawdzania wiarygodności mam w jednym palcu, tutaj już nie miałem czasu, mała kwota, nie specjalnie miałem czas i ochotę na rozmowy, zgubiła mnie rutyna. Moja wina, ale nie usprawiedliwia w żadnym wypadku tak perfidnego chamstwa ze strony sprzedającego.

W tym wypadku, aż wkleję co mi odpisali dzisiaj. Przecież nóż się w kieszeni otwiera, nie wiem już co gorsze, oszust, czy ci ludzie którzy pracują w OLX. Oczywiście odpowiedż automatyczna.

Co najśmieszniejsze, wyrażnie w formularzu zadałem pytanie, czy mogę skorzystać z rekompensaty z uwagi iż skorzystałem z "Przesyłki OLX" którą tak promują, to odpisują... że mogę skorzystać, ale nie piszą już jak, gdzie itp. Linki uzupełniające nie działają, skarga co do odpowiedzi też nie działa i tak sobie ten proceder działa na rynku...

"dziękujemy za wiadomość.
Jako serwis ogłoszeniowy udostępniamy jedynie miejsce do zamieszczania ogłoszeń, a zasady przebiegu transakcji i ewentualnych reklamacji ustalane są wyłącznie pomiędzy Użytkownikami.Zgodnie z Regulaminem pkt 2.5 "Grupa OLX nie jest stroną Transakcji."
W tej sytuacji doradzamy ponowny kontakt ze Sprzedającym i próbę wypracowania kompromisu. Jeśli to nie okaże się skutecznym rozwiązaniem, sprawa powinna zostać przekazana policji. Na pisemny wniosek organów ścigania udostępnimy wszelkie posiadane przez nas dane. Konieczne jest jednak podanie ID ogłoszenia, którego dotyczy zgłoszenie.
Prosimy również pamiętać, że zrzut ogłoszenia możemy przekazać policji wyłącznie, jeśli nie minęło pół roku od jego dezaktywacji. Po tym czasie ogłoszenia są usuwane trwale.
Na podstawie art. 23 ust. 1 Ustawy o Ochronie Danych Osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku (tekst jednolity z 13 czerwca 2016 roku) nie możemy takich danych przekazać innemu Użytkownikowi. Zgodnie z ustawą, przetwarzanie danych osobowych jest dopuszczalne tylko w ściśle określonych sytuacjach, w tym m.in. za zgodą osoby, której dane dotyczą.
Prosimy pamiętać, że doradzamy Użytkownikom odbiór osobisty jako sposób finalizowania transakcji, który daje możliwość weryfikacji zgodności przedmiotu z treścią ogłoszenia. Zachęcamy też do skorzystania z opcji Przesyłki OLX w kategoriach, w których jest ona dostępna. Zakup przedmiotu w ramach Przesyłek OLX daje możliwość ubiegania się o rekompensatę, gdy okaże się, że zakupiony towar znacząco odbiega od opisu zawartego w ogłoszeniu lub jego wartość jest dużo niższa niż to, zostało zakupione. Więcej na ten temat można przeczytać tutaj. Wskazane rozwiązania pozwolą uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości.
Życzymy miłego dnia,
Zespół OLX"

Między osobami prywatnymi ogólnie jest ciężki temat. Raczej zostaje sąd. Nawet jakbyś chciał złożyć reklamację do firmy kurierskiej to sprzedający wypełnia swoją część umowy w momencie wydania paczki kurierowi, a nie w momencie jej dostarczenia. Cała procedura reklamacyjna i tak jest po twojej stronie. Dziwne, ale tak to już jest.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tyle, że to nie wina kuriera i nie chciałbym, żeby któryś pracownik inpostu (przyszła paczkomatem) miał problem, tylko dlatego, że jakiś oszust nie ma skrupułów.
Mam dowody na to, że tablet przed wysyłką był uszkodzony.
Wiem, że można zrzucić winę na firmę kurierską, ale ja tak nie działam.

Nie zależy mi głównie na kasie, 3-4 stówki to nie majątek, a tablet działa, tyle, że ma ledwo widoczne pęknięcie, a ja i tak na to nie zwracałbym uwagi, używam do monitoringów online, natomiast zalezy mi na zasadach. Sam fakt zachowania kogoś mnie wkur... a. Mogę nawet wydać 2k na sądy, byle ktoś dostał nauczkę, ale... nie mam czasu na bujanie się z biurokracją, stąd pytanie, czy ktoś przerabiał z olx tego typu wałki. To, że można zgłosić na policję i przesiedzieć 3h na komendzie, to ja już wiem : )

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Arni, niestety OLX to transakcje między osobami prywatnymi i w świetle prawa nie ma mocy, by ścigać takich oszustów. Jedynie namierzać różnymi sposobami. Mnóstwo takich tematów w sieci. O ile Allegro ma jakieś tam zabezpieczenie, to OLX już niekoniecznie... Wchodzisz w to świdomy ryzyka.
Tak OT, przypominał mi sie Twój tablet od Edzia :D

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tak, ewidentnie mam pecha z tabletami :D
W międzyczasie przeprowadziłem na olx kilka większych transakcji (kontakt osobisty) i dawno nie trafiłem na tak świetne towarzystwo, pełna kulturka, śmiechy hihy, a tu taki zonk.
Mało tego, ostatnio na bazarze zauważyłem u dziadzia 80 letniego małe głośniczki na jacka, a chcialem do tableta żeby ciut polepszyc audio, pytam ile, mówi... 5zl :) mówię biorę, daje mu 10zl i reszty nie chce, dziadek w szoku (tutaj się każdy o zlotowke szarpie stąd zdziwienie) ale pytam, czy na pewno działają, mówi ze na 100% i coś bajerzy, że sprawdzane itp.
W domu podłączam i... zepsute, kaput. Wyrzucilem do śmieci.
No i ufaj ludziom...

Wracając do tematu, w takim razie co ma oznaczać ten wpis? :

"Zakup przedmiotu w ramach Przesyłek OLX daje możliwość ubiegania się o rekompensatę, gdy okaże się, że zakupiony towar znacząco odbiega od opisu zawartego w ogłoszeniu lub jego wartość jest dużo niższa niż to, zostało zakupione"

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Wracając do tematu, w takim razie co ma oznaczać ten wpis? :

"Zakup przedmiotu w ramach Przesyłek OLX daje możliwość ubiegania się o rekompensatę, gdy okaże się, że zakupiony towar znacząco odbiega od opisu zawartego w ogłoszeniu lub jego wartość jest dużo niższa niż to, zostało zakupione"

Ewidentnie ktos probuje zrobic w bambuka nie tylko Ciebie.
Moze warto zainteresowac problemem szersza spolecznosc, gdyz moze kazac sie, ze nabitych w butelke tym zapewnieniem posrednika jest wiecej, a w przypadku podejrzenia zbiorowego naruszenia praw konsumenta macie ( chyba ciagle) UOKIK, ktorego portal ignorowac raczej sie nie osmieli.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Tak sie koncza przygody z OLX i okazjami :)

Sprawa kolegi, zobaczcie sobie ile pokrzywdzonych i jakir kwoty. Koles myslal ze jak bedzie oszukiwal za 100zl to nic nikt nie zrobi.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ile w sumie wyłudził?

Ewidentnie ktos probuje zrobic w bambuka nie tylko Ciebie.
Moze warto zainteresowac problemem szersza spolecznosc, gdyz moze kazac sie, ze nabitych w butelke tym zapewnieniem posrednika jest wiecej, a w przypadku podejrzenia zbiorowego naruszenia praw konsumenta macie ( chyba ciagle) UOKIK, ktorego portal ignorowac raczej sie nie osmieli.

Udało się wycisnąć jakieś stanowisko (co nie jest takie oczywiste).
Czyli zostaje wizyta na komisariacie (szkoda, że nie można drogą mailową przeprowadzić zgłoszenia).
Napiszę do sprzedającego jeszcze raz, poinformuję o następnym kroku i zobaczymy.

Obawiam się tylko stwierdzenia "ostateczna kwota ustalana jest każdorazowo przez OLX, w zależności od sytuacji i ceny zakupionego przedmiotu". Coś czuję, że kopanie będzie, ale z OLX przy wycenie "rekompensaty", bo jak dla mnie, pęknięty ekran całkowicie dyskwalifikuje taki towar i należność powinna być wypłacona w całości, a to, że dalej można korzystać będzie polem do popisu przez "rzeczoznawców" z olx'a.

Cytuje:

"Rekompensata może wynieść maksymalnie 3 tys. zł, a jej ostateczna kwota ustalana jest każdorazowo przez OLX, w zależności od sytuacji i ceny zakupionego przedmiotu.

O rekompensatę może się Pan ubiegać jeśli:

• dokonał Pan zakupu korzystając z usługi Przesyłki OLX,
• opłacił Pan zamówienie przez płatność online udostępnioną przez OLX,
• nie upłynęło 30 dni od odebrania paczki,
• jeżeli było to możliwe, podjął Pan próbę wyjaśnienia sprawy ze Sprzedającym, kontaktując się z nim na OLX,
• złożył Pan zawiadomienie na policję.

Wniosek o przyznanie rekompensaty może Pan złożyć wyłącznie drogą pisemną i elektroniczną, przesyłając go przez formularz kontaktowy.

Jakie dane musi zawierać wniosek o rekompensatę?

• imię i nazwisko,
• adres zamieszkania,
• numer PESEL,
• numer rachunku bankowego, z którego dokonał Pan płatności za przedmiot,
• adres e-mail z konta w OLX, z którego dokonał Pan zakupu,
• numer ID ogłoszenia, na podstawie którego dokonał Pan zakupu, lub numer przesyłki, nadany przez OLX,
• opis zdarzenia i okoliczności transakcji,
• opis i zdjęcia otrzymanego przedmiotu,
• treść ogłoszenia, na podstawie którego dokonał Pan zakupu (jeżeli jest Pan w jej posiadaniu),
• kopię (skan) potwierdzenia złożenia zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa odpowiednim organom ścigania, która zawiera datę oraz miejsce jego przyjęcia, wskazanie organu przyjmującego wraz z danymi do kontaktu, sygnaturę sprawy, dane określające tożsamość pokrzywdzonego, czas i miejsce popełnienia czynu, którego dotyczy zawiadomienie, oraz zwięzły opis czynu i wyrządzonej szkody,
• potwierdzenie przelewu - dokonania opłaty za zamówiony przedmiot,
• dodatkowe zdjęcia, zrzuty ekranu z rozmową ze Sprzedającym i wszystkie informacje, które mogą być pomocne w rozpatrzeniu wniosku.

Wniosek zostanie rozpatrzony w ciągu 30 dni.

W przypadku pozytywnej decyzji rekompensata zostanie wypłacona w ciągu 14 dni roboczych. Przelew zostanie wykonany na rachunek bankowy, z którego zapłacił Pan za zamówiony przedmiot."

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ile w sumie wyłudził?

."[/I]

Tzn, kolega byl pokrzyedzonym.
Ile koles wyludzi? Nie wiem, mozesz policzyc, Ale lista nazwisk dosyc sporawa. No i co najciekawsze wyrok jest Bardzo Fajny :)

Historia:
Kolega chcial kupic wkretarke Hilti z olx, wplacil jakas tam kase - zaliczke, a koles powiedzial ze wysle za pobraniem. Oczywiscie ani wkretarki ani kasy.

Nie pamietam czy poszedl z tym na policje i go wysmieli czy nawet nie szedl. Bo wiekszosc ma nalane w takich sprawach, tymbardziej ze kwoty rzedu 100zl.

Po jakims czasie dostal wezwanie na przesluchanie, okazalo sie ze to w tej sprawie. Zlozyl wyjasnienia i po jakims czasie przyszdl ten wyrok.

Koles dostal 3 latka do odsiadki :) :) Az sam sie zdziwilem. Fakt ze to trwalo 3 lata ale jest jakis progress. Powinni teraz ta historie i wyrok pokazac kilka razy w wiadomosciach tak na "zaś".

Dlatego nawet jak oszukaja nas na 100zl na OLX zglaszac to na policje, zadac sporzadzenia notatki / protokolu. Jak bedzie kilka zgloszen na takiego to moze wtedy policja ryszy tylek i sie zajmie.

Ostatnia edycja:

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Przyszedł dzisiaj do mnie S21 Ultra. Miałem nie zmieniać telefonu, ale trafiła się dobra okazja i pękłem. N10 Plus to kawał dobrego sprzętu, ale jest kilka rzeczy, które S21U ma zdecydowanie lepsze, a z których korzystam na codzień. Głównie chodzi tu o dużo jaśniejszy ekran, który w słońcu robi robotę (~770 nitów vs kosmiczne 1500 nitów) oraz zoom. W tych dwóch rzeczach jest przepaść. Pozatym nie widzę różnic w codziennym użytkowaniu, jedynie jeszcze, że przy zachowaniu takiego samego ekranu S21U jest poręczniejszy. Za to design w Note to ideał. Tak naprawdę gdyby nie to, że wymianę mam za darmo to zostałbym przy poprzednim telefonie. Z drugiej strony te dwie rzeczy robią na tyle dużą różnice, że pewnie po paru dniach nie chciałbym wrócić do N10+.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ja jakos nie mam ochoty na wymiany.... Mecze starego p20 pro i dalej jest dla mnie the best.

Tydzien tenu wrzucili mi aplikacje z harmonyOS, aby sie przyzwyczail. Mapy, sztuczna inteligencje, wyszukiwarke.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja już chyba przeczekam i wezmę już jakiegos składaka, chociaz jasność w słońcu akurat by się przydała.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Ja już chyba przeczekam i wezmę już jakiegos składaka, chociaz jasność w słońcu akurat by się przydała.
Też chciałem czekać, nawet mam jeszcze 1,5 roku gwarancji od Amazon. Jednak wiem z doświadczenia, że jak się sprzeda w odpowiednim momencie to dopłata jest żadna lub symboliczna, potem już musiałbym dużo dołożyć. Najlepsze oferty dla mnie to takie z cashbackiem 900 zł jak teraz.

Do góry