Ze świata smartfonów/smartphonów (niepotrzebne skreślić)

vvv

Well-known member
Bez reklam
lolo pewnie fajnie by było gdyby wszystkie Nowe smartfony miały by coraz lepsze aparaty 😀
Wydaje mi się jednak ze ten smartfon skierowany jest do innego segmentu odbiorców
Pewnie dla tego odpuścili aparat
Niemniej trochę szkoda 😉

kaminskakl

Active member
Bez reklam
W czym jest taki top of the top?

OnePlus 7 pro i Huawei p30 pro bynajmniej nie pozalowali dobrych aparatow. :)

"Różnice pokazał na poniższym obrazku – Samsung Galaxy Note 10, o którym wiemy już całkiem sporo, dostanie sensor 12 Mpix 1/2.55 cala, zaś Mate 30 Pro dwa sensory 40 Mpix, jeden 1/1.7 cala, drugi 1/1.55 cala"
Zrodlo: Komputer Swiat.

Samsung w tym roku wypadnie juz poza pierwsza 5 w "jakosci telefonow"

"Jeśli rozglądacie się za smartfonem robiącym dobre zdjęcia, to warto sprawdzić ceny modeli najlepiej ocenianych przez serwis DxOMARK.

Huawei P30 Pro
OnePlus 7 Pro
Huawei Mate 20 Pro
Huawei P20 Pro
Samsung Galaxy S10+"
Na jakiej podstawie oceniasz aparat w Note 10 jak nawet DxOMark go jeszcze nie testował?

A w czym jest top? Ma chociażby najlepszy ekran na rynku, do tego rysik, którego pomiar siły nacisku i dokładność nie odbiega od tabletów graficznych. Ma też kilka fajnych bajerów związanych z rysikiem jak zoomowanie aparatu, przycisk selfie itd. Sama specyfikacja to też top. 12GB Ramu, duża (największa?) bateria wśród flagowców czy świetna nakładka ze skrótami i udogodnieniami, których ciężko szukać u chociażby Huwawei (edytowanie wideo, nagrywanie ekranu, ściąganie aplikacji do okienka, wycinki ekranu, skrót otwierania aparatu).
Note nie ma konkurencji na rynku chociażby ze względu na rysik. Nie jest to telefon dla przeciętnego kowalskiego, który chce mieć ładne zdjęcia na instagram (chociaż takie na pewno też zapewni ;))

Miałem Note 2 i Note 3, wtedy również wyprzedzały konkurencję o jedną generację. Szczególnie Note 2, którego jak wyciągałem to każdy robił taką minę :shock: i się pytał co to za potwór.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Dziś to juz na wymarciu. Tez jakoś nie teśknię juz za tym portem.
Tez mam WH-X1000M3 - ANC miodzio ;)
Testowane w samolocie - kołysanki brakuje :) Do tela w sam raz, choć dźwiekowo duzo im brakuje do kablwych np. Senków HD650. Mimo to próbowałem podłaczać 650-stki do telefonu i dają radę. Nie wyobrażam sobie jednak chodzić z tym na uszach po ulicach. Tylko w domowym zaciszu ze wzmakiem słuchawkowym.

Ostatnia edycja:

kaminskakl

Active member
Bez reklam
"Skupmy się jednak na faktach, a tym jest przeprowadzony test AndroBench, który wykazał miażdżącą wręcz przewagę Galaxy Note 10 nad konkurencją w kilku testach. Dominacja najbardziej uwidacznia się w teście losowego zapisu, gdzie Note uzyskał wynik 201,27 MB/s (51527,4 IOPS). W przypadku Folda i OnePlus 7 Pro było to odpowiednio 30,51 MB/s (7811, 42 IOPS) i 29,38 (7521,97 IOPS). Oznacza to niemal sześciokrotnie szybszą pracę pamięci niż w przypadku konkurencji wykorzystującej identyczne rozwiązania techniczne."

Taki wysoki wynik zapisu może przełożyć się na ogólną responsywność całego telefonu. Coś jak wymiana HDD na SDD w komputerze :D Ciekawe jak w praktyce będzie to wyglądać.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
rzeprowadzone testy szybkości pamięci w Samsungu Galaxy Note 10 wykazały, że jest niezwykle szybka, nawet jak na zastosowaną technologię UFS 3.0. Najnowszy przedstawiciel rodziny Note zdeklasował bowiem, wyposażone w ten sam rodzaj pamięci, Galaxy Fold i One Plus 7 Pro. Co stoi za tak niespotykanym wynikiem?

Swoje wyniki Galaxy Note 10 zawdzięcza najprawdopodobniej usprawnieniami na poziomie oprogramowania, które zdążyły zostać wdrożone między premierą Folda i Note’a.

Wiec dont panic. Chinole wypuszcza aktualizacje do swoich telefonow i Samsung dalej pozostanie Flagowcem z najgorszym aparatem :)))

A co do zaorania. To zaorac to moze nowy system huaweia - - - od nowa pisany, wiec samo z siebie moze byc juz calkiem innej wydajnosci.
Tylko moim zdaniem - - - jego los bedzie taki sam jak windowsa. Nikt nie bedzie chcial go uzywac w EU i uSA.

Ostatnia edycja:

kaminskakl

Active member
Bez reklam
rzeprowadzone testy szybkości pamięci w Samsungu Galaxy Note 10 wykazały, że jest niezwykle szybka, nawet jak na zastosowaną technologię UFS 3.0. Najnowszy przedstawiciel rodziny Note zdeklasował bowiem, wyposażone w ten sam rodzaj pamięci, Galaxy Fold i One Plus 7 Pro. Co stoi za tak niespotykanym wynikiem?

Swoje wyniki Galaxy Note 10 zawdzięcza najprawdopodobniej usprawnieniami na poziomie oprogramowania, które zdążyły zostać wdrożone między premierą Folda i Note’a.

Wiec dont panic. Chinole wypuszcza aktualizacje do swoich telefonow i Samsung dalej pozostanie Flagowcem z najgorszym aparatem :)))

A co do zaorania. To zaorac to moze nowy system huaweia - - - od nowa pisany, wiec samo z siebie moze byc juz calkiem innej wydajnosci.
Tylko moim zdaniem - - - jego los bedzie taki sam jak windowsa. Nikt nie bedzie chcial go uzywac w EU i uSA.
Tak właśnie będzie, przynajmniej w EU i USA ;)
Co do aparatu w Huwawei to nie wiem czym się tu podniecać. Obecnie większość flsgowców ma tak dobre aparaty, że w ślepym teście są ciężkie do odróżnienia. Strzelam, że 90% tego forum nie dopasuje zdjęcia do telefonu, który je zrobił.
Zresztą ciężko dyskutować z największym tu fanboyem Huwawei i wrogiem Samsunga :D

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Te aparaty w topowych słuchawkach już są tak dobre (u większości producentów), że za 20 lat przeglądając stare albumy i tak będziemy więcej jak zadowoleni, no chyba, że nas zaskoczy jakaś z krwi i kości rewolucja 3d i wszystko wywróci do góry nogami, ale w takie cuda nie wierzę.

Czasy archaiczności fotografii jaką widzimy na starych fotografiach mamy już za sobą, jedynie zwracałbym uwagę na jakość zdjęć w ciemnej scenerii i o ile kiedyś jakość aparatu była wyznacznikiem (dla mnie), to dziś już chyba więcej uwagi zwracam na dizajn, jakość, czy markę do której się przyzwyczaiłem, a o jakość już się nie martwię.

Czasy "orania" można włożyć między bajki, nikt z liczącej konkurencji nie pozwoli sobie na odstrzał, więc zostaje już chyba tylko powyższe.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Tak właśnie będzie, przynajmniej w EU i USA ;)
Co do aparatu w Huwawei to nie wiem czym się tu podniecać. Obecnie większość flsgowców ma tak dobre aparaty, że w ślepym teście są ciężkie do odróżnienia. Strzelam, że 90% tego forum nie dopasuje zdjęcia do telefonu, który je zrobił.
Zresztą ciężko dyskutować z największym tu fanboyem Huwawei i wrogiem Samsunga :D

KOlego lolo nie jest aż takim wrogiem samsunga :) Jemu bardziej chodzi o to, że dzisiaj już coraz więcej Producentów robi podobne słuchawki na podobnym poziomie w tym również Huawei, z którego 5 lat temu tutaj gro osób się śmiało a i sam Samsung mawiał, że nikt mu nie jest wstanie przeszkodzić bycia the best.. dzisiaj troszkę to się zmieniło .. bo fakty są troszkę inne :)
Co nie zmienia faktu, że są tacy ludzie jak np Twoja osoba, gdzie jesteś przywiązany do samsunga i zawsze zapewne Twoim wyborem będzie ten producent. Ale gro osób jest jednak takich co kupują smartfony pod względem ceny i Ci wybierają różnych Producentów, którzy rozpychają się łokciami, aby jak najwięcej ludzi kupiło ich smartfony.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
KOlego lolo nie jest aż takim wrogiem samsunga :) Jemu bardziej chodzi o to, że dzisiaj już coraz więcej Producentów robi podobne słuchawki na podobnym poziomie w tym również Huawei, z którego 5 lat temu tutaj gro osób się śmiało a i sam Samsung mawiał, że nikt mu nie jest wstanie przeszkodzić bycia the best.. dzisiaj troszkę to się zmieniło .. bo fakty są troszkę inne :)

Co nie zmienia faktu, że są tacy ludzie jak np Twoja osoba, gdzie jesteś przywiązany do samsunga i zawsze zapewne Twoim wyborem będzie ten producent. Ale gro osób jest jednak takich co kupują smartfony pod względem ceny i Ci wybierają różnych Producentów, którzy rozpychają się łokciami, aby jak najwięcej ludzi kupiło ich smartfony.
Sam Samsung mawiał? :D W sensie, że kto? Cała firma czy prezes Samsunga? :D

Lolo wprost napisał, że nie lubi Samsunga. Nie chcę mi się szukać tego posta, ale tak bylo ;) Ja nie jestem uprzedzony do innej marki. Tutaj już przyzwyczajenie robi swoje. Armanig dobrze to ujął. Nie potrzebuje telefonu, który jest najlepszy z wszystkich, a telefon, który jest najlepszy dla mnie. Obecnie jest to S9+ i nie widzę powodu wymiany na S10 czy jakiś inny w tej chwili. Chyba, że za darmo to wezmę Note 10 Plus, żeby mieć rysik ;)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Oczywiscie nie przepadam za samsungiem.
Z samsungiem mam zle doswiadczenia.
S3, s4, s5 wszystkie padly.
Telewizor samsung modul wifi padl.

Odkad kupilem huaweia p8 to szybkosc i bezproblemowoac uzytkowania weszla na wiekszy poziom. Szok jakosciowy byl w stosunku do samsunga. I Huawei jako pierwszy od kilku lat wytrzymal u mnie dluzej niz 1 rok.

ps.
Moge byc fanboyem Huaweia. Bo jak cos jest bardzo dobre to dlaczego mam sie tego wstydzic.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Chyba jesteś najbardziej pechowym użytkownikiem Samsunga w historii :D Wyrobiłeś średnią awarii za parę osób, w tym chyba mnie.

Miałem S2, Note 2, Note 3, S7E. Każde z tych urządzeń sprzedawałem w idealnym stanie po 2-4 latach używania. Do tego dobre 10 telewizorów :D Pierwszy kupiony LCD czyli 46B650 działa do dzisiaj u mojej ciotki, a ma 10 lat!
Może miałem poprostu szczęście ;)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Wydaje mi sie ze poprostu uzywam telefonu czesciej niz pozostali.

Czy mam pecha do samsunga?
Ja mam inna terorie co do ich awaryjnosci.
Podejzewam ze samsung ma wgrane licznik systemowy, ktory nakazuje sie zepsoc po wypracowanycb ilus godzinach. Huawei swiezak i jeszcze nie ogarneli tego.

Tu masz przyklad jednego z takich dochodzen. apple sie nawet przyznal.
https://www.speedtest.pl/wiadomosci/sprzet/samsung-apple-postarzanie-produktow/

A tu wynik postepowania we wloszech.

https://pclab.pl/news79104.html

Autoritŕ garante della concorrenza e del mercato (AGCM) zakończyła prowadzone od początku tego roku oddzielne dochodzenia w sprawie celowego postarzania swoich produktów przez Apple i Samsunga. Włosi wykazali, że obie firmy udostępniły aktualizacje oprogramowania układowego telefonów komórkowych, które powodowały awarie i/lub znacznie obniżały wydajność sprzętu, a tym samym przyspieszały proces ich wymiany na nowszy model.

W przypadku Samsunga problem dotyczył przede wszystkim urządzenia Galaxy Note 4 wprowadzonego na rynek we wrześniu 2014 roku. Firma proponowała od maja 2016 roku instalację aktualizacji systemu Android do wersji Marshmallow, która powodowała u części użytkowników problemy z działaniem sprzętu wynikające z jego większego obciążenia podczas pracy. Klienci firmy byli przez to narażeni na wysokie koszty naprawy pogwarancyjnej w przypadku wystąpienia awarii.

Chyba jest to wystarczajacy dowod ze samsung to dno, to firma ktora zrobi wszystko dla zyskow.

Ostatnia edycja:

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Nie miałem Note 4 to nie wiem jak było ;) Pozatym słaby argument.
Telefonu używam do pracy i nie tylko, czyli znacznie dłużej niż przeciętny użytkownik.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Wydaje mi sie ze poprostu uzywam telefonu czesciej niz pozostali.
Proszę Cię... :) Telefon od tego jest. U mnie musi być niemal cały czas w ładowarce, bo to moja trzecia ręka...
Miałeś pecha i tyle. U mnie od S4, S6, S7, S10 i żaden nie padł., z to padają inne rzeczy..., dlatego...

Podejzewam ze samsung ma wgrane licznik systemowy, ktory nakazuje sie zepsoc po wypracowanycb ilus godzinach. Huawei swiezak i jeszcze nie ogarneli tego.
....Oczywiście, liczniki oraz "planowane postarzanie" (napewno znasz dokumenalne filmy) to już spisek znany od lat. Dobrrze o tym wiesz. Mają go nietylko telefony, ale niemal każde elektroniczne urządzenie. HUI też. Trzeba kupić nowy, albo znajdź magika (w Rosji - o tym też jest w dokumentach) i zresetuj licznik ;)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
....Oczywiście, liczniki oraz "planowane postarzanie" (napewno znasz dokumenalne filmy) to już spisek znany od lat. Dobrrze o tym wiesz. Mają go nietylko telefony, ale niemal każde elektroniczne urządzenie. HUI też. Trzeba kupić nowy, albo znajdź magika (w Rosji - o tym też jest w dokumentach) i zresetuj licznik ;)

No coz.
Na miejscu "tych" firm pewnie kazdy z nas robilby to samo.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
A ja powiem tak czy ktoś kto np kupił smartfona X powiedzmy dwukrotnie i popsuł mu się raz, drugi , trzeci każdy z nich to czy taka osoba kupi trzeci raz smartfona od tego Producenta ? Ja nie znam takiej osoby. Więc patrząc na powyższe wpisy nie dziwię się, że Lolo na samsungi patrzeć nie może, choć powiem szczerze, że jednak myślałem, ze jest mniejszym przeciwnikiem tego Producenta, jak również nie dziwę się tym, którym te smartfony nie psują się i użytkują je w kolejnych latach. Mi np rozwaliła się dwukrotnie dysk twardy samsunga i nigdy już nie kupię od tego Producenta. Pomio, że były traktowane jak jajko, a ten , który wszędzie zew mna jeździł do dnia dzisjszego działa bez zarzutu.. :) Każdy ma uraz do tego co mu się popsuło i jest to chyba zrozumiałe.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Sam Samsung mawiał? :D W sensie, że kto? Cała firma czy prezes Samsunga? :D

Lolo wprost napisał, że nie lubi Samsunga. Nie chcę mi się szukać tego posta, ale tak bylo ;) Ja nie jestem uprzedzony do innej marki. Tutaj już przyzwyczajenie robi swoje. Armanig dobrze to ujął. Nie potrzebuje telefonu, który jest najlepszy z wszystkich, a telefon, który jest najlepszy dla mnie. Obecnie jest to S9+ i nie widzę powodu wymiany na S10 czy jakiś inny w tej chwili. Chyba, że za darmo to wezmę Note 10 Plus, żeby mieć rysik ;)

Teraz to już zauważyłem, że jednak nie pali mu się do samsunga :)
A kto mówił z samsunga ? To był jakiś bodajże jakiś dyrektor, który miał pod sobą smartfony w samsungu i to było jakoś tak powiedzmy 1,5- 2 lata po tym jak Huawei wszedł na rynek.. Na pewno była to już figura na odpowiednim stanowisku w samsungu i jego wypowiedź wskazywała jednoznacznie , że ktoś taki jak Huawei to się nie liczy w podziale tort. Przewidywał na kolejne lata jaki to będą mieli obrót w sprzedaży swoich produktów i jaki udział udział procentowy w rynku w sprzedaży jako samsung.

Ale to i tak nie ma znaczenia większego, bo tak jak napisałem będą tacy ludzie jak choćby Twoja osoba, która będzie kupowała ich słuchawki. Ale też się nasuwa pytanie, ile ludzi z tych co mają wysokie modele samsunga to są ich służbowe tel. za które nic nie zapłacili i czy te same osoby z własnej kieszeni daliby tyle kasy, gdyby nie mieli tych służbowych? Czy jednak szukaliby tańszej alternatywy i już nie koniecznie od tego Producenta ?

Bo to prosto się mówi, kiedy mamy coś służbowego tak jak i z autami..., bo jak słucham mistrzów, którzy mawiają po co się zastanawiać ile auto pali,a sam od 10 lat nie wie co to znaczy zatankować za swoje , zrobić serwis za swoje, zapłacić OC i AC za swoje to można mieć delikatny dystans do takich rzeczy.

Ps. Ważne, że Tobie samsungi się nie psują :)

Ostatnia edycja:

vvv

Well-known member
Bez reklam
Nie oszukujmy się jeszcze 2-3 lata temu Telefony z Chin były bardzo atrakcyjne cenowo ale rynek jest taki że niestety cena zrobiła się bardzo nie atrakcyjna biorąc pod uwagę np. takie kwiatki jak z firmą H...
Gdzie do dzisiaj nie wiemy jak będzie ze wsparciem bo na pewno nie ma szans aby NOWY system od H... zadziałał tak w dwa miesiące !
Świat to ekonomia ! Niemniej już widzimy że ceny się pokrywają z Markami bardziej znanymi ?!
A rynek to zawsze ....... :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Za dwa miesiące będziemy wszystko wiedzieć . Nowe "mejty" 30 wejdą i wszystko będzie jasne..czy będzie w nich antek czy ich system.. Ja wierzę, że ekonomia wygra i będzie Antek :)

Do góry