Bardziej bym się skłaniał ku małym podłogówkom ,głośniki podstawkowe też się nadają z tym, że jak nazwa wskazuje potrzeba podstawek a to pociągnie cenę w górę
Gdyby wybór padł na podstawkowce bardzo dobrą propozycją są JBL Studio 230 grają z rozmachem mają świetny bas ,dynamikę ,w podobnym klimacie są Magnat Quantum 673 - kolumna mała, a dźwięk duży z obszernym basem ,sporą dynamika i bardzo dobrą stereofonią .Jeżeli gustujesz bardziej w kulturalnym przekazie dobrym wyborem mogą być Dali Zensor - bas miękki ,duża muzykalność i łagodne wysokie tony
Gdyby natomiast wybór padł na podłogówki można pomyśleć o Monitor Audio MR4 /lub BX5 .Akurat te pierwsze miałem grały w ok 21m2 bardzo żywy dźwięk o dużym ładunku emocjonalnym .Pierwsze co zwraca uwagę to kapitalna stereofonia dźwięk z łatwością odrywa się od głośników ,do tego świetne nośne wysokie tony i bardzo dobra przejrzystość .Pewne zastrzeżenia można mieć do basu - bardziej tu chodzi o kontrolę niż o siłę, dlatego kolumny nie nadają się do bardzo głośnego grania ,pewne problemy stwarzają też bardzo szybkie nagrania po prostu kolumny zaczynają się gubić .W podobnym klimacie są głośniki Melodika BL30 (dawniej Roth ) też ich dźwięk jest bardzo dojrzały ,do tej samej grupy zaliczyłbym też Pylon Audio Pearl 25 główna różnica polega w reprodukcji wysokich tonów nie są tak dobre jak choćby w przypadku Monitor Audio
Nieźle też powinny się spisać kolumny Kef C7 oraz Indiana Line chociaż akurat w tym przypadku należy się bardziej nastawić na przyjemne granie ,niż na dostarczenie jakiś nadzwyczajnych muzycznych wrażeń (duży plus za stolarkę )
Na "przeciwnym krańcu" są Klipsch np. F10 to zupełnie inne granie - dźwięk nie do końca naturalny ,ale efektowny ,dynamiczny z podbitymi krańcami pasma , mocny bas i wysokie tony ,bardzo dobra dynamika i możliwość stosunkowo głośnego grania .
Oczywiście moja wyliczanka nie obejmuje wszystkich możliwości ,ale myślę że jakoś pomogłem na początek