Witam wszystkich
Otrzymałem możliwość konfiguracji systemu multimedialnego w mieszkaniu mojego brata i stoję przed wyborem amplitunera oraz głośników.
Charakterystyka pomieszczenia;
-salon
~21m2 o wysokości
~6m - połączony z balustradą- wysokie pomieszczenie więc właściwości rozchodzenia się dźwięku mogą być inne
- dwa tylne głośniki będą
podwieszone pod belkę nośną
-przedłużeniem salonu będzie kuchnia więc mile by było, żeby dochodziły do niej dźwięki puszczonej muzyki
Wymagania sprzętowe;
Głośniki 5.1 o wysokiej jakości dźwięku przestrzennego podczas oglądania filmów, które w połączeniu z obrazem z projektora multimedialnego (epson ew-tw6100) muszą dawać doznania na wysokim poziomie. Projektor wspiera 3D, które będzie używane więc amplituner również musi obsługiwac 3d
Muzyka będzie pochodzić z radia internetowego, biblioteki cyfrowej czy nawet z gramofonu. Zależy mi na wysokiej jakości i czystości dźwięku.
Głośniki muszą być białe lub biało-jakieś
Moje propozycję to;
CANTON GLE470 - ~3500zł - znalazłem ich test na podstawie, którego można stwierdzić, że grają ponad przeciętnie tylko czy będą warte swojej ceny ?
SCANSONIC HC951 - ~3500zł - mało informacji o tym zestawie w internecie ale znalazłem jakiś zagraniczny test i bardzo wysoko ocenione, przydałaby się opinia fachowca.
Amplituner
Będzie podłączony pod HTPC, cyfrowo. Przyda się połączneie z internetem, puszczanie muzyki z chmury i tym podobne opcje.
Wszystko to ma MARANTZ SR5007 ~2.500zł ale zależy mi na czymś tańszym przy zachowaniu funkcjonalności. Podobnie jak głośniki, kolor biały/srebrny w ostateczności.
Budżet na ww. sprzęt to ~6000zł, wymieniony przeze mnie zestaw przekracza go ale jeżeli będzie warty swojej ceny to damy rade
Z góry dziękuję za wszystkie opinie.
Pozdr
Piotrek