Witam
właśnie nabyłem używany ampli Onkyo TX-SR705 i przymierzam się do wymiany moich podstawkowych kolumn Sony.
Pomieszczenie to salon z kuchnią niestety nie za wiele miejsca na szerokość i kolumny muszą stać na szafce obok tv. Muzyka bardzo różnorodna, CD, radio itp, czasem film
Wstępnie typuję Dali Concept 6 lub JBL E80 ale one są strasznie duże.
Czy ew polować na Dali ? Chyba że coś innego doradzicie ? Budżet to do 1500 zł
Pozdrawiam
oraz jak duzo muzyki i jak duzo filmu?
Powiem tak, JBL to typowe "kinówki", ale do mujzyki są kiepskie, mało muzykalne. Dali Concept odwrotnie, sa zrównowazone, ale delikatne, a nie kazdy to lubi.
Jesli nie ma miejsca daj sobie spokoj z podlogówkami i zainwestuj w dobre podstawkowe. Dobrze umiejscowiony podstawczak zagra lepiej niz zle ustawiona kolumna.
Widze, ze masz amplituner do kina, a z Twojej wypowiedzi wnioskuję, ze filmów ogladasz mniej niz słuchasz muzyki. Jesli tak zdecydowałbym sie na wzmacniacz stereo. Zawsze bedzie lepiej niz Amplituner Kina, w szczegolnosci Onkyo
dobra wybór padł na yamaha pianocraft mcr 840 teraz mam pytanie słyszałem że trzeba (należy) w nich od razu wymienić kable i interkonekty i tu mam pytanie wymienić na jakie? i jakie to są kable interkonekty jak one wyglądają i do czego służą że należy je wymienić
Tez słyszalem, ze firmowe są cienkie (dosłownie i w przenosni). Jednak zauwazylem, ze ludzie wymieniają poprostu na grubsze. Wg mnie nie oplaca się inwestowac w kable w tego typu sprzecie. W koncu to przywoita miniwieza, ale w dalszym ciagu miniwieza za 2 tys. Wg mnie nie zauwazysz roznicy w kablach za 5 a 30 zł / m, ale miedzy 5 a 100 zł / m juz tak, lecz to kiepski pomysł do srzetu za 2 tys. Jesli chcesz poczuc się lepiej to kup poprostu grubsze (2-3 mm) i posluchaj czy jest róznica, ale mimo iz stoję po stronie kabli i ludzi, ktorzy slyszą róznicę to uwazam, ze ma to sens jedynie przy bardziej rozbudowanych systemach.
Podobnie z interkonektami. Są to kable łączące ze sobą sprzęty (ogólnie) a głosnikowe łaczą sprzet i kolumny. Czyli jesli chcesz podpiac po PianoCrafta np. inny odtwarzacz CD to zapewne zastosujesz interkontekt 2xRCA/2xRCA (i to jest najbardziej popularny i stosowany interkonekt w branzy audio, oczywiscie są jeszcze inne). Interkonektem nazwiemy rowniez kable HDMI laczacy Pianocrafta z telewizorem.
W przypadku Yamahy 840 nie wiem jak łaczą sie owe dwie "półówki" Pianocrafta, ale moze byc to jakies firmowe ustojstwo. Mysle o tym tak samo jak wyzej w przypadku kabli glosnikowych. Nie ma co przesadzac.
Pozdrawiam