WTYKI BANANOWE - czy ma to sens?

Savron

Well-known member
Bez reklam
BUBAFAT, dziękuję za wskazówki i sugestie. Ale... Chyba zapomniałeś, że ja jestem trochę "inny":). Wiesz ze dla mnie wygląd ma bardzo duże znaczenie. Sprawa jest prosta. Chce zrobić kabli wizualnie i dźwiękowe wyprawie "perfekcyjne":). Jeżeli wogole można zrobić "perfekcyjne DIY:). Dla tego jeszcze raz proszę. Wskazać palcem na stosowny kabel do tych moich wtykow. Palcem!!! :mrgreen:. Bo żądny ze mnie meloman audiofil albo konstruktor systemów stereo:mrgreen:. Po prostu, jeden kabel z kablem ze srebra, drugi między. Koniec. Kropka. Testować będą inne. Ja tylko chce udowodnić że kabel musi pięknie wyglądać i pięknie" grać". Z góry dziękuję.

Savron

Well-known member
Bez reklam
Savron.
No wiem.
Tak sobie wlasnie wyobrazilem jak dostaniesz od jakiegos forumowicza, oryginalny i jedyny w swoim rodzaju kabelek. Ultracienki srebrny przewod zatopiony w ultradlugim podwojnym dildo z przezroczystego fioletowego silikonu z mikroledami zeby dawaly ladny "glow" w ciemnosciach. Pytanie zasadnicze czy pol metra Ci wystarczy, bo dluzszych to chyba nie robia.

:mrgreen::mrgreen:. Zartownis :mrgreen: Gdzie ty taki kabel z dildo widziałeś?! :-D Aż tak daleko nie chce posunąć się.:). Kabel z dildo, do tego świecący w ciemnosciach? Ludzi nie zrozumieją aż takich artystycznych posunięć. :). Nu i tak prawdę mówiąc, nie lubię tych, z nietradycyjnej orientacji :twisted:
Nu i w końcu, jaki kabel. Czy w końcu mi któż powie czy nie?????!!!!:twisted:

Savron

Well-known member
Bez reklam
Sam pisales ze anal og. ;)
Ale wiesz, ze ja to napisalem dla jaj, a nie dla potomnosci.
Kasujemy

Nici z tego:mrgreen:.
To co? Kimber kabel? Mi tylko martwi ze jest makabryczne cienki.:cry: Nu i OPLOT na niego też nie należysz, bo cały urok tego kabla szlag trafi.
Jaki mogami? Gdzie? Z tego twego linku trafiam na główna stronę. A tam tych kabli więcej niż gwiazd na nocnym niebie.
Ups... Juz widzę. Serio? Kabelek za 15 zł??! BUBA, nie zabija mi.:confused:

Ostatnia edycja:

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Stary to sa kable studyjne i jak pisalem na kazda kieszen. Jak chcesz sobie poziom serotoniny podniesc, za kazdym razem myslac ile wydales na kawalek drutu, to masz do wyboru serie /silver/gold/platinum, czy jak tam sie teraz/tutaj nazywaja
W ubieglej dekadzie sporo na temat tych kabli pisano za granica, do nas tez dotarly.
Wiec jak chcesz wydac wiecej (1000 zl/m), za produkt opiniowany/promowany (niepotrzebne skreslic), przez jakies "wielkie ucho", to tez sie da.
HighFidelity.pl mogami NIII-2803 + NIII-2804
HighFidelity.pl mogami NI-2497 + NI-2477

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Lolo powiem inaczej - przecież stać Cie kolego na oryginalne wtyki - po co kombinować i zastanawiać się czy to oryginał czy też nie.. są za tanie .. a to już nie wróży dobrze..

Na innym forum Gość furutecha niby oryginalnego sprzedaje oczywiście za mega super pieniądze,,, napisałem żeby wysłał mi skan dowodu zakupu tego kabla.. - - 5 dni już wysyła.. takie to są własnie okazje .. pewnych firm.. potem jak doczytałem to się okazało ze kabel niby furutecha ale wtyczki to już nie... :- ) Oczywiście to nie dla siebie robiłem tylko dla kogoś żeby komuś udowodnić że nie ma okazji tego typu...

Reasumując kup słabsze wtyki np furutecha ale oryginał - naprawdę to się lepiej w konsekwencji opłaca.. a tym bardziej że masz na to kasę :- )

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jak żle zarobisz, to ta końcówka na nic się zda.
Musisz mieć pewność, że niczym nie ograniczysz jej możliwości.
Nie muszą to być drogie kable, ale poprawnie wykonane.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Dlatego chce dobre normalne kable i jestem sklonny zaplacic troche wiecej i kupic np. to:
0144 - Wtyk RCA (WBT) (6925090084) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

I jakies Mogami lub cos innego "wyzszej klasy" niz cordiale, klotzy itp.

Lub oryginalnie zatobione rca tylko 1.5metra to u mnie na styk, najlepiej jakby byly dlugosci 160cm a gotowa raczej nie dostane z tym wymiarem. Wtedy symetrycznie po lewej i prawej stronie centrala mialbym avr i mm.

Na ten moment na oczy nie widzialem nic innego niz cordial, klotz, melodika wiec bladego pojecia nie mam o lepszych kablach. Werf cos mi tam na testy wysylal ale testy nie wyszly :)

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ja Ci nawet Kolego nie chce doradzać bo droższe kable odsłuchiwałem w ostatnim czasie, a te tańsze to wiesz to kilka lat wstecz więc teraz się dużo zmieniło.. nowe modele, nowe serie itp.. jedno jest pewne lepiej tańsze kupić oryginalne i dobrze to zarobić niż kupić coś co udaje oryginalne i byle jak zarobić.. bo metka i znaczek nie grają i nie zawsze to droższe zagra lepiej w danym systemie.. więc szkoda wyrzucać pieniądze.. a pieniądze tam kłaść kiedy faktycznie widzi się przyrost tego co się słyszy na danym kablu..

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Dlatego chce dobre normalne kable i jestem sklonny zaplacic troche wiecej i kupic np. to:
0144 - Wtyk RCA (WBT) (6925090084) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

I jakies Mogami lub cos innego "wyzszej klasy" niz cordiale, klotzy itp.

Lub oryginalnie zatobione rca tylko 1.5metra to u mnie na styk, najlepiej jakby byly dlugosci 160cm a gotowa raczej nie dostane z tym wymiarem. Wtedy symetrycznie po lewej i prawej stronie centrala mialbym avr i mm.

Na ten moment na oczy nie widzialem nic innego niz cordial, klotz, melodika wiec bladego pojecia nie mam o lepszych kablach. Werf cos mi tam na testy wysylal ale testy nie wyszly :)

lolo nie zakumales idei.
Nie chodzi o to, zeby przekombinowac i na pale robic drogie kable DIY zwlaszcza w przypadku stereo, do ktorego gdzie potrzebna jest jedna czy 2 pary i latwiej jest kupic, tylko zeby znalezc kabel dostatecznie dobry ale po jak najnizszej cenie, jesli masz w planach troche interkonnektow do KD. A w KD ozznacza to 7+ na dzien dobry, a ze mamy Atmosy, to bedzie tego 2x wiecej niz 7. Oczywiscie do innych zrodelek mozna stosowac obecnie posiadane kable RCA, ale jak ktos juz wchodzi w zbalansowane koncowki, to czemu nie przelaczc wszystkiego w ten sposob, jesli sprzet na to pozwala.
Z oficjalnych przymiarek i rozmow kuluarowych wynika, ze pare osob bedzie niebawem stalo przed takim problemem, bo przymierzaja sie do przejscia na pre-pro (m.in ja sam), wiec nece temat w ten sposob.
Przyzwoity IC XLR kosztuje 120e za pare, to chyba ktos, kto umie liczyc i nie ma 2 lewych rak bedzie wolal sobie jednak zrobic. te kilka, czy kilkanascie kabli sam.
Potrzebujemy pionierow, przecierajacych logistyczno-techniczne szlaki. Stad tez moja wkrestka.
Jednak zeby sprobowac odpowiedziec bezposrednio na zadane przez Ciebie pytania, to po pierwsze lepiej zrobisz skracajac ten dystans, zamiast kombinowac z 1,5 metrowymi RCA, a po drugie nie chodzi o to zebys w ciemno kupowal 5 kabli, nie wiedzac jak graja. Po trzecie idz na audiostereo i tam zapytaj ktore kable Mogami warto kupic zamiast 2803, bo tam ten temat rozgryzali w ubieglym roku i cos znajdziesz na ten temat. Moze nawet gotowe kable Ci ktos sprzeda, bo juz testuje cos nowego, a Mogami schowal do szuflady. Wtedy sobie potestujesz i jak Ci beda pasowac i nie znajdziesz niczego bardziej sensownego, to sobie zrobisz wiecej.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pożycz sobie może na początek coś przyzwoitego (niekoniecznie drogiego) i zacznij od podstaw, czyli tego co usłyszysz (bądź nie). Jest też prawdopodobieństwo, że nie usłyszysz specjalnych różnic na dzielonce względem samego SR. U mnie lata na Alphardach, łączyłem też na QED Reference które mam.
Kilka innych też było, w tym DIY.
Nie sądzę żebyś (znając Ciebie) usłyszał na tej płaszczyżnie (kable) coś, co Cię poruszy.
Końcówka w duecie z ampli jako pre, zda się, ale głównie w wymagających skrzynkach, ale Ty sprawdż najpierw jak to wypadnie na Twoim secie.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Bede potrzebowal tylko lub az 5sztuk wiec nie tak zle...

Czy slysze roznice czy nie slysze, poprostu tak jak kobieta chce ladne kolczyki lub pierscionki tak ja chcialbym ladne i firmowe kable. Od tak aby bylo co "w stopke wpisac" a nie, ampli wysoka polka, koncowki, glosniki tez dobre to juz niech te kable tez sa jakies lepsze- kij im w oko czy bedzie lepiej czyvtak samo.

Do kina mysle zrobic samemu, a do stereo w razie "w" kupie kiedys cos srebrnego.

No ale zapytam na audiostereo co o tym mysla. Co kupic z metra aby dobre bylo.

Savron, skoro bedziesz dlubal kable to zapewne cie to zainteresuje:

Ostatnia edycja:

Millerek

New member
Co do w/w obrazka.
Warto, mając przewód dwu żyłowy z ekranem. Jedna żyła jako sygnał, druga żyła jako masa, ekran dolutować do masy ale tylko w jednym wtyku od strony sygnału dźwięku np CD.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Nie wiem, ale w servach fanuca przewody do enkoderow (straszne czule dziadostwo) ekran tez jest mocowany z masa, przez taka specjalna szyne. Ostatnio widzialem jak serwisant to robil.

Niby jak beda sie indukowac jakiekolwiek ladunki elektryczne (czyt zaklocenia) to odrazu je odprodzadzisz do N.

Elektrykiem nie jestem, wiec traktujcie z co napisalem z przymrozeniem oka.

Tu jest info po co sie ekranuje i dlaczego z jednej strony. I to tyczy nie tylko audio.
.https://www.google.pl/url?sa=t&sour...ghfMAg&usg=AFQjCNFQNqqXm2vSu6HzIefPBo5zcZNaGw

Ostatnia edycja:

Caparzo

New member
Bez reklam
ty sie widze tylko opierasz na tym co wpiszesz w gogle i na screnach z 1997r przedstawionych forum w 2013r...

Wpisz rca diy w ulubioną stronę i pokaż mi gdzie tak w się teraz robi ?? Jeśli jakieś firmy stosują takie rozwiązanie to rzadko bo to kompletnie nic nie daje. Co patrze na wymysły ludzi i ich dułit jurself, to nikt nie lutuje ekranu bo mało jest kabli ekranowanych dodatkowo z tego co patrze po sklepach

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ja sie opieram na "wszystkim" jestem czlowiekem bardzo ciekawym swiata.

Myslisz ze te wszystkie kable co testuje dyzio nie maja ekranow? Skad sie bierze w tych kablach kierunkowosc? Itp. Juz nie wspominajac o filtrach ferytycznych i bateryjkach do polaryzacji.

Powyzszy pdf nie jest na temat audio, tylko na temat ukladow sterowania. Ale mozna zauwazyc podobienstwa do audio.

Nie pisze ze to dziala i tak ma byc. Ja sie poprostu na tym nie znam i nie kryje tego. A ze lubie otwarcie rozmawiac / pisac o roznych rozwiazaniach (nawet tych audiovoodo).... no coz niektorym to widac nie pasuje...

Koncze temat, bo szkoda pisania i klotni o byle czym.

Millerek

New member
Jest to stary sposób pozbycia się wszelakich zakłóceń na linii sygnału.
Stosowane to było w latach ubiegłego wieku gdzie nie było lepszych droższych materiałów jak robione dzisiaj.
Kiedyś zakłócenia były wszędzie i na wszystkim i z każdej strony, takie lutowanie z kuerunkową masą było lekarstwem które skutecznie pomagało.
Nie jest to jakieś duit jorself a tym bardziej czyjeś wymysły. Kto nie słyszał o takich rozwiązaniach to proszę zapytać się starszych kolegów, że świata estrady czy sceny.

Wiele rozwiązań ubiegłego wieku są nagminnie zapominane i człowiek gimnazjum lub młodsze pokolenie stawia oczy w osłupienie i tworzy swoje poglądy po swojemu.

Tomanek chociażby, przewód zasilający, lutuje w taki sposób, to stara szkoła kolego Caparzo, nie koniecznie musisz ją znać ale chociaż minimum zainteresowania nie zaszkodzi.

Lolo2, bardzo mądry pdf, niektórzy pewnie to by wytarli nim szanowne cztery litery ;)
Ps. Spoko, jest luz :)

Do góry