WTYKI BANANOWE - czy ma to sens?

pieniążek1

Active member
Bez reklam
no i rok wykresu 1997 20 lat temu :) kiedys to sie kombinowało na wszystkim...miałem takiego kolege na osiedlu, stara szkoła...juz jako kilkunastoletni chłopaczek naprawiał,przerabiał,podkrecał ogolnie mega leb,samouk pozniej robil szkole elektroniczna i polibude do teraz w tym siedzi...encyklopedia wiedzy... to odnosnie wpisu lola

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Wykres stary, ale wystarczy wejsc na audiostereo czy ektrode i zobaczysz ze "montarz" ekranu dalej taki sam. Zreszta z jakiego innego powodu bierze sie w np. QED "kierunek" kabla?

Zreszta szkoda pisac bo zara krzykacze sie odezwa :)

Savron

Well-known member
Bez reklam
Wykres stary, ale wystarczy wejsc na audiostereo czy ektrode i zobaczysz ze "montarz" ekranu dalej taki sam. Zreszta z jakiego innego powodu bierze sie w np. QED "kierunek" kabla?

Zreszta szkoda pisac bo zara krzykacze sie odezwa :)

Nie będzie żadnych krzykacze. Dawaj, dawaj dalej. Bo tutaj każdy temat zginie, jak będziesz zwracać uwagę na to, co kto myśli. To wszystko nie ważne. Ważna jest wiedza. Chcieć i desperacja w dążeniu do celu. Inaczej nie dasz się niczego osiągnąć.
Dawaj te linki. Nie każdy musi krytykować.

Millerek

New member
Koszulki super [emoji108]
A kabel głośnikowy czy zasilający mające opis "kierunek" za pomocą strzałki, wywodzi się od sposobu produkcji takiego kabla.
Podstawowe technologie produkcji to ciągnienie i walcowanie (oraz inne) w których zachodzi pewien ustalony układ cząstek miedzi. Stąd pewni producenci wybadali na próbach i testach, zależność w kierunku kabla ;)

A koszulki ekstra ;)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Koszulki super [emoji108]
A kabel głośnikowy czy zasilający mające opis "kierunek" za pomocą strzałki, wywodzi się od sposobu produkcji takiego kabla.
Podstawowe technologie produkcji to ciągnienie i walcowanie (oraz inne) w których zachodzi pewien ustalony układ cząstek miedzi. Stąd pewni producenci wybadali na próbach i testach, zależność w kierunku kabla ;)

A koszulki ekstra ;)

Operacje ciagnienia, przetlaczania i walcowania owszem nadaja kierunkowosc materialu ale w danym kierunku, w sensie dlugosc a szerokosc. Wiec w kablu nie mialoby to znaczenia. Chyba ze jakas wyzsza szkola.

Na codzien mam doczynienia w pracy z takimi materialami, najgorzej to widac na blachach walcowanych. Wytniesz jakis ksztat w blasze chcesz go zagiac i dupa. Jeden element byl wypalony poziomo drugi pionowo i juz z jednego programu nie zagniesz. Trzeba korekty na bierzaco robic. Oczywiscie nie widac, jak dany element zostal wypalony golym okiem wiec istna loteria - ktora zalezy od toleracji i dokladnosci jaka wymaga klient.

Wiec obstawiam ze najbardziej prawdopodobna wersja z kierunkowoscia kabli polega na przylutowaniu ekranu z jednej strony.

Millerek

New member
Z tym kierunkiem przewodu poza kierunkiem kabla ekranowanego, to jakieś dane producentów jak np Supra Qed.
Oni, coś tam stworzyli, udokumentowali, na podstawie badań.

Jakoby ekran kierunkowy był i jest praktykowany nie od dzisiaj, to Supra Qed i inni, w swoich tezach ocierają się już o różnego rodzaju stwierdzenia o których nie będę pisać. Pozostawmy to już innym :)

Ekran kierunkowy jest już jak najbardziej słuszny i prawdziwy ;)

Savron

Well-known member
Bez reklam
Potrzebuje dobrej, z klasą zrobionej obudowy ( aluminiowej!!!!), na listwę zasilająca. Któż zna jakiś dobry i sprawdzony sklep? Poprosił by o link. Szukam i jakiś badziewie z plastiku wyskakuje albo jeszcze gorzej;-).

Savron

Well-known member
Bez reklam
Dziękuję Wam za pomoc. :popcorn:. Cóż wybiorę.
A tak wyglądaja moi rurki termokurczliwe. KR, o Tobie też pamietam:D

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Savron
Dzięki za link!
Muszę przyznać, ze pięknie to wygląda, full professional! :)

firestorm7
Super sprawa z tymi sklepami. Asortyment ciekawy, aż żal nie skorzystać.

Ostatnia edycja:

DrWredman

Active member
Panowie, znalazłem takie zgrabne banany.

HICON%20HI-BM13-RED%20Wtyk%20z%C5%82%C4%85cze%20g%C5%82o%C5%9Bnikowe%20banan%20bananowy%202.jpg

https://www.ablosklep.com/hicon-hi-bm13-red-wtyk-zlacze-glosnikowe-banan-bananowy-p-2388.html

Przewód może być zaciskany lub lutowany.

Rozumiem, że jak raz zacisnę to pozamiatane.

Czy lutowanie domową lutownicą wystarczy?
A może polecacie jakąś specjalną cynę?

Caparzo

New member
Bez reklam
Jak zaciśniesz tzn, że możesz to odgiąć każdym śrubokrętem lub neonką.to nie jest plastik że sie połamie chyba że zrobisz rozwarcie na 90 stopni ale tam 2mm wystarczą. Lutowanie było modne 20 lat temu.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Moje grubasy od VDH Gościu lutował stopem cyny ze srebrem czy jakoś tak to się nazywało.. ale to gruby kabel jest... ja jestem zadowolony.. ale kable już od centralnego czy od surandów beż żadnego lutowania mam.. skręcone w banan są i po problemie..

Savron

Well-known member
Bez reklam
:)Pięknie. Ale Ty masz inne wtyki. Ja kupiłem kabel Mogami. Nie mam czasu na to wszystko. Za dużo na głowie.;)
Powiedz jak grają. Czy słyszysz różnicę w porównaniu z "gotowcami"?
Dobra robota. Nice.:popcorn:

Do góry