WTYKI BANANOWE - czy ma to sens?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Domyślam się.
Teraz trzeba upolować Klipschowe splittery.
Już widzę, że są stosowane w innych kablach.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Szanowni Koledzy, prośba o pomoc.
Ja również postanowiłem zrobić coś, ze swoimi przewodami.
Ale ja chcę iść inną drogą, ogólnie nieco skromniejszą tylko, że... No właśnie. Bo z tego co widzę, pomimo tego, że skromnie, to chyba nic z tego nie będzie.
Wymyśliłem sobie, aby przewody głośnikowe/kanały, były akcentowane odpowiednim kolorem oplotu (bez opisów) tak, jak robi to Denon, Marantz czy Onkyo. Jak robił/robi to THX. Co również jest wyzwaniem, ponieważ należy nauczyć się ich na pamięć.

Powyższe kody kolorów zaadaptowałem pod Auro.
I tak np. kanał prawy-oplot czerwony, kanał lewy-oplot czerwony z białą nitką, kanał górny prawy-żółty, kanał górny lewy-oplot żółty z białą nitką itd. itp.
Lecz wszystko rozbija się właśnie o te kombinacje kolorów z nitką, bo trochę musiałoby ich być i z jednej serii/typu, aby to jakoś wyglądało. Bynajmniej ja takich u nas nie widziałem. Gładkich w bród. Ale może któryś z Szanownych Kolegów coś wie, w tym temacie?

A przy okazji, odnośnie spliterów. Czy splitery, które wykonujecie z miedzi, nie będą się utleniać?
Z czasem, nie będzie to dobrze wyglądać. Chyba, że jakoś je zabezpieczacie.

Ostatnia edycja:

Caparzo

New member
Bez reklam
paracord sie do tego nie nadaje, to nie jest oplot, a te sznurki - rdzenie nie wyciągają się jak gówniany hdmi z fajnego oplotu

jak chcesz kolory to kup biały i zawsze możesz sobie przefarbować na jaki chcesz

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Trzy komplety na próbę zamówione. Naprawdę, podoba mi się, że jest w czym wybierać. W każdym bądź razie zobaczymy, co to jest warte i ile da się z tego wyciągnąć. Osobiście trzeba się o tym przekonać, bo i koszty znikome.

Te linki to za mały przekrój na to, co planowałem. Moje przewody to Klotz, 2x4mm2, a sam przewód ma 12mm średnicy. Więc, tak czy inaczej, musiałem zmienić koncepcję i podejdę do tego w inny sposób. Co prawda są te linki o znacznie większych przekrojach, lecz już nie w tak dużej kolorystyce.

Kolego @Caparzo, domyślam się, co to jest - coś a’la przewód do żelazka. A pomysł z farbowaniem też jest jakąś alternatywą, ale za dużo z tym zachodu. No nic. Zobaczymy.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To jest to co miałem Ci podrzucić. Gdzieś w innym wątku (chyba), jeden z Kolegów robił właśnie na tych sznurkach. Wyszło super - właśnie z uwagi na kolory.

zochu91

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja również robiłem na tych sznurkach. Jedyny problem jest taki, że nie wciśniesz w to nic powyżej 2,5 mm2. Dla przewodu 2x4 mm2 nie mogłem nic dopasować, nawet grubsze sznurki nie bardzo wchodzą :(

Caparzo

New member
Bez reklam
Mam dwie bransoletki z parakordu i nie jest to przewód od żelazka ;P
trzeba było się najpierw zapytać jak to wygląda, czy się rdzeń wyciąga łatwo, jak chcesz dam ci namiar na firme która robi bransoletki z tego, ale jak już zamówiłeś to co ci to da :niewiem:

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Kolego @Caparzo, żaden problem. ;-) Jeśli możesz, to daj namiar. To też się sprawdzi.
To, co zamówiłem, to koszt zaledwie 8 zł. Chyba nie ma tragedii? ;-) Na razie, jestem na etapie poszukiwań, testów, więc...
Jak będę miał na "ręku", to będę kombinował.

Ostatnia edycja:

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Kolego @zochu91, jak widzisz, nie mam problemów z wciągnięciem przewodu 4 mm2. Zapewniam Cię Kolego, że wciągnę i 5 mm2, w pełnej izolacji. :)
To, co poniżej, to jedynie próby i testy. Tak więc, damy radę.

Ostatnia edycja:

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Nie wiem, jak rozumieć: "Oplot taki jest jak inne oploty?". W każdym bądź razie, rdzeń wychodzi jak masełko i zero problemów z czymkolwiek. Nie wiem, kwestia podejścia?
Widać również naciągnięte "portki" Melodiki tyle tylko, że skrócone, aby odsłonić więcej oplotu.
Obok bananów leżą oryginalne linki. Można zobaczyć i porównać z tymi naciągniętymi na żyły przewodu.

EDIT.
A dla zainteresowanych
https://allegro.pl/listing?string=l...match=base-relevance-floki-5-nga-uni-1-5-0511
Właśnie zamówiłem kilka ciekawych pozycji, jak dla mnie, bo i przekroje konkretne.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Dużo zależy też od grubości samej izolacji, niekoniecznie przekroju przewodnika.
Pamiętam, ze kiedyś zamówiłem jakiś splitter sugerując się grubością pojedynczej żyły plus oplot. wszystko przechodziło bez problemu.
następnie zmieniłem kabel na inną markę, gdzie grubość samej izolacji była nieznacznie większa, ale przy przekroju może 1 mm więcej. Niestety - z oplotem już nie przeszło.

zochu91

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dokładnie, U mnie Real Cable 4mm nie wchodzi, Jamo 2,5 mm wszedł dosłownie na styk, więc zależy od grubości izolacji :) Zamawiałem na tej samej aukcji

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Z pewnością macie rację. Nikt nie zna specyfikacji wszystkich, produkowanych przewodów. To też loteria, jak pisał Kolega @krzysztofradio.
No właśnie, diabeł tkwi w szczegółach. Np. średnica przewodnika, a średnica przewodnika z izolacją.

W moim przypadku, są to przewody firmy Klotz 2x4 mm2. Izolacja na tych przewodnikach raczej nie sprawia wrażenia zbyt grubej bo i wynosi zaledwie 0,7 mm.
To teraz, żeby było konkretnie i dokładniej, napiszę tak. Cały przewodnik, wraz z izolacją, ma średnicę 3,7 mm. Bez problemu mogę przez te oploty, które zakupiłem, przepuścić żyłę z izolacją o większej średnicy, ponieważ na 3,7 mam jeszcze luz. W takim razie, jaką grubość izolacji miał przewodnik 2,5 mm2, z którym Kolega @zochu91 miał kłopot? Chyba, że to jakaś "pancerna" izolacja. ;) Wszystko można zmierzyć. Czy rzeczywiście są to aż tak duże różnice? Pomyślałem, że może Kolega użył innych linek. Ale jak napisał, z tej samej aukcji. Tak więc…
Z całej tej historii wynika jedno; niczego nie można uogólniać. ;)

zochu91

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie mówiłem, że przy 2x2,5mm2 miałem problem :) Było trochę luzu. Jednak przy Real Cable BM 400 (4mm2) nie było najmniejszych szans... (oczywiście po wycięciu wewnętrznego łącznika pomiędzy żyłami :)

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Ok Kolego. Tak, czy inaczej, niech każdy tworzy swoje na tyle, na ile materia pozwala, i dla swojej satysfakcji.
Pozdrawiam. :)

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dzięki za info Kolego z konkretnymi wymiarami, teraz śmiało można kupować i pocudować z nową konfekcją, a wybór jest.

Do góry