WTYKI BANANOWE - czy ma to sens?

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Z tymi grubymi panelami to odrębna historia jak również płytami wierzchnimi.. każdy mocniejszy klocek to kładzie grube bo twierdzą, że tak jest lepiej.. czasem piszemy że ile to waży wzmak.. ale teraz to już gramofony ważą po 20 kilka kilogramów.. :)

Odnośnie ślepych testów to moje jest zdanie takie że 90% ludzi się na nich wykłada .. nie wiem dlaczego tak się dzieje ale tak jest i również mogę postawić wypłatę, że kilka testów bym zrobił i ludzie leżą pomimo tego co tutaj piszą, że np całe kino domowe powinno być tego samego producenta i ten sam model..

Dlatego jak idziemy do sklepów to słuchamy konkretnych kolumn, wzmaków, amplitunerów , kabli itp.. a sprzedawca nie kładzie nam 5 amplitunerów za kurtyną i sobie słuchamy i który to niby nam najlepiej pasuje.. być może jak to ktoś tutaj napisał, że kupujemy również oczami i dlatego tak jest, a nie inaczej.. tak samo idziemy do salonu samochodowego i wsiadamy do konkretnego samochodu i to na nim sprawdzamy czy dany model pasuje nam czy też nie..

Nie pamiętam ślepego testu gdzie wygrałby np najlepszy tv pod względem obrazu pomimo tego, że w testach w laboratorium wychodzi najlepiej ...

Najważniejsze jest to żeby mieć swój rozum i robić tak jak on nam podpowiada, a jednocześnie być obiektywnym...do tej reszty rzeczy, która jest droższa, na którą czasem nas nie stać.. a również nie można dać się zwariować marketingowcom..

Ps Collider ja nikogo nie jem.. ja tak jak pisałem nie rozmawiam już personalnie na temat kolumn, wzmaków jak i kabli na tym forum :) i jest mi z tym dobrze... a każdy pisze to co chce..każdy ma swoje sumienie.. ba jak chcesz to nawet Ci potwierdzę że inegra od Maka czy Accu za 40 tys i to jest dokładne to samo co D.O. M HK.. po 10 tysi każdy z nich.. :) płacimy tylko za znaczek, a co tam w końcu to profesjonalne forum audio.. :)

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie pisz tak armanig bo lolek cie zje ;) :p

Lolek sam sobie odpowiedział ; )

Odnośnie ślepych testów to moje jest zdanie takie że 90% ludzi się na nich wykłada .. nie wiem dlaczego tak się dzieje

A ja wiem. Wrzucałem kiedyś opracowanie z sieci.
W skrócie zwie się to "magia ceny" i pozycjonowanie produkty na rynku.
Już na etapie projektowania ustalamy grupę docelową i to czy będzie to produkt "premium", a tutaj gdzieś przed marżą rzędu kilkuset procent kończy się jakość i zaczyna "prestiż".
Sporo jest tu psychologi i każdy gimbus w szkole powinien mieć z tego zajęcia, nie mielibyśmy tylu omamionych owieczek.

Z tymi grubymi panelami to odrębna historia jak również płytami wierzchnimi.. każdy mocniejszy klocek to kładzie grube bo twierdzą, że tak jest lepiej..

Jest lepiej, bo się nie wygnie pod własnym ciężarem, ale jak zdejmiesz obudowę to zagra dokładnie tak samo.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Myślę że własnie psychologia jest tu istotna .. bo zobacz np Maki czy Accu uważane są za jedne z najlepszych urządzeń na świecie - tak przynajmniej piszą i wielu testerów naszych jak i tych z zagranicy tak o nich się wypowiadają.. ale nie o to chodzi .. istotne jest to że gdyby mi dwa klocki postawili za kotara jeden to Mak a drugi Accu w tej samej cenie to być może bardziej spodobałby mi się Mak ale gdybym widział je to i tak nie kupiłbym Maka bo wizualnie mi nie podchodzi :) pomimo że to nie "dizajn" gra we wzmaku .. a jednak wygląd gdzieś ma znaczenie dla człowieka....

Ale najlepszym przykładem są testy tv .. jeśli chodzi o ślepe testy.. bo fizycznie w testach i w laboratoriach dany model jest the best, a później to nie pokrywa się z odczuciami ludzi.. nie do zrozumienia..

Więc pewnie dlatego idąc do salonu słuchamy konkretnych sprzętów..

Ostatnia edycja:

Drunk

New member
Bez reklam
Im dłużej myślę, to tym bardziej drażnią mnie te tanie gniazda...
Jak już przy tym grzebać, to ja bym zrobił tak:
Konektory%20miedziane%20oczkowe%2016mm2.JPG

Zamiast wymieniać terminale, lepiej je w ogóle wy********ć, założyć takie oczka na kable i przykręcić bezpośrednio do zwrotnicy, a na miejsce terminali dławiki i cześć.

collider

New member
Bez reklam
Myślę że własnie psychologia jest tu istotna .. bo zobacz np Maki czy Accu uważane są za jedne z najlepszych urządzeń na świecie - tak przynajmniej piszą i wielu testerów naszych jak i tych z zagranicy tak o nich się wypowiadają.. ale nie o to chodzi .. istotne jest to że gdyby mi dwa klocki postawili za kotara jeden to Mak a drugi Accu w tej samej cenie to być może bardziej spodobałby mi się Mak ale gdybym widział je to i tak nie kupiłbym Maka bo wizualnie mi nie podchodzi :) pomimo że to nie "dizajn" gra we wzmaku .. a jednak wygląd gdzieś ma znaczenie dla człowieka....

Ale najlepszym przykładem są testy tv .. jeśli chodzi o ślepe testy.. bo fizycznie w testach i w laboratoriach dany model jest the best, a później to nie pokrywa się z odczuciami ludzi.. nie do zrozumienia..

Więc pewnie dlatego idąc do salonu słuchamy konkretnych sprzętów..

Lolek i dokladnie tak samo, czyli jak napisal armanig pozycjonowanie produktu, jest w twoim przypadku :razz:. O to sie nawet sprzeczalismy swego czasu. Czyli innymi mowy, przewartosciowanie produktow w stosunku do rzeczywistej wartosci i mozliwosci ;) :). Placenie za logo grubej kasy gdy mozna znalezc nie gorszy produkt tyle, ze nizej brandowany.

Borixon

Active member
Bez reklam
Dlatego zacząłem kupować produkty od Polskich producentów. Ceny adekwatne do produktów i jakość jak za 2x droższe rzeczy niż z zachodu.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Lolek i dokladnie tak samo, czyli jak napisal armanig pozycjonowanie produktu, jest w twoim przypadku :razz:. O to sie nawet sprzeczalismy swego czasu. Czyli innymi mowy, przewartosciowanie produktow w stosunku do rzeczywistej wartosci i mozliwosci ;) :). Placenie za logo grubej kasy gdy mozna znalezc nie gorszy produkt tyle, ze nizej brandowany.

skoro tak mówisz.. :) to tylko brać ..ja Ci nie wróg .. ale ja przy swoim zdaniu zostanę.. tylko wiem jedno i tak postępuję że gdzieś mam górną linię na każdy produkt i jej nie przekroczę..

Krzychu widzisz jak kolejka się ustawia zaraz Kolega Collider wytłumaczy Ci ile one są warte .. :) Tutaj ludzie maja kolumny po 2-3 tysie ..

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Co do wtyków i humoru, np. WBT 0730.01, cena ok. 750 zł (na pocieszenie, ze 4 sztuki) :D

Dalej nic specjalnego, trochę więcej odsłoniętego "metalu" i być może robi na kimś wrażenie.
Jeszcze więcej metalu = lepszy prąd, tia... a do tego bananki za 5zł.
Ważne co jest dalej, a co jest każdy widzi u siebie ;)
Najlepiej to puścić centralnie do zwrotnicy i po sprawie. Mniej roboty, a mamy pewność, że nic stoi po drodze, jeżeli już. Tylko po co. Chyba dla własnego dobrego samopoczucia, bo nikt mi nie powie, że po wymianie terminali zagrało lepiej, chociaż nic mnie już nie zdziwi ; )

Ostatnia edycja:

collider

New member
Bez reklam
skoro tak mówisz.. :) to tylko brać ..ja Ci nie wróg .. ale ja przy swoim zdaniu zostanę.. tylko wiem jedno i tak postępuję że gdzieś mam górną linię na każdy produkt i jej nie przekroczę..

Krzychu widzisz jak kolejka się ustawia zaraz Kolega Collider wytłumaczy Ci ile one są warte .. :) Tutaj ludzie maja kolumny po 2-3 tysie ..

Lolek, ale dla mnie jak masz ochote i mozliwosci to kupuj i plac. Przeciez to Ty masz byc zadowolony nie ja. Skoro wierzysz w dany produkt lub slyszysz jakies roznice to twoja sprawa. Ja staram sie tylko wykazac, ze czesto i gesto produkty klasy premium, premium sa tylko z nazwy bo ktos tak chce. Ludzie to lykaja i bula kase za cos co nie jest w rzeczywistosci tego warte.

Do góry