Z tymi grubymi panelami to odrębna historia jak również płytami wierzchnimi.. każdy mocniejszy klocek to kładzie grube bo twierdzą, że tak jest lepiej.. czasem piszemy że ile to waży wzmak.. ale teraz to już gramofony ważą po 20 kilka kilogramów..
Odnośnie ślepych testów to moje jest zdanie takie że 90% ludzi się na nich wykłada .. nie wiem dlaczego tak się dzieje ale tak jest i również mogę postawić wypłatę, że kilka testów bym zrobił i ludzie leżą pomimo tego co tutaj piszą, że np całe kino domowe powinno być tego samego producenta i ten sam model..
Dlatego jak idziemy do sklepów to słuchamy konkretnych kolumn, wzmaków, amplitunerów , kabli itp.. a sprzedawca nie kładzie nam 5 amplitunerów za kurtyną i sobie słuchamy i który to niby nam najlepiej pasuje.. być może jak to ktoś tutaj napisał, że kupujemy również oczami i dlatego tak jest, a nie inaczej.. tak samo idziemy do salonu samochodowego i wsiadamy do konkretnego samochodu i to na nim sprawdzamy czy dany model pasuje nam czy też nie..
Nie pamiętam ślepego testu gdzie wygrałby np najlepszy tv pod względem obrazu pomimo tego, że w testach w laboratorium wychodzi najlepiej ...
Najważniejsze jest to żeby mieć swój rozum i robić tak jak on nam podpowiada, a jednocześnie być obiektywnym...do tej reszty rzeczy, która jest droższa, na którą czasem nas nie stać.. a również nie można dać się zwariować marketingowcom..
Ps Collider ja nikogo nie jem.. ja tak jak pisałem nie rozmawiam już personalnie na temat kolumn, wzmaków jak i kabli na tym forum
i jest mi z tym dobrze... a każdy pisze to co chce..każdy ma swoje sumienie.. ba jak chcesz to nawet Ci potwierdzę że inegra od Maka czy Accu za 40 tys i to jest dokładne to samo co D.O. M HK.. po 10 tysi każdy z nich..
płacimy tylko za znaczek, a co tam w końcu to profesjonalne forum audio..