Witam,
Telewizor mam od miesiąca, tak więc trochę już się naoglądałem.
Pierwsza sprawa bzyczenia - To ja wybierałem ten telewizor, więc byłem świadomy, że będzie bzyczeć, ale prawda jest taka, że w nocy po wyłączeniu całkowicie dźwięku słyszę to bzyczenie, dopiero, gdy wsadzę głowę za telewizor, mojej rodzinie oczywiście nie powiedziałem o tej wadzie tego telewizora i jeszcze nikt nie wspomniał słowem o tym, że coś mu tam bzyczy (ani Ojciec, ani Siostra, ani Mama, ani żaden znajomy - nikt nie wspomniał słowem, że słyszy jakiś dziwny dźwięk), a często oglądamy filmy wieczorem w całkowitej ciszy otoczenia, a jeżeli ktoś piszę, że słychać to bzyczenia z innego pomieszczenia, to albo specjalnie sieje panikę, albo może faktycznie była jakaś partia transformatorów, które tak mocno bzyczą - w moim przypadku, mogę powiedzieć, że problemy bzyczenia - NIE MA.
Druga sprawa powidoki - oczywiście, że są, jak chyba w każdej plazmie, widać je głównie po zmianie kanału, gdy pojawia się czarny ekran i wtedy widać logo poprzedniej stacji, ale widać to tylko na czarnym tle i gdy poogląda się chwile co innego to powidoki znikają, lub można użyć specjalnej funkcji przewijania, która likwiduje te powidoki, nie wpływa to moim zdaniem w żaden sposób na komfort oglądania.
Kolejna sprawa migotanie - Ja czegoś takiego jak migotanie nie zauważyłem, oglądamy głównie programy DVB-T nadawane z TP EMITEL w Górze, k/Śremu, oraz filmy HD i Full HD poprzez podłączony dysk USB.
Jeżeli chodzi o jakość obrazu, to jesteśmy bardzo zadowoleni, filmy Full HD z dysku USB w formacie .mkv to po prostu bajka, piękne kolory i ostrość. Świetna sprawa z tym USB, ponieważ obawiałem się, że może nie wykryć dysku 1TB, ale na szczęście nie ma z tym najmniejszego problemu, co prawda zdarzają się filmy, których telewizor nie chce odtworzyć, ale na szczęście niezbyt często - wtedy trzeba po prostu podłączyć laptopa. Jeżeli chodzi o format .mt2s którego telewizor nie obsługuje, to wystarczy zmienić rozszerzenie na .mkv i już wszystko gra (bez żadnej kompresji na inny format, tylko po prostu zamiast abc.mt2s zrobić abc.mkv - wiem, że dziwne, że to działa, ale ważne, że działa
Jeżeli chodzi o jakość obrazu zwykłej rozdzielczości - Cyfrowa telewizja naziemna, to jest ona jak najbardziej akceptowalna, myślałem, że gorzej będzie się oglądać na 50 calach telewizje w takiej rozdzielczości z 3 metrów, ale naprawdę nie jest źle. Jeżeli chodzi o napisy to nie ma z nimi żadnych problemów, ja zawsze konwertuje na .srt i wszystkie chodzą OK, tylko jeżeli napisy są już w kontenerze .mkv to wtedy niestety ich nie widzi ;/ chyba, że ktoś zna jakiś sposób? Póki co to muszę mieć napisy zawsze w osobnym pliku, aby telewizor je odtworzył.
Jeżeli chodzi o czerń to niestety trochę się zawiodłem, ponieważ myślałem, że plazmy działają tak, że jeżeli jest wyświetlany kolor czarny to po prostu jest to "głębokie nic", ponieważ przecież nie mają żadnej lampy, która podświetla to wszystko, a tutaj niestety czarny nie jest tak naprawdę głęboki czarny, tylko tak wygląda jakby jednak coś go tam delikatnie podświetlało, może mi ktoś wyjaśnić dlaczego tak jest? Oczywiście nie jest to tragedia, no ale trochę się zawiodłem. Porównałem mój monitor LCD w całkowitej ciemność, jak się wyświetla np. wygaszacz Windowsa z czarnym tłem, no to świeci jak żarówka, tak więc z monitorem LCD nie ma co porównywać - na korzyść plazmy, ale mógłby być głębszy ten czarny...
Ogólnie to mogę polecić ten telewizor, w cenie poniżej 3k chyba nić lepszego się nie znajdzie jeżeli chodzi o 50"
Mam jeszcze pytanie, jak wejść do menu serwisowego? oraz czy ktoś może coś więcej powiedzieć na temat tego menu?