WItam wszystkich, jest to mój pierwszy wpis. Na wstępie chciałbym podziękować wszystkim, którzy wypowiedzieli się na tym Forum na temat 550tki. Po wnikliwej lekturze postanowiłem, że go kupię i wg mnie wydatek się opłaca. Po niespełna 2 tygodniach mogę już coś o nim powiedzieć.
1. Kupiony w celu korzystania z DLNA. Używany Samsung PC Media Serwer, po małej walce z ustawieniami jest bajka. TV podpięty kablem do "Świetlówki TPSA", komputer na WiFi. Filmy HD śmigają aż miło, zero przycięć, odpala 90% plików video, z MKV są małe problemy.
-Taki mały zgrzyt z DLNA, zmieniałem modem USB Sagem TPSA na zwykłą kartę PCI, i nie wiem dlaczego nastąpiła zmiana w menu Media Play, w części Video. Zamieniło się wyświetlanie z katalogowego (standard), na takie gdzie w jednym worku są wszystkie wykryte pliki Video. Skutek, wywalanie połączenia z kompem (jakieś 500Gb na serwerze). Po 2 dniach na to wpadłem. Udało mi się to odkręcić po podłączeniu PenDrive, gdzie były tylko 3 pliki czyli zerowe obciążenie, menu i przestawiłem na katalogi.
2. Dla kolegów co mają problem z napisami, jak wcześniej napisano. Odpalasz film, chyba TOOLS i zmieniasz wyświetlanie języka napisów ze środkowo na wschodnioeuropejski.
3. Może mam uszkodzony słuch ale buczenie na wyłączonym dźwięku słychać, po zbliżeniu się do TV na 50cm, moja kobieta twierdzi że buczy z 4m, ale jak jej powiedziałem o tym, więc podświadomość.
4. Nocą piękny obraz, filmy z portalu BANGB***S w formacie WMV są świetnie dekodowane, prawie jak HD.
5 No i ostatnia rzecz co mnie zaskoczyła, Pen 16Gb wykrywa w sekundę.
6. Ostatnia rzecz, może coś źle robię. Telegazeta nie uruchamia się jak jest włączony dekoder cyfrowy, tylko na antenie. Ma ktoś taki problem?? Czy coś mam nie ustawione. To chyba jedyny problem jak dotąd. Więcej grzechów nie pamiętam.
Na koniec dodam że wahałem się nad 530 ale DLNA mnie przekonało. Polecam dla leniwych, no i oczywiście komp musi być włączony. Ale kobieta może sobie robić projekty w CADzie a my jakiś filmik w tym czasie obejrzeć bez stresu. Pozdrawiam wszystkich.