Witam dzis dostalem wlasnie ten telewizorek, data produkcji listopad 2010. Oto moje spostrzezenia:
- bzyczenie: gdybym nie wiedzial o tym i sie nie wsluchiwal to bym nawet tego nie zauwazyl, slyszalne jedynie przy calkowitej ciszy, przy odtwarzaniu filmu czy programu tv nawet minimalna sila glosu - niesłyszalne. Dla tych których interesuje jakiego rodzaju jest to bzyczenie... coś jak świetlówka taka podłużna kiedyś montowana w zakładach, szkołach, coś podobnego można było usłyszeć w podstawówce (moja podstawówka to lata 1993-99) podczas pisania klasówki gdy nikt nic nie mówił, cisza absolutna tyle ze tam ten dźwięk był spotęgowany bo tych świetlówek było kilkanaście
zarówno Xbox360(sama konsola bez włożonej płyty do napędu) jak i laptop z załączonym wentylatorem na jest głośniejszy ( przy całkowitej ciszy )
- migotanie czerni: sciagnalem podane w tym temacie próbki i filmy i nic takiego nie zauważyłem...
- powidoki: sa nawet po kilkuminotowym przegladaniu menu (z tym ze trzeba mieć nos w ekranie telewizora i miec ustawione czarne tlo i dobrze sie przyjzec
, jednak gdy wlaczymy opcje czyszczenia ekranu lub po prostu włączymy jakiś program/film po kilku chwilach ich nie ma. Powidoki nie są w żaden sposób widoczne podczas normalnego oglądania z 2-2.5 metra.
-lusto: jest ale na ramce
wiadomo w ekranie jest szyba wiec odbija ale nie ma mowy o tym zeby to bylo LUSTRO generalnie sa odbicia ale nie ma takiej tragedi jak np w lg ( w markecie przy mocnym oświetleniu faktycznie lustro ) Jeśli dajmy na to staniemy przed tv w ramce wyraźnie widać twarz szczegóły itd, na ekranie widać kontury twarzy i większe szczegóły jak nos uszy itd
Ciężko to opisać
ogólnie nie ma w tej kwestii tragedii, przy zachmurzeniu takim jak dziś i oglądaniu filmu nie ma odblasków, a raczej nie widać tego podczas oglądania filmu
-napisy(polskie ogonki): podczas oglądania filmu/serialu wybieramy narzędzia, później napisy, kodowanie napisów i wybieramy Europa środkowa: mamy wtedy wszystkie ogonki z polskiego alfabetu
domyślnie jest Europa zachodnia która nie ma niektórych liter
I pytanie na koniec czy na początku uzytkownia telewizora używać mniejszego kontrastu = 50 ? czy używać standardowego (95), z zastrzeżeniem ze nie oglądam 6h tvp/tvn24 oraz nie zostawiam obrazu statycznego na dłużej ( jedynie podczas grania na xbox360 - sesje 2-3h max )