dakkon7 napisał:
czy ktoś oglądał na WD jakis film z dźwiekiem ale HD ??
1. DTS-HD High Resolution Audio
2. DTS-HD Master Audio
?? bo nie wiem czy jak coś to w przyszłości zmieniać amplituner (posiadam tylko kodek DTS-ES) czy WD Player
niby popcorn ma HD audio, dlatego pytam jak jest z WD
Ja naprawdę mam ubaw po pachy czytając bzdury na temat dzwięku HD.
Dzwięk to jedno z moich zainteresowań któymi zajmuję się od dobrych 10 Lat. Teraz zaczyna się era naciągania ludzi na Audio HD
oczywiście nazwa jest bardzo trafna , ale czy różnice między DTS a DTS HD są słyszalne ??
Osoba która posiada taki sprzęt od razu powie " TAK " .....
Zapewne nikt z Was nie posiada i nie będzie posiadał sprzętu aby usłyszeć poprawnie dzwięk DTS
Dzwięk DTS to zazwyczaj ~ próbkowanie 48.0 KHz - 96kHz i rozdzielczości 24 bitów.
Różnice między zwykłym 5.1 a DTS są zauważalne ponieważ w przypadku pierwszego bitrate ( glowny powód ) jest bardzo obcinany ( 16 bitór 48.0 KHz ).Taka przesiadka na pewno będzie słyszalna.
Ale tak naprawdę aby słyszeć prawdziwą jakość DTS 96kHz i rozdzielczości 24 bitów potrzeba bardzo drogiego sprzętu , specjalnego pomieszczenia. Zwykły zjadacz chleba nie będzie w stanie odróżnic 48.0 KHz - 96kHz ..... a już nie wspominam o 196KHz bo to zart jest. Takie rozdzielczości dzwięku wymagane są do obróbki / masteringu dzwięku ponieważ w trakcie tego procesu jakość się pogarsza tak więc taki zapas jest bardzo potrzebny.
Aby rozkoszować się takim dzwiękiem potrzeba specjalnych monitorów ( przykładowo ) KRK RP6 G2. Każdy z nich posiada podwójne końcówki mocy dla niskich i wysokich częstotliwośći
. Każdy z nich jest osobno zasilany.
To tylko garstka informacji o tym. Nie dajmy się ogłupiać. Marketing zrobi wszystko aby każdą słotówkę wyciągnąc nam z kieszeni.
Zainwestuj w dobre jakości sprzęt DTS nie zapominając o kolumnach głośnikowych :
http://allegro.pl/item612103100_dali_ikon_6_power_al_krakowska_223.html
To sprzęt który wyciśnie z DTS bardzo dużo i dopiero zrozumiesz co to wysoka jakość dzwięku tylko ( albo aż )przy 48.0 KHz 24 bit.