podobnie jak wiekszosc watkow w ktorych podejmowany jest temat "plazma a lcd"
ten rowniez przerodzil sie w "wojne technologii" ...
jak pamietam ta wojna trwa juz napewno 3 lata....wiem ,bo wlasnie wtedy tez
czytalem podobne wypowiedzi szykujac sie do zakupu nowego TV.
zasugerowany niektorymi wypowiedziami o maly wlos nie kupilem LCD- zachwyty i argumenty byly bardzo podobne...
po trzech latach poprostu smiesza mnie wypowiedzi stwierdzajace- " technologia LCD sie rozwija ,wiec 3 lata temu plasma moze byla lepsza jednak teraz to juz zupelnie co innego..."
cos mi mowi ,ze za kolejne 3 lata znow bede czytal takie wypowiedzi....
Witajcie
Podobnie jak kolega 3 lata temu robiłem przymiarkę do nowego tv czytając różne info. w prasie
i necie ale dałem sobie spoko bo LCD raził mnie znanymi wadami, a plazmami straszono
w sklepach. Dziś dzieciaki podrosły i tv za mały więc znów czytam, oglądam i szukam.
No i z perspektywy potwierdzam co napisał
mat74. Plazmy znów straszą może nie rolą grzejnika
(choć takie wypowiedzi też ostatnio wróciły na forum) dziś straszą utratą czerni itp..
Fakt jest taki iż dobre LCD/LED z doliczoną do ceny nieśmiertelną kalibracją
kikiego dogoniło
w wielu parametrach plazmy i z tym posiadacze PDP muszą się zgodzić. Nadal jednak z mej perspektywy 4 do 6 osób przed tv plazma jest misztrzem w kątach poziomych i pionowych.
Dla mej lepszej połowy(nie czyta tego forum) ma zaś bardziej naturalne kolory i oczy mniej sie męczą.
Jeśli chodzi o dyspute na forum raz łagodniejszą raz ostrzejszą to nie nazywajmy się "fanatykami"
to jest wymiana pogladów i dzielenie się uwagami.
Mnie osobiście wnerwia na forum porównywanie modeli plazm w cenie 2-3k do LCD/LED o cenie wyższej od tej kwoty gdzie kiki na koniec testu lub porady pisze o nieśmiertelnej kalibracji, która podnosi sporo cenę tv. Bo jeśli nawet sami kupimy speyder to są dodatkowe ukryte koszty, o których przeciętny kowalski nie wie i wyje w domowym zaciszu iż w sklepie czy na na teście to ten tv był taki piękny.
Co do gaszenia rozwoju PDP i promocji LCD/LED to niestety jest to przemyślany marketing
i manipulacja dokonywana na klientach. Wiem bo choć mam inne wykształcenie to robię w handlu
długie lat bo tak wyszło i uwierz
kapsel widziałem w praktyce iż nie zawsze się rozwija,
i lansuje dany typ marki, produktu, który jest dobry dla klienta. Czy to tv czy spożywka niestety ale kowalski musi kupić co wylansowane medjalnie i marketingowo bo to jest biznes.
Idą na promocyjne artykuły, działy w sklepach, "przekonanie" sprzedawców ogromne pieniądze
i gu...no kogo obchodzi czy to naprawdę dobre niby jest wybór, a go brak. To ma się sprzedać
z zyskiem, a jeszcze teraz w dobie kryzysu. Przykłady marka piwa EB była wszędzie, a nima
lub wmawianie iż wszystko co dobre to są wyroby Babuni. Zachowajmy dystans do tematu testów
zarówno
kikiego jak i innych bo to jest tylko test, a domowe użytkowanie to inna sprawa.
Odzielmy prawdę od marketingu i manipulacji, i cieszmy się tv bo do tego jest.
Pozdrawiam