Utrata czerni w panasonicach Seria na 2009

Spioch1

New member
46ex500 mam, polecam
na edge led bym się nie skusił, mimo tego, iż Sony lepiej to zrobiło niż szajsung
40" to trochę mało, a różnica w obrazie nie będzie bardzo widoczna raczej, lepiej większy wziąć

EDIT.
Lupo, to jak z linuksiarzami, nie warto strzępić języka

Ostatnia edycja:

Fatal1ty

New member
Prawda jest taka, że plasma milion razy przebija LCD czy LED głębią koloru - tylnim planem. Rodzice mają PHILIPS'a 9704 (LED segmentowy) i sorry, tak jak w każdym LCD obraz jest po prostu PŁASKI. I mam gdzieś trochę gorszą czerń, jak jest jakies źródło światła to jest bardzo dobra, a oglądanie z wyłączonym światłem jest niezdrowe dla oczu, a bez nich i tak każdy TV jest bezwartościowy.

Ludzie jakie Wy macie problemy, dorośli faceci, a mazgaicie się jak baby. Błagam, nie mówcie mi że ten TV to Wasze całe życie - za 3 lata dzisiejsz najnowsze LCD to będzie szrot.

KIKI a Ty nie wiem, najpierw całemu światu wciskasz Pioneery i mowisz jaka to plasma boska, a wiadomo że PIONEK to nr. 1 w wypalaniu obrazu, a gdy Pionek idzie w piasek to nagle plasma bee.

Ja mojej v10 nie zamieniłbym na nic innego, obraz super (1200h) szbcy 4 na BD zdecydowanie lepiej wyglada niż na ledzie 9704. Moja piękniejsza połowa jak jej o tym powiedziałem popatrzyła na TV i stwierdziła że trzeba być "stukniętym" żeby robić problem.

tobot

Member
"Lupo, to jak z linuksiarzami, nie warto strzępić języka"

Ja chętnie dołączę do linuksiarzy. Chociażby z tego właśnie powodu - by być użytkownikiem linuksa.
Po za tym, Panowie, dużo oglądam po sklepach i porównuję albowiem za chwilę popełnię zakup. Naprawdę elcedeki to nic dobrego!
Ponieważ generalnie siedzę w audio, więc nasuwa mi się takie porównanie: posłuchajmy sobie muzyki najlepiej w formacie mp3 i z podbitymi na korektorze skrajami pasma, być może dorzućmy jeszcze jakiś DSP. Fajnie? Taak, tylko nienaturalnie!!! Ja wolę najkrótszą możliwą drogę sygnału. Brzmi tak, jak powinno. I plazma, cokolwiek byście sobie nie wpajali, też świeci bardziej naturalnie, "analogowo" dla ludzkiego oka. To oczywiście subiektywne odczucie, ale wystarczające, by bez stresów spędzać wieczory na oglądaniu PROGRAMÓW TV a nie odbiorników.

kriswas

Member
Bez reklam
Fatal1ty:
"Prawda jest taka, że plasma milion razy przebija LCD czy LED głębią koloru - tylnim planem. Rodzice mają PHILIPS'a 9704 (LED segmentowy) i sorry, tak jak w każdym LCD obraz jest po prostu PŁASKI. I mam gdzieś trochę gorszą czerń, jak jest jakies źródło światła to jest bardzo dobra, a oglądanie z wyłączonym światłem jest niezdrowe dla oczu, a bez nich i tak każdy TV jest bezwartościowy."

To chyba oglądasz Philipa z zewnątrz przez okno i to przez zasłoniętą firankę! Najprawdopodobniej będziesz musiał zafundować rodzicom profesjonalną kalibrację lub dostarcz właściwy sygnał do TV. A, co do tej prawdy, to przypomnij sobie co nieodżałowany ks.Tischner pisał na ten temat. Ta Twoja prawda to akurat w tym wypadku ta ostatnia z księdza, czyli cyt. "gówno prawda". Na co dzień mam porównania: G10, V10 i Philip. Powtarzam po raz któryś, że w swojej klasie cenowej, na ówczesny czas, plazmy Panasonica G10, V10 były najlepszymi wyborami. Dzisiaj, niestety, ale relacje te uległy zmianie, raczej na niekorzyść plazm, a Philips to już zupełnie inna bajka, nawet Twoje uwagi tego nie zmienią, bo jest on szczytową klasą na dzisiaj, jeżeli chodzi o jakość obrazu i nie tylko.

Fatal1ty

New member
Ja nie mam zamiaru się z Tobą licytować, obraz na plaźmie jest kompletnie inny i tyle, na 9704 po prostu jest specyficzny obraz jak w LCD, półmatowa matryca też wpływa na obraz jaki może się podobać. Nie chodzi o kalibracje tylko na specyfikę obrazu. Kolejną sprawą jest wygląd, mi się 9704 nie podoba z wyglądu (9664 jest fajniejszy), jedyne co mi się bardziej podoba od V10 to PILOT.

PS. Nie obchodzi mnie jak bardzo smolista jest czerń (philips jest srebrny więc też inaczej się to odbiera) obchodzi mnie jedynie jak fajnie ten obraz wygląda.
Przed v10 miałem z5500 i nie akceptuje tego "ostrego" kontrastowania w LCD czy LCD LED.

PS. Ostatnio kupiłem sobie mp4 z ekranem oled i szczerze mówiąc interesuje mnie rozwój tej właśnie technologii.

kowal801

New member
Bez reklam
tutaj to ci nie polecą żadnego LCD tu są sami fanatycy plazm większości-przenieś się na dział LCD,ale czemu nie możesz sobie kupić plazmę,zawsze to jakieś dodatkowe atrakcje w tv powidoki,utrata czerni jak w temacie itp no i śnieg latem można mieć :-D:-D:-D
lupo lepiej sprawdź sobie ile masz już martwych pikseli w tych LCD-kach, nikt tutaj o tym nic nie pisze, ponieważ ten dział to Plazma a nie LCD,a Ty jak zwykle masz najwięcej do powiedzenia co tak naprawdę, nie masz o tym zielonego pojęcia,w rzeczywistości nawet nie widziałeś dobrej Plazmy na oczy:mrgreen:
Co do krótkotrwałych powidoków, to jest normalne zjawisko, w CRT-ku tez występują,ostatnio sprawdzałem na moim starym Samsungu (najlepiej to widać w nocy przy zgaszonym telewizorze) jakoś nikt z tego nie robi wielkiego halo :grin:.
Co do usuwania powidoków, to już jest jakiś paradoks,kto o zdrowych zmysłach, bawiłby sie z jakimś śniegiem,który i tak nic nie daje.Ja swoją Plazmę(X10) katuje ostro,chodzi po 12 godz dziennie,żadne docieranie nie wchodziło w rachubę,obraz żyleta.;-)
Na dzień dzisiejszy Plazma to najlepsze rozwiązanie,jeśli chodzi o technologie wyświetlania ruchomego obrazu,Technologia LCD nie wiem jakich by filtrow używała, to i tak nie oszuka praw fizyki ,ponieważ nadal ciekłe kryształy będą miały duża bezwładność, przy większych rozdzielczościach widoczne artefakty w wyświetlanym obrazie (tzw. duchy), niezbyt wierna reprodukcja kolorów głównie z powodu sprzężeń pojemnościowych linii.:)

Ostatnia edycja:

gebolek

Banned
.

Mam takie spostrzeżenie, które nie każdy może zaakceptować ale...
Kiki przedstawił nam zdjęcia i zachwyca się czernią w sonym.
Ja widzę tam zupełnie coś innego.
Być może czerń w G20 jest nieco słabsza ale sony nie wyświetla pełnego i prawidłowego obrazu.
Widać tam na pierwszy rzut oka ,że przekłamuje kolor na napisach ( powinien być biały a wyraźnie wchodzi tam niebieski odcień ) oraz zwróćcie uwagę na stopy sportowca gdzie w panasie są dobrze widoczne a w sonym zaciemnione i prawie jednej z nich nie widać.
Jeżeli dla Kikiego wyznacznikiem dobrego obrazu jest fakt wyświetlania centralnej postaci a w koło ma być jedynie jedna wielka czarna plama to chyba nie na tym rzecz polega.
Telewizor powinien wyświetlać pełny obraz ze wszystkimi szczegółami, oczywiście z jak najlepszą czernią ( o ile rzeczywiście tam występuje ). Chyba w pogoni za czernią idealną zapomnieliśmy o podstawowej rzeczy, czyli o tym, że telewizor ma oddawać rzeczywisty obraz a taki właśnie najlepiej oddają plazmy.

jarek70

New member
Widzę, że dyskusja toczy się na zupełne inny temat niż jest opisany w tytule. Nikt też nie odpowiedział mi na moje spostrzeżenia. Czytając to forum odnoszę co raz częściej wrażenie, że jest to tylko pole bitwy między zwolennikami plazm i lcd. Szkoda, bo jeszcze kilka miesięcy temu można było liczyć na sensowne porady i odpowiedzi.
więc może tylko pokażę nie liczbową "czarność" na pewno nie jest to kuro ale w cenie 3,3kpln żaden lcdek nie podskoczy dzisiejszy seans bez światła sztucznego ,za oknem jasno ale bez słońca, film posiada dużo ciemnych scen ,foty bez lampy ustawienia automat,zdjęcia robione z różnych kątów.42g20
http://www.hdtv.com.pl/forum/[URL=h...osik.pl/273/d901df12960f1dc4m.jpg[/IMG][/URL] http://www.hdtv.com.pl/forum/[URL=h...osik.pl/129/3ec5091ec7ef964fm.jpg[/IMG][/URL] http://www.hdtv.com.pl/forum/[URL=h...osik.pl/270/a2fc8eeaeff51312m.jpg[/IMG][/URL]

broda1725

New member
Bez reklam
tutaj to ci nie polecą żadnego LCD tu są sami fanatycy plazm większości-przenieś się na dział LCD,ale czemu nie możesz sobie kupić plazmę,zawsze to jakieś dodatkowe atrakcje w tv powidoki,utrata czerni jak w temacie itp no i śnieg latem można mieć :-D:-D:-D

Tu nie są fanatycy plazm tylko bardziej ludzie którzy nabrali się na technologie LCD a teraz zmienili technologie i są w pełni usatysfakcjonowani.
gabo2 nie słuchaj tych głupot posłuchaj swojego rozumu a najbardziej swoich oczu bo to ty będziesz oglądał ten tv a nie LUPO czy inni waśnie "fanatycy" LCD.

Ja ci powiem tak dla mnie Plazma jest:eek:k: wiem co mam i nie żałuje zmiany z LCD na PDP. A następny tv też będzie plazma, to jest tak jak z samochodem jak raz wsiądziesz do Audi to będziesz chciał tylko Audi.

RHJG

New member
Bez reklam
Audi

Tu nie są fanatycy plazm tylko bardziej ludzie którzy nabrali się na technologie LCD a teraz zmienili technologie i są w pełni usatysfakcjonowani.
gabo2 nie słuchaj tych głupot posłuchaj swojego rozumu a najbardziej swoich oczu bo to ty będziesz oglądał ten tv a nie LUPO czy inni waśnie "fanatycy" LCD.

Ja ci powiem tak dla mnie Plazma jest:eek:k: wiem co mam i nie żałuje zmiany z LCD na PDP. A następny tv też będzie plazma, to jest tak jak z samochodem jak raz wsiądziesz do Audi to będziesz chciał tylko Audi.

Witam,mam plazme za 18600 i LCD LED za 9400 i plazma wyladowala w sypialni,bo tam jest jej miejsce.Zadna plazma nie ma "bieli" i "swieci" ciemniej i nie mam na mysli czerni,ktora notabene w plazmie powinna byc lepsza a roznie to bywa.Te wojenki sa jak zabawy w piaskownicy-dziecinne i smieszne.Panowie kiedy wyrosniecie z piaskownicy(czas najwyzszy bo mdli) Wole mercedesa od audi,jezdzilem tym i tym.pozdr.

gabo2

New member
Witam,mam plazme za 18600 i LCD LED za 9400 i plazma wyladowala w sypialni,bo tam jest jej miejsce.Zadna plazma nie ma "bieli" i "swieci" ciemniej i nie mam na mysli czerni,ktora notabene w plazmie powinna byc lepsza a roznie to bywa.Te wojenki sa jak zabawy w piaskownicy-dziecinne i smieszne.Panowie kiedy wyrosniecie z piaskownicy(czas najwyzszy bo mdli) Wole mercedesa od audi,jezdzilem tym i tym.pozdr.

RHJG jakie wojenki po to jest forum zeby posluchac opini itp ty np wolisz mercedesa a ja audi sa różne gusta przeciez ale nikt tu sie nie spina broda dobrze gadasz pzdr

XoR

New member
@RHJG
białą planszę LCD zawsze wyświetli jaśniej ale po co komu taka jasna biała plansza i prześwietlone jasne sceny od których bolą oczy? :? Biel jest potrzebna aby pokazać różnicę pomiędzy czernią np. ciemny pokój i świeczka. Większość LCD leży a byle jaka plazma wyświetla to nie gorzej niż CRT :eek:k:

Poza tym LCD z PDP różni też rozrzut jakościowy który w LCD jest gigantyczny a w plaźmie różnice pomiędzy najtańszą plazmą a najdroższą są bardziej w ilości bajerów niż samym obrazie :eek:k: Kupowanie kilka razy droższych pełnych LEDów byłoby uzasadnione gdyby ta tania plazma była pod każdym aspektem gorsza a jest często lepsza...

@kowal801
mając nowszy model i/lub FullHD mogłeś tego nie zauważyć ale plazma wykazuje kilka cech typowych dla CRT czy starszych LCD jeśli chodzi o wyświetlanie pulpitu. Nie można więc imho mówić że jest wolna od tych przypadłości...

kriswas

Member
Bez reklam
Po raz kolejny, a czynię to co jakiś czas, odświerzę to co już kilka miesięcy temu pisałem, mając na względzie daleko posunięty uniwersalizm w temacie: co wybrać i czym się kierować.

1) Jeżeli masz zamiar dokonać zakupu TV opierając się tylko na tym co przeczytałeś na forum i w innych mediach, to na 100% będziesz żałował swojej decyzji. Natomiast na drugie 100% jest pewne, że nigdy się do swojego błędu nie przyznasz - ani publicznie, np. tu na forum, ani tym bardziej przed samym sobą. ALE SAM TEGO CHCIAŁEŚ! :fool:
Rada: sam osobiście, ewentualnie z kimś /niezaangażowanym/ dokonaj tylu porównań i testów, ile tylko będziesz w stanie zrobić lub na ile obsługa np. w sklepie pozwoli.

2) Dyskusję na forum nie traktuj śmiertelnie poważnie, ale też nie odrzucaj jej w całości! Większość tych, którzy autorytatywnie opowiadają się po jakiejś stronie, nigdy nie dysponowali odpowiednimi argumentami na potwierdzenie lub zaprzeczenie stawianej tezie. Głos ich, często należy traktować jako swojego rodzaju odreagowanie własnych frustracji i kompleksów. Natomiast warto wziąć pod uwagę zdanie praktyków, tych, którzy na "własnej skórze" doświadczyli pewnych spostrzeżeń, tych, którzy dzielą się wrażeniami subiektywnymi i nie beletryzują rzeczywistości. Również wyciąganie daleko idących wniosków z zamieszczanych tutaj zdjęć, to łagodnie ujmując, zaklinanie rzeczywistości.
Ad rem:
- na użytkowanych przez moją rodzinę G10 zauważyłem, jakby pogłębioną szarość czerni, jednak może być to tylko autosugestia pod wpływem czytania tego wątku. Panel nadal swieci OK i nie sprawia większych problemów. Oby tak dalej.
- V10 jest panelem potwierdzającym wszystkie zalety, jakimi kierowałem się, gdy go nabyłem. Nie zauważyłem problemów z czernią, bielą i kolorami. Nadal, gdy mam możliwość obejrzenia czegoś na nim, czynię to z czystą przyjemnością.
- na koniec, moim obecnym modelem jest 46" Philip 9704 i pozostanie jeszcze długo, tego jestem pewny w 120%. Pozdrawiam.

slimak

New member
Bez reklam
Witam,mam plazme za 18600 i LCD LED za 9400 i plazma wyladowala w sypialni,bo tam jest jej miejsce..............

RHJG napisał:
(mam 55 lat) i doswiadczenia az za duzo w tym temacie

:)

Jakbyś był taki wszechwiedzący jak próbujesz nam wmówić, to byś od razu wstawił plazmę do sypialni, a nie katował w salonie. Bo wszystkie Plazmy nawet Pioneer KURO PDP-LX5090 mają małą jasność użytkową.

PDP-LX5090 = 60cd/m2
P50VT20 = 51cd/m2
P50G10 = 64cd/m2

Audio Video

Panasonic-TC-P50VT20-peakbrightness.jpg

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Piękne jest to że wszyscy maja rację po trochu i tak niech zostanie.
Fakty są niezmienne :
- Panasonic i cnet są w zgodzie -czerń się zmniejsza
- instrukcja zawiera info że trzeba zachować ostrożność
przed powstaniem powidoków
- Plazmy Pioneera były nr 1 na świecie , wystarczy sprawdzić
rankingi w Usa,Japonii , Uk i inne (Plazmy Panasonica nie )
-technologia LCD zrobiła znacznie Wieksze postępy niż Plazmy
- Sharp wprowadza po raz pierwszy na świecie matryce gdzie
piksel ma cztery kolory i jest zupełnie inaczej podświetlany
- podświetlenie led powoduje że przy tych samych ustawieniach
LCD pobiera kilka razy mniej energii niż Plazma
- dobre LCD już gra lepiej niż Plazma
- powłoki antyrefleksowe w nowych plazmach zostawiają wiele
do życzenia
- telewizory LCD są cieńsze niż Plazmy
- obraz statyczny znacznie lepiej wyświetlany jest na LCD
- telewizory LCD wysokiej klasy mają znacznie lepsze wyposażenie
niż Plazmy (cell Regza Toshiba ,quattron Sharpa)
- producenci Plazm sami rozwijają produkcję LCD i to na potęgę
(patrz Panasonic ,Samung ,Lg ,Hitachi)

kaukaz

New member
Bez reklam
Piękne jest to że wszyscy maja rację po trochu i tak niech zostanie.
Fakty są niezmienne :
- Panasonic i cnet są w zgodzie -czerń się zmniejsza
- instrukcja zawiera info że trzeba zachować ostrożność
przed powstaniem powidoków
- Plazmy Pioneera były nr 1 na świecie , wystarczy sprawdzić
rankingi w Usa,Japonii , Uk i inne (Plazmy Panasonica nie )
-technologia LCD zrobiła znacznie Wieksze postępy niż Plazmy
- Sharp wprowadza po raz pierwszy na świecie matryce gdzie
piksel ma cztery kolory i jest zupełnie inaczej podświetlany
- podświetlenie led powoduje że przy tych samych ustawieniach
LCD pobiera kilka razy mniej energii niż Plazma
- dobre LCD już gra lepiej niż Plazma
- powłoki antyrefleksowe w nowych plazmach zostawiają wiele
do życzenia
- telewizory LCD są cieńsze niż Plazmy
- obraz statyczny znacznie lepiej wyświetlany jest na LCD
- telewizory LCD wysokiej klasy mają znacznie lepsze wyposażenie
niż Plazmy (cell Regza Toshiba ,quattron Sharpa)
- producenci Plazm sami rozwijają produkcję LCD i to na potęgę
(patrz Panasonic ,Samung ,Lg ,Hitachi)
KIKI jak czerń się zmniejsza to będzie gitara po roku uzytkowania zejdzie do 0,00001:p 4 kolory to dobre dla Chińczyków od dawna wiadomo jakie kolory tworzą wszystkie barwy [red,blue,green]i nic tego w naturze nie przeskoczy, tu bym się nie zgodził ale cienkosc mnie nie bawi.KIKI ceel regza cena cena cena 10.000$:blagam:to wytłumacz mi kiki dlaczego modele przez ciebie lubianej ostatnio firmy SONY hx,lx mają tafle szklane które też odbijają swiatło:fool:duzo firm lcd przeszło na powłoki szklane Tosiba,Lg,KIKI:lol:chodzi o telewizor nie monitor komputerowy po g...o mi potrzebny wtedy kontrast statyczny ANSI kontrast występujący w scenach mięszanych to jest niezbędne dla komfortowego obrazu:bober:Zastanawia mnie jedna sprawa w twojej krucjacie :?:dlaczego nagle zmieniłeś i w to w znacznym stopniu preferencje w stronę LCD z góry thanks kiki za porade wiem co juz wybierę only PDP niekoniecznie P są jeszcze 2 firmy na tym polu :banned:

mat74

Well-known member
Bez reklam
podobnie jak wiekszosc watkow w ktorych podejmowany jest temat "plazma a lcd"
ten rowniez przerodzil sie w "wojne technologii" ...:D
jak pamietam ta wojna trwa juz napewno 3 lata....wiem ,bo wlasnie wtedy tez
czytalem podobne wypowiedzi szykujac sie do zakupu nowego TV.
zasugerowany niektorymi wypowiedziami o maly wlos nie kupilem LCD- zachwyty i argumenty byly bardzo podobne...
po trzech latach poprostu smiesza mnie wypowiedzi stwierdzajace- " technologia LCD sie rozwija ,wiec 3 lata temu plasma moze byla lepsza jednak teraz to juz zupelnie co innego..." :D
cos mi mowi ,ze za kolejne 3 lata znow bede czytal takie wypowiedzi....:D

w kazdym badz razie po trzech latach uzytkowania moge powiedziec z praktyki-
powidoki- nie ogladam wylaczonego TV z odleglosci 10 cm wiec nie mam z tym problemow...:D
wieksze zuzycie energii- nie odczulem jakiegos skoku rachunkow po zakupie nowego TV ,wiec roznicy ekonomicznej gdybym kupil LCD tez bym napewno nie odczul...
utrata czerni- ?! jesli mam byc szczery po "wyswieceniu" ponad 5000h nie zauwazylem zmian kolorow, szarosci czerni itp.itd. - moze jest to spowodowane faktem ze niesprawdzam tego kolorymetrem....:D

wszystko sprowadza sie do jednej konkluzji- niektorzy wola obraz z plazmy, niektorzy z lcd - kazdy powinien podejmowac wybor swiadomie po naocznym przekonaniu sie o roznicach tych technologi , najlepiej w warunkach domowych (sasiedzi,rodzina,znajomi itd.) bo szczerze mowiac wiekszosc przytaczanych w tym temacie argumentow to zwykle "pi...nie w bambus" :D

a przede wszystkim jedna najwazniejsza sprawa ! absolutnie nie sugerowac sie wypowiedziami sprzedawcow !

kapsell

New member
Bez reklam
Skad ta zlosc i frustracja?
Sorry ale facet ma wieksza wiedze i doswiadczenie od Was wszystkich i nie zakrzyczycie tego. Wszystko co napisal KIKI to FAKTY - przyjmijcie to do wiadomosci. Mam znajomego ktory jezdzi Cinquecento i twierdzi ze lepszego nie znajdzie. Pogodzcie sie z tymze moze byc cos tak samo dobre albo lepsze niz wasze plazmy.
Po co te nerwy jak by ktos obrazil np waszych rodzicow? Tak sie objawia fanatyzm.
Na koniec na przemyslenie. Gdy Pioneer skonczyl z plazmami jeden z bossow tej firmy powiedzial ze jednym z powodow rezygnacji jest dalsza niemoznosc rozwoju technologii plazmowej ponad to co osiagneli. A ile to bylo (kat?) temu...To chyba wszystko wyjasnia.

@yacek
1. Zarzucanie komus kogos nieznasz zlych intencji (ze niby mowi tak bo kase chce wyludzic) jest zwyklym k******em. Opanuj sie czlowieku!
2.Poczytaj na czy polegoa kalibraca i napisz raz jeszcze.

Do góry