Witam!
Ostatnio postanowiłem kupić sobie nowy telewizor i po przestudiowaniu różnych opinii zdecydowałem się na LG LM660s. Pierwsze moje wrażenie nie było najlepsze ale po dokładnym przestudiowaniu instrukcji dopasowałem parametry obrazu do zadowalającego mnie efektu. Jedyną rzeczą która mnie drażni to jest to klatkowanie, a właściwie TruMotion (czyli pozostawianie pewnego artefaktu o którym ktoś już coś wspominał). Postanowiłem poszukać więcej informacji na ten temat i dowiedziałem się że opcja trumotion w telewizorach lg polega na wstawianiu czarnej klatki miedzy klatki filmu co daje wrażenie bardziej płynnego obrazu. Oko ludzkie nie jest w stanie wychwycić tych pojedynczych czarnych klatek, lecz przy gwałtownych scenach widać właśnie ten czarny artefakt który jest różnicą pomiędzy poprzednią klatką, a klatką następną. Zastanawiała mnie jedna rzecz, czemu niektóre filmy mają wyraźnie widoczny ten artefakt, a niektóre prawie wcale (w szczególności filmy 3D). Ściągnąłem program który zbiorczo analizuje filmy i pokazuje ich parametry. Doszedłem do ciekawych wniosków. Większość filmów zostało nagranych (bądź wyprodukowanych) w technice 23.9, 24 bądź 25 klatek na sekundę. Natomiast większość filmików 3D jakie posiadam mają po 50, albo 59 klatek na sekundę i te filmy mają zajebistą płynność. Postanowiłem więc poszukać jakiegoś darmowego filmiku 2D nagranego w rozdzielczości FullHD 60 klatek na sekundę. Znalazłem i co się okazało? Klatkowanie tu nie występuje (przynajmniej w mojej opinii). Teraz mam prośbę do posiadaczy modeli TV LG LM660S (lub zbliżony) o przetestowanie tego filmiku u siebie na TV (najlepiej poprzez ściągnięcie i zgranie na pendrive lub przenośny dysk, i puszczenie przez usb bezpośrednio na tv) i podzielenie się swoją opinią na ten temat.
h t t p //archive.org/details/AvatarWorldOfPandora60Fps <- to jest link do strony
h t t p //ia600204.us.archive.org/0/items/AvatarWorldOfPandora60Fps/TheWorldOfPandora.avi<- to jest bezpośredni link do pliku (najlepiej przekopiować go do jakiegoś menedżera pobierania i ściągnąć bezpośrednio na dysk, ja używam Free Download Manager)
Przepraszam że tak się rozpisałem, ale chyba wszystkim nam zależy żeby znaleźć przyczynę tych drobnych niedoróbek

Pozdrawiam