Witam.
Na wstępie chcę zaznaczyć iż nie jestem żadnym ekspertem ani nie mam wygórowanych wymagań dlatego jako posiadacz LG 47LM670S po przesiadce z Panasonica jakiegoś tam 26 cali HDready jestem bardzo zadowolony z tego TV.
Dziwi mnie dlaczego ludzie w niektórych wątkach tak narzekają na ten tv, że 0 aktualizacji, nic nie działa, wszystko zamula... Może i wszystkiego jeszcze w tym telewizorze nie przetestowałem, ale z grubsza wszystko ogarnąłem i jest na prawdę w porządku. Pewnie co niektórzy trafili po prostu na jakiś felerny model bo jak to inaczej wytłumaczyć, że większość jest zadowolona z LG i poleca dalej? Ale nie będę tu pisał recenzji i spierał się bo nie ten temat.
Przechodząc do rzeczy czyli do ustawień obrazu.
Jak wiadomo jest to kwestia indywidualna dla każdego. Po rozpakowaniu tv i podłączeniu do dekodera (mam cyfre+ a raczej teraz NC+) nawet na standardowych ustawieniach obraz był bardzo dobry. I tu mała dygresja, bo oczywiście czytałem dużo na temat tego modelu zanim go kupiłem i ludzie gadali, ze cloudning - nic takiego u mnie nie ma. MINIMALNE rozjaśnienia przy brzegach gdy pojawia się logo lg uważam za normalne; że na fabrycznych ustawieniach nie da się oglądać - jak dla mnie się da a jak ktoś chce się przypier#$@# to zawsze sobie powód znajdzie. Oczywiście po to są ustawienia i dodatkowe opcje żeby konkretnie pod swoje preferencje ustawić jak najlepszy obraz dla siebie.
Skorzystałem więc z podanych w tym temacie ustawień i powiem, że mi pasują, rodzinie też a obraz miazga...

Oczywiście zależy od źródła. Na dekoderze kanały SD w porządku, żadnych problemów z napisami na tvn24 itp. a Kanały HD... no cóż. Chyba tylko na National Geographic HD obraz jest faktycznie HD przez większość czasu. A reszta raz lepiej raz gorzej. Może w Polsce doczekamy się kiedyś jakichś europejskich standardów i lepszej jakości.
Pierwszy film jaki obejrzałem na tym tv to specjalnie ściągnięty na tą okazję Skayfall BD HD itp itd. I obraz jak to się mówi: po prostu urywa suty!!! Dlatego do filmów i zwykłego oglądani TV polecam ustawienia z tego wątku a dokładnie:
dotyczące ogólnych ustawień:
http://www.hdtv.com.pl/forum/879480-post206.html
i systemu zarządzania kolorami:
http://www.hdtv.com.pl/forum/794283-post2.html
Co mnie natomiast interesuję i czego szukam to ustawienia do oglądania sportu a konkretnie piłki nożnej. Otóż oglądam to na tych samych ustawieniach co wyżej i mam trzy problemy:
1. Hmm kolory są (nie wiem jak to ująć) za jaskrawe. Np biały jest za biały i żółty za żółty heheh jeśli można to tak nazwać. Po prostu je$#@ po oczach TROSZKĘ za bardzo, ale tylko troszkę. np. trawa czyli zieleń jest ok. Co na to można poradzić?:blagam:
2. Druga rzecz która mnie interesuje to pozbycie się (też nie wiem jak to nazwać) hmmm takiej jakby białej mgiełki z ekranu. Widać to właśnie delikatnie tylko na piłce nożnej i jak się dłużej patrzy to widać to i może troszkę przeszkadzać. Jest na to sposób?:blagam:
3. Trzecia rzecz która zdarza się również rzadko, ale zdarza się to tzw. "krzaki" na konturach zawodników. Takie jakby kwadraciki. Na chwilę dosłownie. I głównie przy zbliżeniach. Jest na to jakiś sposób?:blagam:
Więc podsumowując, piszę ten post w poszukiwaniu zaawansowanych ustawień, jeśli można to tak nazwać pod sport, które mógłbym sobie wrzucić do TV jako Ekspert2.
Liczę na pomoc i pozdrawiam