niestety nie wstaje Argosy. Pokazuje się czołówka HDD MEDIA PLAYER i następnie znika obraz. Dioda mruga na niebiesko i tyle

.
Problem padów po flashowaniu zainteresował mnie na tyle, że zacząłem intensywnie grzebać w temacie i... wygrzebałem.
Podkreślam, że nie jestem fachowcem od hardware, Linuksa, odtwarzaczy multimedialnych itp., ale hobbystą ze pewnymi podstawami, więc warto na ten temat zasięgnąć opinii specjalistów. W każdym razie, gdy urządzenie, tak jak w przypadku cypiska, zaliczy totalny pad, nic nie jest mu w stanie bardziej zaszkodzić, więc ekperymentować można. Ale do rzeczy...
Otóż wertując różne fora na temat modingu i flashowania, natrafiłem na bardzo ciekawe uwagi dotyczące Patriota Box Office (ten sam Realtek, więc różnice hardware'owe praktycznie żadne) i reanimowania go po błędnym flashowaniu. W dużym skrócie i trywialnie: tak jak możemy uwalić CMOS komputera przy złym flashowaniu, tak możemy również uczynić z naszymi playerami. W przypadku komputera rozwiązaniem jest reprogramowanie kości, podobnie jest w playerach.
Chipset, w tym przypadku Realteka, ma coś w rodzaju dostępu przez złącze serwisowe RS, a ze specyfikacji firmy wynika, że dotyczy to wszystkich. Przy pomocy prostego do skonstruowania kabelka, podłączonego z drugiej strony do komputera, możemy dostać się za pośrednictwem złącza RS, i Hyper Terminala do CMOS i wyczyścić go (chyba ją, bo to pamięć??) prostą komendą "erase -m". W ten sposób znika wszystko, co było do d... i powodowało, że player był "cegłą". Następnie w normalny sposób z pendrive'a "w ciemno" wgrywamy właściwy firmware i wszystko ma działać.
Poczytałem trochę na temat tego złącza RS w specyfikacji Realteka 1073DD i wynika z tego, że taki sposób ma prawo i obowiązek zadziałać. Przypuszczać można, że tak właśnie wygląda reanimacja playerów po złym flashowaniu w firmowych serwisach.
Polecam gorąco wszystkim lekturę tego wątku
PBO Bootcode Update (TFTPD/LAN Free) Under $6 and Under 666 Seconds - Patriot Memory Support Forums i wszystkich z nim związanych - to nieoceniona kopalnia wiedzy wszelakiej.